• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
  • Strona 5 z 7
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

w jakiej sieci jesteś ?

Plus
6
9%
T-Mobile, Heyah
8
12%
Orange, nju
22
34%
Play, RBM, Virgin, Viking
29
45%

#687816  autor: bazooka
 04 sty 2014, 17:59
...ale tylko jeśli mówimy, piszemy o wartościach minut, które nie dają się zastąpić tańszą opcją, a ta jest ciężka do sprecyzowania, bo zależy czy np kolega Micho, nie dzwoni czasem po jednej sieci zdecydowanie najwięcej a po reszcie zdecydowanie mniej - jednak to już sprawa indywidualna...

Ty jednak ciekawy, nie dopuszczasz żadnej innej myśli, a Micho, tak :)

Cały temat korzystania z telefonii komórkowej nie składa się w NO LIMIT (w najtańszej opcji) w 19zł, to po 1.
Po 2. są możliwości korzystania z kilku kart SIM, nie mamy ograniczeń w ilościach ich posiadania - to może dać nam jeszcze większe oszczędności i wymierne korzyści, np jeden numer jako "stacjonarny" w domu i dwa numery w telefonie typu DUAL-SIM :)
Używam tak z wymiernymi korzyściami i każdego miesiąca mógłbym dzwonić więcej niż 1000minut i nie wydać nawet 19zł - bo wszystko zależy dokąd dzwonimy i w jakich ilościach - w tym cały jest ambaras.

Zgadzam się, iż pewną formą wygody jest oferta NO LIMIT, w której trzeba faktycznie zapłacić min 19zł by tylko dzwonić po sieciach komórkowych.

#687821  autor: Blank
 04 sty 2014, 18:22
sebusy,
Ja bym nie chciał sie gimnastykować. W MM wystarczy dwukrotnie doladowac - raz za 51-55zl, drugi po czterech tygodniach za 5 zl. Mysle, ze to nie jest gimnastyka.
Jedyne co, to jestem zależny od promocji jednodniowych, ale nadal to zadna gimnastyka

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament

#687846  autor: macc
 04 sty 2014, 20:13
tutaj macie porównywarkę ofert, myślę że przejrzystą i jasną: http://super-sim.pl/porownanie-ofert
Ostatnio zmieniony 04 sty 2014, 20:21 przez macc, łącznie zmieniany 1 raz.

#687847  autor: bazooka
 04 sty 2014, 20:19
divhashmorex, ależ ja nie przeczę, ja ironizuję...
Dla obeznanego w temacie nic nie jest gimnastyką, dla niektórych jednak posiąść w pewnej sferze (sieci) wiedzę jest problemem. O analizie swoich połączeń nie wspomnę...
Nie trzeba zmieniać sieci z innych powodów niż redukcja kosztów - czasami operatora w prepaid wybierają nam znajomi, najczęstsze kontakty... no chyba, że jesteśmy wygodni to idziemy gdziekolwiek gdzie dają "no limit" i dajemy w łapę ile każą - a to nie dla mnie, póki nie mam własnego interesu :)

macc, fajne...oczywiście dla leniwych :) - a gdzie porównywarka ofert na kartę :?:

#687856  autor: usiu128
 04 sty 2014, 21:36
T-Mobile abonament, po wszystkich upustach:

59,95zł brutto:
- 750 minut do wszystkich sieci,
- bez limitu smsy/mmsy do wszystkich sieci,
- bez limitu połączenia do T,
- 2GB internetu

do tego dostałem LG L9 za 159zł.
Umowę na takich warunkach podpisałem w marcu 2013r.. i dobrze, że się teraz nie kończy - bo jak na razie w tej kwocie to T proponuje dużo gorsze warunki.

#687868  autor: ciekawy
 04 sty 2014, 22:13
z innej beczki,
dlaczego Orange na zasięgu NetWorks ma gorszą jakość rozmowy niż T-Mobile ?
jeśli to zależy od kodeków to dlaczego Orange ich nie zmieni żeby poprawić jakość ?

