• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #338127  autor: Karol9638527
 29 maja 2009, 22:53
Witam wszystkich chciałbym was zapytać o MTR co to właściwie jest niby wiem bo to jest cena jaką operatorzy płacą sobie za zak poł w ich sieci ale nie rozumiem dlaczego np ktos nazwał to nie uczciwym podatkiem jesteeście za obniżeniem stawek MTR do 0 jeśli tak lub nie to dlaczego ?

#338136  autor: In.ka
 29 maja 2009, 23:45
Hehe-taki gorący i wdzięczny temat...ale też bardzo szeroki i przemielony na setki sposobów- imo zdanie więc w miare uzupełniania wiedzy,powinieneś wyrobić sobie sam.
Nieuczciwym podatkiem nazwał MTR niejaki John Petter, dyrektor zarządzający detalicznej części BT /to taki brytyjski odpowiednik tepsy/ a nazwał tak dlatego, ze MTR to pewien procent kosztów połączenia za jakie płaci Abonent-tak jak vat wliczony w cenę towaru.
Pan Petter ma już swoje zdanie na temat MTR-uważa, ze MTR powienin być zminimalizowany albo wręcz całkowicie zlikwidowany-wg niego Brytyjczycy ponosili by wówczas mniejsze koszta /wielkie uproszczenie/ za połączenia-byli by szcześliwi i błyszczący. I byłoby jak w bajce.
To jest zdanie pana Pettera, z którym ja np. się nie zgadzam :-)
Ale to tylko czubek góry lodowej więc zacznij od podstaw:
MTR, czyli Mobile Termination Rate, to cena, jaką operatorzy płacą sobie nawzajem za rozmowy abonentów konkurencji kończące się w ich sieciach. Stawka ustalana jest przez Urząd Komunikacji Elektronicznej - aktualnie dla Ery, Orange i Plusa wynosi ona ok. 34 grosze za każdą minutę, dla nowego gracza - Play - 54 grosze. Koszty te są przez UKE systematycznie obniżane ....
Poźniej zajrzyj np. tu
Jesli nie interesowałeś się tym tematem wcześniej a chciałbyś wyrobić sobie zdanie i być może zabłysnąć w towarzystwie :wink: wgryź sie w niego porzadnie, wspierając się często tym
jesteście za obniżeniem stawek MTR do 0
nie
dlaczego
bo na dłuższa metę zyski dla Uzytkowników/Abonentów będą tylko pozorne-ot będzie taniej...ale patrzę na sprawę troszkę szerzej...i nie chce mi się już o tym pisać po raz 158
czytaj: bo tak

Poczytaj trochę, uruchom szare komórki i wyobraźnię - w ten sposób wyrobisz sobie własne zdanie na ten temat...i będziesz mógł je konfrontowac z innymi :-)

#338140  autor: Barciur
 30 maja 2009, 00:45
W USA nie ma MTR - dlatego placi sie zarowno za odbierane jak i wychodzace - czy dobrze rozumuje?

#338141  autor: Jedrker
 30 maja 2009, 00:48
Barciur pisze:W USA nie ma MTR - dlatego placi sie zarowno za odbierane jak i wychodzace - czy dobrze rozumuje?
Nie tam masz wychodzące za free, płąci odbierający od Ciebie połaczenie :mrgreen:
Jak dla mnie bezsens, i u nas by nie przeszło takie coś nawet za 50 lat ;)

#338302  autor: Barciur
 30 maja 2009, 21:48
Jedrker, lol :lol:
Ale tak serio to dlatego placi sie za przychodzace i wychodzace bo nie ma MTR?
tak btw to w usa nie ma czegos takiego jak naliczanie sekundowe... a rollover czyli przenoszenie niewykorzystanych minut na nowy miesiac to nowosc...
Ostatnio zmieniony 30 maja 2009, 23:36 przez Barciur, łącznie zmieniany 1 raz.

#338312  autor: waeren
 30 maja 2009, 22:59
In.ka pisze:aktualnie dla Ery, Orange i Plusa wynosi ona ok. 34 grosze za każdą minutę, dla nowego gracza - Play - 54 grosze. Koszty te są przez UKE systematycznie obniżane ....
proszę nie pisać informacji, które nie są one aktualne...

[ Dodano: 2009-05-30, 23:07 ]
Od 1 stycznia br. stawki te wynoszą 21,62 groszy. Dla W3.

