• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #316169  autor: varvocel
 07 lut 2009, 17:12
Na początek witam wszystkich jako nowy użytkownik forum.
I od razu do rzeczy: przeszedłem właśnie z Orange do Play na abonament (45). Ponieważ nie mogę uzyskać wyjaśnień moich wątpliwości w BOK (a właściwie uzyskałem, tyle, że dwa zupełnie przeciwne :) proszę o pomoc doświadczonych użytkowników.
Jak właściwie jest naliczana opłata za transfer danych (np. korzystanie z e-mail, WWW itp.). Wiem, że opłata jest za każde 100 kB, ale w BOK nie potrafili mi wyjaśnić, czy za każde rozpoczęcie sesji, czy też zliczane są dane i pod koniec miesiąca rzeczywiście pobierana jest opłata za sam transfer. Jest to dla mnie o tyle ważne, że często sprawdzam warunki pogodowe i prognozę - pobranie ok. 20 KB danych, więc 80 KB pozostaje nie wykorzystanych, jeśli płaci się za każdą sesję.
I przy okazji drugie pytanie - czy dobrze liczę, że w promocji 5 MB za 5 zł jest tylko o 20% taniej?
Dzięki z góry za pomoc,

#316191  autor: yagi
 07 lut 2009, 22:00
varvocel pisze:Wiem, że opłata jest za każde 100 kB, ale w BOK nie potrafili mi wyjaśnić, czy za każde rozpoczęcie sesji, czy też zliczane są dane i pod koniec miesiąca rzeczywiście pobierana jest opłata za sam transfer.
Oplata jest naliczana za kazda sesje i nie jest to sumowane raz w miesiacu tylko codziennie o 24:00. Jesli sie myle to niech ktos sprostuje ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#316195  autor: varvocel
 07 lut 2009, 22:04
yagi pisze:Oplata jest naliczana za kazda sesje i nie jest to sumowane raz w miesiacu tylko codziennie o 24:00. Jesli sie myle to niech ktos sprostuje ;)
To się nazywa konkretna odpowiedź. Dziękuję.

[ Dodano: 2009-02-07, 23:26 ]
To jeszcze tylko zapytam, czy oprócz pakietu 5 MB za 5 zł nie ma w Play korzystniejszej oferty dostępu do Internetu? Nie chodzi o wykorzystanie telefonu jako modemu do komputera tylko usługi WWW, poczty, ftp (np. Opera, Gmail itp.) bezpośrednio z telefonu.
Jak się taniej nie da to trudno, będę musiał z tym żyć (przynajmniej jeszcze przez dwa lata trwania umowy )

Z góry dzięki

#316222  autor: Orfi
 07 lut 2009, 23:40
Kiedyś był jeszcze pakiet Player w abonamencie właśnie i tam było,chyba z 30 MB do wykorzystania. Tak normalnie to Play ma bardzo drogą transmisję danych,jeżeli o korzystanie chodzi z numeru abonamentowego. 1 MB-5 zł. i nie mówię tu o mobilnym necie,bo to inna para kaloszy.

Orfi

#316225  autor: varvocel
 07 lut 2009, 23:59
Orfi pisze:Kiedyś był jeszcze pakiet Player w abonamencie właśnie i tam było,chyba z 30 MB do wykorzystania. Tak normalnie to Play ma bardzo drogą transmisję danych,jeżeli o korzystanie chodzi z numeru abonamentowego. 1 MB-5 zł. i nie mówię tu o mobilnym necie,bo to inna para kaloszy.
Chyba 12 groszy za 100 kB, czyli 1,20 zł/MB i nie pobiera się tej kwoty z abonamentu, więc jest zdecydowanie gorzej pod względem wykorzystania złotówek z abonamentu, bo cena za 1 MB jest lepsza.

#316234  autor: Jedrker
 08 lut 2009, 06:51
varvocel pisze:i nie pobiera się tej kwoty z abonamentu,
jak masz starą ofertę play abo to pobiera kasę z abo ;]

#316253  autor: Vieslav
 08 lut 2009, 10:57
Jeli chcesz korzystać z telefonu jako modemu do komputera wykup sobie Play Online: za 45zł masz aż 10GB danych do pobrania/wysłania, czyli najbardziej opłacalne ze wszystkich ofert internetu mobilnego oraz pakietów. Jeśli to dla ciebie za dużo/za drogo radzę kupić sobie drugi starter np. Heyah (2gr/100kb) specjalnie do internetu. Oszczędności ogromne (wiem z własnego doświadczenia ;-) ).

