• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #344112  autor: baczek2407
 01 lip 2009, 19:46
Jeśli w złym dziale umieszczam ten temat to z góry przepraszam, ale z telepolis korzystam po raz pierwszy (co nie oznacza, że ostatni :) )

Mam pytanie, mianowicie najpierw może przedstawię sytuację.
2 dni temu, o godzinie 23.22 dostałam jedną wiadomość.
następnego dnia kolejne 3.
nie mające ze sobą przynajmniej dla mnie absolutnie żadnego związku.
pierwsza o treści "hej"
druga "jesteś gotowa?"
trzecia "jeden dotyk twojego palca"
czwarta " poniedziałek 22.06.09"
piąta " efekt aksamitu"

moje pytanie brzmi, czy to kolejna jakaś głupia reklama? żart? jakie jest prawdopodobieństwo, ze to "jeden z tych numerów" które zjadają 9 zł za odpowiedź sms'em? czy raczej może to być jakiś głupi żart kogoś, kogo numeru nie mam?
(powiem tylko, że numer to: +48 794 198***)
Ciekawość to straszna sprawa, ale zostaje strach, że znowu dam się naciągnąć na obdarcie mnie z pieniędzy (kiedyś dałam się zrobić w głupka w taki właśnie sposób, straciłam 32 zł, w bilingu pod koniec miesiąca wypisane smsy zostały podliczone jako jakieś konkursowe).
Gdyby nie ta blokada to pewnie bym odpisała, a nawet i zadzwoniła.

no i najważniejsze, czy jest w ogóle jakiś sposób na sprawdzenie kim jest nadawca?

pozdrawiam
i z góry przepraszam za moją niewiedzę telefoniczną, obiecuję już teraz uważnie śledzić TELEPOLIS.PL i w miarę być na bierząco w takich sprawach, jednak w tym wyjątkowym przypadku liczę na pomoc użytkowników.

#344118  autor: elrond
 01 lip 2009, 20:13
baczek2407, mi się wydaje że... po prostu ktoś Cie podrywa :) Tak zwane SMS PREMIUM (te drogie) przychodzą z numerów krótkich. Ten jest numerem prywatnym :wink:

#344120  autor: baczek2407
 01 lip 2009, 20:22
a czy istnieje jakiś sposób na sprawdzenie kim jest domniemany "podrywacz"/żartowniś?
bo podejrzewam, że dwoniąc do operatora zarówno plusa, jak i do playa to takiej informacji nie uzyskam.

#344128  autor: jablo
 01 lip 2009, 20:48
Żaden operator nie udostępni Ci takich informacji. Policja - odpada - nie są to groźby itd.. Ja bym olał sprawę i nie odpisywał ani nie oddzwaniał bo się później okaże że się właściciel tamtego numeru nie da Ci spokoju...

#344129  autor: baczek2407
 01 lip 2009, 20:53
Dzięki, i chyba tak właśnie zrobię...
Teraz wiadomości stały się wulgarne, więc czekam na ciszę.

#344134  autor: elrond
 01 lip 2009, 21:10
baczek2407, jeśli wiadomości przestają Ci się podobać, i nie jest to już zwykły flirt, to rzeczywiście lepiej sprawę zignorować, powinno sie komuś znudzić. Nie moża okazać zainteresowania i odpowiadać, bo takie rzeczy kończą się zwykle koniecznością zmiany numeru, a i to czasem nie pomaga.

#344283  autor: Spiite
 02 lip 2009, 14:34
Dodaj ten numer do blokowanych, w ten sposób nie będziesz musiała czytać tych obraźliwych smsów. Masz w profilu telefon d900i więc na pewno masz taką możliwość. Dla pewności zrób to od razu dla połączeń gdyby ta osoba miała ochotę dzwonić i też Cię obrażać.

#344447  autor: tajniak
 03 lip 2009, 12:45
Popytaj się dyskretnie znajomych czy znają ten numer (tylko dyskretnie, bo w klasie miałem koleżankę, w której zakochał się chłopak z problemami psychicznymi i wiem, że jak okaże się zainteresowanie to miło i śmieszno nie będzie).