• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#544122  autor: Sig
 30 mar 2012, 10:44
Widzisz, z tonu twoich postów można odnieść wrażenie, że chciałbyś zapuścić nabijanie na całą dobę, albo handlować na Allegro. Wszystko pozostaje kwestią SKALI, oraz realnego ciężaru dla Play. Jeżeli będzie za duży to zwyczajnie przyjrzą się ruchowi na danym numerze i mogą uznać, że jest sztuczny. Nie sądzę, żeby wtedy ktokolwiek tłumaczył cokolwiek klientowi, czy też "udowadniał".
Ty się lepiej martw tym jak T-Mobile będzie traktować takie cwaniakowanie (bo to oni będą płacić za tę zabawę), a nie tym co będzie robił Play.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#544125  autor: luk47
 30 mar 2012, 10:50
Autor tematu na siłę chce udowodnić, że taki "biznes" będzie się opłacał. Jeśli jesteś taki pewien to bierz abonament w T-Mobile i tyle, po co nakręcać innych i robić sobie konkurencję :wink:

Nabijanie minut nie będzie opłacalne ani dla Play, ani dla T-Mobile. Wniosek z tego płynie tylko jeden.

#544130  autor: M@jkel
 30 mar 2012, 10:58
ms93 pisze:po rozpoczęciu połączenia i wyjęciu baterii z telefonu pobierało tylko za kilka sekund połączenia (czas z włożoną baterią), a trwało ono ponad 10 minut. Leciał sobie w tle jakiś systemowy komunikat, a minuty w Play się nabijały
Naprawdę ludzie robili takie rzeczy? Żenujące.

#544153  autor: bolek2004
 30 mar 2012, 12:14
Karlos20 pisze:A pamiętacie legendarną PLAY KARTĘ? Tam ZM są w cenniku oferty i jest usługą stałą.
Pamiętamy, pamiętamy nawet mam już na zapas jeden numer w tej taryfie. Tak jak pisałem wcześniej sposób się na to znajdzie. Pamiętam początki wejścia play, wtedy dość często się zdarzało że potrafili dezaktywować kartę sim bo ktoś generował za duży ruch i nie patrzyli czy to abo czy prepaid czasem to były pomyłki ale play nie jest głupi i sobie poradzi jak będzie trzeba z nadużyciami.

#544163  autor: DanielR
 30 mar 2012, 13:09
Przyjrzeć się należy paru kwestom.
Po pierwsze, co powtórzę po poprzednikach, to tylko regulamin promocji, którą zawsze można odwołać. Po drugie, zadać sobie należy pytanie jak P4, operator sieci Play interpretuje wyrażenie "usługa stała", a nie jak interpretuje je użytkownik janbutyk. Moim zdaniem jest ono nieprecyzyjne.
Biorąc pod uwagę te dwa czynniki, może się okazać, że owszem, jest to usługa stała, w ramach i do czasu obowiązywania tej promocji. Natomiast z chwilą jej odwołania czy też zmiany przestaje być takową. Może chodzić po porostu o to, że operator w regulaminie informuje Ciebie, że wystarczy zapłacić jednorazowo 3 zł za samą aktywację. Tym samym usługi nie trzeba cyklicznie odnawiać (do czasu utraty ważności konta na połączenia wychodzące lub zmiany profilu), tak jak jest to w przypadku promocji Nowe Zbieraj Minuty. I tylko w tym sensie jest to usługa stała. I tyle. Tym samym możesz sobie pogwizdać, "spryciarzu". :wink:
A to, jak jest to rozwiązane w SPK, gdzie jest to usługa cennikowa, to niewiele kogo interesuje. Tam może być inaczej, chociaż też nie do końca. Cennik także można zmienić.

PS nie, żebym był jakimś "rzecznikiem" operatora/-ów. Ale drażni mnie takie kombinatorstwo, może nie samo kombinatorstwo, co takie publiczne przechwalanie się nim. :x
Ostatnio zmieniony 30 mar 2012, 13:34 przez DanielR, łącznie zmieniany 1 raz.

#544172  autor: thonka
 30 mar 2012, 13:36
janbutyk,
"Regulamin Oferty Promocyjnej „Zbieraj minuty w Play Fresh” dla Oferty Play Fresh obowiązuje od 06 marca 2009 r. do odwołania"

no wlasnie... wystarczy rozumiec prosty tekst pisany. Promocja wazna do odwolania cos Ci mowi?
zakaz generowania sztucznego ruchu takze?

moga odwolac promocje, zmienic jej warunki do np. max. 30 minut na miesiac - zrobic moga wszystko.

a cennik tez mozna zmienic - oglaszaja w prasie nowy cennik na miesiac przed i wysylajac zarejestrowanym uzytkownikom, ze sie zmienia.