#687899  autor: bazooka
 04 sty 2014, 23:29
ciekawy, temat z tej innej beczki jest tutaj - zadaj tam pytanie:
http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... start=2700

Ale skoro już napisałeś rozumiem, że opierasz opinie o "jakości rozmowy" z jakichś "mitów" opisywanych na forach przez użytkowników - czy masz już jakieś nieoficjalne dane z badań UKE o NetWorks :?: ...tylko wal konkrety jak coś :!:

Jeśli sam se testujesz to możesz ewentualnie mieć strasznie przeczulony słuch (audiofil), albo niechęć do Pomarańczy dlatego wskazujesz na jej uchybienia albo po prostu mieć skrajnego pecha na rozmowy przy przeciążeniach sieci, lub wciąż jeszcze słaby nadajnik w okolicy.
Kodeki FR stosowane są tylko w przypadku przeciążenia sieci i wtedy jakość jest niesatysfakcjonująca - ja spotykam się w jednym rejonie, w swojej pracy, owy brak satysfakcji przy połączeniu (akurat w Orange - szarpanie głosu), wybaczam, bo to prowincje.
Z reguły stosowane są kodeki HR lub domyślnie EFR - nie wiem które dokładnie są stosowane i w jakiej sieci, jednak w obu przypadkach jakość jest oceniana jako zadowalająca... (źródło: wujek google)
W innych miejscach nie mogę powiedzieć złego słowa - czyżbym rozmawiał tylko wtedy gdy sieć Orange nie jest przeciążona czy po prostu nie mam pecha :?: ...a może po prostu nie wydziwiam :?:

#687916  autor: ciekawy
 05 sty 2014, 01:25
jak chodzi o takie rzeczy jak jakość to nie potrzebuję do tego artykułów ani żadnych badań UKE,

możesz się śmiać ze słuchu i w ogóle, możesz pokazać tyle miejsc gdzie może Orange ma dobrą jakość tylko w ten sposób dalej problem gorszej jakości połączeń w Orange zostaje,

jeśli uważasz,że gorzej słyszę Orange kiedy dobrze słyszę Plusa,T-Mobile,Play, to kpij sobie dalej, tylko gdzie tu powaga rozmowy,

gdybyś czytał co napisałem nad twoim postem wiedziałbyś,że porównywałem jakość sieci T-Mobile i Orange na tych samych nadanikach w zasięgu NetWorks,

chyba,że mimo zasięgu NetWorks sieć T-Mobile domyślnie łączy połączenia przez swoje nadajniki,a Orange też domyślnie przez swoje i dlatego jest różnica w jakości ?

#687931  autor: bazooka
 05 sty 2014, 08:59
ciekawy, niestety potwierdza się co pisze Ruben o Tobie, kolego...
My Ci argumenty, a Ty mity itd... i tak bez końca...
Widzisz, bo ja jeszcze nie tak dawno jak miałem słuchawkę (telefon) Samsunga w ręku ewidentnie słyszałem brak wyrazistości, krystaliczności głosu i ani przez chwilę nie pomyślałem, że to wina sieci - swoje wrażania potwierdziłem - szajsunga na zawsze skreśliłem, mimo że pewnie już to poprawili, ale swoich uwag nigdzie nie przelewałem do sieci, bo ta marka wciąż najlepsza niby, najdroższa i jakże by sobie mogła na to pozwolić. Testy nic na to nie wskazują ale ja słyszę i słyszę teraz na słuchawce BT, którą dostałem w prezencie HM1200, że jest strasznie głucho i nijak się to ma do jakości np starszej i tańszej słuchawki LG...
Także dlatego faktycznie będę kpił a Ty dopóki nie podasz jakichś wyników miarodajnych możesz se pisać swoje subiektywne odczucia, oby nikt nie brał sobie ich do serca.
I jeszcze raz powtarzam przenieś się do odpowiedniego tematu z pytaniami, ludzie tam piszący są ewidentnie bardziej rozeznani.
A Ty bez linków, jakiś dowodów po prostu lepiej nic nie pisz, nie teoretyzuj :!:
Właśnie przestałem mieć ochotę czytać czegokolwiek co napiszesz...wybacz...bez odbioru.

#687944  autor: Flash999
 05 sty 2014, 11:41
O kodekach stosowanych podczas rozmowy jest tutaj: pl.m.wikipedia.org/wiki/Kodek_GSM
Najgorszy jest HR (HalfRate), a najlepszy AMR-WB (HD Voice).
HD Voice dostępne jest w Polsce tylko w T-Mobile i Play. Orange mimo NetWorkS! nie posiada takiego kodek, ponieważ nie zależy to w głównej mierze od nadajników, a od samego Orange.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#687951  autor: bazooka
 05 sty 2014, 12:03
Powyższe nazewnictwo kodeków wziąłem z badań UKE z 2011 roku, nie wiem czemu różni się z tym na wiki...
Wiedziałem jednak, że jest to śliski i subiektywny temat (mało o nim wiem :oops:) i NIE WARTO go rozwijać od nowa ponieważ mamy o tym przede wszystkim:
http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=70737
oraz choć może nie za bardzo aktualne nawiązanie do poszczególnych telefonów z akapitu artykułu na wiki:
http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=60428
...jeśli chodzi konkretnie o Orange można poczytać i powypowiadać się tu:
http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=62789

