• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
  • Strona 5 z 11
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11

#342851  autor: linchpin
 25 cze 2009, 16:13
A ja jestem ciekaw, czy dział techniczny w Playu jest świadomy skali tego problemu, bo to nie przypadek, że taki ogrom osób (w tym i ja), ma problemy z "ucinaniem" słów podczas rozmowy, albo w ogóle przerywaniem połączenia, które są realizowane poprzez nadajniki 2G Playa. To chyba nie defekt telefonu, ani chwilowe usterki, bo na wymuszonym 2G Plusa jest wszystko OK. Jak obserwuję od pewnego czasu blog Pana Gruszki, to raz na jakiś czas pojawiają się skargi w komentarzach na ten temat, ale oczywiście odzewu brak. Jakby TELEPOLIS wystosowało jakieś oficjalne pytanie do rzecznika, to ciekawe jaka byłaby odpowiedź. Nie zdziwiłoby mnie w ogóle, gdyby problem był bagatelizowany.

Oczywiście wymuszone 2G Plusa rozwiązuje problem, ale tylko tymczasowo, bo docelowo Play zrezygnuje kiedyś z roamingu krajowego, a wtedy to będzie "sodomia i gomoria". Z takimi rwanymi połączeniami nie da się zabardzo rozmawiać, gdy co trzecie zdanie rozmówca musi powtarzać.

#342857  autor: Claudec
 25 cze 2009, 17:24
Na szczęście dla nas nie będzie już tak źle, każdy przeniesie numer za darmo w 1 dzień do innej sieci :-D
Co do przerywania w trakcie rozmowy, takie coś może występować przy zmianie BTSa.

[ Dodano: 2009-06-25, 17:27 ]
linchpin, cały Sosnowiec jest pokryty 3G Play

#342861  autor: jurak
 25 cze 2009, 17:45
Na 2G playa w okolicach Rybnika, Wodzisławia i Jastrzębia Zdroju efekt ten sam. Rwie co chwile, słowa są ucinane. 2G to Playowi zupełnie nie wyszło.

#342869  autor: Pijo
 25 cze 2009, 18:23
Claudec pisze:linchpin, cały Sosnowiec jest pokryty 3G Play
Claudec, linchpin nie ma tela 3G
Claudec pisze:Co do przerywania w trakcie rozmowy, takie coś może występować przy zmianie BTSa.
Trochę marginalna jest ta teoria , co widać z reszta po komentarzach. A próbujesz ja podczepić pod każdy przypadek.

Btw. K800i posiada posiada TechMode ?
Ostatnio zmieniony 25 cze 2009, 19:18 przez Pijo, łącznie zmieniany 1 raz.

#342873  autor: linchpin
 25 cze 2009, 19:02
Claudec pisze:Na szczęście dla nas nie będzie już tak źle, każdy przeniesie numer za darmo w 1 dzień do innej sieci :-D
Co do przerywania w trakcie rozmowy, takie coś może występować przy zmianie BTSa.
Zmiana opa to już ostateczność, ale ja tego robić nie chcę, bo mi się w Playu podoba :] BTS Playa jest oddalony około 500m od mojego bloku, jest w zasięgu wzroku, moc sygnału w telefonie to 4/4 kreski, sygnał jest na tyle silny, że raczej nie skaczę po BTSach w trakcie rozmowy, a jeśli tak jest, to też wina leży po stronie Playa. Zresztą problem występuje nie tylko w obszarze działania tego jednego konkretnego BTSa.
Claudec pisze:linchpin, cały Sosnowiec jest pokryty 3G Play
Mój telefon nie obsługuje 3G, zresztą nawet jeśli by obsługiwał, to wolałbym z niego nie korzystać, bo przez telefon tylko dzwonię i ślę smsy, a tryb 3G jest bardziej prądożerny.

W sumie nie testowałem jeszcze opcji ręcznego wyboru na sztywno 2G Play, to by wykluczało np skakanie podczas rozmowy między BTSami 2G Play <=> 2G Plus w trybie automatycznego wyboru sieci i stąd "rwanie słów" przy połączeniu. Z drugiej strony pokrycie 2G Play nie jest jeszcze dość dobre, więc nie trudno stracić całkiem sygnał, zatem to też w sumie przynajmniej na chwilę obecną żadne rozwiązanie.

#342875  autor: TomekO
 25 cze 2009, 19:31
W zależności gdzie ktoś jest różnie może być z jakością rozmów. Akurat długo jestem w Play, korzystałem ze wszystkich kombinacji połączeń i nigdy nie rwało.

