• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #31871  autor: Pero
 25 lis 2005, 11:11
hej. mam pytanie odnośnie simlocka w orange. po zakończeniu 2-letniej umowy zadzwoniłem do BOK, żeby zdjęli mi simlocka z aparatu. oni na to, że nie świadczą "takiej usługi". wiem, że np. w erze jest taka możliwość, nie wiem jak w plusie. stąd moje pytanie, czy jest to prawnie dozwolone, nie jestem już związany z nimi umową, a dalej ograniczają moje prawo wyboru. nie chodzi mi o pieniądze, bo mogę sobie ścignąć sam, ale chodzi o zasade.

#31872  autor: Rokko
 25 lis 2005, 11:22
mam Plusa,ale nigdy mi sie nie udał u nich zdjąc zabezpieczenia
 #31879  autor: bigman
 25 lis 2005, 13:39
Pero pisze:czy jest to prawnie dozwolone, nie jestem już związany z nimi umową, a dalej ograniczają moje prawo wyboru
Przeciez podpisujac umowe miales w niej napisane ze nabywany aparat posiada blokade simlock wiec sam sie zgodziles na "ograniczanie wyboru". Nie wiem wiec o co chodzi..

#31884  autor: D@rio
 25 lis 2005, 14:30
Wszyscy Panstwo jestescie nie zorientowani i dajecie zla odpowiedz ;) Otoz, jak wiecie umowa posiada takie ograniczenie na czas 24 miesiecy. Poczytajcie sobie regulaminy PlusGSM i Ery i tam jest wyraznie napisane ze moga zdjac usluge w ciagu 24 miesiecy po wplacie 500zł. (dlatego 500zł. bo wtedy sie nie traci gwarancji, a tak zdjecie sim lock'a anuluje gwarancje). Natomiast, po uplywie 24 miesiecy salon firmowy normalnie zdejmuje sim lock'a za darmo!! Sam wiem, bo oddawalem swoja Nokie 6310i do zdjecia sim lock'a w PlusGSM po uplywie 24 miesiecy. Sim lock zostal zdjety po 3 dniach :-)
Podobnie jest w Erze. Wystarczy sie udac do salonu firmowego najlepiej.
Natomiast w Orange to nie wiem bo Orange to chora siec...

#31947  autor: Bartosz
 26 lis 2005, 06:40
kupując telefon w salonie firmowym ERA bez umowy ma się założonego simlocka lecz można go zdjąć bezpłatnie udając się do serwisu w salonie firmowym i "od ręki" to załatwiają i tak samo jest jak tel. był kupiony w umowie na czas określony - to z doświadczenia natomiast w orange jest tak ,że oni tego nie robią nawet jak się kupi u nich telefon bez umowy z simlockiem to i tak nie zdejmą simlocka chyba ,że się zapłaci jakieś (nie pamiętam dokładnie) 500 czy 650 zł (beznadziejny operator :mrgreen: ) ale jak jest w plusie to nie wiem