• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
  • Strona 33 z 64
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 64

#382348  autor: yogurcik
 23 sty 2010, 14:30
Ja nie pisze ze apple jest taki czy siaki, ale nie zauważyłem na forach skarg na plusa Orange czy ere tylko na siec Play . Cos w tym jest kolejny przykład.

#382362  autor: widex
 23 sty 2010, 15:04
Może niektórzy mają manię składania reklamacji niczym odchodzi4 lub narzekają bez uzasadnienia. Powiem tak. Zwykły telefon w javie posiada w sobie łącza do stron (12 gr za 100 KB). iPhone'a, Androida itp. nie bierze się dla szpanu, tylko dla wygody. Jak ktoś (tak jak wspomniał playforyou2) bierze iPhone to Pakiet na Internet jest koniecznością!

Można też złożyć reklamację do Plusa, że dzwoniąc na numer przeniesiony pobiera się wyższą opłatę (Przykład: MNP Plus -> Play).

#382368  autor: play4you2
 23 sty 2010, 15:14
yogurcik, ale nadal poruszasz temat oprogramowania, o którym wypowiedzialem się powyżej. Ja rozumiem, że to wysokie koszta, jednak połączenia były. Chcę, abyście zrozumieli, że to nie my ustawiamy automatyczne konfiguracje. One są już w telefonie ustawione przez Producenta. Nawet jak rozumiem, że to jest wysoka kwota, to nie możemy uznać reklamacji faktury, która prawidłowo się rozliczyła. To tak, jakby ktoś dzwonił, potem nam powiedział, że w zasadzie to chce zwrot pieniędzy za połączenie, które wykonał a my mu je byśmy zwrócili, gdyż takie jest "życzenie" Klienta. Zrozumcie, że jak są popełniane błędy, to je naprawiamy, jednak jeżeli ich nie ma, to nie będziemy przychylać sie do takich roszczeń.

Pzdr.

Forum "Telepolis" nie jest oficjalnym kanałem zgłoszeniowym firmy P4 Sp. z o.o., tym samym sieć Play nie bierze odpowiedzialności za ewentualne wykorzystanie przez osoby postronne wszelakich danych, znajdujących się w przesłanej wiadomości.

#382372  autor: nemo2009
 23 sty 2010, 15:27
Nie wyczytałem takiej sytuacji,jakie mnie się przytrafiły,ale do rzeczy.Dzwoniąc do innego abonanta Play,w mojej słuchawce słyszę bardzo donośny dżwięk,przed nawiązaniem połączenia(bzdęk).Czy u Was jest podobnie?Dla mnie jest to dość irytujące.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#382375  autor: www.fazafm.com
 23 sty 2010, 15:39
Odnosnie pakietow internetowych w PLAY. Nie mialem juz sily dochodzic czy naliczyli je poprawnie czy tez nie. Przyszlo mi wyrownanie do rachunku telefonicznego na kwote okolo 35 zl nie wiedzialem skad sie wziela ta kwota bo z gory zaplaclem nawet z nadwyzka gdyz dokonywalem konsolidacji kont abonenckich dla danego numeru. Po pierwsze mialem aktywna usluge blokowania transmisji danych poza siecia play. Po drugie w telefonie wybor operatora mialem na 300% ustawione na reczny. Wiec nawet przypadkiem nie bylo mozliwosci zebym przelaczyl sie na plusa. Po 3 jesli mialem aktywny pakiet internetowy 500MB dlaczego zostala mi pobrana oplata za korzystanie z internetu. Jak juz pisalem 35 zl zaplacilem i nie chcialo mi sie dochodzic w BOK czy napewno dobrze mi naliczyli te oplaty. Numer telefonu byl przenoszony na inne konto abonenckie wiec pierwszym problem dla konsultanta bylo zalapanie ze w poprzednim miesiacu byl przypisany do innego numeru klienta i nie widzial historii z tamtego konta. Tlumaczenie co jak i dlaczego to zbyt skomplikowana sprawa by tlumaczyc to w BOK PLAY. Dzieki play4you odzyskalem okolo 60 zl za to ze naliczali mi blednie pakiet ktory wylaczylem 5-6 miesiecy wczesniej. Tutaj 35 zl to maly koszt w porownaniu do nerwow jakie towarzysza kazdej rozmowie ze slabymi pracownikami BOK PLAY. Lepiej machnac reka na taka kwote niz wydac podobna na proby polaczeni z rozlaczajacym i zrywajacym polaczenia BOK. Przykro ze BOK PLAY nadal kroluje wsrod najslabszych ze wygrywa rozne ankiety i konkursy na na najgorszy BOK roku. Play niestety nic nie robi by to zmienic. Widocznie mysla ze ludzie zostana z nimi mimo tylu wpadek. Lepiej zaplacic 10 groszy wiecej i miec swiety spokoj . Pozdrawiam.

