• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#624476  autor: Ruben
 03 kwie 2013, 14:14
pakierhakierxd pisze:Najlepiej samemu wziąć kartę prepaid i potestować
To oczywiste, że testować należy tylko przecież wszędzie nie przetestuje i dlatego autor poprosił o opisanie naszych doświadczeń. Opisałem swoje przygody i sposób rozwiązywania problemów i reklamacji z nimi związanych, kiedy dotyczą problemów z roamingiem. Najpierw proszą po miesiącu o podanie kondygnacji budynku, na której występują problemy żeby po kolejnym miesiącu stwierdzić, że za problemy w roamingu nie odpowiadają. Jeżeli tak, to czy potrzebowali 2m-ce żeby to napisać? Wg. mnie roaming krajowy nie jest wcale żadnym udogodnieniem a w przypadku kłopotów Play wypina się zasłaniając Regulaminem. Zdecydowanie lepiej jest mieć dobry zasięg macierzysty np. Plusa niż do wyboru 4 zasięgi Play. Stwierdzenie, że faktycznie tutaj są problemy ale mogę korzystać w innym miejscu zakrawa na słaby dowcip.
Do części problemów poruszonych w reklamacji wogóle nie odnieśli się a podkreślałem, że przez ten problem ponoszę wymierne straty finansowe. Kontakt banku z firmą jest uniemożliwiony poprzez kanał telefoniczny a BOK nie widzi problemu.

#624483  autor: Kryniczanin
 03 kwie 2013, 14:44
Moja koleżanka ma firmowy nr biznes w Play tel i nie narzeka da się żyć.

#624500  autor: DanielR
 03 kwie 2013, 15:26
Ruben pisze: Wg. mnie roaming krajowy nie jest wcale żadnym udogodnieniem a w przypadku kłopotów Play wypina się zasłaniając Regulaminem. Zdecydowanie lepiej jest mieć dobry zasięg macierzysty np. Plusa niż do wyboru 4 zasięgi Play.
Dobrze, że to zaznaczyłeś, bo gdy kłopotów z nim nie ma, to raczej jest udogodnieniem. :wink:

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)

#624503  autor: Quetzal
 03 kwie 2013, 15:40
Ruben pisze: (...) a w przypadku kłopotów Play wypina się zasłaniając Regulaminem.
(...)
Do części problemów poruszonych w reklamacji wogóle nie odnieśli się a podkreślałem, że przez ten problem ponoszę wymierne straty finansowe. Kontakt banku z firmą jest uniemożliwiony poprzez kanał telefoniczny a BOK nie widzi problemu.
Ruben, niestety problem opisany przez Cibie nie jest charakterystyczny tylko dla Play, ale dla wielu firm świadczących masowe usługi. Zasłanianie się regulaminem, naginanie przwdy (by nie powiedzieć świadome wprowadzanie w błąd), zbywanie klienta przez BOK, a nawet straszenie sądem to są nagminne praktyki. Czasami w takich przypadkach pomaga UKE lub UOKiK (wiem, bo sam kilka razy korzystałem). Zadziwiające, że operator (nie, nie Play), który odrzuca reklamacje a następnie grozi klientowi sądem po interwencji UKE potrafi uznać reklamację za w pełni zasadną i ją dokładnie zrealizować. Choć zapewne nie jest to także regułą.

#624760  autor: jaymzwlkp
 04 kwie 2013, 13:34
Dziękuję wszystkim za pomocne informacje. Powiem szczerze, że jeszcze nie zdecydowałem, zwłaszcza, że Orange ma teraz od kwietnia jakąś nową ofertę ( otrzymam jutro). Szukam, wnikam dlaczego Play ma ok. 65% ceny pozostałych operatorów. Wyczytałem w ich regulaminie w par. 8 ( dzięki Ruben) w pkt 1: „Abonenci za pośrednictwem Sieci Telekomunikacyjnej mają dostęp do sieci telekomunikacyjnych innych operatorów krajowych i zagranicznych, z którymi Operator ma zawarte stosowne umowy”

Dlatego moje pytanie: Do kiedy Play ma podpisaną umowę z Orange i Plus na korzystanie z nich nadajników? czy to nie będzie haczyk- nazbierać jak najwięcej klientów bo za kilka miesięcy będą zmuszeni jedynie na zasięg Play? Teoria spiskowa, ale kto wie.....

#624762  autor: pakierhakierxd
 04 kwie 2013, 13:36
Z Orange chyba od roku a z Plusem od bardzo dawna miał a potem podpisał kolejną.
Tak raczej nie będzie,oni wręcz jeszcze niedługo dodadzą T-Mobile.

Pozdrawiam :)

#624766  autor: jaymzwlkp
 04 kwie 2013, 13:49
Pracownicy Play już testują T-mobile.
Pytanie czy ktoś z Was wie, do kiedy ( jaki termin końcowy) mają te umowy? Z orange podpisali umowę pod koniec listopada 2011- ale do kiedy?

#624767  autor: pakierhakierxd
 04 kwie 2013, 13:55
Myślę że tego raczej się nie dowiesz,wie to tylko sam Play i Orange :P .
Ale nie wycofają niczego bo po co wtedy by były te reklamy o zasięgu :D
a tak jak będzie T to będą mogli się chwalić że będą mieli zasięg wszystkich sieci.
Jak by wyłączyli i ty straciłbyś dzięki temu dobry zasięg to pewnie by było można rozwiązać jakoś umowę bez ponoszenia kosztów,ja nie myślę co będzie ...,co będzie to będzie.
Mi najlepiej pasuje zasięg Play+Plus.

#624772  autor: jaymzwlkp
 04 kwie 2013, 14:11
Przeczytałem właśnie cały regulamin. I powiem tak:
1. To oczywiste, że się podpisuje umowę z Play`em a nie z Play+Orange+Plus.
2. "Operator nie ponosi odpowiedzialności za niewykonanie lub nienależyte wykonanie.....podczas realizacji w sieciach innych operatorów"
3. "Ograniczenia w dostępie lub korzystaniu z usług.... jeżeli Operator wprowadził takie ograniczenia"
4. Odp. odnośnie daty zakończenia ( do przewidzenia)

" Umowa podpisana jest na długie lata jak pisałem poniżej, dokładne daty zakończenia umów są tajemnicą handlową firmy P4 sp zoo operatora sieci Play i nie mogą być udostępniane.
Sytuacja ta dotyczy wszystkich zawartych umów o roaming zarówno krajowy jak i zagraniczny.
Nie podamy dokładnej daty zakończenia umów.
Dodam tylko że umowy były już aneksowane i niedługo dojdzie kolejna umowa roamingowa z Tmobile.

?????? Dodam również iż prawo telekomunikacyjne w Polsce nakazuje operatorom posiadającym swoją sieć masztów udostępnianie ich operatorom którzy ich nie posiadają- PRAWDA ?????

To wszystkie informacje których możemy udzielić w tym zakresie"

Z jednej strony regulamin, który całkowicie chroni Play, z drugiej umowy ze wszystkimi.... sam nie wiem.

#624775  autor: pakierhakierxd
 04 kwie 2013, 14:18
Nic nie ma takiego w prawie raczej,nikt za darmo nie udostępnia-musi firma do danej firmy się zwrócić,podpisać umowę i wtedy będzie mieć.

#627865  autor: najlepsza
 19 kwie 2013, 10:39
w prawie nie ma też wielu innych zapisów, a nadzwyczajne rzeczy jakoś się dzieją