• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#624249  autor: pikus_86
 02 kwie 2013, 10:57
Czego można się spodziewać po francusko-żydowskich właścicielach tejże sieci? Podobne wały idą po połączeniu Cyfry+ z N-ką!!! Tam także prezesem i właścicielami są żabojady!!! Prawie 12 lat w ofercie prepaid Orange, wcześniej Idei, regularne doładowania a tu żadnych korzyści, żadnych przywilejów dla stałego użytkownika tylko ciągle coś. Najpierw zlikwidowali SMSy do wszystkich sieci w lipcu zeszłego roku (wielka mi łaska, dawali 600 esów za 6 zł), ich "super hiper" pakiet internetowy - po jego wykorzystaniu zżera Ci z konta a nie zmniejsza prędkość a teraz te przelewy SMS ratunkowe, kóre od marca zostały wyłączone. Lecą z nami w kule a takie opcje jak rozmowy i smsy darmowe wewnątrz sieci powinny być w standardzie po każdorazowym doładowaniu jak chociażby w Play. A tak mam Matkę, Ojca i Brata w Orange i żeby się z nimi kontaktować to muszę każdorazowo kupować śmieszne jakieś pakiety:( Orange jest żałosnym operatorem, mają najdroższe oferty abonamentowe, największe haki na klienta (w ofercie "Rozmowy bez limitu" nie dają Ci nielimitowanych mmsów nawet za najwyższy abonament) i próbują mydlić nam oczy jakąś "Skarbonką" czy opcją "Masz za staż" (w ofertach prepaid) dla wiernych klientów:( Mają nas żabojady za bogaty i ślepy Naród? Ku**a ja się nie dam doić więcej z kasy, kiedyś jeszcze wygrywali zajebistym zasięgiem na terenie Polski a teraz - ŻENUA:( A teraz jako jedyna sieć nie odczuwa potrzeby rozwijania się i nie startowali w przetargu na częstotliwości pod 4G/LTE:( Wciągnęli pod swoje skrzydła oficjalnie TelePsy (w sumie od dawna TP i Orange to jeden Francuz) i niech teraz razem idą na dno:( Bo jak się słyszy i czyta długi mają coraz większe a ja nie mam zamiaru im pomagać w odbiciu się od dna:):):) Czekam tylko aż wydzwonię wszystkie złotówki - to samo nakazałem mojej Rodzinie. ŻEGNAJ ORANGE:):):) KOLEJNYCH CZTERECH ŻYWICIELI MACIE MNIEJ:D:D:D
 #682841  autor: konsument
 14 gru 2013, 18:31
Podpisałem umowę 10 pażdziernika 2013 a sieć CDMA zaczęła działać dopiero na początku grudnia . Dlaczego ? ponieważ gdy przedłużyłem umowę z firmą w/w i myślałem że będzie wszystko ok. na tej samej zasadzie jak w poprzedniej umowie przynajmniej tak twierdzili w salonie orange ale okazało się inaczej. A więc w grudniu zadz. do biura obsługi, okazało się że sieć CDMA nie była włączona co mnie wogólę żdziwiło ponieważ w umowie było napisane GPR i CDMA będzie działać , zdziwiłem się ponieważ za internet płaciłem w całości przez 3miesiące , rozważaliśmy rozwiązać umowę , mieliśmy do tego pełne prawo (strona firmy orange nie wywiązała się z umowy) ale po co nam było rozwiązywać umowę , a więc "chodzi o zasadę" tzn. co do konsumenta należało zrobiliśmy (fakt zgłosiliśmy do ochrony praw konsumenckich, ponieważ rachunki były płacone w całości a nie za pół umowy, tak jak w/w działała tylko sieć GPR a CDMA nie). W umowię mam 15GB limit,na poprzedniej umowie szczęśliwe godz. działały natychmiast bez żadnych dodatkowych opłat a tutaj się okazało że w ciągu nocy szczęśliwe godz. nie zostały włączone również, dla mnie , klienta jest to absurd ponieważ warunki umowy nie powinny się zmienić od poprzedniej, a wręcz przeciwnie miały się polepszyć tak twierdzili w salonie . Szczęśliwe godziny nie działały w nocy i limit 15gb został wykorzystany w ciągu 4dni. Teraz natomiast szczęśliwe godziny zostały włączone , oczywiście za dodatkową opłatą . W dniu dzisiejszym napotkałem kolejny problem - internet , sieć CDMA automatycznie wyłącza się po kilku minutach , połączenie internetowe jest zamykane, a w dzień działa jak się należy , czy to tylko dlatego aby użyt. konsument jak najwięcej transferu wykorzystał po za szczęśliwymi godzinami , w ciągu dnia, Jest to możliwe ponieważ tak jak wspomniałem wtedy gdy obejmują szczęsliwe godziny internet przestaje działać jak się należy, a przez te kilka minut które internet w orange działa to prędkość jest śmieszna dochodzi do 80kb/s a w dzień dochodzi do 250kb/s. Jedno jest pewne gdybym nie interweniował , nie upomniałbym się o usługi które powinny być włączone natychmiast , tak jak jest w umowie napisane to zapewne do dziś nie miałbym włączonej sieci CDMA , tak samo jest z usługą "szczęśliwe godziny" gdybym nie zadzwonił do dziś bym płacił za nic. Zresztą jeśli o mnie chodzi , nie ważne co będą proponować ja z ich usług nawet za darmo nie skorzystam ,ponieważ jest to strata czasu dla mnie. Warto przed kupnem zapoznać się z opiniami dotyczącymi jakiejś firmy, gdyby moja mama to zrobiła na pewno nie byłoby żadnego problemu ponieważ nie skorzystałaby z usług tej firmy. Ja korzystam od innego dostawcy internetu i jestem zadowolony , od 6lat mam z nimi umowę i jakoś nigdy nie miałem problemu z internetem mobilnym . Nigdy nie musiałem dzwonić do obsługi klienta , pl..s dzwonił do mnie w celu zakupienia dodatkowych usług , ulepszenia usług. Mój internet mobilny w tej sieci stał się jak bezprzewodowe stałe łącze mam 25gb i szczęśliwe godziny od 21 do 9 bez opłat dodatkowych, ale tak jak wspomniałem umowę zawarłem z nimi 6lat temu a warunki ustaliłem indywidualnie . Niestety teraz jest problem z orange zamiast wnuczce pod choinkę kupić psp to moja mama podaruje jej internet, NIEMOBILNY SIECI ORANGE I tylko dlatego że ona mniej korzysta z internetu , gdyby więcej korzystała z netu zapewne nawet by ten niemobilny internet nie nadawałby się pod choinkę, a co do samej umowy z Orange na szczęście 2latka szybką minął , teraz moja mama nawiąże współpracę z inną firmą , dostawcą internetu.
 #762246  autor: Raim2
 12 lis 2014, 02:45
Siema ludziska. Muszę odkurzyć wątek, żeby zdobyć od was opinie na temat Orange. zastanawiam sie czy warto przeniesc do nich numer. ale znalazłem w necie różne opinie o firmie i nie wiem, czy warto brać od nich usługi. Jakie macie zdanie o tych postach ?

