• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #357194  autor: minifili
 03 wrz 2009, 09:37
Ostatnio zacząłem dostawać smsy reklamowe, które zachęcają do wzięcia udziału w jakiś bzdurnych konkursach. Pochodzą z numeru 73103 i podpisane są zawsze 7sms.pl.

Nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek brał udział w konkursie smsowym, tym bardziej nie mam pojęcia skąd wzięli mój numer.

Czy jest jakiś sposób zablokowania smsów z tego numeru/firmy, poza użeraniem się z tą firmą bezpośrednio?

#357196  autor: knopers
 03 wrz 2009, 09:54
Właśnie, to jest wkurzające jak wysyłają smsy typu "Czy jesteś właścicielem numeru [mój numer]? Jeśli tak to masz wielkie szanse na wygranie jakiś tam nagród. Wyślij smsa o treści GRAM na jakiś nr i czekaj na losowanie." Mam numer od jakiś 4 miesięcy i nigdy nie brałem udziału w żadnym konkursie, jestem pierwszym właścicielem tego numer bo to najnowszy prefiks. Dodam, że mi chodzi o orange. Tego nie idzie jakoś zablokować albo sprawić żeby tych durnych smsów nie wysyłali...?

A druga sprawa to to, że mój dziadek, człowiek przed osiemdziesiątką, kupił sobie 2 lata temu zetafona. Od 2 lat non stop dostaje jakieś zboczone mmsy z erotycznymi propozycjami, żeby zamawiać tapety i nie wiadomo co jeszcze. I te durne smsy oczywiście też dostaje ;/

Jeśli ktoś wie jak to można usunąć to również proszę o radę.

Było: C55, 5510, MYX 6-2, V980, C75, 5210, 6510, 6230, 6230i, k550i, 6310i, N82, M8800 Pixon, d900i, Wave 723, Wave II, Lumia 920 i 930
+wiele na dłużej lub krócej

Jest: Samsung: Galaxy S7, Galaxy J3'16, Nokia: 6300
 #357203  autor: Korzos
 03 wrz 2009, 10:24
minifili pisze:Ostatnio zacząłem dostawać smsy reklamowe, które zachęcają do wzięcia udziału w jakiś bzdurnych konkursach. Pochodzą z numeru 73103 i podpisane są zawsze 7sms.pl.

Nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek brał udział w konkursie smsowym, tym bardziej nie mam pojęcia skąd wzięli mój numer.

Czy jest jakiś sposób zablokowania smsów z tego numeru/firmy, poza użeraniem się z tą firmą bezpośrednio?
Jakis tydzien temu spotkalo mnie to samo. Weszlam na strone 7sms.pl, spisalam adres @ ([email protected]) i wysłalam mail'a "Witam,
Proszę o wypisanie mnie z konkursu i z Państwa bazy danych. Mój numer telefonu to : xxx
Dziękuje."

Na drugi dzien dostalam zwrotnego @ : "Numer zostal usuniety" i od tego czasu, cisza i spokoj na polu spamu smsowego ;)

#357210  autor: vh
 03 wrz 2009, 11:22
Przesyłanie niezamawianych ofert handlowych jest wykroczeniem. Najlepiej składać zawiadomienia na policję, choć to kłopotliwe. No ale inaczej się z nimi nie wygra.
 #357224  autor: minifili
 03 wrz 2009, 13:02
Korzos pisze:Jakis tydzien temu spotkalo mnie to samo. Weszlam na strone 7sms.pl, spisalam adres @ ([email protected]) i wysłalam mail'a "Witam,
Proszę o wypisanie mnie z konkursu i z Państwa bazy danych. Mój numer telefonu to : xxx
Dziękuje."
Sceptycznie podchodziłem do tego rozwiązania, skoro sami potrafili numer telefonu do bazy wpisać to i pewnie zrobią wszystko żeby go stamtąd nie usunąć. Ale skoro piszesz, że usunęli to oczywiście sprawdzę. :)

Nastawiałem się od razu na jakąś większą walkę, typu skarga do GIODO itp.

#357245  autor: Korzos
 03 wrz 2009, 15:14
Też sie zdziwiłam, ze tak gladko poszlo. W sumie, tak tylko napisalam, zobaczyc "a co jesli" i jak odpisali, ze numer zostal wycofany to milo sie zaskoczylam .. :) sprobuj, moze sie uda :)

#357246  autor: kubako
 03 wrz 2009, 15:14
Prawdopodobnie osoba ktora miala Twój numer wczesniej wyslala sms w konkursie i mimo ze juz nie jest właścicielem to wiadomości nadal przychodza. Do mnie z kolei Inteligo przyszla co miesiac saldo jakiegoś kolesia i mimo upomnień bank nadal wysyła mi te smsy.

