• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #348590  autor: Marcin1108
 25 lip 2009, 15:20
Witam, zauważyłem dziwne zjawisko.

Jak telefon jest zalogowany na 3G i ktoś do mnie dzwoni, to leci muzyka, nagle się przycisza słychać normalnie kogoś głos jakby co mówił, muzyka się podgłasza, gra dalej i za parę sekund znów to samo.

Ciągłe słychać jak ten głos mówi to samo - ale nie wiem co bo jakoś nie wyraźnie.

Jak telefon jest zalogowany na GSM to tego nie ma.

Jak myślicie co to jest ?
Ostatnio zmieniony 26 lip 2009, 22:30 przez Marcin1108, łącznie zmieniany 1 raz.

#348594  autor: thonka
 25 lip 2009, 15:49
zapewniam Cie, ze jak jest zalogowany do GSM tez tak masz ;)
masz wlaczona opcje 'powiedz kto dzwoni'. wbudowany w telefon syntezator glosu czyta poprostu nazwe kontaktu.

nie pamietam gdzie to teraz jest, ale napewno gdzies w ustawieniach dotyczacych dzwonkow znajdziesz ;)

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#348596  autor: Marcin1108
 25 lip 2009, 15:56
A ja cie zapewniam, że nie mam :D

#348600  autor: thonka
 25 lip 2009, 16:13
ciekawe. wlasnie przed chwila przetestowalem na swojej starej n73.
nie ma roznicy czy jest sie w zasiegu UMTS czy tez GSM telefon mowi nazwe kontaktu.

anyway - chodzilo o te wlasnie opcje.
w profilach mozna ja sobie wlaczyc/wylaczyc

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#348615  autor: Marens
 25 lip 2009, 19:02
Przypadkiem nie jest to zapchane 2G w HR
Czasami taki cuda się zdarzały, ale w latach 2002...

#348617  autor: thonka
 25 lip 2009, 19:22
Marens pisze:Przypadkiem nie jest to zapchane 2G w HR
Czasami taki cuda się zdarzały, ale w latach 2002...
tak jak pisalem wyzej. opisywany problem idealnie pasuje od wlaczonego trybu 'powiedz kto dzwoni' w symbianach ;)
dzwonek dzwoni, a po chwili sie scisza i syntezator mowi nazwe kontaktu dzwoniacego, potem sie podglasza na chwile i znow to samo.

a ze mowi w obu trybach to jestem bardziej niz pewien, bo piszac post powyzej recznie przelaczalem raz na UMTS, a raz na GSM i dzwonilem z orange na ere i na odwrot zarowno z e71 jak i z n73. w kazdym trybie i w obu telefonach przy obu sieciach (jest to niezalezne od sieci, telefon poprostu czyta wpis z ksiazki kontaktow).

nie wiem natomiast czy syntezator wypowiada niezapisane numery i byc moze stad pomysl, ze w GSM nie mowi.

da sie to latwo sprawdzic - wystarczy reczine wymusic raz tryb GSM, a nastepnym razem UMTS.
Ostatnio zmieniony 25 lip 2009, 19:26 przez thonka, łącznie zmieniany 1 raz.

#348618  autor: politykier
 25 lip 2009, 19:24
a może zawieszone połączenie?

#348636  autor: Marens
 25 lip 2009, 21:56
Słyszałem głos syntezatora w N73 i powiem że z syntezą typu Iwona to mu dużo brakuje i faktycznie może to być źle interpretowane.