Aleście daleko uciekli od tematu
Powiem tak - z Play jestem już jakiś czas. Ostatnim czasem mam różne przeboje w kwestii zasięgu, ale tylko w miejscu, gdzie przebywam na stałe, gdzie indziej problemów raczej nie ma. Co ciekawe, wcześniej takie rzeczy nie miały miejsca i trudno mi powiedzieć, dlaczego akurat teraz są różne fajerwerki. Aktualnie jestem przepięty ręcznie na zasięg Plusa, co ratuje mi skórę. Wcześniej rozmowy były często zrywane, na wyświetlaczu "sieć zajęta, błąd połączenia" i temu podobne zwroty. Zdaje się, że telefon szukał Play'owego BTS za wszelką cenę (zgodnie z priorytetem), co prowadziło do sytuacji, że łapał szczątkowy zasięg z daleka, zamiast skupić się na bliższej stacji (Play/Plus). Nie wspomnę o tym, że telefon ciągle szukał zasięgu i mimo tego, że telefon pokazywał wszystkie kreski, to zdarzały się spadki do zera na minutę (parę razy dziennie) i inne problemy. Aktualnie problem nie występuje, dzięki czemu mogę się cieszyć rozmowami i sms'ami w znakomitej cenie. Rozumiem racje wszystkich mobil-maniaków w kwestii 3G czy roamingu. Nie wiem, czy będąc przepięty ręcznie na Plus mogę korzystać z takich usług (choć w trasie z powrotem daję na automat), ale aktualnie nie potrzebuję telefonu do bardziej zaawansowanych rzeczy niż dzwonienie, sms/mms czy sporadycznie internet.
Jeszcze słówko w kwestii zasięgu - bywałem w różnych miastach Polski (jak i w trasie) i nigdzie nie miałem większych problemów z zasięgiem. Trudno jednoznacznie powiedzieć, czy faktem jest, że operator ma słaby zasięg. Ja powiem, że nie jest to prawda, ale jednocześnie przestrzegę też przed popadaniem w huraoptymizm. To, że Play ma podpisaną umowę z Polkomtelem (Plus) w kwestii zasięgu wcale nie sprawia, że nagle mamy najlepszy zasięg w Polsce. Jeśli chodzi o pokrycie, to w rzeczywistości tak może być, ale trzeba pamiętać, że telefon nieustannie przełącza się między BTS'ami, a gdy telefon straci łączność ze stacją Play i będzie szukał innej (powiedzmy Plus), to mogą się zdarzyć "błędy połączenia" i takie tam. Wydaje mi się, że tak to działa (choć jeśli jest inaczej, to proszę o napisanie, jak to działa).
W kwestii oferty nadal uważam, że Play nie ma sobie równych. Oczywistym jest, że w segmencie usług różnych operatorów panuje dynamika i nie sposób wszystkiego ogarnąć, to jednak w momencie, gdy podejmowałem decyzję, Play zaoferował najwięcej, również do innych sieci. Akurat z mojego bliskiego otoczenia parę osób postawiło na Play i nie żałują swojej decyzji. Roczna ważność konta po doładowaniu za 5 złotych miała tu niebagatelne znaczenie dla pre-pay'dowców
Czy mógłbym polecić innym Play? Tak, choć proponowałbym wzięcie darmowego startera lub kupienie go za 5 pln i przetestowanie w swojej okolicy zasięgu, zarówno na ustawieniach automatycznych, jak i ręcznie na Plus. Może się okazać, że postawienie na P4 nie będzie trafnym wyborem, a gdy ktoś zwiąże się umową na rok czy dwa lata, a w miejscu zamieszkania będzie słaby zasięg, to... straci sporo nerwów. Warto też sprawdzić internet w telefonie oraz inne usługi (MMS), czy wszystko chodzi. Wydatek 5 złotych to nieduży koszt na sprawdzenie, czy Play "to jest to"
Mam nadzieję, że opinia jest w miarę wyważona i pomoże komuś w podjęciu decyzji