#342978  autor: mdomek
 26 cze 2009, 09:11
Ja mieszkam w Łodzi, w zasadzie bez przerwy jestem w zasięgu 3G Play, telefon pokazuje maksymalny "zasięg" a problemy z rozmowami mam praktycznie bez przerwy...

Przy krótkich rozmowach problem praktycznie nie występuje ale rozmawiając ok 10 min, kilkukrotnie zdarza mi się, że przestaje praktycznie słyszeć rozmówce za to słysze swój własny głos w słuchawce. Trwa to zazwyczaj tylko chwile, ok 5-10 sekund, jest jednak dość uciążliwe...

Mało prawdopodobne żeby działo się to przy zmianie sieci 3G na 2G czy odwrotnie bo tam gdzie rozmawiam NIGDY nie było problemów z zasięgiem 3G.
Ustawienia 'Wybór sieci' mam "Automatyczne".

Zdarza się jeszcze jedna rzecz która doprowadza mnie do białej gorączki.
Kiedy ktoś próbuje się do mnie dodzwonić i jest zajęte bądź mam wyłączony telefon otrzymuje później informacje w postaci flash sms, ze ktoś próbował się połączyć.
No i właśnie... Dostaje te smsy przez cały dzień czy nawet następnego dnia! Zdąże oddzwonić 10 razy a sms dalej przychodzi. To jest jakieś chore...
Nie wiem czy 6 lipca nie wróce do poprzedniej sieci...

#343023  autor: radeczko
 26 cze 2009, 12:43
Też mam ten problem > Centrum Krakowa

Pozdrawiam Radeczko

#343028  autor: Marens
 26 cze 2009, 13:30
Piszcie zgłoszenia przez www i starają się na bieżąco poprawiać.
Sam zgłosiłem parę lokalizacji i poprawili, zdziwiłem się.

#343062  autor: Claudec
 26 cze 2009, 16:41
No trzeba zgłaszać, czym więcej ludzi z jednego regionu będzie narzekać tym szybciej coś z tym zrobią.

#343231  autor: opti
 27 cze 2009, 15:27
poslalem wczoraj zgloszenie dla Debicy i okolic, dostalem bardzo dluga liste pytan na ktora juz poszly odpowiedzi, pytano mniej wiecej o takie sprawy:

Czy problem dotyczy połączeń z jedną osobą czy z różnymi osobami,
Częstotliwość problemu (rzadko / często / wszystkie połączenia)?
Miasto, w którym wystąpił problem
Czy był zasięg (ile kresek, zasięg 2G czy 3G)?
Czy w innych lokalizacjach problem też występuje (jeśli tak, to gdzie)?
Model telefonu
Komunikat na wyświetlaczu
Jakie komunikaty słychać w słuchawce?
Kiedy nastąpiło zerwanie połączenia (podczas dzwonienia, czy w trakcie rozmowy)?
Czy po przełożeniu karty SIM do innego aparatu problem występuje (tak / nie / brak próby)?
Od kiedy do kiedy występował problem (dni w formacie dd-mm-rrrr)

:-D

#343237  autor: linchpin
 27 cze 2009, 16:08
W jaki sposób to zgłaszałeś? Mail czy przez Play24? Też zgłoszę, może coś zrobią, chociaż w moim przypadku praktycznie nie ma znaczenia lokalizacja, wszędzie gdzie bywałem (praktycznie cały gop - sosnowiec, katowice, zabrze, dąbrowa górnicza, będzin), działy się cuda z urywaniem słów rozmówcy...

#343242  autor: offski
 27 cze 2009, 16:22
Jestem pracownikiem Play'a i z trwogą czytam o tych wszystkich problemach jakie macie z siecią GSM Play'a. Faktem jest, że były tymczasowe problemy do mniej więcej połowy maja ze sprzętem Huawei, ale od początku czerwca wszystko wydaje się pod kontrolą. Będę wdzięczny za szczegółowe informacje o naturze problemów. Szczególnie interesuje mnie czy problemy są globalne tzn. w wielu miejscach macie podobne problemy czy tylko w szczególnych co wskazywałoby na jakieś lokalne problemy z zakłóceniami.

pozdrawiam wszystkich dzielących się swoimi uwagami
Ostatnio zmieniony 27 cze 2009, 16:30 przez offski, łącznie zmieniany 1 raz.

#343243  autor: Claudec
 27 cze 2009, 16:30
Dziwne, ja wielokrotnie bywałem w Katowicach i nigdy mi nie było problemów z połączeniami.
Może to od telefonu zależy?
Dzisiaj w czasie rozmowy z 2G Play samo przeskoczyło na 3G Play i też nic nie przerwało.
W którym to miejscu Katowic miałeś problemy?

