• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #34427  autor: ziomel
 12 gru 2005, 10:29
witam...mam pytanie...w plusie dolaczaja teraz do abonamentu kartke ze jak nie zgadzam sie z nowym regulaminem to moge zrezygnowac z umowy bez placenia kary...czy jesli zdecydowalbym sie zrezygnowac to moglbym przejsc do innej sieci??

#34440  autor: Dragon
 12 gru 2005, 15:04
no zrywasz umowe czyli nie masz juz zadnych zobowiazan wobec Plusa (a tak na marginesie to powiedz dokladniej o co chodzi bo ja bym sobie chetnie zrezygnowal bez placenia kary :P)

#34445  autor: pumba
 12 gru 2005, 15:26
czyli jest powtórka z rozrywki to co miało miejsce 2 lata temu w idei tzn. też wtedy zmienili regulamin i kto miał umowe podpisaną na starym regulaminie mógł nie przyjąć nowego i z tego powodu zrywał umowę bez ponoszenia kosztów wtedy bylo tak że ludzie którzy wiedzili że będzie zmiana regulaminu w idei to nakupili aktywacji z telefonami po promocyjnych cenach a po wejściu nowego regulaminu zrywałi umowę bo w umowie nic nie było mowy o zmianie regulaminu i po miesiącu już nie musieli płacić abonamentu a telefony im zostały za które zapłacili marne grosze i mogli je sprzedać po pare setek a nie którzy brali po kilka telefonów na raz a co najgorsze w tym że ja o tym nie wiedziałem i się tylko wkurzałem :( ale o tym wiedzili tylko nieliczni pracownicy idei którzy kazali znajomym brać te telefony bo na siebie niemogli :)

[ Dodano: 2005-12-12 15:30 ]
PS. kiedy wchodzi w życie ten nowy regulamin? bo może jest jeszcze szansa kupić jakiś telefonik a później zerwać umowę i zostać z telefonikiem :wink:

#34447  autor: ziomel
 12 gru 2005, 15:34
1 stycznia 2006....czyli jesli teraz wziasc umowe to myslicie ze bedzie mozna zerwac ja po miesiacu??...czy jednak sie ubezpieczyli i dadza juz nowy do podpisu??

#34461  autor: D@rio
 12 gru 2005, 16:07
A ja bym sie nie zdziwil jakby Wam wszystkim nagle zaczeli przysylac kary umowne;) .... (juz nie raz tak bylo :) )

#34466  autor: Rokko
 12 gru 2005, 16:14
No to jak w końcu jest, można zerwać?chętnie bym to zrobił:)

#34467  autor: Dragon
 12 gru 2005, 16:15
no to milo, czyli jesli mam umowe podpisana w sierpniu 2004r to bede ja mogl bez problemu zerwac ?
A tak na marginesie to do jakiego abonamentu dolaczaja ta kartke, chodzi ci o rachunek ?

#34471  autor: D@rio
 12 gru 2005, 16:19
Zerwać zawsze można. Ale i tak samo ponieść konsekwencje. Nie bądź później zdzwiony jak nagle przyjdzie Ci do zapłaty 1000zł. za "naruszenie warunków promocji" :)

A jeśli chodzi o regulamin to powinien byc on dołączony wraz z rachunkiem :)

P.S
Dragon: obawiam się że tak bez żadnych konsekwencji jej tak zerwać nie będziesz mógł ;)

#34475  autor: ziomel
 12 gru 2005, 16:26
z tej karteczki wynika ze nie beda sir roscic o roszczenia wiec moze:P...i tak sie zastanawiam nad przejsciem do orangutana ze wzgledu na darmowe wieczory...a co byscie poradzili??...teraz w plusie bule 80 zeta sam abonament(nowyplus55) i mam 5h wieczorami i w weekand`y...

#34477  autor: D@rio
 12 gru 2005, 16:36
ziomel pisze:z tej karteczki wynika ze nie beda sir roscic o roszczenia wiec moze:P...i tak sie zastanawiam nad przejsciem do orangutana ze wzgledu na darmowe wieczory...a co byscie poradzili??...teraz w plusie bule 80 zeta sam abonament(nowyplus55) i mam 5h wieczorami i w weekand`y...
No to zrezygnuj, zobaczysz jak sie zdziwisz ;) ...owszem, tam pisze ze "mozna zrezygnowac bez zadnych konsekwencji" :) ale mimo wszystko podpisales oddzielna umowe i to jej zastosowaniem beda sie kierowac ;) bo owszem, mozna zrezygnowac bez zadnych konsekwencji...jesli nie masz podpisanych z Polkomtel S.A. innych, odrebnych umow :)
Powodzenia! ;)

#34489  autor: pumba
 12 gru 2005, 17:11
ja jeszcze przytocze jak to już nie raz było jak TPSA zmieniała regulamin i jak bez żadnych kar zrywało się umowy na neostradę bo przecież umowa jest ściśle powiązana z regulaminem i cennikiem więc jeśli następuje zmiana regulaminu lub cennika na niekorzyść klienta to można zerwać umowę co do cennika to ma to zastosowanie jeśli ceny idą w górę a przy regulaminie to jest większe pole manewru bo przecież może nam się niepodobać to że kropke zmienili na średnik :wink:

#34492  autor: D@rio
 12 gru 2005, 17:17
pumba pisze:ja jeszcze przytocze jak to już nie raz było jak TPSA zmieniała regulamin i jak bez żadnych kar zrywało się umowy na neostradę bo przecież umowa jest ściśle powiązana z regulaminem i cennikiem więc jeśli następuje zmiana regulaminu lub cennika na niekorzyść klienta to można zerwać umowę co do cennika to ma to zastosowanie jeśli ceny idą w górę a przy regulaminie to jest większe pole manewru bo przecież może nam się niepodobać to że kropke zmienili na średnik :wink:
Jak to bez zadnych kar sie zrywalo? Skad kolega ma takie informacje? :) a UOKiK czym sie teraz zajmuje? :) ...Przeciez TP S.A. kazala placic ludziom kary za wczesniejsze zerwanie umowy niz to bylo przewidziane w tej ze umowie!! :) w dodatku sprawa dot. tego czy TP miala prawo do pobierania tych kar.... :)

P.S
Kazda usluga ma swoj oddzielny regulamin i cennik swiadczenia w przypadku TP S.A. ;)
A co do cennika w TP S.A. ...to kazda zmiana cen musi byc uzgadniana z URTiP :)

#34560  autor: Dragon
 12 gru 2005, 19:59
jak juz dostane ta informacje to zadzwonie na BOK i dowiem sie co i jak z tym regulaminem, ziomel a gdybys zrywal ta umowe to powiedz co i jak

#34666  autor: Rokko
 13 gru 2005, 09:30
Zadzwoniłem do BOKu i oczywiście Dziewcze powiedziało, że wszystko ok, tylko jest jedno ale, czyli umowa, w której zastrzeglismy, że jak rozwiążemy umowę do bulimy kase za karę. Trzeba by sie jednak zastanoiwc, jak to sie ma do zmiany warunków świadczenia usługi. czy oni mogą od nas wymagać abyśmy nadal korzystali z ich usług w sytaucji kiedy świadczą je na innych zasadach niż w momencie kiedy podpisaliśmy umowę. Jak będe miał chwilę czasu to sprawdze to w przepisach. wydaje mi sie, że oni tak do końca nie mogą od nas wymagać kasy jak nie chcemy jednak podlegać pod ich nowy regulamin. jak ktoś będzie miał jakieś nowe info niech da znać:)

#34743  autor: D@rio
 13 gru 2005, 17:08
Rokko pisze:Zadzwoniłem do BOKu i oczywiście Dziewcze powiedziało, że wszystko ok, tylko jest jedno ale, czyli umowa, w której zastrzeglismy, że jak rozwiążemy umowę do bulimy kase za karę. Trzeba by sie jednak zastanoiwc, jak to sie ma do zmiany warunków świadczenia usługi. czy oni mogą od nas wymagać abyśmy nadal korzystali z ich usług w sytaucji kiedy świadczą je na innych zasadach niż w momencie kiedy podpisaliśmy umowę. Jak będe miał chwilę czasu to sprawdze to w przepisach. wydaje mi sie, że oni tak do końca nie mogą od nas wymagać kasy jak nie chcemy jednak podlegać pod ich nowy regulamin. jak ktoś będzie miał jakieś nowe info niech da znać:)
no i dobrze Ci sie wydaje ;) bo sam sie juz interesowalem tematem :) ale jak zwykle prawo swoje, a tak duza firma swoje ;) ....nawet nie wiesz jak wiele spraw z poprzedniej zmiany regulaminu jeszcze lezy nierozwiazanych u miejskich rzecznikow praw konsumenta konsumenta ;) ...

#34921  autor: Rokko
 14 gru 2005, 15:08
tak jak mówisz. oni sa duzi a my mali. wiec generalnie maja nas w d.....:)

#34969  autor: D@rio
 14 gru 2005, 19:55
Rokko pisze:tak jak mówisz. oni sa duzi a my mali. wiec generalnie maja nas w d.....:)
Ja to wytłumacze inaczej :)
ktoś już tak powiedział, ale to sie dobrze odnosi do tego problemu ;)
cytuje: ..."wy macie rację, ale my mamy karabiny"

:)

#35240  autor: grobelas
 15 gru 2005, 20:38
Mam troszke inne pytanie dotyczące poruszanego tu tematu dotyczącego PRZENOśNOśCI NUMERU. Jak ta usługa ma się do darmowych rozmów w sieci z jakich obecnie korzystam w siecie ORANGE. Czy jeżeli mój znajomy z ORANGE przeniesie się do sieci PLUS GSM (oczywiście z tym samym nr.) i mnie o tym nie poinformuje, to będę nadal z nim rozmawiał za darmo, czy będę za tą rozmowę płacił jak za połączenie z inną siecią?

#35243  autor: D@rio
 15 gru 2005, 20:41
grobelas pisze:Mam troszke inne pytanie dotyczące poruszanego tu tematu dotyczącego PRZENOśNOśCI NUMERU. Jak ta usługa ma się do darmowych rozmów w sieci z jakich obecnie korzystam w siecie ORANGE. Czy jeżeli mój znajomy z ORANGE przeniesie się do sieci PLUS GSM (oczywiście z tym samym nr.) i mnie o tym nie poinformuje, to będę nadal z nim rozmawiał za darmo, czy będę za tą rozmowę płacił jak za połączenie z inną siecią?
Nie no, tutaj będziesz już płacił jak za połączenie z inna siecią o czym pozostaniesz odpowiednio poinformowany iż numer został "przeniesiony"...

#35282  autor: grobelas
 15 gru 2005, 23:46
W odpowiedni sposób, to znaczy w jaki? Czy wogóle oni będą w stanie abonenta poinformować o tym, że osoba do której dzwonię jest już w innej sieci? Tutaj nie chodzi o usługę "jeden darmowy nr", tutaj chodzi o usługę "darmowe wieczory i weekendy"- dzięki której z całą siecią rozmawiam za darmo jak i wysyłam sms-y i mms-y także bez opłat. Bardzo jestem ciekaw jak to będzie rozwiązane.