#762251  autor: bazooka
 12 lis 2014, 07:25
Raim2 pisze:czy warto brać od nich usługi
Zależy jakie usługi :?:
Zależy też kogo opinie chcesz przeczytać ?
a) hejterów Orange z natury, których mnóstwo na tym forum (zwłaszcza abonentów sieci Play)
b) ludzi, którzy raz podpisali umowę i po pierwszej koniecznej reklamacji stwierdzili, że są do d... (bo gdzie indziej nic nie trzeba reklamować :)),
c) użytkowników, którzy nie mają wyboru, bo tylko Orange ma u nich zasięg (najlepszy) - w tym neostradowiczów
d) ludzi, którzy znają swoje zapotrzebowania, przeliczyli, lubią czyhać na promocje które dają i stwierdzili, że wciąż się opłaca u nich być
e) użytkowników Playa, którzy kiedyś przenieśli tam numer a potem wrócili
f) abonentów telefonii stacjonarnej
g) abonentów korzystających z pakietu usług (combo, open)
h) ludzi korzystających z oferty abonamentowej dla firm
i) internautów, którzy korzystają z oferty mobilnej Orange jako opcji internetu stacjonarnego
j) ludzi, którzy kupują starter prepaid Orange, korzystając z jego promocyjnych możliwości a następnie go wyrzucają
...itp itd
W zasadzie między wierszami masz odpowiedzi jako opinie, a kluczowe pytanie zadałem Tobie :)

