• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #354680  autor: rogmaniek
 24 sie 2009, 13:15
Hejka! Postanowiłem założyć ten temat, bo na forum nie mogłem znaleźć w/w informacji, m.in. ze względu na pojawiające się błędy :shock: Chciałbym, abyście umieszczali możliwie wszystkie informacje o marce O2. Mam tu na myśli początki i małą, ale jednak "ekspansję" marki O2.

Z tego, co wiem, na dzień dzisiejszy tę fajniutką markę mamy w pięciu krajach Europy: Wielka Brytania, Irlandia, Niemcy, Czechy i Słowacja. Był czas, że w Holandii też mieliśmy markę O2, gdy było tam chyba pięciu operatorów infrastrukturalnych. W Niemczech taka marka pojawiła się, chyba w 2001 roku, a w Czechach, to już chyba dopiero w 2005r. Mało jest info na ten temat, nawet na Wikipedii, może słabo szukałem? :P Właścicielem/operatorem jest teraz hiszpańskaTelefonica, tylko od kiedy? Dobrze, że po kupnie udziałów od założyciela O2 w Wielkiej Brytanii, nie zrobili rebranding'u :-D Sorki również za ewentualne nieścisłości.

Mam wiele filmików w swoim telu, z reklamami O2, ale jak ktoś będzie chciał, to też- proszę- wrzucajcie je w tym temacie.

Jak macie też jakieś fotki starterów czy "przewodników" bo krainie O2, to też- proszę- umieśćcie je tu :-D

Może również możecie opisać "wrażenia" z użytkowania sieci pod marką O2, odnośnie przykładowo jakości usług? ;-)

Ok, to czekam na info od Was. Z góry dziękuję. Pozdro!
Ostatnio zmieniony 25 sie 2009, 22:19 przez rogmaniek, łącznie zmieniany 4 razy.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#354715  autor: Patryk_
 24 sie 2009, 15:27
I jeszcze Movistar w Hiszpanii to też ichniejsza Telefonica (właściciel marki o2).

Korzystam często w ramach roamingu w Czechach z usług o2,i trudno narzekać na zasięg jak i jakość usług.
To najstarsza czeska sieć komórkowa (dawny Eurotel Praga)

#354716  autor: Marens
 24 sie 2009, 15:28
rogmaniek pisze:Może również możecie opisać "wrażenia" z użytkowania sieci pod marką O2, odnośnie przykładowo jakości usług? ;-)
Czechy o2
:arrow: dokładne cell-info, podobnie jak w Erze
:arrow: z moich obserwacji wynika iż mają najlepiej rozwinięte 3G

#354718  autor: szyman12
 24 sie 2009, 15:40
I jako jedyna ma zasięg 3G w całej Pradze :!:
[Trochę nie na temat] Ale powiem Wam, że zasięg czeskich sieci komórkowych w Czechach to istna tragedia!

[ Dodano: 2009-08-24, 15:47 ]
A tak ogólnie to bardzo dużo piszą o Telefonice na angielskiej Wikipedii: http://en.wikipedia.org/wiki/Telef%C3%B3nica_Europe

[Gdybyś miał jakieś problemy z angielskim to zajrzyj TUTAJ ]

#354744  autor: rogmaniek
 24 sie 2009, 17:53
Patryk_ pisze:Korzystam często w ramach roamingu w Czechach z usług o2,i trudno narzekać na zasięg jak i jakość usług.
Tak, to też znalazłem, gdzieś :-D Chociaż takiego rebranding'u nie byłoby mi żal. Gorzej już z jakże podobnymi barwami, do O2, marki Era i z tym wszystkim, z czym kojarzą mi się te barwy, przynajmniej pięknie w dawnych kampaniach reklamowych. Tu niestety, ciężko zniosę "oficjalne" zniszczenie marki Era przez szwabów z DT!!! :cry: Dlatego też uciekłem z PTC nie mogąc patrzeć na paskudny róż pojawiający się na plakatach, bilboard'ach czy ulotkach oraz na to, że z najlepszego pre-paid'a (mam tu na myśli Erunia Tak Tak) zrobili chyba najgorszy na rynku :?
Marens pisze:Czechy o2
:arrow: dokładne cell-info, podobnie jak w Erze
Oj tak, było już o tym na forum. Dla mnie to pozytywne zaskoczenie, jeśli chodzi o CI O2 Czechy. Już się śmiałem, że chyba podobne barwy marek zobowiązują hehe!
szyman12 pisze:I jako jedyna ma zasięg 3G w całej Pradze :!:
Łał, to znów kolejny Plus, a jednak nie tylko świetne kampanie reklamowe O2, ale także inne aspekty świadczą o tym, że: O2 See What You Can Do :-D
Dzięki, ale już patrzyłem z kumplem na ang. Wikipedii, tylko trzeba byłoby to przetłumaczyć :shock: :wink:

O2 - Together is better!