a definicja uslugi stalej moze byc tylko taka, ze jest stale aktywna i nie trzeba jej co miesiac aktywowac, bo wiele pakietow tak wlasnie mialo.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#544175  autor: Sig
 30 mar 2012, 13:40
agaak pisze:Jeśli będzie miał dziennie powiedzmy:
4 numery po 1h rozmowy na linii t>p - nabije po 30min bonusowych na numer w play, operator mu nic nie zrobi.
Nawet jeśli będzie "zapuszczał" takie połączenie na całą noc, operator nic nie zrobi.. A jeśli nawet to Klient napisze reklamacje, op odrzuci, a UKE przyzna racje Klientowi... Bo Klient zapłacił za max. 44640min i zwyczajnie ma pełne prawo je wykorzystać... Jak skala "umiejętnego wykorzystywania ofert" się nasili, opy dopiszą w ofertach iż jedno połączenie max. X min. czy w inny sposób utrudnią proceder.

Choć to dziecinada, OPY doskonale wiedzą jak można nadużywać "no limit", jest to wkalkulowane w ofertę.
No luuuuuuudzie....

punkt 19
c. nie generować sztucznego ruchu nie służącego wymianie informacji

Dziękuję, dobranoc, to tyle jeżeli chodzi o to za co klient "zapłacił" i jakie ma prawa.

#544178  autor: KC-KARLOS
 30 mar 2012, 13:45
Tyle, że wiele z Was nadal nie widzi w zapisie, że usługa jest stała, jeśli nie zostanie ona wyłączona lub do momentu zmiany taryfy, albo utraty ważności wychodzących.
Na chwilę obecna nie ma jakiegoś szału na "nabijanie minut" i ich sprzedaż na Allegro, gdyż oferty Play i T-Mobile weszły niedawno; a w regulaminach OBU OFERT, piszą, żeby nie generować sztucznego ruchu czy też nie wykorzystywać urządzeń FCT albo rozwiązań M2M. Zresztą: w razie wykrycia, że połączenie trwa kilka dób z rzędu nieprzerwanie z jednego numeru do drugiego (np z TM do Play), wtedy operator może (ale nie musi) odłączać numeru z tego powodu "nadużycia".
Dodatkowo: samo określenie "nielimitowane" w obu sieciach jest względne, bo w realiach nie gwarantuje nieograniczonych minut do W4.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#544181  autor: thonka
 30 mar 2012, 13:50
Karlos20 pisze:Tyle, że wiele z Was nadal nie widzi w zapisie, że usługa jest stała, jeśli nie zostanie ona wyłączona lub do momentu zmiany taryfy, albo utraty ważności wychodzących.
stala moze znaczyc, ze jest stale wlaczona i nic wiecej... niektore pakiety trzeba bylo odnawiac.
nie ma w regulaminie definicyji slowa usluga stala i to jak Wy to widzicie moze byc bledne tak samo jak moje rozumienie. co autor mial na mysli nigdy sie nie dowiemy. ja jednak sklanialbym sie ku definicji stalosci jako ciagle aktywnego pakietu, gdy w punkcie tym mowa jest o aktywacji i dezaktywacji...

sztuczne generowanie ruchu to nietylko FCTy i M2M to wlasnie takze takie wiszenie na sluchawce w celu nabicia minut.

caly czas tylko nie rozumiem po co autor brnie w tym kierunku, skoro jawnie chce lamac regulaminy obu operatorow i z premedytacja chce wykorzystywac ulomnosc uslugi.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#544184  autor: janbutyk
 30 mar 2012, 13:56
no nie ma co dyskutować - odezwę się za miesiąc i za 3 miesiące - napiszę czy działa. jeśli odnajdę ten temat na forum... tak będzie najlepiej. wtedy zobaczymy kto ma rację, czy ja nabijam tysiące minut czy mnie odłączyli i czy zniknęły ZM (na starym freshu)
- to do "zobaczenia" za miesiąc !

#544187  autor: KC-KARLOS
 30 mar 2012, 14:03
thonka pisze:to wlasnie takze takie wiszenie na sluchawce w celu nabicia minut.
Chyba przykładowo mi nic by się nie stało, jeśli z TM rozmawiałbym ze znajomym w Play z opcja ZM; z drugiego końca kraju, tak co tydzień po kilka godzin.
Bo gdyby za sam fakt nabicia zaledwie 2 minut za wygadane 4, karali zawieszaniem usług; byłby to absurd.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#544189  autor: DanielR
 30 mar 2012, 14:10
janbutyk pisze:wtedy zobaczymy kto ma rację,
Tu nie chodzi o uparte wykazywanie czyjejś racji, Twojej czy też może mojej. A raczej o poddanie wątpliwość Twojej interpretacji regulaminu, którą Ty uważasz za pewnik. Mnie to w zasadzie zwisa i powiewa, czy dobrze interpretujesz punkt 8 czy tez może i nie. Ja porostu nie jestem taki pewien, a z tego co mi się wydaje, to operatorzy raczej dobrze się zabezpieczają przed wszelkimi nadużyciami. Ale nie wykluczam, że mogę się mylić.

