• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#510835  autor: Mordrag
 23 paź 2011, 21:09
pakierhakierxd, Ta Orangowska kompresja nie daje takich efektów jak opera turbo. Dzisiaj sieć w centrum miasta była tak zamulona, że po HSPA w modemie Sierra Wireless 307 USB wyciągnąłem max 300 kb/s z pingiem 200 ms.

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#510837  autor: MK_
 23 paź 2011, 21:11
Oczywiście, że Opera Turbo jest lepsza bo blokuje Flasha (ściągamy tylko te Flashe które chcemy) i kompresja też jest silniejsza. A serwery kompresujące Orange są bardzo obciążone więc praktycznie zawsze klient z włączoną kompresją będzie wolniej obsługiwany, niż klient bez niej (mimo że teorytycznie danych jest mniej).

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#510842  autor: Mordrag
 23 paź 2011, 21:17
Orangowska kompresja psuje niektóre strony. Modyfikuje kod strony tak, że niektóre rzeczy się "rozjeżdżają" Mogliby zrobić pożyteczniejszą rzecz taką jak ograniczenie transferu do 8-12 mb/s tak jak to robi pewna sieć "Trzy" w Wielkiej Brytanii. (Przy niektórych bts'ach)

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#510843  autor: MK_
 23 paź 2011, 21:19
Mogliby zrobić pożyteczniejszą rzecz taką jak ograniczenie transferu do 8-12 mb/s tak jak to robi pewna sieć "Trzy" w Wielkiej Brytanii. (Przy niektórych bts'ach)
OFnK z reguły wyciąga jakieś 50% mniej niż abonamenty z tego co zaobserwowałem.

#510845  autor: Mordrag
 23 paź 2011, 21:26
Możliwe mi max udało się około 7 mb/s. Jednak ktoś tutaj na telepolis wysłał wynik z speedtest.net jak OFnK wyciąga około 20 mb/s ściągania.

#510891  autor: alkonauta
 24 paź 2011, 09:11
To ja mam pytanie do tych ktorzy sa PRZECIW blokowaniu reklam przez T, a mianowicie: Ilu z was wlacza komputer i odpala internet zeby sobie poogladac reklamy? Sory ale reklamy sa NIECHCIANYM smieciem. Jesli szukasz jakiejs informacji produktowej uzywasz googla. Reklama to nic innego jak wciskanie, podprogowe, tresci KTORYCH SIE NIE CHCE!
Zatem jesli kogos GLOWNYM celem jest ogladanie reklam w necie to rzeczywiscie, oferta T jest nie do przyjecia.

#510897  autor: pakierhakierxd
 24 paź 2011, 09:56
Nikt nie lubi reklam ale gdyby ich nie było serwisy darmowe nie miały by się z czego utrzymać i może i nawet by upadły dla mnie tam nie przeszkadza aż tak jak reklama jest na górze strony czy coś ale wkurza mnie taka która wyskakuje i trzeba klikać zamknij a czasem nawet to ciężko zrobić bo co chcesz kliknąć to ona idzie w inne miejsce

Pozdrawiam :)

#510909  autor: wtd
 24 paź 2011, 11:41
pakierhakierxd pisze:Nikt nie lubi reklam ale gdyby ich nie było serwisy darmowe nie miały by się z czego utrzymać i może i nawet by upadły dla mnie tam nie przeszkadza aż tak jak reklama jest na górze strony czy coś ale wkurza mnie taka która wyskakuje i trzeba klikać zamknij a czasem nawet to ciężko zrobić bo co chcesz kliknąć to ona idzie w inne miejsce
Z tym się zgadzam w 100%

#510929  autor: MK_
 24 paź 2011, 14:32
Tu nie chodzi o sam fakt blokowania reklam (bo prawda jest taka że nikt ich nie chce), tylko o konsekwencje które to może przynieść (blokada dostępu do serwisów, bo nikt nie będzie chciał płacić pazernemu T żeby łaskawie mógł wyświetlić swoją stronę z reklamami).

#510934  autor: Blank
 24 paź 2011, 14:44
MK_ pisze:Tu nie chodzi o sam fakt blokowania reklam (bo prawda jest taka że nikt ich nie chce), tylko o konsekwencje które to może przynieść (blokada dostępu do serwisów, bo nikt nie będzie chciał płacić pazernemu T żeby łaskawie mógł wyświetlić swoją stronę z reklamami).
Mylisz się, są tutaj jacyś obrońcy reklam, którzy chyba chętnie by zlinczowali użytkowników Adblocka (np. wtd).

Reklamy to są oczywiście zbędne śmieci, ale zgadzam się, że darmowe serwisy muszą się z czegoś utrzymać.
Osobiście drażnią mnie osoby, które twierdzą, że skoro ogląda się pełne serwisy to nie można się czepiać reklam. Pytanie - ILE SERWISÓW MA UŻYTECZNE WERSJE MOBILNE? 1%? 2%?