#357306  autor: kowcio
 03 wrz 2009, 18:25
Jesli chodzi o Orange: Wystarczy napisąc e-maila na adres: [email protected] i oni w ciagu 7 dni zrobią porządek. Warunek jest podanie numeru, z którego sa przysyłane takie wiadomości...
Heyah mnie zaskoczyła tym. Spytali mnie (jako dość nowego klienta) czy chcę otrzymywać takie info. Ja nie wyraziłem zgody i już ponad 1 miesiąc jak mam ten numer nic na niego nie dostaję. Czy to prefiks nowy czy stary to nie wiem, na 884 się zaczyna (na heyah się nie znam).

PS. Poza tym jest już jeden temat o tym SPAMie.

#357314  autor: knopers
 03 wrz 2009, 18:49
kubako pisze:Prawdopodobnie osoba ktora miala Twój numer wczesniej wyslala sms w konkursie i mimo ze juz nie jest właścicielem to wiadomości nadal przychodza.
Ja mam prefiks 519 i też dostaję takie wiadomości więc to jest bez różnicy czy ktoś aktywował jakieś konkursy czy co tam innego, i tak przychodzi ;/
kowcio pisze:Jesli chodzi o Orange: Wystarczy napisąc e-maila na adres: [email protected] i oni w ciagu 7 dni zrobią porządek.
Dzięki kowcio :) meil napisany, zobaczymy efekt ;)

Było: C55, 5510, MYX 6-2, V980, C75, 5210, 6510, 6230, 6230i, k550i, 6310i, N82, M8800 Pixon, d900i, Wave 723, Wave II, Lumia 920 i 930
+wiele na dłużej lub krócej

Jest: Samsung: Galaxy S7, Galaxy J3'16, Nokia: 6300

#359423  autor: baszar
 13 wrz 2009, 17:14
Ja po przeniesienu numeru z Orange do mBanku dostawałem nadal SMSy reklamowe Orange'a (na otrzymywanie których nie wyraziłęm zgody - ale to odrębna sprawa). Wystarczyły dwa maile do boku Orange'a (2. z podaniem PUKu do SIM Orange) i się uspokoiło.

#359444  autor: elrond
 13 wrz 2009, 19:04
Nie zwróciłem uwagi na ten temat dopóki sprawa nie zaczęła dotyczyć także mnie... Dostałem chyba 3 czy 4 smsy pochodzące z 7sms.pl. Również wpadłem na pomysł, żeby wysłać im maila z prośbą o wypisanie mnie z listy numerów. Napisałem to jednak nieco dosadniej, acz kulturalnie :wink: I zostałem po prostu olany. Żadnej odpowiedzi. A na drugi dzień, dostałem kolejnego smsa :evil: Ostatnio przyszedł kolejny.

Mój numer:
- Play
- jestem na 100% jego pierwszym właścicielem
- nigdy nie brałem udziału w konkursach - bardzo cenię sobie brak jakichkolwiek reklam, nawet od operatora.

#361819  autor: Cineq
 25 wrz 2009, 23:55
do mnie od 3 dni przychodzą wiadomości o treści : "poszukiwany właściciel numeru 5....... nagroda 5000 zł wyslij sms o treści... na numer ... Koszt 4,88 zł wkurzaja mnie te smsy ale po trochu sam jestem sobie winien bo kiedyś miałem troche kasy do wydaniaq i wysyłałem sms na takie bzdurne konkursy ,ale jeszcze raz mi przyjdzie a zgłoszę to do BOK Orange.

#362596  autor: ganc2
 30 wrz 2009, 03:02
Również dostaję takie wiadomości - nie ukrywam - ale sam sobie jestem winien - biorę udział w tych konkursach na które mam ochotę, pobieram z serwisów to co mi się podoba itd. Nawet coś wygrałem w tych konkursach - maskotkę pumy :smt005
Ja sobie ustawiłem filtr antyspamowy - wszystkie wiadomości SMS od nadawcy którego numer zaczyna się na 7 i jest krótszy niż 6 znaków jest automatycznie przenoszony do spamu ;-) ach ten symbian :lol: i nie trzeba żadnych zgloszeń ani interwencji

#362605  autor: kubako
 30 wrz 2009, 09:01
A ja wczoraj wysłałem do Ery takiego maila:
Witam,
od jakiegoś czasu otrzymuję smsy reklamowe, których otrzymywać wcale nie chcę. Nie wiem kto jest ich nadawcą i nie mogę się z nim skontaktować w celu cofnięcia mojej zgody na wysyłanie tego typu wiadomości. Smsy przychodzą z tych numerów: 3232, 7410, 73001. Czy jest możliwość zablokowania tych nadawców?
i po kilku godzinach otrzymałem odpowiedź:
W związku z otrzymanym pismem uprzejmie informuję, że dołączyłem Pana numer do listy numerów wykluczonych z komunikacji reklamowej. W ciągu 7 dni przestaną przychodzić jakiekolwiek smsy tego typu.
Więc jeśli macie podobne problemy to piszcie do operatora i już.