#354784  autor: Patryk_
 24 sie 2009, 20:40
szyman12 pisze:Ale powiem Wam, że zasięg czeskich sieci komórkowych w Czechach to istna tragedia!
To zależy gdzie,podobnie jak w PL.

[ Dodano: 2009-08-24, 20:42 ]
Marens pisze:z moich obserwacji wynika iż mają najlepiej rozwinięte 3G
Polemizował bym,chyba,że masz na myśli sieć CDMA2000.

#354789  autor: szyman12
 24 sie 2009, 21:06
To zależy gdzie,podobnie jak w PL.
Hahaha, w Pradze 3G ma jedynie Telefonica (o2), a przekraczając granicę obok miejscowości Leśna (jak się jedzie na Nowe Miasto Czeskie) przez 7 km (powtarzam 7 km) nie było zasięgu czeskich sieci (ani jednej!).

Tak przy okazji przypomnę tylko, że Czechy są o ok. 50% mniejsze niż my.

#354852  autor: kowcio
 25 sie 2009, 08:44
szyman12, w Czachach infrastruktura jeśli chodzi o telekomunikacje leży i kwiczy, ale za to jakie drogi mają... W Polsce infrastruktura jeśli chodzi o telekomunikację jest dość ładnie rozwinięta, ale za to nasze drogi są do niczego...
W Czechach z zasięgiem rzeczywiście słabo. W maju bylem w Pradze i tylko tam miałem zasięg 3G. Teraz byłem w sobotę na chwilkę i z GSM były problemy już kawałek za granicą ;) Chyba o2 tylko miało zasięg 3G w Pradze, albo telefon nie mógł się zalogować (6151 w Play). Nigdzie indziej 3G nie widziałem, choć szczerze nie bawiłem się telefonem- było coś innego do roboty. Kiedyś podjadę sobie do Czech w takim celu.
Na stronie chyba t-mobile widziałem, że oni coś na 4G chcą wprowadzić czy wprowadzili...

Ale rzeczywiście, zasięg w Czechach jest słaby, a tam gdzie byłem najlepiej radził sobie T-mobile, z którego korzystałem. Poza tym zmiana marki z Eurotel na O2 wg mnie na dobre wyszła.
Nawet koło Pragi postawili "Arena O2" :) :mrgreen:

#354853  autor: Patryk_
 25 sie 2009, 09:01
szyman12 pisze:Hahaha, w Pradze 3G ma jedynie Telefonica (o2),
No tak,Czechy to tylko Praga... :lol:

[ Dodano: 2009-08-25, 09:03 ]
szyman12 pisze:a przekraczając granicę obok miejscowości Leśna (jak się jedzie na Nowe Miasto Czeskie) przez 7 km (powtarzam 7 km) nie było zasięgu czeskich sieci (ani jednej!).
W Polsce też są przygraniczne (z resztą nie tylko) miejsca,w których nawet NMT nie ma na podobnych odcinkach.

[ Dodano: 2009-08-25, 09:12 ]
kowcio pisze:Chyba o2 tylko miało zasięg 3G w Pradze, albo telefon nie mógł się zalogować (6151 w Play).
Nie mógł się zalogować,bo 3G w czeskich sieciach poza wyjątkowymi lokalizacjami (Praga,Brno,tam,gdzie jest największy ruch rozmówny...co ciekawe w zagłębiu ostrawskim już nie) jest przeznaczone wyłącznie do transmisji danych w dedykowanych abonamentach data.
Przykładem jest np.T-Mobile i jego pseudo-4G (HSPA 14.4).

[ Dodano: 2009-08-25, 09:15 ]
szyman12 pisze:Tak przy okazji przypomnę tylko, że Czechy są o ok. 50% mniejsze niż my.
Czechy powierzchniowo to ~25% Polski,wystarczy nawet na mapę polityczną popatrzeć :)

#354874  autor: Marens
 25 sie 2009, 11:39
Patryk_ pisze:Polemizował bym,chyba,że masz na myśli sieć CDMA2000.
3G złapałem tylko i wyłącznie o2 w Brnie i Pradze, mogłem się zalogować i działało.
Dlatego użyłem takiego określenia.
szyman12 pisze:A skoro nawet W3 ma 55% zasięgu UTMS to tam powinno być już dawno 100% (szczególnie, że pomiędzy startem u nas a tam UTMS-u jest niewielka różnica)
Myślę, że Three A jest tego doskonałym przykładem. Jak się chce to się ta. Nie wiem czy tak Austriacy masowo z 3G korzystają.

