• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #349938  autor: alex1155
 02 sie 2009, 18:06
Witam.
Posiadam w domu karte Play fresh w Samsungu E250 , z ktorego stosunkowo bd dużo rozmawiam.Problem jest w tym ,że czasami nie mozna sie do mnie dodzwonic . O ile ja moge dzwonic w każdej chwili o tyle czasami jak ktos dzwoni do mnie to nacina sie na pocztę mimo,że telefon jest włączony , a zasięg pełny.
W telefonie mam ustawiony zasięg Plus(gsm Playa to totalna pomyłka).

Jaka może byc przyczyna problemu???

#349973  autor: Orfi
 02 sie 2009, 21:34
Przyczyna może być prozaiczna-tak czasami jest w Play i chociaż jest tanio nie zawsze jest idealnie, zresztą podobne problemy ma też Era. Musisz złożyć reklamację do Play (warunek to zarejestrowany numer karty na dane osobowe- inaczej nie przyjmą zgłoszenia), gdzie i kiedy tak się dzieje oraz z jakiej sieci jest numer, który nie może się do Ciebie dodzwonić.

Orfi

#350058  autor: alex1155
 03 sie 2009, 10:41
Orfi pisze:Przyczyna może być prozaiczna-tak czasami jest w Play i chociaż jest tanio nie zawsze jest idealnie, zresztą podobne problemy ma też Era. Musisz złożyć reklamację do Play (warunek to zarejestrowany numer karty na dane osobowe- inaczej nie przyjmą zgłoszenia), gdzie i kiedy tak się dzieje oraz z jakiej sieci jest numer, który nie może się do Ciebie dodzwonić.
Z każdej sieci. Ech.. Faktycznie tanio nie znaczy do końca dobrze. Nie wiem gdzie Era ma te problemy ,aczkolwiek u mnie w mieście to własnie Era ma najlepszy zasieg i najlepszą jakośc usług. Zastanawiam sie czy nie opuszczę Fresha własnie z tej przyczyny :D

#350153  autor: ciuchcia
 03 sie 2009, 17:11
W playu takie rzeczy maja prawo sie zdarzac jedynie podczas przechodzenia miedzy zasiegami plya/plus - inaczej wszystko powinno byc ok. W tym wypadku mozna sprobowac recznie przelaczyc sie na zasieg plusa ... jesli to nie pomoze to tylko zglosenie techniczne (mozna nawet mailem przeslac)

#350205  autor: jastrzomb_nocny
 03 sie 2009, 22:35
Polecam:
1 Rejestracja nr
2 Bezpłatną wymianę karty sim najlepiej na taką z innej partii / serii (będą się różniły
nie tylko ostatnim kilkoma cyframi w numerze, ale numeracją w ogóle)
3 Jeżeli wymiana karty sim nie pomoże to sprawdzenie, czy problem występuje również
po włożeniu karty Play do innego aparatu telefonicznego
4 Wyciągnięcie wniosków, czy problem związany jest z kartą sim (problem powinien
zniknąć po jej wymianie) czy problemem jest aparat telefoniczny (problem powinien
zniknąć po zamianie aparatu na inny) czy też może problemem jest kombinacja
połączenia karty sim i tego konkretnego modelu aparatu telefonicznego (taki
przypadek jest bardzo mało prawdopodobny, bardzo mało)

Pozdrawiam i łącze wyrazy szacunku
Jastrzomb Nocny

Jeżeli potrzebujesz pomocy w zakresie telefonii komórkowej lub smart/palmfonów to pisz zawsze chętnie pomogę :-)

#350220  autor: aleksch
 03 sie 2009, 23:07
To chyba nie problem karty. Czasem mam to samo u siebie (j600e), mama też ma (e250)i to dużo częściej. W obydwu telefonach karty mixplusa. Ja raczej obstawiam słabe slidery szajsunga lub coś z plusowskimi nadajnikami :roll: Lokalizacja: miasto. Więc teoretycznie zasieg full.

#350233  autor: jastrzomb_nocny
 03 sie 2009, 23:50
Ja nie upieram się, że to problem karty, ale jej wymiana jest natychmiastowa i bezpłatna i od razu jedną potencjalną przyczynę można odhaczyć jako sprawdzoną

Jastrzomb Nocny

Jeżeli potrzebujesz pomocy w zakresie telefonii komórkowej lub smart/palmfonów to pisz zawsze chętnie pomogę :-)

#350264  autor: alex1155
 04 sie 2009, 09:55
W takim razie zarejestruje numer. Dziekuje za pomoc

#350298  autor: b@sho
 04 sie 2009, 11:42
Słynny samsung e250... niestety, ale ten model jest bardzo wadliwy, a na kartach playa działa dość dziwacznie.