[ Dodano: 2009-05-30, 23:11 ]
W Play jest różnie w zależności od pory dnia, ale od 1. lipca dla Play będzie już stała stawka bez względu na porę dnia i wyniesie chyba 40 groszy, a dla W3 będzie chyba 16 groszy, ale te dane podaję tak na 90%.

szukałem i szukałem i znów wróciłem do abo Play.....nic lepszego dla mnie na razie nie wynaleziono:)

#338325  autor: In.ka
 31 maja 2009, 00:53
proszę nie pisać informacji, które nie są one aktualne...

well..jakby to powiedzieć...- ...będę :) - jesli uznam, ze nie mają one istotnego znaczenia dla odbiorcy treści, w chwili jej przekazywania.

To nie jest informacja o aktualnych kosztach połaczeń międzyoperatorskich/która maiłaby spore znaczenie w przypadku prowadzenia merytorycznej dyskusji z osobami "w temacie"/ ale cytat-pierwsze hasło po wpisaniu MTR w wyszukiwarkę - więc jego aktualność dla kompletnego laika nie ma wiekszego znaczenia, wszak nie o aktualne stawki pytał Karol, ale o to co to jest MTR/dlaczego jest nazywany nieuczciwym podatkiem/

Niemniej Twoje uaktualnienia będą, jak sądzę niezmiernie - dla początkującego Karola- istotne....
....za czas jakiś :wink:

#340185  autor: selby
 10 cze 2009, 00:57
Nie wiem czy w dobrym miejscu zadam to pytanie:
Czy MTR ma zastosowanie do operatorow zagranicznych? Konkretnie mam telefon w plusie i drugi w play, ktoś do mnie dzwoni z zagranicy np z Norwegii, czy zapłaci więcej dzwoniąc do play niż do plusa?

#340195  autor: Marens
 10 cze 2009, 09:58
Tak się zastanawiam co by się stało gdyby MTR był zerowy na rozmowy, SMSy, MMSy i odbiorca nie płaciłby za połączenie. Czyli jedyna stawka to np. 0,25zł/min i 0,10zł/sms która w całości wędruje do kieszeni operatora? Na pewno ucierpieliby mali np Play. Ale rozważmy sytuacje na przykładzie W3.

#340202  autor: Artur051
 10 cze 2009, 10:38
Marens, wtedy byś płacił za odbierane rozmowy - dlatego lepiej, żeby był ten mtr.

#340216  autor: Marens
 10 cze 2009, 12:42
Tak ale gdyby nie było MTRu i nie płacilibyśmy za odebranie połączenia. Dlaczego nie możliwa jest taka sytuacja. Bardziej chodzi mi o takie rozwiązanie.

#340219  autor: Barciur
 10 cze 2009, 12:54
Marens pisze:Tak ale gdyby nie było MTRu i nie płacilibyśmy za odebranie połączenia. Dlaczego nie możliwa jest taka sytuacja. Bardziej chodzi mi o takie rozwiązanie.
a dlaczego nie jest mozliwa taka sytuacja ze w ogole nie placimy za rozmowy? niech wszystko bedzie cacy i za darmo! :D
pomysl...

#340223  autor: Vieslav
 10 cze 2009, 13:24
Marens pisze:Tak ale gdyby nie było MTRu i nie płacilibyśmy za odebranie połączenia. Dlaczego nie możliwa jest taka sytuacja. Bardziej chodzi mi o takie rozwiązanie.
Bo wtedy zarabiałby operator, u którego zaczyna się rozmowa, a operator, do którego dzwonisz nic by z tego nie miał. Można przyjąć, że zazwyczaj ruch jest w obie strony, ale należy też wziąć pod uwagę, że są karty używane tylko "do odbierania" i co zarobi taki Orange albo Play jak ktoś raz na rok wyda 5zł na nową kartę pre-paid :lol: .

#340244  autor: Claudec
 10 cze 2009, 15:01
Mulder, ja mam Play Fresh i wydaje 30zł na 3 miesiące, oferta bardzo dobra,
bo nie muszę robić skarbonki. Ile znasz osób co wydaje rocznie 5zl?
Ja nie znam żadnej takiej osoby, każdy dobiera dla siebie optymalna ofertę.

Co do MTR to lepiej żeby istniał bo nie mam zamiaru płacić za odbieranie połączeń
bo ktoś chce sobie "pogadać".

