• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #18996  autor: xlord
 22 wrz 2005, 10:49
Znowu cos wyszperalem w sieci.
Pojawila sie na rynku oferta firmy GlobalSim, ktora pozwala (zgodnie z reklama) za male pieniadze rozmawiac w jednym ze 100 krajow zrzeszonych w programie. Jest to jakby miedzynarodowa karta sim, w ktorej nie ma pojecia roamingu.
Otoz sprawdzilem sobie pare krajow i wyszlo mi, ze rozmowy do Polski z tej karty kosztuja o 1 cent taniej za minute niz to co oferuja prepaidy w kilku tych krajach (ale uwaga - naliczanie 60/60), ale UWAGA, rozmowy lokalne sa 2 - 3 razy drozsze od tego co oferuja miejscowe prepaidy.
Poza tym nie jest nic nigdzie napisane jak jest z rozmowami przychodzacymi i czy wogole sa one mozliwe.
Polaczenia wychodzace sa natomiast realizowane na zasadzie wybrania numeru i oddzwonienia centrali.

:-)

Pozdrawiam
 #19156  autor: blom
 22 wrz 2005, 21:47
xlord pisze:Znowu cos wyszperalem w sieci.
Pojawila sie na rynku oferta firmy GlobalSim, ktora pozwala (zgodnie z reklama) za male pieniadze rozmawiac w jednym ze 100 krajow zrzeszonych w programie. Jest to jakby miedzynarodowa karta sim, w ktorej nie ma pojecia roamingu.
Otoz sprawdzilem sobie pare krajow i wyszlo mi, ze rozmowy do Polski z tej karty kosztuja o 1 cent taniej za minute niz to co oferuja prepaidy w kilku tych krajach (ale uwaga - naliczanie 60/60), ale UWAGA, rozmowy lokalne sa 2 - 3 razy drozsze od tego co oferuja miejscowe prepaidy.
Poza tym nie jest nic nigdzie napisane jak jest z rozmowami przychodzacymi i czy wogole sa one mozliwe.
Polaczenia wychodzace sa natomiast realizowane na zasadzie wybrania numeru i oddzwonienia centrali.

hmm call blokres w wydaniu komorkowym????

#19171  autor: WitekT
 22 wrz 2005, 22:23
Jest GlobalSim i jest Riiiiing. Ceny to mały pikuś - tu chodzi o to, że przychodzące elegancko odbierasz i za nie NIE PŁACISZ. ;)

#19183  autor: xlord
 22 wrz 2005, 22:52
A miales okazje Witku przetestowac to cudo?
A wiadomo ile placa ci, ktorzy do sczesliwego posiadacza dzwonia?
Czy to przypadkiem nie jest oparte na telefonii internetowej?

Pozdrawiam

#19184  autor: WitekT
 22 wrz 2005, 22:55
Nie miałem okazji testować. Szczegóły znajdziesz na stronie http://www.riiing.com/ :)

#20507  autor: Przemolog
 27 wrz 2005, 20:56
Witam na forum!

Wydaje mi się że mam coś do powiedzenia na ten temat :)

Do xlord: pewnie znalazłeś sprzedawce na Allegro i cytujesz jego wypowiedzi....

"Jest to jakby miedzynarodowa karta sim, w ktorej nie ma pojecia roamingu."
To jest nieprawda. Riiing, GlobalSim i jeszcze parę innych nazw są brandami wirtualnego opa United Mobile ze Szwajcarii. Riiing "wykorzystuje" "realnego" operatora FL1 z Liechtensteinu i korzysta z jego umów roamingowych "w temacie" zasięgu, natomiast ma własny cennik. Numer kierunkowy do Riiinga to +423 663 (Liechtenstein Mobile).

"Rozmowy do Polski z tej karty kosztuja o 1 cent taniej za minute niz to co oferuja prepaidy w kilku tych krajach (ale uwaga - naliczanie 60/60), ale UWAGA, rozmowy lokalne sa 2 - 3 razy drozsze od tego co oferuja miejscowe prepaidy. "
Bo to nie jest karta dla ludzi którzy jadą na dłużej do jednego kraju, tylko dla ludzi którzy przemieszczają się często i szybko między _wieloma_ krajami i chcą być uchwytni pod jednym numerem i nie żonglować SIMami.

