syrius54 pisze:Operator wystawił korektę faktury...ale domaga się opłaty abonamentu za internet do dnia kiedy wkońcu go odłączyli twierdząc że był używany Nie przewidziałem że zapomną odłączyć internet i po skończonej umowie zbyłem modem. Tak więc go nie używałem i nie rozumiem dlaczego mam płacić za to że operator zapomniał go odłączyć Do tego zablokowali mi połączenia wychodzące z telefonu i pani z Play poinformowała mnie że odblokują je dopiero jak zapłacę tą fakturę. Faktura jest za telefon i internet i chcę zapłacić za telefon a za internet nie zamierzam ale płacenie części faktury chyba nic nie zmieni? Brakuje jeszcze tego że wypowiedzą mi umowę na telefon i naliczą karę pomimo że następne faktury płacę w terminie?!
Cóż, to co napiszę, zapewne wywoła burzę postów i nieprzychylnych opinii, ale mam nadzieję, że zrozumiecie, o co w tym chodzi. Co do korekt i tym podobnych... Syriusz, nie znam Twojej sprawy dokładnie, jednak mogę podejrzewać, co zaszło. Zgadzam się co do faktu, że jeżeli złożyłeś wypowiedzenie i Umowa powinna zostać rozwiązana zgodnie z postanowieniami Regulaminu, to jeżeli mimo wszystko to nie nastąpiło, należy się korekta, ale... Korekta wówczas dotyczy wysokości ABONAMENTU. Wszelkie użycia poza nim, lub nawet w ramach jego, to już co innego. Piszesz o internecie, więc korekta powinna być na kwotę 45 lub 80 razy "x" miesięcy niesłusznie naliczonego Abonamentu. Jednak, jeżeli w okresie, gdy ta Umowa powinna być rozwiązana, korzystałeś z usługi, wówczas te użycia są przeliczane oddzielnie, zgodnie z Cennikiem (tak jakbyś np. miał usługę "na kartę"). Wtedy sprawa wygląda tak, że do fv "x" została wystawiona korekta na Abonament, ale również została wystawiona druga korketa, dociążająca, na kwotę zależną od ilości użycia, jaka była w danym okresie. Może się wtedy zdarzyć, że po korekcie Abonamentu, zamiast wyjść "na zero", musimy zapłacić różnicę w kwocie użycia.
Ok, zaraz zapewne pojawią się argumenty, że przecież Abonenta mało to interesuje, on prawidłowo dokonał rozwiązania tej Umowy, to my zawiniliśmy. Owszem, zgadzam się z Wami, że to nasza wina, że Umowa nie zotała rozwiązana, ale chciałbym zwrócić Wam uwagę na pewien aspekt. Jeżeli macie zawartą Umowę na świadczenia Usług Telekomunikacyjnych, w ramach tej Umowy posiadacie Abonament, w ramach którego otrzymujecie pakiety minut, megabajtów i innych rzeczy. My wówczas, w wyniku błędu korygujemy niesłusznie naliczony Abonament (zgodnie z postanowianiami zawartej Umowy), jednak użycia są rozliczane zgodnie z Cennikiem. To tak, jakbyśmy przeszli sami na usługę "na kartę", z tą tylko różnicą, że nie nastąpi blokada połączeń i nie ma stanu konta. Co do argumentów prawnych, od razu informuję, że to jest zgodne z prawem handlowym w tym przypadku.
Ma nadzieję, że nie odbierzecie tego jako swego rodzaju brak chęci współpracy, a rzetelne informacje. Nie zrozumcie mnie źle, ale w takich sytuacjach czasami lepiej opłacić ten Abonament i rozwiązać Umowę w najbliższym Okresie Rozliczeniowym. Jednak to tylko moja sugestia. Oczywiście
zawsze macie prawo do korekty Abonamentu za okres, w którym Umowa nie powinna już obowiązywać.
Pzdr.
Forum "Telepolis" nie jest oficjalnym kanałem zgłoszeniowym firmy P4 Sp. z o.o., tym samym sieć Play nie bierze odpowiedzialności za ewentualne wykorzystanie przez osoby postronne wszelakich danych, znajdujących się w przesłanej wiadomości.