#340830  autor: Karol9638527
 13 cze 2009, 20:52
Dziękuję wszystkim za udzielone odpowiedzi :)

#368049  autor: deka87
 04 lis 2009, 19:44
Bo wtedy zarabiałby operator, u którego zaczyna się rozmowa, a operator, do którego dzwonisz nic by z tego nie miał.
No i co z tego ?
Wydaje mi się że wtedy byłoby lepiej niż tak jak jest teraz - my płacimy operatorowi za to że dzwonimy, a on musi jeszcze raz zapłacić drugiemu, łatwiej i prościej byłoby gdyby tylko użytkownicy płacili swojemu operatorowi - wtedy jego zyski byłyby wprost proporcjonalne do atrakcyjności oferty, a nie tak jak teraz jakieś kombinowanie, że MTR do P4 jest droższy itp.
są karty używane tylko "do odbierania" i co zarobi taki Orange albo Play jak ktoś raz na rok wyda 5zł na nową kartę pre-paid :lol: .
No to wtedy taki Play albo Orange będzie się starał stworzyć tak korzystną ofertę, żeby jego produkty nie były wykorzystywane tylko do odbierania.
Co do MTR to lepiej żeby istniał bo nie mam zamiaru płacić za odbieranie połączeń
bo ktoś chce sobie "pogadać".
ale kto powiedział, że będziesz musiał płacić za odbieranie jeśli nie będzie MTRu ? Ktos napisał tylko że w USA tak jest, co nie znaczy że u nas tak będzie, w niektórych krajach MTR już jest 0 i nie płaci się tam za odbieranie.

Podsumowując: brak MTRu by wszystko uprościł, a jak wiadomo proste rozwiązania sa najlepsze i sprzyjają rozwojowi konkurencji.

#368057  autor: matteo
 04 lis 2009, 20:28
deka87 pisze:
Bo wtedy zarabiałby operator, u którego zaczyna się rozmowa, a operator, do którego dzwonisz nic by z tego nie miał.
No i co z tego ?
Wydaje mi się że wtedy byłoby lepiej niż tak jak jest teraz - my płacimy operatorowi za to że dzwonimy, a on musi jeszcze raz zapłacić drugiemu, łatwiej i prościej byłoby gdyby tylko użytkownicy płacili swojemu operatorowi - wtedy jego zyski byłyby wprost proporcjonalne do atrakcyjności oferty, a nie tak jak teraz jakieś kombinowanie, że MTR do P4 jest droższy itp.
No to z tego, że przecież jeżeli na łączu operatora przeprowadzasz rozmowę (przychodzącą), to jednak coś go to kosztuje. Mówimy tu bardziej o obciążeniu łącza. Dlaczego są limity w ofertach na transmisję danych?

#368069  autor: deka87
 04 lis 2009, 21:21
No wiem że kosztuje, ale obecna sytuacja jest według mnie niezbyt dobra z punktu widzenia zwykłych użytkowników, bo najwięcej zarabia ten operator do którego się najwięcej dzwoni (wyjątkiem jest MTR np. Playa), a nie ten z którego usług korzysta najwięcej osób.

#368075  autor: elkanguro
 04 lis 2009, 22:01
No chyba i tak (teoretycznie) najwięcej będzie się dzwoniło do operatora, z którego usług korzysta najwięcej osób.

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
--------------------------------------------
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#368077  autor: deka87
 04 lis 2009, 22:14
No w sumie tak, ale i tak to wszystko teraz jest od d**y strony - tak na prawdę jeśli chce zadzwonić np. z Ery do Playa to tak na prawdę płacę Playowi a nie Erze, a jeśli chodzi o te wysokie opłaty MTR do Playa mające na celu zwiększenie konkurencyjności nowego operatora to pozwole sobie zacytować jeden komentarz:
25. :) 2009-05-26 15:50 81-186-227-244.cityconnect.pl
@13: wiesz jaka jest roznica miedzy zerowym MTRem a niezerowym w pozycji nowego Opa? Jak nie wiesz, to Ci napisze.. zerowy MTR tnie koszty nowego /startujacego/ OPA - bo ten nie musi placic za zdecydowanie wiekszy ruch wychodzacy z jego sieci, niz przychodzacy... przy ROWNYM MTRze, to nowy OP placilby starym operatorom za ruch /netto to nowy OP jest platnikiem za MTR/, przy asymetrycznym MTRze, jest sytuacja posrednia miedzy jego brakiem /czyli nikt nikomu nie placi/, a rownym. Nowy Op placi zasiedzialym /netto to on jest platnikiem/, ale przynajmniej nie horrendalne kwoty.