#362621  autor: vh
 30 wrz 2009, 10:35
kubako, w cuda wierzysz? W Tak Taku nigdy nie wyraziłem zgody na otrzymywanie spamów, a co i raz mi wysyłali. Takie głodne kawałki o dołączaniu numeru do jakichś tam list oraz teksty, że u mnie gdzieś tam "wszystko pozaznaczane" i nie dostanę więcej spamu też wciskali. A spam dalej przychodził. Po "mercedesach" podziękowałem PTC za współpracę (po dziewięciu latach). Znudziła mi się zabawa w ciuciubabkę na mój koszt.

#362622  autor: kubako
 30 wrz 2009, 10:44
vh pisze:kubako, w cuda wierzysz?
Nie w cuda, a w prawo :-)
Po "mercedesach" podziękowałem PTC za współpracę (po dziewięciu latach). Znudziła mi się zabawa w ciuciubabkę na mój koszt.
Za kilka smsów reklamowych zrezygnowałeś z sieci? Chyba jednak nie był to główny powód, co? Poza tym nie bardzo rozumiem sformułowanie zabawa w ciuciubabkę na mój koszt. Za co płaciłeś?

yagi edit: usunalem zbedny tag
Ostatnio zmieniony 11 paź 2009, 18:18 przez kubako, łącznie zmieniany 1 raz.

#362630  autor: vh
 30 wrz 2009, 11:07
kubako pisze: Nie w cuda, a w prawo :-)
Powodzenia!
Za kilka smsów reklamowych zrezygnowałeś z sieci? Chyba jednak nie był to główny powód, co?
Był główny. Ale wcześniej się nie przenosiłem, bo nie było gdzie (w warunkach oligopolu w każdej sieci są podobne warunki).
Poza tym nie bardzo rozumiem sformułowanie zabawa w ciuciubabkę na mój koszt. Za co płaciłeś?
Płaciłem PTC (najwyższe stawki w Europie) za esemesy, których nigdy nie zamawiałem.

#364328  autor: yagi
 11 paź 2009, 18:20
vh pisze:Płaciłem PTC (najwyższe stawki w Europie) za esemesy, których nigdy nie zamawiałem.
Wg mnie dziwne rzeczy piszesz. Albo rozwin temat albo go skoncz. Jak nie chcesz reklama w TT to idziesz do sklepu/salonu lib dajesz znac na BOK i Ci wylaczaja elektroniczna informacje handlowa. Ja od lat mam swiety spokoj z takim spamem...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#364376  autor: vh
 12 paź 2009, 07:47
yagi pisze:Wg mnie dziwne rzeczy piszesz. Albo rozwin temat albo go skoncz. Jak nie chcesz reklama w TT to idziesz do sklepu/salonu lib dajesz znac na BOK i Ci wylaczaja elektroniczna informacje handlowa. Ja od lat mam swiety spokoj z takim spamem...
Ojej, jakie to proste!

To Ty dziwne rzeczy piszesz. Nie rozśmieszaj, że oni coś "wyłączą". Dziewięć lat użerałem się ze spamErą. Dopiero jak zmieniłem operatora, przestałem dostawać spamy.

#364378  autor: yagi
 12 paź 2009, 08:29
vh pisze:To Ty dziwne rzeczy piszesz. Nie rozśmieszaj, że oni coś "wyłączą". Dziewięć lat użerałem się ze spamErą. Dopiero jak zmieniłem operatora, przestałem dostawać spamy.
Jak dziwnie. Sa 2 czarodziejskie numery 8001 i 80888 na pierwszy wysyła się N a na drugi NIE. Od tego czasu jest spokoj. Czy kontaktowales sie z kimkolwiek z BOK Ery? Ja mam od kilku lat spokoj, dlatego "dziwnie" pisze i nie rozumiem o co takie zamieszanie - mam spokoj odkad poprosilem o to w sklepie Ery.

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)