Jestem gościem, którego forumowicze telepolis traktują jako "fanboya" sieci orange, prawdą jest, że jestem u nich od początku (ok 15lat, idea) i nie miałem powodu zmieniać sieci - prawdę oddaje moja stópka, poniżej. Nie ma taniej jeśli rozmawiasz sporo po sieci Orange a gdzie indziej mniej, niż 9zł/m-c w pewnej taryfie prepaid.
Więcej grzechów nie pamiętam - abonamentów nie używam - jak chcesz wiedzieć więcej o prepaid w Orange ogólnie, po tym moim wstępie - napisz do mnie na PW. Na ogólnym nie można napisać zbyt wiele, i zbyt szczerze - dlaczego? przekonasz się niżej.
pozdro

#762256  autor: Ruben
 12 lis 2014, 07:47
Raim2 pisze:ale znalazłem w necie różne opinie o firmie i nie wiem, czy warto brać od nich usługi.
Tutaj też znajdziesz różne opinie, bo forum to też internet. Na tym forum króluje Play a Orange jest często hejtowane dlatego jeżeli chcesz dowiedzieć się na temat opłacalności oferty, to jak sugeruje kolega sebusy podaj więcej szczegółów a jeżeli interesuje Cię jakość sieci i usług, to wypróbuj sam i nie kieruj się opiniami tutaj.
Sieci mobilne działają różnie w różnych regionach dlatego najlepiej testować samemu i nie zdawać się wyłącznie na opinię osób, które mogły na problemy natrafić w zupełnie innym regionie albo nie potrafią zachować obiektywizmu w ocenie.

#762325  autor: Chemicalifornia
 12 lis 2014, 15:19
Powiem szczerze, że najlepiej samemu przetestować na własnej skórze, bo większość opinii w internecie można sobie w d... wsadzić... Znajdź w internecie dużą firmę, która nie jest negatywnyie ocenione (obojętnie czy to operator, bank, producent czegokolwiek).
Wszystko zależy czego oczekujesz i jaki jest zasięg u ciebie, oraz w miejscach gdzie często bywasz.
Ja czesto tak mam, że mam zasięg i net H+, a moja dziewczyna na tel. z Play ledwo Edge. Albo odwrotnie. Albo u mojej sis w mieszkaniu plus i play ma zasięg, a ja nie itd.

3210>6210>6210>6310i>6021>K800i>iPhone3GS&E66>GalaxyNoteII&E6-00> One M9 & Xperia Z1 & Galaxy Note II
In all those mysteries you're taken by surprise
You never thought to see that look was in his eyes

#762503  autor: adamkoc
 12 lis 2014, 22:22
nie wiem jaki jest sens przechodzenia do orange skoro mamy takie oferty obecnie jak njumobile (część orange btw).

#762508  autor: cyanoone
 12 lis 2014, 22:42
Z Orange miałem negatywne przygody. Sieć ma nie dopracowana platformę bilingową, co można zobaczyć po różnych kombinacjach. Internet działa słabo. Wiem w każdym miejscu inaczej, ale Play@Orange działa lepiej niż sam Orange. Kompresja również nie jest u wielu mile widziana. Do Orange trzeba mieć dużo cierpliwości.
Pozdrawiam ;)

[ Dodano: 2014-11-12, 22:44 ]
adamkoc, Jak byś miał wszystkich w Orange to gdzie by było najtaniej?

