Użytkownik
Ranga
Młody wyjadacz
Weryfikowano Cię w bazach danych dłużników. Jako że nie ma możliwości abyś miał na swoim koncie jakiekolwiek długi, proces przeszedł pozytywnie.telemaniak93 pisze:No właśnie nie ale dlaczego przeszedłem proces pozytywnie?
Z tym się zgodzę.mkowalski pisze:Analogicznie - jak jesteś niepełnoletni ale masz dowód osobisty możesz zdobyć prawo jazdy? - Nie.
Tak, trzeba wiedzieć gdzie kupywać, tam gdzie Cię nie znają, wtedy nawet Dowód nie jest potrzebny.mkowalski pisze:Jesteś niepełnoletni ale masz dowód - możesz kupić piwo? Nie.
W taki sposób to można wszystko na swoją korzyść interpretować... Czy mogę komuś ukraść telefon? Tak, trzeba wiedzieć gdzie kraść, żeby nikt nie zauważył.Spamer ;) pisze:Tak, trzeba wiedzieć gdzie kupywać, tam gdzie Cię nie znają, wtedy nawet Dowód nie jest potrzebny.mkowalski pisze:Jesteś niepełnoletni ale masz dowód - możesz kupić piwo? Nie.
Tego nie powiedziałem.mkowalski pisze:Czy mogę komuś ukraść telefon? Tak, trzeba wiedzieć gdzie kraść, żeby nikt nie zauważył.
Sprzedawca łamie prawo że sprzedaje, ja byłem tylko kupującym. Kiedyś był z tym problem fakt, ale teraz mam normalny dowód i robię co chcę, gdzie i kiedy chcę.mkowalski pisze:To że wraz ze sprzedawcą łamiecie prawo, to osobna kwestia.
Ty jako kupujący także łamiesz prawo.Spamer ;) pisze:Sprzedawca łamie prawo że sprzedaje, ja byłem tylko kupującym.
Mnie też to ciekawi, ale na razie nikt nie wie. Jeśli okaże się że mimo zapłaty kary 400 zł telefon jest blokowany po IMEI-u, to kiepska sprawa. Czytałem w komentarzach na telepolisie, że niektórzy planują "kupno" tego właśnie Huaweia za 400 zł po testachSpamer ;) pisze:Zastanawia mnie fakt, czy jeśli nie oddam telefonu tylko sobie zatrzymam to zapłacę 400 zł i mam spokuj? Czy mi odbiorą telefon a i tak muszę zapłacić karę?
To jest temat typowo na forum prawnicze, ale w skrócie - komornik może zająć dobra należące do Ciebie (mieszkanie, samochód, telewizor, komputer, laptop, wieża hifi), a nawet konto bankowe. To że jesteś bezrobotny niewiele zmienia - do końca życia raczej nie planujesz być bez pracy, a gdy tylko takową znajdziesz, komornik natychmiast się odezwie.Spamer ;) pisze:Jak komornik nie będzie mogł zemnie ściągnąć należności to do sądu sprawę kieruję czy co, bo aktualnie na statusie Bezrobotny jestem, nie mam majatku?
mkowalski pisze:Tak.Sowus pisze:Czy telefon musze oddać w tym samym salonie w ktorym go "wypozyczalem"?
czytajcie regulaminArkadiusW pisze:Ciekawa inicjatywa jak ktoś tak jak ja nie zna androida. Na szczęście tez się załapałem do programu. Ciekawą kwestią pozostaje ocena sprawności i stanu technicznego oddawanego telefonu, ile sobie siec policzy w razie jakiejś usterki
Zgodnie z zapisami w umowie, Uczestnik Programu powinien zwrócić telefon nieuszkodzony, w oryginalnym pudełku oraz ze wszystkimi akcesoriami. Uszkodzony telefon zostanie przyjęty przez Sprzedawcę i nie grożą Ci z tego powodu żadne konsekwencje. Może to jednak wpłynąć na Twoją wiarygodność w przyszłości, kiedy będziesz chciał dokonać zakupu standardowej oferty.