Z mojego doświadzczenia pojawią się takie kwiatki przy korzystaniu z niego:
:arrow: telefon z w pełnym zasiegu sieci 2G, bądź bez jednej kreski - nie możliwośc wykonania połączenia czy wysłania sms - w szczególności sytuacja pojawiała się w budynkach, na dworze działał w miare normalnie
:arrow: nie możliwośc dodzwonienia się kogoś na twój numer, mimo że niby ma zasięg
:arrow: szumy podczas rozmów, urywanie końcowek słów itp.

To takie najbardziej denerwujące. Po zmianie aparatu sytuacja uległa zmianie. Coś mnie się zdaje, że raczej będziesz musiał pomyśleć o zmianie telefonu, zatem warto może pożyczyć na parę dni od kogoś inną słuchawkę i wybrać się miejsca w których najcześciej pojawiają się twoje problemy w celu zweryfikowania czy to przypadkiem nie wina aparatu.

'When you meet your God, tell him to just leave me alone.'

#350376  autor: thonka
 04 sie 2009, 18:03
czesta przypadlosc playa ;)
nie bede sie rozpisywac co i jak, na forum jest tego tyle, ze glowa boli...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#350405  autor: jastrzomb_nocny
 04 sie 2009, 20:55
thonka, z moich doświadczeń wynika, że rozwiązaniem wielu z tych problemów jest wymiana kart SIM. Ja wiem, że to się wydaje często niedorzeczne, ale praktyka pokazuje co innego :-)

Jastrzomb Nocny

#350409  autor: alex1155
 04 sie 2009, 21:02
jastrzomb_nocny pisze:thonka, z moich doświadczeń wynika, że rozwiązaniem wielu z tych problemów jest wymiana kart SIM. Ja wiem, że to się wydaje często niedorzeczne, ale praktyka pokazuje co innego :-)

Jastrzomb Nocny
A żeby wymienic te karte sim to trzeba numer zarejestrować?
Thonka co do Playa to juz kilku moich znajomych zaczyna żałować przejścia do tej sieci.Wiecznie normalnie jakis problem :D

#350418  autor: jastrzomb_nocny
 04 sie 2009, 21:22
tak alex1155, żeby wymienić kartę sim, trzeba ją zarejestrować, tak jest u wszystkich opów w Polsce.
Ja korzystałem od 1996 roku z komórek, najpierw Centertel (NMT), potem Idea, potem Era, potem Orange a teraz od ponad 2 lat Play i na razie nie zamierzam zmieniać op-a mam bardzo dobre ceny za połączenia, za telefony, a problemy takie same jak gdzie indziej (nie trafiłem jeszcze na op-a który byłby bezproblemowy)

Jastrzomb Nocny

#350423  autor: alex1155
 04 sie 2009, 21:36
jastrzomb_nocny pisze:tak alex1155, żeby wymienić kartę sim, trzeba ją zarejestrować, tak jest u wszystkich opów w Polsce.
Ja korzystałem od 1996 roku z komórek, najpierw Centertel (NMT), potem Idea, potem Era, potem Orange a teraz od ponad 2 lat Play i na razie nie zamierzam zmieniać op-a mam bardzo dobre ceny za połączenia, za telefony, a problemy takie same jak gdzie indziej (nie trafiłem jeszcze na op-a który byłby bezproblemowy)

Jastrzomb Nocny
No tak faktycznie nie ma opow bezproblemowych.
W takim razem zarejestruje numer i poprosze w salonie o wymiane karty. Nastepnie jeśli problem sie powtórzy sprawdzę działanie nowej karty na innych telefonach(aktualna karta sim na innych działa dobrze), a jesli karta nowa bedzie działac dobrze w innych modelach to podziekuje firmie Samsung za wspołpracę(aktualnie mój drugi telefon D900i od dwóch tygodni spoczywa w Warszawskim serwisie).

Ps.Jastromb nocny dziekuje za zainteresowanie sie tematem i wyczerpującą pomoc

#350427  autor: jastrzomb_nocny
 04 sie 2009, 21:39
alex1155, proszę
Zawsze chętnie pomagam o ile mogę i mam czas, a czasu teraz trochę mam ;-)

Jastrzomb Nocny

#350431  autor: kwistas
 04 sie 2009, 21:53
A są jakieś aktywne przekazywania połączeń?

#350515  autor: alex1155
 05 sie 2009, 09:27
kwistas pisze:A są jakieś aktywne przekazywania połączeń?
Nie