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)

#762549  autor: Tamto
 13 lis 2014, 09:36
Moje doświadczenia z Orange:
- dobra oferta (w stosunku do konkurencji), jeżeli potrzebujemy telefonu i mamy kod zniżkowy lub go wytargujemy z DUK
- słaba obsługa naziemna - wynika to stąd, że jest naprawdę mało prawdziwych salonów Orange, więszkość to partnerzy Orange
- reklamacje rozwiązywane na korzyść klienta
- zasięg zależy od lokalizacji - nie zawsze jest lepszy niż konkurencja
- serwis www bywa awaryjny i z błędami
Od początku jestem w Orange (Idei) i póki co nie zamierzam zmieniać, choć byłem już o krok o tego. Dobra oferta oraz możliwość dogadania się z BOK w razie reklamacji trzyma mnie w tej sieci. Wraz z wejściem LTE zasięg i jakość się poprawiły. Każdy musi patrzeć na czym mu zależy, sprawdzić operatora w danej lokalizacji i podjąć decyzję.

#762583  autor: krzysztof.ka
 13 lis 2014, 12:25
adamkoc pisze:nie wiem jaki jest sens przechodzenia do orange skoro mamy takie oferty obecnie jak njumobile (część orange btw).
Sens jest taki, że są ludzie, którzy nie tylko smsują, telefonują czy korzystają z danych w telefonie komórkowym.
Nju mobile to oferta dla tych, którym to co napisałem wyżej wystarcza.

W Orange można korzystać z innych usług, które dają korzyści i rabaty za posiadanie innych usług operatora.
Orange oferuje różnie usługi: Audiobooki Tu i Tam, Muzyka Tu i Tam, Środy z Orange, kursy językowe. To wszystko w zryczałtowanych cenach.
Dlatego dla mnie nju mobile to za mało. Nie muszę mieć bez limitu połączenia. Wystarczy mi numer na kartę z super usługami obniżającymi koszty i ww. dodatki.
Na świat trzeba patrzeć szerzej niż przez czubek własnego nosa.

Moje słuchawki: Plus: Motorola d160, Nokia 3110, Nokia 3310, Nokia 6820, Nokia 6310, Nokia 9300, HP IPaq hw6915, Nokia E51, Nokia E52, Nokia N8. Orange: SE Xperia Arc, SG S III.

#762654  autor: bazooka
 13 lis 2014, 17:15
A mnie ostatnio w Orange (prepaid oczywiście) trzyma mPotwór... :-D
Na różnych portalach telekomunikacyjnych, jak i na tym forum, rozpoczęto przeliczanie na minutę połączenia bez konieczności wykupywania pakietów terminowych (nazywam to: "bez łachy") i w Virgin BK wychodziło ok 13gr.
Obecnie niektórzy użytkownicy Orange (ok 300tys.) mają stawkę promocyjną 19gr/min do końca tego roku, po uwzględnieniu promocyjnej akcji mPotwora (100% od każdego doładowania 30,40,50zł) - oznacza ni mniej ni więcej, że za minutę połączenia płacę 9,5gr/min do wszystkich sieci... :)
Takie akcje promocyjne są zapowiadane dalej i biorąc pod uwagę że to nie MVNO, szybko się nie skończą, gdzie wówczas jest najtaniej :?: Do tego dołóżmy chipsy, liony, pakiety wakacyjne - można przymknąć oko, że mi raz na 3 dni internet zamrozi. Zresztą gdzie jest stabilny w takim stopniu, że zadowoli backupującego internet "usera" :)

#762827  autor: Magda_001
 14 lis 2014, 11:52
Witajcie,
Ja uważam,że Orange ma świetne oferty w super cenach. Osobiście polecam zawieranie umów przez internet, poniewaz wtedy jest dodatkowa okazja na rabaty...Podsyłam link...może komuś cie przyda: http://telepolis.pl