#544192  autor: Spioszek
 30 mar 2012, 14:13
janbutyk pisze:na szczęście po stronie operatora leży ciężar dowodu a dzwonienie do 10 osób miesięcznie w tym do 5 po 800 minut (raptem 27 dziennie) naprawdę ciężko będzie podciągnąć pod sztuczny ruch
A jeśli operator potem zbada że te rozmowy to głucha cisza a nie rozmowa to co wtedy;)?
Rozmowy chyba są nagrywane.

#544196  autor: Sig
 30 mar 2012, 14:19
zatem powodzenia, jak nie przesadzisz to nic sie stac nie powinno, choc jak sadze apetyt bedzie rosl w miare jedzenia...
Na twoim miejscu odkladalbym jednak na kare dla TM za zerwanie umowy z winy klienta.

#544199  autor: KC-KARLOS
 30 mar 2012, 14:20
darkangel, Nagrywane są z Obsługą Klienta i innymi firmami... Nie mają prawa nagrywać prywatnych osób, chyba, że jest podejrzewana o popełnienie przestępstwa lub za zgodą prokuratury.

#544201  autor: Mila89
 30 mar 2012, 14:27
thonka pisze:janbutyk, a wiesz, ze w regulaminach wszystkich sieci jest zapis o zakazie generowania sztucznego ruchu? jest to najzwyczajniej w swiecie naduzycie i z pewnoscia sie zabezpiecza przed czyms takim. kto wie czy to nie bedzie pierwsza oferta z tzw. FUPem czyli zasada sprawiedliwego/rozsadnego uzytkowania, gdzie po jakiejs ilosci wykorzystanych minut moga, ale nie musza interweniowac, a w przypadku kilku takich naruszen, moga zerwac umowe z winy uzytkownika.
@Thonka juz to tlumaczylem temu panu w komentarzach pod jednym z newsow... i do niego nie dotarlo... kolesiowi sie wydaje ze jest najsprytniejszym na swiecie ze nikt z operatorow na to nie wpadl i ze bedzie mogl sobie nabijac minuty w "zbieraj minuty" typowe prymitywne myslenie... nie chce mi sie szukac tematow na forum ale przed nim bylo juz wielu takich i wszyscy polegli
Niemniej jak mowilem w komentarzach pod newsem... podpisz umowe z t-mobile i "nabijaj"
te minuty
bede mial niezly ubaw jak ci przyjdzie 5000zl kary(za sztuczne generowanie ruchu do innej sieci) a ja bede mogl powiedziec A NIE MÓWIŁEM :)

14 lipca wyłaczyłem AdBlocka-

Nokia 33310--> Mitsubishi Trium :P --> Nokia 3310--> SE K300i-->SE K700i-->Samsung L760-->LG KU990--> Nokia e72--> Samsung Galaxy SII--> Sony Z3c--> Xperia XZ--> LG G6

#544216  autor: MADMAX
 30 mar 2012, 16:28
darkangel pisze:A jeśli operator potem zbada że te rozmowy to głucha cisza a nie rozmowa to co wtedy;)?
Pana Tadeusza albo jakąś dłuższą bajkę (zgodnie z akcją "cała Polska czyta dzieciom") można puścić dla niepoznaki ;-)

Pozdrawiam

#544217  autor: Spioszek
 30 mar 2012, 16:29
Madmax dobre :D
Otym nie pomyślałem.

#544225  autor: Andrzej24
 30 mar 2012, 16:51
Ale macie problem. Jak będą nadużycia to Play usunie "Nowe zbieraj minuty" Stare zostawią bo przypuszczam, że starą wersję mają niewiele osób a kombinatorzy już dawno je utracili zmieniając profile.

#544236  autor: Vieslav
 30 mar 2012, 17:15
Tylko nie założyliście jednego - ile może być warta taka minuta? 5gr? Wtedy kupując Frii tylko dla zarabiania na minutach trzeba wydzwonić 2000, żeby jeszcze cokolwiek się zwróciło. Naturalną rzeczą jest, że powstanie konkurencja takich kombinatorów. Do ilu może spaść cena? Do 0,1 grosza? Kolejna kwestia - czy ktoś to kupi? Wątpię, na allegro już nie ma takich aukcji. Obecnie minuta jest najzwyczajniej niewiele warta. A będzie warta jeszcze mniej, jak mtr się obniży. Ludzie przejdą do nowszych, bardziej opłacalnych taryf.
Co innego jak ktoś poprosi, nabij mi minut, przy okazji sobie głupoty pogadacie. Ale sprzedawać tego za nic w świecie się nie opłaca.