EdiT:
Jeszcze mała poprawka, bo wciągnęło mnie w temat:
http://www.youtube.com/watch?v=bwVPkt6vwEw
...zdecydowanie na pewno nie słyszę w Orange tak jak na początku w powyższym filmiku i zdecydowanie bliżej do jakości rozmowy po minucie w tym filmiku...może oprócz wytłumienia tła.
Może czas przypatrzeć się w specyfikacje własnych telefonów :?:

#687964  autor: ciekawy
 05 sty 2014, 13:20
sebsy,

telefony super działają w każdej sieci oprócz Orange, więc może trzeba się bardziej zastanowić dlaczego w innych sieciach telefony działają ok tylko w Orange nie,jakoś tak radiowo jest w tym Orange jakby się słyszało radio takie stare z niezby dobrym zasięgiem

[ Dodano: 2014-01-05, 13:23 ]
Flash999 pisze:O kodekach stosowanych podczas rozmowy jest tutaj: pl.m.wikipedia.org/wiki/Kodek_GSM
Najgorszy jest HR (HalfRate), a najlepszy AMR-WB (HD Voice).
HD Voice dostępne jest w Polsce tylko w T-Mobile i Play. Orange mimo NetWorkS! nie posiada takiego kodek, ponieważ nie zależy to w głównej mierze od nadajników, a od samego Orange.
właśnie w tym kierunku zmierzam, co w swojej sieci Orange ma złego,że nie działa jakościowo tak dobrze jak T na tych samych nadajnikach

#687981  autor: bazooka
 05 sty 2014, 13:56
divhashmorex, dałeś przykład postu typu "hejters Orange" - gdyby nie Plus, Orange czy teraz T - w Twojej sieci na zasięgu macierzystym mógłbyś pogadać co najwyżej pewnie w większych miejscowościach :D

#687983  autor: ciekawy
 05 sty 2014, 14:01
divhashmorex,

dokładnie, robiłem test na tym samym telefonie w zasięgu NetWorks sieci T-Mobile i Orange, T-Mobile działa super nawet przed modernizacją, a Orange działało i działa tak samo źle nawet po modernizacji,
jeszcze będzie mi taki pisał,że mam zły telefon, to ciekawe dlaczego tylko Orange działa najgorzej,a inne sieci są ok, nawet Virgin na roamingu Orange działa dużo lepiej, więc to nie zasięg jest winny tylko sieć Orange, oprogramowanie tej sieci,może zła konfiguracja czy coś

#687985  autor: bazooka
 05 sty 2014, 14:04
ciekawy, lubisz brać pianę w usta, co :?:
Nawet nie wiem jaki masz telefon - piszę, żeby wszyscy sprawdzili czy maja taką obsługę - ale naprawdę Twoje subiektywne odczucia już mnie nie interesują...więc no stres, no dres - sms :)

#687987  autor: ciekawy
 05 sty 2014, 14:15
sebusy,

jaki telefon by nie był to jeśli inne sieci działają dobrze,a tylko Orange źle to nie daje ci to do myślenia ?

może jeszcze zaraz mi napiszesz,że Orange może zrobi liste telefonów,które wypuści na rynek i napiszesz,że tylko tych telefonów można używać to będzie ok,a jak inne to już nie,

weź się zastanów

#688049  autor: Micho
 05 sty 2014, 18:22
A mnie zastanawia, skoro Orange jest takie bleeee to dlaczego mają kilkanaście mln klientów? Dlaczego jak Orange dawało bony -30% to ludzie mało się nie zabijali o nie? :) A pisanie o HD? A kto tego używa? Nie znam nikogo kto by wogóle wiedział że takie coś istnieje (poza maniakim telekomunikacyjnymi tutaj :) ). Sam mam mozliwość HD a nie używam.

Ciekawy, fajnie że próbujesz się pozytywnie udzielać na forum ale wystarczy tego hejtowania Orange w każdym twoim poście :)

#688050  autor: ciekawy
 05 sty 2014, 18:29
ja tylko próbóje się dowedzieć dlaczego Orange nie poprawia jakości rozmów przez tak długi czas,

a co do ludzi,którzy są w Orange to jasne,to się ciągnie od czasów kiedy sms w Plusie i Erze kosztował 61 gr,a w Idei 29 gr, kiedy w Idei były tańsze telefony niż w Plusie i Erze,potem już się przyzwyczaili i tak zostało
  • Strona 5 z 7
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6