#382380  autor: widex
 23 sty 2010, 15:53
nemo2009 pisze:Dzwoniąc do innego abonanta Play,w mojej słuchawce słyszę bardzo donośny dżwięk,przed nawiązaniem połączenia(bzdęk)
U mnie też. Używam sieci 3G. Tak od tygodnia.

#382386  autor: play4you2
 23 sty 2010, 16:05
www.fazafm.com pisze:500MB dlaczego zostala mi pobrana oplata za korzystanie z internetu. Jak juz pisalem 35 zl zaplacilem i nie chcialo mi sie dochodzic w BOK czy napewno dobrze mi naliczyli te oplaty.
Możliwe, że korzystałeś z usługi internetowej poza strefą sieci Play. W tym przypadku ustawienia Operatora nie maja nic do rzeczy. Oznacza to tylko tyle, że mógłbyś wykonywać połączenia tylko z infrastruktury sieci Play, nic poza tym. Pakiet 500 MB działa w tzw. "strefie taniego intrnetu Play" i tylko na naszych nadajnikach. Zawsze lepiej sprawdzić kodem *140#, czy znajdujemy się w strefie taniego internetu przed wykonaniem połączenia internetowego.

Mimo wszystko, cieszę się, że mogliśmy Ci pomóc w innej sprawie.

Pzdr.

[ Dodano: 2010-01-23, 16:08 ]
widex pisze:nemo2009 napisał/a:
Dzwoniąc do innego abonanta Play,w mojej słuchawce słyszę bardzo donośny dżwięk,przed nawiązaniem połączenia(bzdęk)

U mnie też. Używam sieci 3G. Tak od tygodnia.
Hmm, ja przyznam szczerze, czasami też to mam, ale bardzo rzadko i to raczej obojętnie, gdzie dzwonię. Jednak to tylko trwa ułamki sekund, a później jest już ok (normalny sygnał połączenia). Czy też tak macie?? Powiem Wam szczerze, nie wiem, od czego to może zależeć. A jak z rozmową wtedy?? Jest w porządku?? U mnie jest ok.

Forum "Telepolis" nie jest oficjalnym kanałem zgłoszeniowym firmy P4 Sp. z o.o., tym samym sieć Play nie bierze odpowiedzialności za ewentualne wykorzystanie przez osoby postronne wszelakich danych, znajdujących się w przesłanej wiadomości.

#382392  autor: nemo2009
 23 sty 2010, 16:16
play4you2 pisze:Powiem Wam szczerze, nie wiem, od czego to może zależeć. A jak z rozmową wtedy?? Jest w porządku??
Ten dżwięk występuje tylko,dzwoniąc do innego abonenta Play,do nnych sieci,jak dzwonię takiej przypadłości nie ma.Dżwięk jest głośny,dlatego denerwuje.Po nawiązaniu połączenia rozmowa przebiega normalnie.

#382401  autor: widex
 23 sty 2010, 16:45
W sumie nie zawsze występuje dźwięk. On jest równoznaczny z 1. sygnałem. to jest tak jakby zwarcie/brzęknięcie nie wiem jak określić. Nie przeszkadza mi to. Tymbardziej, że w czasie rozmowy jakość połączenia jest idealna.

