Sprawa nie jest taka prosta. Wg umowy mam nielimitowany (tj. 10gb a potem mniejsza prędkość). W listopadzie wykorzystałem to 10gb i dokupiłem kolejne dziesięć. Okazało się że włączając dodatkowe gb wyłączył mi się pakiet nielimitowany. Stąd wszystko z czego teraz korzystałem szło poza pakietem.
- Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
a jak taka sytuacja opisana jest w umowie? jest tam mowa o wyłączeniu pakietu 10 Gb jeżeli "ręcznie" włączysz inny pakiet? dość dziwna sytuacja, ale może się taka zdarzyć.
Mam kilka pytań o Play - internet elastyczny:
- Czy jest możliwość obniżki opłaty aktywacyjnej? Według www wynosi ona 49 zł, trochę sporo...
- Karta będzie używana po ok. 20-30 GB ok. 3 razy w roku (wyjazdy na działkę). Czy w pozostałych miesiącach, jak będzie nieużywana na pewno faktura będzie 0 zł?
- Czy ta oferta ma wjazd na BTSy partnerów roamingowych?
- Jakie są stawki za rozmowy i SMSy realizowane z karty w taryfie Internet elastyczny?
Dzięki
- Czy jest możliwość obniżki opłaty aktywacyjnej? Według www wynosi ona 49 zł, trochę sporo...
- Karta będzie używana po ok. 20-30 GB ok. 3 razy w roku (wyjazdy na działkę). Czy w pozostałych miesiącach, jak będzie nieużywana na pewno faktura będzie 0 zł?
- Czy ta oferta ma wjazd na BTSy partnerów roamingowych?
- Jakie są stawki za rozmowy i SMSy realizowane z karty w taryfie Internet elastyczny?
Dzięki

Odpowiadając:
1) Nie ma możliwości.
2) Jeśli nie będzie aktywności to jak najbardziej nie będzie opłaty na fakturze. Trzeba jednak pamiętać że zgodnie z zapisem w regulaminie raz na 6 miesięcy musi być jakaś aktywność bo inaczej usługa może być dezaktywowana.
3) Z oferty można korzystać tylko na nadajnikach P4.
4) Zgodnie z cennikiem SMS/MMS na numer komórkowy kosztuje 0,19 zł brutto a minuta rozmowy na numer komórkowy bądź stacjonarny 0,29 zł brutto.
1) Nie ma możliwości.
2) Jeśli nie będzie aktywności to jak najbardziej nie będzie opłaty na fakturze. Trzeba jednak pamiętać że zgodnie z zapisem w regulaminie raz na 6 miesięcy musi być jakaś aktywność bo inaczej usługa może być dezaktywowana.
3) Z oferty można korzystać tylko na nadajnikach P4.
4) Zgodnie z cennikiem SMS/MMS na numer komórkowy kosztuje 0,19 zł brutto a minuta rozmowy na numer komórkowy bądź stacjonarny 0,29 zł brutto.
Moze orange free się sprawdzi? Po doładowaniu za 50zl jest 25GB ważne 3m-ce a za pozostałe 50zl można kupić 50GB na 50dni.green90000 pisze:Karta będzie używana po ok. 20-30 GB ok. 3 razy w roku
Jest jeszcze nju na kartę a w nim pakiet 9GB za 9zl.
Maja tez taryfę z internetem za 29zl (40GB a później lejek 1Mbps) z tym ze jeśli nie korzystasz to nie płacisz (jedynie w pierwszych 3m-cach nalicza 9zl jeśli niczego nie wykorzystamy). Jednak tak samo jak w play co 6m-cy trzeba mieć jakąś minimalna aktywność. Po 6sciu miesiącach netu będzie aż 80GB.
W sumie to najbardziej nju opłaca się gdy już mamy u nich jeden numer.
Dziękuję wszystkim za pomoc
Na działce biorę pod uwagę tylko Play, gdyż ma nadajnik ledwo kilometr dalej, nawet LTE2600 działa wewnątrz domu.
Mam telefon w Orange, nadajniki N i Plusa są oddalone o ok. 2,5 km z lasem po drodze i... niestety, bywa że trzeba wyjść z domu, żeby porozmawiać.
Zatem - Play. Jakoś przeżyję tą zawyżoną moim zdaniem opłatę aktywacyjną, trudno.