#316257  autor: qrczakos
 08 lut 2009, 11:28
yagi pisze:
varvocel pisze:Wiem, że opłata jest za każde 100 kB, ale w BOK nie potrafili mi wyjaśnić, czy za każde rozpoczęcie sesji, czy też zliczane są dane i pod koniec miesiąca rzeczywiście pobierana jest opłata za sam transfer.
Oplata jest naliczana za kazda sesje i nie jest to sumowane raz w miesiacu tylko codziennie o 24:00. Jesli sie myle to niech ktos sprostuje ;)

dobry temat, bo sam do konca nie wiedzialem jak to jest liczone..
dla upewnienia
trwanie sesji to kazde 100kb w trakcie trwania polaczenia?:>

#316273  autor: yagi
 08 lut 2009, 12:49
qrczakos pisze:kazde 100kb
Kazde 100 kB ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#316298  autor: Marens
 08 lut 2009, 14:26
Według moich obserwacji są liczone łącznie. Coś mi nie pasuje z zliczaniem o 24 bo po połączeniu opłata jest pobrana. Tylko np za załadowanie m.telepolis.pl jest 12gr czyli wniosek, że opłata jest za wysłane i odebrane

#316313  autor: varvocel
 08 lut 2009, 15:24
Mulder pisze:Jeli chcesz korzystać z telefonu jako modemu do komputera wykup sobie Play Online: za 45zł masz aż 10GB danych do pobrania/wysłania, czyli najbardziej opłacalne ze wszystkich ofert internetu mobilnego oraz pakietów. Jeśli to dla ciebie za dużo/za drogo radzę kupić sobie drugi starter np. Heyah (2gr/100kb) specjalnie do internetu. Oszczędności ogromne (wiem z własnego doświadczenia ;-) ).
Play Online to o wiele za dużo/drogo - nie korzystam z telefonu jako modemu, odbieram pocztę, czasem trochę WWW przez Operę i aktualizacja danych pogodowych. Co do drugiego startera - tak właśnie robiłem w zeszłe wakacje, bardziej ze względu na zasięg sieci niż oszczędność. Rzeczywiście w ten sposób jest z czego wybrać, ale nie jest to zbyt wygodne - albo trzeba wziąć drugi telefon, albo pogodzić się z niedostępnością swojego stałego numeru (ew. przekładać kartę co w moim telefonie - Touch Diamond jest szczególnie uciążliwe).
Tak czy owak dzięki za sugestie.

#316419  autor: Vieslav
 09 lut 2009, 07:09
A dual-sim? Kosztuje grosze a to duża wygoda. Jeśli opłaty za transfer nie przekraczają 40zł to rzeczywiście Play online się nie opłaca (nie patrz na ilość tylko na cenę, zaosczędzisz już przy 80MB).

#316609  autor: varvocel
 09 lut 2009, 21:52
Mulder pisze:A dual-sim? Kosztuje grosze a to duża wygoda.
Faktycznie o tym nie pomyślałem, dzięki za sugestię. Popatrzyłem trochę w Internecie i na razie znalazłem jedną w miarę sensowną ofertę (choć nie za grosze - pewnie ponad 100 zł trzeba będzie wydać). Czytałem sporo negatywnych opinii o tańszych kartach z Allegro. Poza tym mój Diamond jest bardzo upakowany i boję się, że zwykły Dual nie wejdzie w slot.
Pozdrawiam,

[ Dodano: 2009-02-10, 19:42 ]
Pozostaje jeszcze nadzieja, że rzecznik Play poważnie pisze o nadchodzącej promocji: http://ludzie.playmobile.pl/partner/11/ ... owych.html

#316811  autor: widex
 10 lut 2009, 21:15
Szanuje ceny Internetu w Play, ponieważ dotychczas Plus dyktuje ceny Internetu. Przeszedłbym do oferty na kartę, gdyby pakiety Internetowe dość atrakcyjnie oddające to co mam w Simplusie, jednak wstrzymuję się do większej rozbudowy sieci. UMTS Play jest w wielu miejscach.

Wierzę, że wkrótce pojawią się atrakcyjne i super pakiety na Internet ;> ale na to poczekamy.

Będę lojalnym klientem - włożę kartę pre-paid do telefonu UMTS, a nie padła typu Nokia 3310.

#316860  autor: Marens
 11 lut 2009, 10:14
varvocel pisze:Czytałem sporo negatywnych opinii o tańszych kartach z Allegro.
Bywają problemy z UMTS.

#317200  autor: varvocel
 13 lut 2009, 10:44
Marens pisze:
varvocel pisze:Czytałem sporo negatywnych opinii o tańszych kartach z Allegro.
Bywają problemy z UMTS.
Czytałem, że ludzie mieli nawet problem z odpaleniem połączenia po powrocie do zwykłej karty SIM.

#387704  autor: Sławek
 15 lut 2010, 14:09
Czy w OnePlayPro zostalo utrzymane naliczanie trasferu dodatkowo do abonamentu?

#387706  autor: kerim36
 15 lut 2010, 14:15
Sławek,

wystarczy zajrzec do cennika:
Tabela nr [2]: Cennik jednostek rozliczeniowych na usługi podstawowe rozliczane poza Pakietem Złotówek

i tu wlasnie jest przesylanie danych

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#387710  autor: Sławek
 15 lut 2010, 14:26
Aha, ok xD
Dzieki- na najprosztsze rozwiazanie zawsze najtrudniej wpasc :)

#387711  autor: varvocel
 15 lut 2010, 14:28
Gdyby nie ten telefon (Diamond) tańszy o połowę niż w Orange nigdy bym nie podpisał umowy z Play...