#382404  autor: pawelpp
 23 sty 2010, 16:49
play4you2 pisze:
www.fazafm.com pisze:500MB dlaczego zostala mi pobrana oplata za korzystanie z internetu. Jak juz pisalem 35 zl zaplacilem i nie chcialo mi sie dochodzic w BOK czy napewno dobrze mi naliczyli te oplaty.
Możliwe, że korzystałeś z usługi internetowej poza strefą sieci Play.
Play4you2 nie obraź się... ale to typowa odpowiedź konsultanta BOK :). Skoro miał ustawioną sieć P4 i/lub włączoną blokadę, to połączenia musiały być rozliczane w pakiecie a nie poza nim.
W artykule o iPhone też pisali, że pakiet 500 MB starsza na kilka dni, co wydaje mi się nieprawdopodobne skoro dziennie telefon zuzywał 4z10 kb. Przyznam, że nie wczytywałem się w to zbyt dokładnie, ale wydaje mi się to dziwne.
Dlaczego iPhone łączył się z netem tylko w Play? Może po prostu w Orange nie miał ustawień sieci (APN) dla Orange.

#382408  autor: play4you2
 23 sty 2010, 17:09
pawelpp pisze:Play4you2 nie obraź się... ale to typowa odpowiedź konsultanta BOK .
Cóż, nie obrażam się, ale zawsze należy zacząć od najprostszych rozwiązań, dopiero później szukać innych przyczyn.
pawelpp pisze:Skoro miał ustawioną sieć P4 i/lub włączoną blokadę, to połączenia musiały być rozliczane w pakiecie a nie poza nim.
Proszę, zobacz moje wyjaśnienie powyżej. Przypomnę, samo ustawienie "na sztywno" sieci P4 nie gwarantuje, że NIE SKORZYSTAMY Z INTERNETU poza siecią. Można się np. połączyć w tym przypadku z naszą siecią 2G, co spowoduje już naliczenie poza Abo tej transmisji.
pawelpp pisze:W artykule o iPhone też pisali, że pakiet 500 MB starsza na kilka dni, co wydaje mi się nieprawdopodobne skoro dziennie telefon zuzywał 4z10 kb.
Wszystko zależy od tego, co kto i ile pobiera. Pobierz np. film z youtube i tak kilka razy i ten Pakiet 500 MB już jest niewystarczający. To samo, jeżeli co chwila próbujemy łączyć się (lub samoczynnie aplikacja w telefonie) z "jakimś" adresem np. poczty, a wtedy te Kb są kumulowane i niestety, to też niewystarczy (te 500 MB).

#382414  autor: Marens
 23 sty 2010, 17:18
pawelpp pisze:Dlaczego iPhone łączył się z netem tylko w Play? Może po prostu w Orange nie miał ustawień sieci (APN) dla Orange.
Tylko kwestia, że APNy są takie same.

#382422  autor: pawelpp
 23 sty 2010, 17:48
play4you2 pisze:Można się np. połączyć w tym przypadku z naszą siecią 2G, co spowoduje już naliczenie poza Abo tej transmisji.
Czy ja dobrze rozumiem, że połączenia z internetem w 2G Play nie są rozliczane z pakietu danych tylko poza abonamentem? :smt010

#382425  autor: Marens
 23 sty 2010, 17:51
Czy ja dobrze rozumiem, że połączenia z internetem w 2G Play nie są rozliczane z pakietu danych tylko poza abonamentem? :smt010
Nie, 2G liczy w abonamencie.
Chyba chodziło o Plusa.

#382428  autor: pawelpp
 23 sty 2010, 17:56
play4you2 pisze:Cóż, nie obrażam się, ale zawsze należy zacząć od najprostszych rozwiązań, dopiero później szukać innych przyczyn.
Tylko konsultanci z założenia biorą klienta za idiotę :lol: i upierają się przy najprostszych rozwiązaniach, nawet kiedy klient jest czegoś pewien i nawet jak klienta pisze/mowi ze ustawienia telefonu sa takie a takie. :smt006 w ten sposób klient dostaje mase odpowiedzi nie na temat i nie jest w stanie :smt007 uzyskać prawidłowej odpowiedzi bo zawsze dostanie taką samą odpowiedź. :-D Emoty dobierane przez mojego 5-letniego chrześniaka ;)

#382443  autor: Pawrzes
 23 sty 2010, 18:14
play4you2, skoro www.fazafm.com ma włączoną blokadę transmisji danych poza strefą Play (czyli zablokowana transmisja w zasięgu sieci Polkomtela) to jakim cudem mógł się połączyć z internetem i system naliczył mu opłaty po za pakietem :?:

Pozdrawiam

#382450  autor: kubik
 23 sty 2010, 18:28
Pawrzes pisze:play4you2, skoro www.fazafm.com ma włączoną blokadę transmisji danych poza strefą Play (czyli zablokowana transmisja w zasięgu sieci Polkomtela) to jakim cudem mógł się połączyć z internetem i system naliczył mu opłaty po za pakietem :?:
system billingowy Play czasami ma czkawkę.
http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?p=382203#382203

#382455  autor: www.fazafm.com
 23 sty 2010, 18:36
Marens pisze:
Nie, 2G liczy w abonamencie.
Chyba chodziło o Plusa.
Niestety z tej odpowiedzi takze moglem wywnioskowac, ze w 3G play jest wewnatrz sieci, a w 2G pobiera poza abonamentem. Wiem ze skoro z plusa nie moglem wyslac nawet mmsa bo mialem blokade na transfer danych to widocznie dziwnym trafem system taryfikujacy zaliczyl polaczenia wewnatrz sieci jako roamingowe. Dodam ze celowo mam ustawiony wybor sieci reczny i jesli zginie mi siec to musze recznie wybrac operatora bo inaczej jestem poza zasiegiem. Celowo bo mieszkam 10-15 km od granicy i co chwila wlacza mi sie silniejszy zasieg Ukrainskiego operatora jakbym tego nie sprawdzal to juz kilka razy odbieralbym polaczenia w roamingu czy tez takie wykonywal. Prosilbym wiec nie insynuowac mi ze nie potrafie sprawdzic podstawowych rzeczy w telefonie tylko wszczynam alarm. Jestem wyczulony na takie sytuacje dlatego smiem twierdzic ze w sieci plusa nie korzystalem z internetu. Zaplacilem , "zapomnialem" i do sprawy nie wracam na forum podzielilem sie tym tylko by zwrocic uwage ze znow play stara sie w mowic ludziom ze nie ma problemu mimo ze oni placa za cos czego nie robili. Malo powazne dla firmy ktora buduje swoj wizerunek. Jak widac bardziej poplacaja zachowania w stylu plusa, ktory zmieniajac regulamin pozwolil klientom na odejscie jesli sie z nim nie zgadzaja. Rozsadne zachowanie i podejscie do klienta wplynelo zasadniczno na wizerunek Plusa oraz ograniczylo ilosc odejsc z sieci przy zaproponowaniu oferty utrzymaniowej dla uciekajacych klientow.

Dodam jeszcze jedno zdanie: na 90% po zgubieniu zasiegu i braku mozliwosci polaczenia z siecia macierzysta telefon polaczylby sie w roamingu z siecia Kievstar , a nie z Plusem.

#382459  autor: play4you2
 23 sty 2010, 18:43
Pawrzes pisze:play4you2, skoro www.fazafm.com ma włączoną blokadę transmisji danych poza strefą Play (czyli zablokowana transmisja w zasięgu sieci Polkomtela) to jakim cudem mógł się połączyć z internetem
Przez Play 2G.
pawelpp pisze:Czy ja dobrze rozumiem, że połączenia z internetem w 2G Play nie są rozliczane z pakietu danych tylko poza abonamentem?
Powiem tak. Zawsze sprawdzajcie to kodem *140#. Jeżeli macie informację, że jesteście w strefie taniego internetu, to powinno to iść z wykupionego Pakietu. Co do naliczania poza Abonamentem w 2G, powiem wam, że moim zdaniem, będzie to rozliczane poza Abo, gdyż internet w Play działa w 3G, jednak upewnię się jeszcze w poniedziałek, po kontakcie z działem sieci. W poniedziałek dam Wam ostateczną odpowiedź, potwierdzoną przez dział sieci.

#382461  autor: kerim36
 23 sty 2010, 18:49
play4you2,

na telefonie 2g, w zasiegu 2g play po wpisaniu *140# pokazuje, ze jest sie w zasiegu taniego internetu w sieci play - a idac tym tropem mozna oczekiwac, ze polaczenie bedzie zliczane z pakietu.

a nawet przepisze calosc:
"Jestes w zasiegu taniego Internetu w sieci Play, mozesz swobodnie korzystac z Pakietu Play Online w telefonie."
  • Strona 33 z 64
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 64
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33