Mam telefon w Orange, nadajniki N i Plusa są oddalone o ok. 2,5 km z lasem po drodze i... niestety, bywa że trzeba wyjść z domu, żeby porozmawiać.
Zatem - Play. Jakoś przeżyję tą zawyżoną moim zdaniem opłatę aktywacyjną, trudno.
Mam pytanie zakupiłem testowo sima Playa z Internetem na kartę, kartę zarejestrowałem. Ważność połączeń przychodzący 90 dni. Co jeśli ten sim poleży nieużywany przez pół roku ? Czy numer zostanie skasowany ?
Jeśli go aktywowałeś to po minięciu tych 90 dni go skasują. Kwestia tylko kiedy. Może być po miesiącu albo po kilku od minięcia ważności przychodzących. To jest loteria.
1. Czy do cesji numeru prepaid numer musi mieć aktywne wychodzące, czy wystarczą jedynie przychodzące?
2. Czy potwierdzeniem sukcesu cesji jest odpięcie numeru z konta Play24?
3. W którym momencie operator-biorca weryfikuje dane w procesie przenoszenia numeru z Play do tego operatora? Pytam po kątem zrobienia cesji prepaid i pójścia 5 min później do innego salonu, aby przenieść numer, licząc, że zajmie im to kilka godzin, a w tym czasie cesja się powiedzie.
2. Czy potwierdzeniem sukcesu cesji jest odpięcie numeru z konta Play24?
3. W którym momencie operator-biorca weryfikuje dane w procesie przenoszenia numeru z Play do tego operatora? Pytam po kątem zrobienia cesji prepaid i pójścia 5 min później do innego salonu, aby przenieść numer, licząc, że zajmie im to kilka godzin, a w tym czasie cesja się powiedzie.
WKS
w Play muszą być aktywne (ale do przeniesienia już nie1. Czy do cesji numeru prepaid numer musi mieć aktywne wychodzące, czy wystarczą jedynie przychodzące?