#762853  autor: Optek
 14 lis 2014, 14:09
Aktualnie również posiadam telefon w sieci orange. W zasadzie jedną kartę ponieważ druga firmowa jest na play.
Prywatnie orange na kartę jest ok. Wydaję mniej więcej 30 zł miesięcznie na rozmowy.
Dorzucę od siebie,że czasami warto jest upolować kody rabatowe bo tak jak zresztą wspomina kolega powyżej okazji jest sporo. Na przykład w tym miejscu:
http://telepolis.pl
Korzystając z kodów rabatowych jest szansa na dodatkowe prezenty przy zakupach w esklepie.

#762940  autor: cyanoone
 14 lis 2014, 19:39
Optek, Za 30 zł miesięcznie można no limit wyrwać u konkurencji i nie mówię tu o Playu ;)

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)

#762950  autor: bazooka
 14 lis 2014, 20:22
cyanoone, to prawda, ale weź pod uwagę co pisałem 3 posty wyżej - wydane 30zł = realne 15zł.
Po pierwsze mPotwór, po drugie punkty payback - tak też można ładować orange... no i inne promocje oraz profity: Karuzela Nagród, Minuty za Minuty, co druga gratis, Masz Minuty, Skarbonka, Staż - migracje między taryfami również mogą przynieść korzyść.
Właśnie w tym leży problem oceny orange-prepaid - ocena z wierzchu, ciężko się przekonać, ale gdy się już u nich jest, widzi się to zupełnie inaczej :)

#763047  autor: Emsi
 15 lis 2014, 00:38
Korzystałem przez pewien czas z prepaidu Orange i mam u "pomarańczy" zawsze jakieś awaryjne numery, z których korzystam w razie potrzeby. Sam awarii jakich wielu nie doświadczyłem, problem miałem często z aktywacją pakietów (zwłaszcza przez USSD), szczególnie dotyczyło to nowości.
Poza tym to muszę przyznać, że jest to sieć (wraz z Playem), która dba o klientów z oferty na kartę. Za czasów asymetrii gonili fioletowych, obecnie narzucają swoje standardy.
Co do zasięgu, to najwięcej do powiedzenia mają "fanboye" sieci omawianej i fioletowej. Ja ze swojej strony powiem tyle, że gdybym był takim zasięgowcem, to nie wziąłbym żadnej z tych sieci. :wink: Niestety ci, co mają lepsze zasięgi mają prepaidowców głęboko i zdzierają na sprawdzaniu stanu konta etc. Wolę wiec siedzieć w sieciach z gorszym zasięgiem, bo jako "karciarz" nie mam potrzeby odbywania ważnych rozmów biznesowych w środku lasu (a jest tu wielu takich). :mrgreen:

Niewybaczalnym błędem "pomarańczy" jest brak lejka w pakietach danych i m.in. dlatego Play, a nie Orange.

#763050  autor: krzysztof.ka
 15 lis 2014, 00:51
Może i lejka nie ma, ale jest coś takiego jak konto promocyjne i Karuzela Nagród, która zawsze jakoś pozwolić na dociągnięcie zanim się uruchomi kolejny pakiet cykliczny. Są też i pakiety jednorazowe.
W tym tygodniu wziąłem się za excela i zrobiłem sobie symulacje co mi się najbardziej opłaca z prepaidowych ofert. Najtaniej wyszło jednak w Nowe Orange Go, potem w POP. Najbardziej zbliżony był potem Plus na kartę bez limitu, ale i tak drożej wyszło niż naszpikowane promocjami obniżającymi koszty Orange.

Moje słuchawki: Plus: Motorola d160, Nokia 3110, Nokia 3310, Nokia 6820, Nokia 6310, Nokia 9300, HP IPaq hw6915, Nokia E51, Nokia E52, Nokia N8. Orange: SE Xperia Arc, SG S III.

#763051  autor: Emsi
 15 lis 2014, 00:55
Dla mnie lejek to zabezpieczenie przed pożarciem środków. Nie obchodzi mnie jego prędkość ani żadne kombinacje, ma być i już.

