• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #315105  autor: maciej.nadolski
 03 lut 2009, 10:58
Cześć,

Z tego co rozumiem, Era powinna zdjąć simlocka z iPhone zakupionego u nich. Nawet jeżeli telefon został zakupiony wcześniej niż 23. stycznia.
http://www.telepolis.pl/news.php?id=13728
http://www.telepolis.pl/news.php?id=13753

Napisałem w tej sprawie maila na [email protected] podając numer IMEI swojego iPhone-a.

W odpowiedzi dostałem informację
...
Pragnąc wyjaśnić zaistniałe wątpliwości informuję, że umożliwiamy bezpłatne zdjęcie blokady SIMLOCK dla telefonów zakupionych w sieci Era po 23.01.2009 w promocji wraz z nową aktywacją lub po 26.01.2009 w przypadku zakupu telefonu w ramach oferty lojalnościowej z wymianą aparatu. W pozostałych przypadkach, blokada karty SIM (SIMLOCK) może być usunięta bezpłatnie w przypadku, gdy od zakupu aparatu telefonicznego w ramach oferty promocyjnej w systemie abonamentowym sieci Era upłynęły 24 pełne cykle rozliczeniowe.
...
Nie jest to prawda. Czy znacie jakiś oficjalny dokument na który mogę się powołać w korespondencji, żądając wykonania usługi?

--
Pozdrawiam,
Maciej

#315106  autor: vinc
 03 lut 2009, 11:02
Poczytaj tu KLIK na przyszłość zanim zadasz pytanie uzyj opcji szukaj

Obrazek

#315107  autor: maciej.nadolski
 03 lut 2009, 11:06
vinc pisze:Poczytaj tu KLIK na przyszłość zanim zadasz pytanie uzyj opcji szukaj
Dzięki, widziałem ten temat właśnie szukając odpowiedzi.

Nie mogę tam znaleźć odpowiedzi na moje pytanie o oficjalny dokument na który mogę się powołać. Firmeware mam 2.2.1 i na karcie Orange nie loguje mnie do sieci.

#315115  autor: yagi
 03 lut 2009, 12:34
Z telefonu zakupionego prze 23 stycznia mozna sciagnac locka na zyczenie tylko za oplata 610 zl, chyba ze byl zakupiony bez umowy. Ja sie sciagnie sam to tylko sie cieszyc ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#315121  autor: maciej.nadolski
 03 lut 2009, 13:03
yagi pisze:Z telefonu zakupionego prze 23 stycznia mozna sciagnac locka na zyczenie tylko za oplata 610 zl, chyba ze byl zakupiony bez umowy. Ja sie sciagnie sam to tylko sie cieszyc ;)
Dzięki za info, ale kurcze jest to sprzeczne z tym. Vide http://www.telepolis.pl/news.php?id=13728
Od 23. stycznia Polska Telefonia Cyfrowa zaoferuje swoim klientom telefony bez blokady simlock. Dzięki niej klienci będą mogli kupić telefon w sieci Era i korzystać z niego bez ograniczeń technicznych, używając dowolnej karty SIM.

Oferta obejmuje wszystkie nowe telefony dostępne w promocjach sieci Era od 23. stycznia. Jeśli nowo kupowany aparat został wcześniej wyposażony w blokadę simlock, wówczas na życzenie klienta zostanie ona bezpłatnie zdjęta w salonie, sklepie firmowym lub w Biurze Obsługi Abonenta. (sirmark)
Wiadomo może skąd sirmark miał taką informację ? ;)

Chyba u mnie czytanie ze zrozumieniem zaszfankowało. "Kupiony po 23 a jeszze bez zdjętego simlocka, wcześniej kupione przed promocją nie sa objęte"

#315134  autor: yagi
 03 lut 2009, 13:44
Telfon musi byc zakupiony na nowa umowe po 23 stycznie (oprocz taryf iPhone) lub na aneks po 26 stycznia. W tych regulamniach jest ze telefon jest bez simlocka. W pozostalych oplata 610 zl... Zobacz na regulamin promocji w ramach, ktorej kupiles sluchawke (na samym koncu) i bedziesz wszystko wiedzial...

Obrazek

#315143  autor: lukaszlew77
 03 lut 2009, 14:25
Poczytaj forum myapple.pl, bo wydaje mi się, że po przywróceniu ustawień fabrycznych, włozeniu karty innej sieci i podłączenia do iTunes simlock się zdejmuje niejako sam, ale nie jestem tego pewny i poczytaj tamto forum.

#315145  autor: maciej.nadolski
 03 lut 2009, 14:30
Dzięki, zbadam to sobie :)

#315152  autor: maciej.nadolski
 03 lut 2009, 14:46
Hehe, dokładnie ten sam wątek czytam. Jestem w połowie.
Czytam od deski do deski.
Zależność którą wyłapałem, to to że wszysy którzy cieszyli się że zdjęli simlocka, wkładali karte Plusa. Ja natomiast wkładałem kartę Orange.
Spróbuje sobie skołowac karte Plusa i spróbować.

#315727  autor: shanhaevel
 05 lut 2009, 18:28
Czyli nie zdjemuje jednak simlocka do końca? Bo fakt jako kartu użyłem karty orange plusa niestety nie mam.

maciej.nadolski: i jak na karcie plusa jest simlock czy nie ma?

#315793  autor: maciej.nadolski
 05 lut 2009, 21:30
shanhaevel pisze:Czyli nie zdjemuje jednak simlocka do końca? Bo fakt jako kartu użyłem karty orange plusa niestety nie mam.
Nie wiem, nie dostałem żadnego komunikatu że 'simlock został zdjęty'. Po prostu uaktualnił się firmware do 2.2.1
shanvaevel pisze: maciej.nadolski: i jak na karcie plusa jest simlock czy nie ma?
Nie mam karty plusa, więc nie miałem chwilowo jak sprawdzić. Jak będę mógł z jakiejś skorzystać to to zrobie. Ewentualnie w akcie desperacji, kupie jakiegoś startera.

#315798  autor: yagi
 05 lut 2009, 21:36
A ja proponuje taki eksperyment - zrobcie kopie danych i dajcie odtworzenie oprogramowania... Wg mnie wtedy moze zaskoczyc ;)

Obrazek

#315802  autor: maciej.nadolski
 05 lut 2009, 21:43
yagi pisze:A ja proponuje taki eksperyment - zrobcie kopie danych i dajcie odtworzenie oprogramowania... Wg mnie wtedy moze zaskoczyc ;)
Mhm, też jest to opcja. Spróbuję jak będzie chwila ;)

#316377  autor: shanhaevel
 08 lut 2009, 20:38
Oki śmiga ja podłączyłem iPhone pod iTunes i ściągnęło mi simlocka wyskoczyło, że mój telefon jest odblokowany:) i sprawdzałem na plusie nawet po update do 2.2.1 śmiga bez simlocka:)

#318285  autor: maciej.nadolski
 18 lut 2009, 20:56
Mi też się udało odblokować po prostu po włożeniu karty plusa.
Nie było potrzebne resetowanie ustawień :)