tak przychodzi @reboot pisze: 2. Czy potwierdzeniem sukcesu cesji jest odpięcie numeru z konta Play24?
Odpięcie numeru do konta Play24
48792xxxxx0
Powyższy numer został odpięty od Twojego konta Play24 [email protected] w dniu 2017-12-16, godz. 11:45.
ZM we Freshu Darmowe rozmowy i SMSy w Play
A co wówczas z moimi danymi ? Czy numer zniknie z Play24 i moje dane zostaną skasowane ?bolek2004 pisze:Jeśli go aktywowałeś to po minięciu tych 90 dni go skasują. Kwestia tylko kiedy. Może być po miesiącu albo po kilku od minięcia ważności przychodzących. To jest loteria.
Nie powinien ci się wyłączyć pakiet podstawowy tylko z 1 dniem nowego okresu rozliczeniowego powinien wskoczyć znowu 10 GB który mąż w umowie.nowoczesny pisze:Sprawa nie jest taka prosta. Wg umowy mam nielimitowany (tj. 10gb a potem mniejsza prędkość). W listopadzie wykorzystałem to 10gb i dokupiłem kolejne dziesięć. Okazało się że włączając dodatkowe gb wyłączył mi się pakiet nielimitowany. Stąd wszystko z czego teraz korzystałem szło poza pakietem.
Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
Tak, numer będzie niezarejestrowany i zniknie z play24.Scooby Doo pisze:A co wówczas z moimi danymi ? Czy numer zniknie z Play24 i moje dane zostaną skasowane ?
Natomiast co do samych danych osobowych to Play i tak je przechowuje.
Znajomy kilka lat temu miał abo w play. Po skończonym abo numer wyłączyli. Kumpel miał nowy numer w innej sieci. Jak weszła ustawa o obowiązkowej rejestracji to byłem z nim w salonie Play w celu zarejestrowania prepaida którego dałem mu do tableta. Oczywiście się okazało że jego dane są w systemie, mimo że minęło kilka lat:)
Myślę że w każdej sieci tak jest. Wystarczy że raz w danej sieci podasz dane osobowe to mają je cały czas i nigdy ich nie usuwają.
Należało by do ustaw zajrzeć.. ale chyba 5 lat, mają ustawowo trzymać historię iż tak i siaki Klient był. Jednak CRM wielki jest, zapewne trzyma te dane w nieskończoność...bolek2004 pisze:Myślę że w każdej sieci tak jest. Wystarczy że raz w danej sieci podasz dane osobowe to mają je cały czas i nigdy ich nie usuwają.
Osobiście wykonując MNP, widziałam w odbiciu monitor konsultanta. Po wpisaniu PESEL, były tam dwa "+" zapewne góry co miałeś w Play, dolny co masz... Później tylko wybór oferty, jakoś specjalnie nie wpisywała danych - więc musiały się wstawić.
Czy do dobre czy nie? Jakoś w tym roku ma być prawo "do bycia zapomnianym", ale pewnie nie dotyczy to tej sprawy. A szczerze pisząc, w gabinecie stomatologicznym czy przychodni mają tez dane o tobie.. i sami widzicie jak one tam fruwają....
życie..
Faktury należy przechowywać przez 5 lat liczone od końca roku, w którym upłynął termin płatności podatku, więc de facto dane osobowe klientów, którym wystawiane są faktury (czyli wszyscy klienci postpaid), też są przechowywane przez taki okres czasu. W przypadku klientów prepaid bez faktur powinno wyglądać to inaczej (obowiązek rejestracji wynika z innej ustawy i nie ma nic wspólnego z ustawami "podatkowymi"). Wyjątek to na przykład Mobile Vikings, operator ten, mimo że oferuje tylko prepaid, to bez pytania o zgodę czy chęć otrzymania faktury wystawia owe faktury wszystkim klientom kupującym doładowania przez ich panel oraz korzystającym z autodoładowania, więc w tym przypadku na podstawie ustaw "podatkowych" dane osobowe klientów będą wisieć u operatora zapewne tak długo jak w przypadku postpaid.
Podsumowując: aby zwiększyć szansę, że dane osobowe będą przechowywane tylko przez 12 miesięcy, tak jak nakazuje Prawo telekomunikacyjne w kwestii trzymania logów, to należy korzystać tylko z oferty prepaid i dodatkowo najlepiej kupować doładowania w kiosku czy Biedronce
Podsumowując: aby zwiększyć szansę, że dane osobowe będą przechowywane tylko przez 12 miesięcy, tak jak nakazuje Prawo telekomunikacyjne w kwestii trzymania logów, to należy korzystać tylko z oferty prepaid i dodatkowo najlepiej kupować doładowania w kiosku czy Biedronce

Podpisałam umowę na: FORMUŁA MIX ELASTYCZNY z doładowaniem comiesięcznym na kwotę 30,00 zł. Zgodnie z umową dokonałam doładowania kwotą 30,00 zł, ale w rozbiciu, nie jako jedno doładowanie. PLAY nie chce mi uznać doładowania jako kontraktowego, gdyż nie było te jednokrotne doładowanie kwotą 30,00 zł, pisałam reklamację, że przecież umowa i regulamin nie określają, że ma to być jednorazowe doładowanie kwotą 30,00 zł, gdyby tak było zrobiłabym doładowanie zgodnie z umową.
A nie ma przypadkiem w regulaminie takiego punktu: "Wartość Doładowań minimalną Kwotą kontraktową dla pierwszych 12stu Doładowań to odpowiednio: 30 PLN, 40 PLN albo 50 PLN a dla kolejnych12stu Doładowań to odpowiednio: 60 PLN, 80 PLN albo 100 PLN."?
Dokładnie taki zapis w regulaminie się znajduje.
Do tego jest jeszcze odpowiednia tabelka także reklamacja prawidłowo odrzucona
Do tego jest jeszcze odpowiednia tabelka także reklamacja prawidłowo odrzucona

Zgadzam się jest zapis w regulaminie, że wartość doładowań minimalną kwotą kontraktową w moim przypadku wynosi 30,00 zł, ale nie jest napisane, że to doładowanie musi być jednorazowym doładowaniem w kwocie 30,00 zł, bo ja doładowałam kwotą 30,00 zł, ale w rozbiciu. Tabelka również nie mówi, że musi to być jednorazowe doładowanie w kwocie minimalnej w moim przypadku 30,00 zł. Więc uważam, że moje doładowanie powinno być uznane jako kontraktowe.
Jest za to mowa o 12 doładowaniach.