"jest z rozmowami przychodzacymi i czy wogole sa one mozliwe. " Są możliwe a w ponad 60 krajach darmowe, jak to napisał WitekT. Tym niemniej w wielu krajach taniej moze być skorzystac z przychodzących na swojej krajowej karcie.
Oczywiście nie ma darmowych obiadów - ceny do Liechtenstein Mobile ostatnio ostro rosną np. Netia z ok. 1,70 na 3,90 a SkypeOut z 11 na 40 centów!

"Polaczenia wychodzace sa natomiast realizowane na zasadzie wybrania numeru i oddzwonienia centrali."
Tak to jest callback, ale realizowany trochę inaczej niż w roamingu w prepaidach Pomarańcza i Plusa.

Ja mam Riiinga - kupiłem w maju na www.riiing.org za 42 EUR z limitem 15 EUR. Sam nie korzystałem bo nie miałem raczej takiej potrzeby (niewiele podróżowałem za granicę), ale moi rodzice korzystali z niego w it, sk i hu. Działał bardzo dobrze!
Innym przykładem międzynarodowego prepaida jest Hop
www.hopmobile.com

#20692  autor: blom
 28 wrz 2005, 12:07
""jam nie korzysta bo nie ma potrzeby"" - lipa - kwiatek
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2005, 16:40 przez blom, łącznie zmieniany 1 raz.

#20835  autor: Przemolog
 28 wrz 2005, 16:15
sdz pisze:jam nie korzysta bo nei ma potrzeby - lipa
A konkretnie o co Ci się rozchodzi?

#20842  autor: blom
 28 wrz 2005, 16:40
juz jest normalnie

#20850  autor: Przemolog
 28 wrz 2005, 16:58
sdz pisze:juz jest normalnie
Domyśliłem się treści słów, ale niekoniecznie ich znaczenia.
Czy chcesz w jakiś sposób podważyć moją wiarygodność :)?

#20866  autor: blom
 28 wrz 2005, 17:45
Przemolog pisze:
sdz pisze:juz jest normalnie
Domyśliłem się treści słów, ale niekoniecznie ich znaczenia.
Czy chcesz w jakiś sposób podważyć moją wiarygodność :)?
nie. nie "czepiam" sie nikogo na tym forum - co innego jak jeszcze bylem na golu tam to ech.. szkoda gadac o poziomie tego portalu.... wole ten :D

#21086  autor: xlord
 29 wrz 2005, 08:44
Przemolog pisze:Do xlord: pewnie znalazłeś sprzedawce na Allegro i cytujesz jego wypowiedzi....
Nie. To sa moje wnioski wyciagniete z wizyty na stronie.

Przemolog pisze:...Numer kierunkowy do Riiinga to +423 663 (Liechtenstein Mobile).
Czyli Ci, ktorzy do uzytkownika dzwonia bula za rozmowy miedzynarodowe na komorke :?
Przemolog pisze:Bo to nie jest karta dla ludzi którzy jadą na dłużej do jednego kraju, tylko dla ludzi którzy przemieszczają się często i szybko między _wieloma_ krajami i chcą być uchwytni pod jednym numerem i nie żonglować SIMami.
To jest chyba jedyny argument ZA.
Przemolog pisze:Ja mam Riiinga - kupiłem w maju na www.riiing.org za 42 EUR z limitem 15 EUR.
Troche drogo :shock:

Pozdrawiam

#21150  autor: Przemolog
 29 wrz 2005, 14:55
xlord pisze:
Przemolog pisze:Do xlord: pewnie znalazłeś sprzedawce na Allegro i cytujesz jego wypowiedzi....
Nie. To sa moje wnioski wyciagniete z wizyty na stronie.
Której - www.riiing.com czy jakiejś innej?
xlord pisze:
Przemolog pisze:...Numer kierunkowy do Riiinga to +423 663 (Liechtenstein Mobile).
Czyli Ci, ktorzy do uzytkownika dzwonia bula za rozmowy miedzynarodowe na komorke :?
No, to chyba oczywiste - przecież to jest komórka a nie ma polskiego numeru :). Ale jak kupisz prepaida lokalnego, to też trzeba dzwonić na zagraniczną komórkę - co za różnica?
xlord pisze:
Przemolog pisze:Bo to nie jest karta dla ludzi którzy jadą na dłużej do jednego kraju, tylko dla ludzi którzy przemieszczają się często i szybko między _wieloma_ krajami i chcą być uchwytni pod jednym numerem i nie żonglować SIMami.
To jest chyba jedyny argument ZA.
Nie jedyny.
1) Koszty rozmów wychodzących są często konkurencyjne w stosunku do zwykłego roamingu prepaid bądź postpaid
2) Koszty rozmów wychodzących międzynarodowych mogą być tańsze niż w prepaidach lokalnych.
3) Niski koszt trzymania. Wymagane jest wykonanie jednego płatnego połączenia aby przedłużyć ważność o 9 miesięcy .
4) Lokalne prepaidy trzeba kupić na miejscu i wydać trochę kasy na powiadomienie zainteresowanych o nowym numerze. Poza tym czasami jest wymagana rejestracja i cudzoziemcom nie zameldowanym na miejscu trudno jest kupić sima.

xlord pisze:
Przemolog pisze:Ja mam Riiinga - kupiłem w maju na www.riiing.org za 42 EUR z limitem 15 EUR.
Troche drogo :shock:
Uwierz mi, że się opłaciło :)

#21152  autor: blom
 29 wrz 2005, 15:21
Przemolog pisze: 3) Niski koszt trzymania. Wymagane jest wykonanie jednego płatnego połączenia aby przedłużyć ważność o 9 miesięcy
to mi sie podoba nalepiej dajcie to u nas juz o waznosci no limit srodkow pisalem by to heyah dala -0 to bedzie przelom

#21512  autor: Przemolog
 30 wrz 2005, 22:23
sdz pisze:
Przemolog pisze: 3) Niski koszt trzymania. Wymagane jest wykonanie jednego płatnego połączenia aby przedłużyć ważność o 9 miesięcy
to mi sie podoba nalepiej dajcie to u nas juz o waznosci no limit srodkow pisalem by to heyah dala -0 to bedzie przelom
No tak - gdyby ceny i warunki przedłużania ważności się nie zmieniały, to 15 EUR z początkowego kredyt Riiinga wystarczyłyby na podtrzymanie przez ok. 20 lat :)

#21596  autor: blom
 01 paź 2005, 10:33
Przemolog pisze: No tak - gdyby ceny i warunki przedłużania ważności się nie zmieniały, to 15 EUR z początkowego kredyt Riiinga wystarczyłyby na podtrzymanie przez ok. 20 lat :)
przedstawiasz wariant extremalny ale np. konto raz do rokuz a 50pln lub czesciej ale bez limitu aby nie przepadaly - tak raz do roku za 50 mus i .

jasne i proste

#22352  autor: xlord
 04 paź 2005, 11:18
Jak dla mnie oferta nie jest atrakcyjna, nawet porownujac z roamingiem abonamentowym, ale moze jak sie jezdzi do innych krajow niz ja to sie oplaci.
Tmat zalozylem tylko dlatego, zeby zwrocic uwage na kolejna super okazje, ktorej przed podjeciem decyzji lepiej niech sie przyjza.

Pozdrawiam

#22397  autor: Przemolog
 04 paź 2005, 14:15
xlord pisze:Jak dla mnie oferta nie jest atrakcyjna, nawet porownujac z roamingiem abonamentowym, ale moze jak sie jezdzi do innych krajow niz ja to sie oplaci.
Tmat zalozylem tylko dlatego, zeby zwrocic uwage na kolejna super okazje, ktorej przed podjeciem decyzji lepiej niech sie przyjza.
W porównaniu z roamingiem abonamentowym w Erze może i jest nie bardzo, bo w porównaniu z roamingiem w Pomarańczu to mało co jest nieatrakcyjne :-D.

No i wcale nie jest powiedziane, że Riiing jest najlepszy zawsze i wszędzie. Np. w Rosji czy na Ukrainie lepiej jest korzystać chocby z Sami Swoi.
Poza tym Riiing obsługuje mniej krajów niż roamingi opów krajowych - nie działa np. w Estonii...