Sam w Czechach zawsze korzystam z o2.
Tutaj taka ciekawostka dotycząca o2, mają świetnie położony BTS, tak że obsługuje wszystkie białe plamy. Na screenie miejsce, które nigdy nie będzie w zasięgu żadnej polskiej sieci

Obrazek

#354878  autor: Patryk_
 25 sie 2009, 12:04
Marens pisze: 3G złapałem tylko i wyłącznie o2 w Brnie i Pradze
A T-Mobile ma UMTS/HSPA (wg nich 4G,dlatego,że stosują dupleks czasowy) w większości większych miast.
W o2 nie ma nawet EDGE,bo oni postawili na CDMA450 do transmisji danych.

[ Dodano: 2009-08-25, 12:07 ]
Marens pisze:Tutaj taka ciekawostka dotycząca o2, mają świetnie położony BTS, tak że obsługuje wszystkie białe plamy. Na screenie miejsce, które nigdy nie będzie w zasięgu żadnej polskiej sieci
Takie ukształtowanie terenu niestet.
Nawet sygnał z Czarnej góry nie ma się od czego odbić.

[ Dodano: 2009-08-25, 12:18 ]
Marens pisze:Myślę, że Three A jest tego doskonałym przykładem.
Podobnie jak Orange wzdłuż głównych dróg w woj.śląskim (3G od Żywca/Szczyrku aż po Siewierz).
Zasięg wzdłuż autostrad to nic wyjatkowego - w każdym kraju tak powinno być,a nie jak u nas na A4 Gliwice-Wrocław - króluje GPRS,mimo,że ruch coraz większy.

#355016  autor: Prezesek
 25 sie 2009, 19:31
KATALOG TELEFONÓW o2 DE:
www.szolek.fotosik.pl

#355219  autor: Marens
 26 sie 2009, 13:35
Patryk_ pisze:W o2 nie ma nawet EDGE,bo oni postawili na CDMA450 do transmisji danych.
Zgadza się, sam GPRS.
Nawet sygnał z Czarnej góry nie ma się od czego odbić
RMF ciągnie całkiem nieźle, ale to nie GSM.

#355221  autor: rogmaniek
 26 sie 2009, 13:35
Oj, wywalczyłem pozostawienie tematu, tak aby było w nim o marce O2.

Kaczy: Na drugi raz jak chcesz coś zmieniać, a założyciel tematu nie złamał regulaminu, to może się o to jego zapytaj? Już pisałem, nie mam ochoty w temacie, który założyłem, czytać o paskudnym kurew... pedal... różu T-Mobile. Dlatego napisałem o fajnej marce, jak O2. Źle się dzieje, że zakładając temat nie ma się pewności czy na drugi dzień może już go nie być lub mieć zupełnie inny tytuł, ech.
Prezesek pisze:KATALOG TELEFONÓW o2 DE:
www.szolek.fotosik.pl
Dzięki Wielkie za kolejne info! Pozdro!

[ Dodano: 2009-08-26, 13:40 ]
Marens pisze:RMF ciągnie całkiem nieźle, ale to nie GSM.
To teraz ja trochę odbiegnę od tematu. Jak już pisałem interesuję się również oprawami graficznymi/ident'ami telewizyjnymi i jingiel'ami stacji radiowych. Ciekawe czy mógłbym założyć temat, np. właśnie o RMF FM, w tym o początkach stacji i czy ktoś by chciał się wypowiadać? ;-) I co ważne czy pseudo administrator, jak Kaczy, znów mi czegoś nie pozmienia czy usunie tematu?! Na taki temat jest też raczej miejsce na forum Telepolis :-D

[ Dodano: 2009-08-26, 13:54 ]
Patryk_ pisze:W o2 nie ma nawet EDGE,bo oni postawili na CDMA450 do transmisji danych.
Takie info, to mniej pozytywne, raczej mógłbym tu porównać do Polkomtela, gdzie nawet w Poznaniu są jeszcze BTS'y bez EDGE'a, niż do PTC i barw marki Era! Ale O2 Czechy w ogóle nie ma pozwolenia na EDGE w takim razie, szkoda. Przynajmniej 3G rozwijają, z tego co piszecie :-D Fajnie, że mają CDMA 450Mhz, tylko ja z moimi Nokiami raczej się tym zakresem nie "nacieszę", gdy będę w Czechach :P

O2 - Together is better!