Pamiętajmy, że to co Operator pisze na stronie programu także się liczymkowalski pisze:No właśnie na tę chwilę nie wiadomo co będzie w sytuacji faktycznej kradzieży popartej dokumentacją z policji.Nawet jeśli będzie kombinował to i tak będzie musiał zapłacić za telefonChyba ze sobie ubezpieczy indywidualnie od kradzieży hehe
reasumując nie odda się telefonu=rachunek do zapłacenia
Regulamin jest tak sformułowany że faktycznie mogą nas obciążyć kosztami, ale mogą też w sytuacji kradzieży "zapomnieć o sprawie". Wszystko wyjdzie w praniu, a teraz możemy tylko mieć nadzieję że z naszymi telefonami nic złego się nie stanie![]()
Jeśli w czasie testów zostanie Ci skradziony telefon, należy ten fakt niezwłocznie zgłosić na posterunku Policji. Otrzymane oświadczenie należy przynieść do Punktu Sprzedaży, ponieważ będzie ono stanowić dowód w przyszłym postępowaniu. Ponieważ testowane telefony są własnością sieci Play, a w momencie kradzieży był on w trakcie wypożyczenia w Twoich rękach, zastrzegamy sobie prawo do wezwania Ciebie w charakterze świadka w późniejszym terminie.
Po zgłoszeniu faktu kradzieży telefonu w naszym Punkcie, umowa użyczenia wygasa, a skradziony telefon zostanie zablokowany.
Naliczą karę 400 zł i dodatkowo zablokują telefon, więc kombinatorzy wyjdą jak Zabłocki na mydle.mkowalski pisze:Mnie też to ciekawi, ale na razie nikt nie wie. Jeśli okaże się że mimo zapłaty kary 400 zł telefon jest blokowany po IMEI-u, to kiepska sprawa. Czytałem w komentarzach na telepolisie, że niektórzy planują "kupno" tego właśnie Huaweia za 400 zł po testachSpamer ;) pisze:Zastanawia mnie fakt, czy jeśli nie oddam telefonu tylko sobie zatrzymam to zapłacę 400 zł i mam spokuj? Czy mi odbiorą telefon a i tak muszę zapłacić karę?![]()
Nic nie policzą. Jesteś zobowiązany do oddania telefonu w jak najlepszym stanie. Jeżeli oddasz uszkodzony, to możesz zostać dodany do baz nieuczciwych klientów, co w przyszłości spowoduje, że aby dostać abo będziesz musiał wyłożyć kaucję, albo w ogóle nie przejdziesz weryfikacji. I to jedyna konsekwencja. Pytanie, czy te "bazy nieuczciwych klientów" to bazy wewnętrzne Playa, czy ogólne, z których korzystają także inni operatorzy, bo tego Play nie uściśla.ArkadiusW pisze:Ciekawa inicjatywa jak ktoś tak jak ja nie zna androida. Na szczęście tez się załapałem do programu. Ciekawą kwestią pozostaje ocena sprawności i stanu technicznego oddawanego telefonu, ile sobie siec policzy w razie jakiejś usterki
Zgodnie z zapisami w umowie, Uczestnik Programu powinien zwrócić telefon nieuszkodzony, w oryginalnym pudełku oraz ze wszystkimi akcesoriami. Uszkodzony telefon zostanie przyjęty przez Sprzedawcę i nie grożą Ci z tego powodu żadne konsekwencje. Może to jednak wpłynąć na Twoją wiarygodność w przyszłości, kiedy będziesz chciał dokonać zakupu standardowej oferty.
Słuchaj, chyba rzeczywiście się nie rozumiemy.mkowalski pisze:Xavi napisał/a:
No właśnie nie za bardzo. Logując się w celu ustalenia miejsca odbioru było info że na kilka dni przed terminem dostanie się maila z informacją o dokładnej dacie odbioru sprzętu. Ja rozumiem to tak że dokładną datę kiedy należy odebrać dopiero prześlą.
Ale w mailu masz informację, że telefon musisz odebrać w ciągu siedmiu dni od wyznaczonego terminu.
U mnie wygląda to tak:Xavi pisze:Słuchaj, chyba rzeczywiście się nie rozumiemy.