Może ja za mało rozmawiam przez telefon...

#343257  autor: linchpin
 27 cze 2009, 17:13
offski pisze:(...)Będę wdzięczny za szczegółowe informacje o naturze problemów. Szczególnie interesuje mnie czy problemy są globalne tzn. w wielu miejscach macie podobne problemy czy tylko w szczególnych co wskazywałoby na jakieś lokalne problemy z zakłóceniami.
Witamy na forum i dziękujemy za zainteresowanie się sprawą. Najczęstszy chyba problem, to chwilowe (1-2s) cisze podczas rozmowy, występujące co mniej wiecej 10-20s rozmowy, co skutkuje urywaniem słów rozmówcy. Czasami też, ale nie często dochodzi echo (słyszę swój głos z opóźnieniem) i hmmm, nie wiem jak to nazwać "metalizacja" głosu rozmówcy :) Inni piszą też o zrywaniu połączeń, mnie to akurat nie spotyka, tzn. nie częściej niż w innych sieciach. Wszystko dzieje się tylko na najnikach 2G Play.
Problem z całą pewnością występuje na nadajniku 2G Play zlokalizowanym w Sosnowcu przy ul. Bohaterów Monte Cassino 30, z niego korzystam będąc w domu (odległość około 500m), oczywiście pełny zasięg 4/4 kreski w telefonie.
Druga lokalizacja, gdzie to nagwinnie się zdarza to Będzien ul. Partyzantów, nie wiem natomiast do jakiego nadajnika się tam loguję, ale napewno do Play, co poznaję po cell info w telefonie (nazwa miasta pisana dużymi literami).
Claudec pisze:Dziwne, ja wielokrotnie bywałem w Katowicach i nigdy mi nie było problemów z połączeniami.
Może to od telefonu zależy?
Dzisiaj w czasie rozmowy z 2G Play samo przeskoczyło na 3G Play i też nic nie przerwało.
W którym to miejscu Katowic miałeś problemy?
Np. w budynku Politechniki Śląskiej, ul. Krasińskiego. Nie wiem do którego konkretnie nadajnika Play się loguję, mam prosty telefon 2G, beż żadnego net monitora. Zasięg w budynku jakieś 2/4 kreski.

#343260  autor: opti
 27 cze 2009, 18:03
linchpin pisze:W jaki sposób to zgłaszałeś? Mail czy przez Play24? Też zgłoszę, może coś zrobią, chociaż w moim przypadku praktycznie nie ma znaczenia lokalizacja, wszędzie gdzie bywałem (praktycznie cały gop - sosnowiec, katowice, zabrze, dąbrowa górnicza, będzin), działy się cuda z urywaniem słów rozmówcy...
zglaszalem poprzez play24, uzywajac zakladki zgloszenia, poslalem wczoraj zgloszenie i w tym samym dniu dostalem liste pytan, dzisiaj poszly odpowiedzi zobaczymy kiedy dostane informacje zwrotna :-D

#343287  autor: case
 27 cze 2009, 20:10
offski pisze:.. Szczególnie interesuje mnie czy problemy są globalne tzn. w wielu miejscach macie podobne problemy czy tylko w szczególnych co wskazywałoby na jakieś lokalne problemy z zakłóceniami..
Ja mam problemy od mniej wiecej poczatku maja, przerywanie rozmow wystepuje wszedzie (Warszawa), wiec nie sadze, zeby to byl lokalny problem. Oprocz przerywania rozmowy czasami cos glosno piszczy w sluchawce, zglaszalem to przez play24, odpisali ze, owszem, uznaja reklamacje za zasadna i ze wszystko naprawili, ale nic sie nie zmienilo. Kpina jakas, nie bede wiecej pisal, po prostu korzystam z nadajnikowPlusa.

#343351  autor: Barciur
 27 cze 2009, 23:46
Ja powiem tak, przez jakiś czas było raz dobrze a raz źle, ale ostatnio połączenia na 2G w Lublinie to po prostu masakra, musiałem na stałe przenieść się na 2G Plusa i trudno, chce moc normalnie prowadzic rozmowy.

#343361  autor: kwistas
 28 cze 2009, 00:52
Dodam jeszcze, że sprawa dotyczy całego Lublina. Ostatnio w Rzeszowie też tragedia.

Dodam jeszcze że niech dział techniczny zwróci uwagę na nadajnik PLAY w Lublinie na ul. Wrotkowskiej 1 na Lubelli.

#343374  autor: user_delete7
 28 cze 2009, 08:50
zgłoszenie poszło ;-) teraz pozostaje czekać na odpowiedzieć działu technicznego :roll:
  • Strona 5 z 11
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5