Witam na forum!
Wydaje mi się że mam coś do powiedzenia na ten temat
Do xlord: pewnie znalazłeś sprzedawce na Allegro i cytujesz jego wypowiedzi....
"Jest to jakby miedzynarodowa karta sim, w ktorej nie ma pojecia roamingu."
To jest nieprawda. Riiing, GlobalSim i jeszcze parę innych nazw są brandami wirtualnego opa United Mobile ze Szwajcarii. Riiing "wykorzystuje" "realnego" operatora FL1 z Liechtensteinu i korzysta z jego umów roamingowych "w temacie" zasięgu, natomiast ma własny cennik. Numer kierunkowy do Riiinga to +423 663 (Liechtenstein Mobile).
"Rozmowy do Polski z tej karty kosztuja o 1 cent taniej za minute niz to co oferuja prepaidy w kilku tych krajach (ale uwaga - naliczanie 60/60), ale UWAGA, rozmowy lokalne sa 2 - 3 razy drozsze od tego co oferuja miejscowe prepaidy. "
Bo to nie jest karta dla ludzi którzy jadą na dłużej do jednego kraju, tylko dla ludzi którzy przemieszczają się często i szybko między _wieloma_ krajami i chcą być uchwytni pod jednym numerem i nie żonglować SIMami.
"jest z rozmowami przychodzacymi i czy wogole sa one mozliwe. " Są możliwe a w ponad 60 krajach darmowe, jak to napisał WitekT. Tym niemniej w wielu krajach taniej moze być skorzystac z przychodzących na swojej krajowej karcie.
Oczywiście nie ma darmowych obiadów - ceny do Liechtenstein Mobile ostatnio ostro rosną np. Netia z ok. 1,70 na 3,90 a SkypeOut z 11 na 40 centów!
"Polaczenia wychodzace sa natomiast realizowane na zasadzie wybrania numeru i oddzwonienia centrali."
Tak to jest callback, ale realizowany trochę inaczej niż w roamingu w prepaidach Pomarańcza i Plusa.
Ja mam Riiinga - kupiłem w maju na
www.riiing.org za 42 EUR z limitem 15 EUR. Sam nie korzystałem bo nie miałem raczej takiej potrzeby (niewiele podróżowałem za granicę), ale moi rodzice korzystali z niego w it, sk i hu. Działał bardzo dobrze!
Innym przykładem międzynarodowego prepaida jest Hop
www.hopmobile.com