• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #370870  autor: Karolinho123
 20 lis 2009, 16:14
Witam. Chcę przejść z Ery do Playa.. i mam takie pytania:

1.Czy trzeba do Ery cos zgłaszać że chce przejść, czy tylko trzeba poczekać do końca umowy.. ? i czy są jakieś problemy z przejściem do innej sieci..

2.Ja jestem niepełnoletni.. i mam umowe na mame.. i czy jak moja mama jest w erze to czy ja pod jej nazwiskiem moge do play przejść ? i ona bedzie miała z ery a ja z playa na jej nazwisku.

Z góry dziękuje. ;*
 #370872  autor: PWK
 20 lis 2009, 16:34
Karolinho123 pisze:1.Czy trzeba do Ery cos zgłaszać że chce przejść, czy tylko trzeba poczekać do końca umowy.. ? i czy są jakieś problemy z przejściem do innej sieci..
Co najmniej 30 dni przed końcem umowy trzeba złożyć wypowiedzenie oraz zaznaczyć, że chce się przenieść numer do innego operatora. Sprawę przeniesienia numeru można także załatwić u nowego opa, podpisując odpowiednie dokumenty. Problemy się zdarzają, ale chyba już coraz rzadziej.
Karolinho123 pisze:2.Ja jestem niepełnoletni.. i mam umowe na mame.. i czy jak moja mama jest w erze to czy ja pod jej nazwiskiem moge do play przejść ? i ona bedzie miała z ery a ja z playa na jej nazwisku.
Napisz po ludzku o co Ci chodzi, bo póki co to mogę się tylko domyślać.

#370873  autor: uszatywp3
 20 lis 2009, 16:36
1. Czekasz do końca umowy( można 30dni przed końcem umowy) numer jest przenoszany ostatniego dnia ostatniego okresu rozliczeniowego
2. Niestety mama sama musi się pofatygować do salonu Playa :/

Siemens C65=>Siemens S65=>LG U8210=>Nokia 1600=>Samsung i600=>HTC BlueAngel(MDA III)=>Nokia E51=>Siemens S65=>LG KS20=>Galaxy Spica=>SE Xperia X10 => HTC Mozart=> Motorola Razr XT910=> Samsung GT-I9300

#370875  autor: nicram
 20 lis 2009, 16:55
Karolinho123 pisze: 1.Czy trzeba do Ery cos zgłaszać że chce przejść, czy tylko trzeba poczekać do końca umowy.. ? i czy są jakieś problemy z przejściem do innej sieci..
Można to zrobić dwojako:

1) Mama musi napisać pismo o rozwiązanie umowy z równoczesnym przejściem numeru do systemu na kartę - Tak Tak. Wniosek taki najlepiej złożyć na 1 okres rozliczeniowy przed końcem umowy (można wcześniej, gdyż nie jest to zabronione ;-) )
W innym przypadku umowa przejdzie na umowę na czas nieokreślony i w momencie chęci rozwiązania umowy operator da sobie czas w postaci 1 okresu rozliczeniowego (dlatego lepiej jest nie czekać na koniec trwania umowy z rozwiązaniem umowy). W praktyce wygląda to tak że cały proces może potrwać od miesiąca do prawie 2 miesięcy. Wszystko zależy od tego kiedy wypada okres rozliczeniowy i data wpłynięcia wniosku. Jeśli złożymy pismo na początku okresu rozliczeniowego, umowa praktycznie zostanie rozwiązana za 2 miesiące.

Jeśli numer zostanie już przeniesiony do Tak Tak-a i Ty Karolinho123, z tego co piszesz jesteś osobą niepełnoletnią to niestety, ale Twoja mama będzie musiała dopełnić wszystkich formalności. Jak skończysz 18 lat i dostaniesz dowód, będziesz mógł numer przerejestrować na siebie i w ten sposób będziesz już sam decydował o tym numerze :wink:
Proces przenoszenia w tym przypadku będzie trwał 1 dzień roboczy (od przejścia już z Tak Tak-a do Play-a)

2) Można próbować przenieść numer bezpośrednio z abonamentu/mixa do Play-a. Niestety technicznie nie wiem jak poprawnie ten proces opisać, tak aby Cię nie wprowadzić w błąd. Wydaje mi się że wystarczy udać się bezpośrednio do salonu Play-a i tam złożyć dyspozycję przejścia do Play. Twój dotychczasowy operator, czyli Era uwolni numer na dzień przewidziany w którym Twoja umowa prawidłowo powinna się kończyć. Tutaj na tym forum jeśli nikt nie potwierdzi mojej wersji, to lepiej dopytaj jeszcze dokładnie w salonie.
Dlatego jeśli jest inaczej to proszę mnie poprawić, to taka moja prośba do czytelników forum :-)

Pozdrawiam

#370942  autor: Karolinho123
 20 lis 2009, 22:13
Dobra dzięki wszystkim za odpowiedzi.. ; ) a nie wiecie może czy w abonamencie ONE PLAY są jakieś darmowe smsy ? bo słyszałem że w playu za każde 5 zł. doładowania jest 100 smsów darmowych do wszystkich sieci.. to prawda ?

#370957  autor: nicram
 20 lis 2009, 23:03
Karolinho123 pisze:a nie wiecie może czy w abonamencie ONE PLAY są jakieś darmowe smsy ?
Darmowe w prawdziwym znaczeniu tego słowa to nie ma SMS-ów, ale za 5 zł możesz kupić w ONE PLAY:
a)Pakiet 100 SMS - dostępny dla planów: One Play 25, One Play 45
- Kod *111*44*1#
b)Pakiet 200 SMS - dostępny dla planów: One Play PRO 40, One Play PRO 60, One Play 65, One Play 95, One Play 145
- Kod *111*45*1#
Oprócz tego w ramach abonamentu przysługuje Ci odpowiednia liczba SMS-ów.
Karolinho123 pisze:bo słyszałem że w playu za każde 5 zł. doładowania jest 100 smsów darmowych do wszystkich sieci.. to prawda ?
Tutaj chodzi o ofertę na kartę, czyli Play - Fresh.
Przy doładowywaniu konta dostajesz odpowiednią liczbę SMS-ów:
Wartość doładowania> Liczba bonusowych sms-ów do wszystkich sieci> Ważność bonusowych sms-ów
5 zł - 9 zł > 100 SMS-ów > 5 dni
10 zł - 29 zł > 250 SMS-ów > 10 dni
30 zł - 49 zł > 1000 SMS-ów > 30 dni
50 zł i więcej > 2000 SMS-ów > 50 dni
W ofercie Play Fresh, gdy doładowujesz konto nie płacisz dodatkowo za SMS-y. W takiej formie jak to występuje tutaj to rzeczywiście można powiedzieć że SMS-y są darmowe :wink:

Jeśli zależy Ci na SMS-ach to oferta Play Fresh w stosunku do One Play będzie na pewno lepszym wyborem :wink:
Jeśli nie zależy Ci na telefonie to tak czy inaczej pod każdym względem Play - Fresh będzie lepszy :P
hejka

[ Dodano: 2009-11-20, 23:05 ]
Oczywiście SMS-y w tych ofertach są do wszystkich sieci :D

#371104  autor: Karolinho123
 22 lis 2009, 10:06
Dzięki wielkie :)