#355232  autor: Patryk_
 26 sie 2009, 14:10
rogmaniek pisze:Ale O2 Czechy w ogóle nie ma pozwolenia na EDGE w takim razie, szkoda.
Na EDGE nie trzeba mieć pozwolenia - to jest rozszerzenie GPRS-u (o obsługę modulacji o wyższej wartościowości).
Trochę tego EDGE jest w O2,ale bardzo skromnie (tam,gdzie im stare stacje dokumentnie padły i wymienili na nowe,i gdzie są zasoby transmisyjne),nawet do Plusa nie ma co porównywać.

#355237  autor: rogmaniek
 26 sie 2009, 14:21
Patryk_ pisze:Na EDGE nie trzeba mieć pozwolenia - to jest rozszerzenie GPRS-u (o obsługę modulacji o wyższej wartościowości).
A to dzięki za sprostowanie, jednak wydawało mi się, że za to też trzeba "komuś" płacić :lol:
Patryk_ pisze:Trochę tego EDGE jest w O2,ale bardzo skromnie (tam,gdzie im stare stacje dokumentnie padły i wymienili na nowe,i gdzie są zasoby transmisyjne),nawet do Plusa nie ma co porównywać.
Dobre i to, że gdzieś mają EDGE :-D Aczkolwiek mogliby też, tak jak z Cell Info, "zapapugować" ilość BTS'ów z w/w technologią, od Eruni ;-) Chociaż w Polsce zgniła, śmierdząca Poręcza ma chyba 99% stacji z EDGE'em. Tylko podobno, z tego co pisaliście, nie zawsze to u nich działa, jak powinno :roll: A to też chyba pozostałość Idei, bo pamiętam, jak jeszcze chyba we wakacje 2005r. Idea reklamowała, w ofercie dla biznesu, najlepszy z W3, zasięg EDGE :-D Niestety, gdy "przyszła" łorynż, 19-09-2005r., to już nie było tak IDEAlnie :cry:

O2 - Together is better!

#355241  autor: Patryk_
 26 sie 2009, 14:31
rogmaniek pisze:jednak wydawało mi się, że za to też trzeba "komuś" płacić
Może dostawcy infrastruktury za licencje,jak w przypadku HSPA,ale pewności nie mam.

#355245  autor: rogmaniek
 26 sie 2009, 14:38
Patryk_ pisze:Może dostawcy infrastruktury za licencje,jak w przypadku HSPA,ale pewności nie mam.
Ważne, że O2 Czechy, może mało, ale jednak ma tam gdzieś i EDGE, a raczej w przyszłości powinno być więcej stacji z EDGE'em, na co liczę :-D Chociaż w przypadku Polkomtela, przynajmniej w Wielkopolsce, gdy nie wymieniają anten 2G, tylko dodają na 3G, nawet po uruchomieniu Node'a, dalej BTS jest bez EDGE'a, chociaż bywa i lepiej. Ale to Polkomtel, a mam nadzieję, że Telefonica, pod marką O2 Czechy, "prowadzić" będzie trochę inną "politykę" w tym zakresie :-D

O2 - Together is better!

#355330  autor: Barciur
 26 sie 2009, 18:34
rogmaniek pisze:Już pisałem, nie mam ochoty w temacie, który założyłem, czytać o paskudnym kurew... pedal... różu T-Mobile.
człowieku w tej chwili zachowujesz sie jak ultra-fanboy a wymagasz od innych poziomu.. zastanów się.

#355340  autor: user_delete10
 26 sie 2009, 19:06
Barciur pisze:
rogmaniek pisze:Już pisałem, nie mam ochoty w temacie, który założyłem, czytać o paskudnym kurew... pedal... różu T-Mobile.
człowieku w tej chwili zachowujesz sie jak ultra-fanboy a wymagasz od innych poziomu.. zastanów się.
No zaczyna to coraz gorzej brzmieć to co piszesz rogmaniek. Jakieś wyzwiska, obelgi pod adresem operatorów bo kolor ci się nie podoba. Erunia ma konkurencję, którą każdy szanuje, że istnieje a należy do T-mobile więc dziwne, że tutaj nie ma wyzwisk, byłby już komplet wyzwanych przez ciebie operatorów polskich z W3. Wstrzymaj się trochę i kontynuuj dyskusję na poziomie.