• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #243980  autor: fenix21
 05 sty 2008, 13:07
witam, mam nadzieje, że mi pomożecie :) . mianowicie mam taki problem wszystko było ok z mmsami dopóki nie zmieniłem planu taryfowego w orange wraz z nową umową. mianowicie gdy ktos wysyła mi zdjęcie (albo ja sam próbowałem na swoj nr) zdjęcie w rozmiarze 640x480 lub jakim kolwiek dochodzi ono do mnie w rozmiarze 128x96. Dodam, iż jest to Nokia która ma wyłączoną opcję skalowania zdjęć. Ten problem występuje jedynie z kartą orange wszystkie inne karty np. Play'a po włożeniu do tego samego tel i wysłaniu mmsa na ten numer dochodzą w takim samym rozmiarze czyli ich właściwym. Tylko sieć orange pomniejsza mi pliki, przez co gdy powiększam zdjęcia widzę głównie jakąś pikseloze :( , a często korzystam z mmsów. Bardzo proszę o Wasze porady i odp. dzięki

#244028  autor: Darecky
 05 sty 2008, 16:38
A na jaki plan zmieniłeś? w mixie jest oki...

Obrazek
McDonald's Kupony na Androida!!

#244031  autor: Ramirez
 05 sty 2008, 16:50
Pociesze Ciebie :mrgreen: , w Nowym Orange Go też kompresują mmsy. W sieci na pewno. Brat wysłał zdjęcie 70 kb, doszło 8 kb :? Jakiś przekręt... Ktoś tym powinien sie zająć. ...

Całe szczęście już od dawna w tej sieci nie jestem :twisted:

#244048  autor: fenix21
 05 sty 2008, 17:35
Ramirez pisze:Pociesze Ciebie :mrgreen: , w Nowym Orange Go też kompresują mmsy. W sieci na pewno. Brat wysłał zdjęcie 70 kb, doszło 8 kb :? Jakiś przekręt... Ktoś tym powinien sie zająć. ...

Całe szczęście już od dawna w tej sieci nie jestem :twisted:
Jeszcze się spytam Ramirez czy Twój brat próbował ich o tym poinformować

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: to ja myślałem, że tylko u mnie, troche wysyłam i odbieram mmsów. i często ułatwiają mi życie.

no to nie za Ciekawie zmieniłem na nowy twoj plan z tego starego planu

#244053  autor: Ramirez
 05 sty 2008, 17:44
http://groups.google.com/group/pl.misc. ... cff93719ab

poczytaj sobie ;) Przeciez to niemożliwe aby tak samo z siebie sie stało. Zwyczajnie kompresują, za to mają mniejsze obciążenie sieci :mrgreen: :smt005

#244057  autor: fenix21
 05 sty 2008, 17:48
Ramirez pisze:http://groups.google.com/group/pl.misc. ... cff93719ab

poczytaj sobie ;) Przeciez to niemożliwe aby tak samo z siebie sie stało. Zwyczajnie kompresują, za to mają mniejsze obciążenie sieci :mrgreen: :smt005

a właśnie, że samo z siebie :) ja temu ustrojstwu nie pomagałem się zepsuć

danke, a jeszcze mam pytanie do znawców a co to darmowe proxy ogolnie wiem co i jak że ustawia się to w ust mmsów i podaje w zależności od sieci, jak również jest jeszcze jakieś 8080 bodajże, ale w tym temacie to tyle wiem. a co dalej ;)

#244103  autor: Darecky
 05 sty 2008, 20:19
jeszcze sobie kontrolnie wysłałem mmsa na swój nr i na szczęście wszystko dobrze :) wyslano 54Kb dotarło 54KB... [ufff]

Obrazek
McDonald's Kupony na Androida!!

#244450  autor: Ramirez
 07 sty 2008, 16:27
Jako ciekawostkę wklejam tekst znaleziony na jednej z grup dyskusyjnych dotyczący tych nieszczęsnych mmsów :mrgreen:

"""""Witam, wysłałem reklamację do BOK Orange dotyczącą zniszczenia MMSów
przezemnie wysylanych na inne numery w Orange, poprzez bardzo intesywne
kompresowanie i zmniejszanie rozdzielczosci.

oto odpowiedz jaka dostalem - dosc ciekawie interpretują słowa "poprawianie
jakości"

"Informujemy, ze w celu poprawienia jakości usługi MMS został wprowadzony
mechanizm dopasowywania formatu i wielkości przesyłanego załącznika do
możliwości technicznych telefonu odbiorczego. Dlatego też wielkość
przesyłanego pliku mogła ulec zmniejszeniu. Pozdrawiamy. Orange.

Adaptacja załączników do możliwości technicznych telefonów odbiorczych
następuje tylko dla naszych abonentów. MMSy wysyłane do abonentów innych
operatów są przekazywane do serwera MMSC danego operatora, dlatego też dla
nich i dla MMSów wysyłanych do adresów mailowych adaptacja nie jest
robiona."""""

#244459  autor: JayCee
 07 sty 2008, 16:48
Wszystko zależy od aparatu jakiego używacie, należałoby tu poczytać specyfikację techniczną MMSów. MMSC przed wysłaniem wiadomości prosi telefon o coś w rodzaju komputerowego 'user-agent', w którym tel. podaje formaty i możliwości jakie pliki może przyjąć. Stąd ta kompresja, no chyba, że ktoś źle skonfigurował to w sieci.

#244529  autor: fenix21
 07 sty 2008, 23:18
przecież to jest jakaś paranoja,