#763061  autor: bazooka
 15 lis 2014, 08:24
Lejek jest nie potrzebny żadnemu prawdziwemu "karciarzowi", bo prawdziwy "karciarz" pilnuje swoich środków, bo chce by było najtaniej, nie kupuje też transferu dużo ponad to co miesięcznie wykorzystuje, zdaje sobie sprawę ile wykorzystuje średnio i ile może maksymalnie...oraz co należy zrobić jeśli użyje się netu w sposób "nienaturalny" czyli ponad normę.
Lejek jest rozwiązaniem tylko dla tego, kto naprawdę przetestował prędkość i używa tej całkowicie darmowej opcji w telefonie...celowo podkreślam, bo ze smartfonem mało mi się to kojarzy - testowałem przez miesiąc i naprawdę wolę dać 5zł dla bezstresowego otwarcia nawet jednej strony w miesiącu. Nie denerwuje się na dociągające się wieczność załączniki w mailach czy fotki w komunikatorach.
"Zabezpieczeniem przed pożarciem środków" są na pewno w jakimś stopniu pakiety samoodnawialne...

Poniżej jednak chciałbym poprzeć to przykładem na podstawie korzystania z ponad rocznych, i niestety nieatrakcyjnych już pakietów w Orange (sądzę, że lada moment Orange odświeży swoją ofertę pakietów):
Dajmy na to 3 miesięczne rozliczenie i możliwości wykupu dwóch rodzajów pakietów za 5zł/200MB i 12zł/1GB - co mi się najbardziej opłaca wykupić jeśli zużywam nie więcej niż 500MB w miesiącu?
a) 3 x 12zł = 36zł => niezużyte ok 1,5GB transferu.
b) 6 x 5zł = 30zł lub 5x (25zł) jeśli wiem co to szacunkowy pomiar transferu w smartfonie
po ok 2 tygodniach lub przy ok20MB do końca pierwszego wykupuję drugi itp itd
c) wykup 200MB w wersji nieodnawialnej a po ok 10-12 dniach wykup cyklicznego pakietu 200MB, który daje zabezpieczenie czasowe 30dni (najpierw schodzi transfer z pakietów w wersji nieodnawialnej!) - myślę, że "karciarze" logują się na konto lub sprawdzają transfer częściej niż co 2 tygodnie :)

Nie będę przypominał jak transfer w orange prepaid zabezpiecza się w postać obecnych kodów z Lays czy pakietów wakacyjnych, bo to czasowe opcje - jednak zabezpieczenie tak jak wspomina krzysztof.ka, może stanowić nam konto promocyjne, które można zasilać środkami ze Skarbonki ze zdwojoną wartością.

Znajdą się zaraz osoby, które skrytykują takie podejście do sprawy - no to ja przepraszam, ale jestem w prepaid by ciąć koszty ale nie obniżać poziomu (do prędkości lejka), jak się chce wygodnie trzeba kupić abonament, albo przyzwyczaić do lejka u innego operatora - najwidoczniej orange nie potrzebuje klientów korzystających z lejka, woli dać im za doładowanie na kolejny wykup pakietu. Nie wiem, ale z powodu braku lejka płakać nie będę - korzystam z innych dobrodziejstw od Orange i powiedzmy sobie szalę wyrównuję :)
Nie ma bowiem oferty idealnej, gdyby taka była nie byłoby tej dyskusji a może działu oferty sieci komórkowych :)

#763065  autor: Emsi
 15 lis 2014, 08:48
A ja miałem raz sytuację, że telefon połączył się z netem i pożarł cały transfer + część środków, dlatego upieram się na lejek i basta. Co innego gdyby nikt tego dobrodziejstwa nie oferował, ale jest u konkurencji, więc korzystam. Proste :)

A poza tym, Orange nie ma dla mnie pakietów. Drożej niż mam i nie ma 300MB. Chyba, że przeoczyłem(?).