thonka pisze:galtom pisze:Z informacji o nowych operatorach wynika, ze Hutchisonowi blizej do Centernetu

W UK "3" tez weszla jako 5 operator
nie szukalbym takich analogii - w UK ludzi stac na posiadanie 2 telefonow jednoczesnie i po zakonczeniu jednego zrezygnowac z niego, i taki operator ma tam sens bycia. Zawojowali rynki, tak jak play, niskimi cenami. u nas wciaz jest zacofanie.
Wiesz... raczej nie. W 2003 r. mialem kontrakt (abonamet w Orange UK) wtedy juz dzialanosc rozpoczynala siec "3". Przenioslem sie do nich w 2004 i bylem bardzo zadowolony. Z przeniesieniem numeru juz wtedy nie bylo zadnego klopotu.
Owszem i mnie i moich znajomych bylo stac na posiadanie dwoch abonamentow i utrzymywanie dwoch telefonow. Ale kazdy umie liczyc! Jesli w sieci "3" mialem 750 minut co miesiac do WSZYSTKICH!!! (fakt nie przechodzily na kolejny) i nikt kto do mnie dzwonil nie plaicl wiecej (zreszta po numerze w UK nie da sie juz zidentyfikowac sieci) jaki sens mialo posiadanie drugiego telefonu???? Minut nie zabraklo mi nigdy (jak wygadalem 600 to i tak duzo) a widzialem, ze w najgorszym wypadku te ponad limit kosztuja 0.05 funta za 1 min (niecale 0.25 zl przy dzisiejszym kursie wymiany!!!) Zatem nikt z moich znajomych - niezlaeznie od sieci - nie posiadal 2 telefonow (wlasnych) czasem drugi byl sluzbowy. Co wiecej w latach 2004 - 2008 75% znalazlo sie w "3" po prostu bylo taniej. W 2008 ja wyladawalem (nadal z tym samym numerem) w Vodafone. Za N95 przy kontrakcie na 12 miesiecy i 30 funtach miesiecznie "3" chciala 100 funtow za ten aparat w vodafone (choc tylko za 500 minut w abo.) dostalem go za darmo. Wiec z moich obserwacji (szczegolnie w UK gdzie ludzie duzo pracuja i potrafia liczyc wlasne pieniadze baaaardzo doklanie) sentymenty wogole sie nie licza - klienci ida tam gdzie taniej i lepiej.
Stad np. tak duzy sukces operatora (nalezy do sieci carphonewarehouse.co.uk) Talk-Talk. Sam korzystalem - niecale 20 funtow miesiecznie (odchodzil abonametn za linie dla BT oni to oplacali) a w tym:
- darowe rozmowy na stacjonarne 24h/dobe w UK
- to samo jesli chodzi o wiekszosc krajow w europie (w tym polska) - pod warunkiem, ze polaczenie trwalo maks.60 min (po tym czasie zaczynali naliczac kase albo wystarczylo sie rozlaczyc i zadzwonic jeszcze raz - dalej za darmo).
- lacze stale adsl za 0 funtow miesiecznie (limit 40GB w miesiacu - mimo sciagania duzych plikow nigdy nie przekroczony o predkosci do 8mb) a rzaczywista predkas wahala sie w okolicy 5.5mbps.
Skoro tam pracownicy sieci zarabaja wiecej niz u nas.
Skoro "3" kupuje telefony u tych samych producentow co nasi operatorzy.
Skoro koszty tam sa wyzsze tzn. , ze nas nasi operatorzy "okradaja" bo 1 min. rozmowy w Polsce moglaby swobodnie kosztiwac tyle co w UK i dalej Plus,Era,Play, Orange zarobilyby sporo! (skoro opom w UK to wystarcza).