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament

#510943  autor: wtd
 24 paź 2011, 15:10
divhashmorex pisze:Mylisz się, są tutaj jacyś obrońcy reklam, którzy chyba chętnie by zlinczowali użytkowników Adblocka (np. wtd)
Adblock jest rozwiązaniem kompletnie innym niż wycinanie reklam przez operatora, używając adblocka reklamy i tak są pobierane z serwera a następnie blokowane na komputerze. Przy takim rozwiązaniu wszyscy są zadowoleni - serwis zalicza wyświetlenia reklam a userowi nic nie wyskakuje na środek ekranu
divhashmorex pisze:ILE SERWISÓW MA UŻYTECZNE WERSJE MOBILNE? 1%? 2%?
Zdecydowana większość poważniejszych serwisów ma wersje mobilne lub dedykowane aplikacje (dotyczy głównie iphone, ale na andka też trochę jest). A jak tak bolą cię reklamy we flashu to zablokuj go w opcjach telefonu, nie licząc stron ze streamingiem i paru pojedynczych innych przeglądanie neta bez flasha nie uszczupla jakoś przesadnie treści.

#510962  autor: pakierhakierxd
 24 paź 2011, 16:29
Nie wiedziałem o czymś takim dzięki za info sam mam zainstalowanego adblocka ale na wszystkich stronach co używam mam odblokowane wyświetlanie,blokuję tylko jeśli bardzo mnie wkurzy na jakiejś stronie :D

Pozdrawiam :)

#510964  autor: MK_
 24 paź 2011, 16:36
Szczerze to jak widzę te "wersje mobilne" chociażby na telefony z Javą to wolę oglądać pełnowymiarową stronę na Operze Mini niż takie poobcinane ścierwo.

#510994  autor: Mordrag
 24 paź 2011, 18:53
wtd, co do adblocka to mylisz się. Reklama po zablokowaniu przez Adblocka NIE pobiera się. Tak jakby w ogóle nie istniała.

[ Dodano: 2011-10-24, 19:22 ]

Pierwsza strona telepolis z włączonymi reklamami (adblock wyłączony). Pamięć podręczna wyczyszczona

Obrazek

Pierwsza strona telepolis z wyłączonymi reklamami (adblock aktywny). Pamięć podręczna wyczyszczona. Połączenie zestawione jeszcze raz.

Obrazek

Wczytanie pierwszej strony telepolis oraz pierwszej strony newsa z reklamami

Obrazek

Wczytanie pierwszej strony telepolis oraz pierwszej strony newsa BEZ reklam

Obrazek

Przed każdą z 4 prób pamięć podręczna przeglądarki była czyszczona. Zauważcie, że nie pojawiła mi się pływająca reklama we flashu. Ilość danych byłaby wtedy znacznie większa.
Wczytanie strony głównej telepolis z włączonymi reklamami "zżera" tyle transferu, co załadowanie głównej strony telepolis i 1 newsa bez reklam. Natomiast otwarcie strony głównej oraz 1 newsa z włączonymi reklamami zjadło prawie 1 mb danych pobranych.

Firefox+Adblock PLUS
Ostatnio zmieniony 24 paź 2011, 19:56 przez Mordrag, łącznie zmieniany 4 razy.

#511006  autor: wtd
 24 paź 2011, 19:24
wtd pisze: wtd, co do adblocka to mylisz się. Reklama po zablokowaniu przez Adblocka NIE pobiera się. Tak jakby w ogóle nie istniała.
FAQ adblocka zgadza się tylko częściowo:
Does this actually prevent ads from downloading?

Yes, but some ads still slip through as this feature isn't fully supported by Chrome yet. Please star Chromium issue 35897 if you want Chrome to implement this. Also we are not yet able to block ads that appear in other plugins, like Flash.
EDIT:Pisałem o chrome, sam go używam, , wycinek z faq zdaje się to potwierdzać, zwłaszcza w kwestii najbardziej żarłocznych reklam we flashu, widocznie na ff jest inaczej.

#511018  autor: Mordrag
 24 paź 2011, 19:58
Telepolis dba o swoich mobilnych czytelników. Dlatego umieścił takie bardzo małe przyciski zamykania reklam w celu wyćwiczenia w wybieraniu danego punktu na ekranie, a może chodzi o test trzeźwości ? :mrgreen:

Dla kobiet z małą dłonią kliknięcie w przycisk zamknij nie sprawi dużych problemów, tylko wtedy gdy ma krótkie paznokcie :lol:
Obrazek
Przy powiększaniu fragmentu strony "szczypanie" przycisk ucieka w celu sprawdzenia naszej reakcji.

Natomiast używanie innej orientacji ekranu jest po prostu wyższą szkołą w zamykaniu reklam
Obrazek

Mi udało się za 5 razem :lol:

#511081  autor: Karolek81
 24 paź 2011, 22:56
Gratuluję zwinności :mrgreen: Swoją drogą ciekawe ile Ci pożarło transferu zanim udało się tę reklamę zamknąć :?

#511234  autor: Mordrag
 25 paź 2011, 17:06
Karolek81 pisze:Gratuluję zwinności :mrgreen: Swoją drogą ciekawe ile Ci pożarło transferu zanim udało się tę reklamę zamknąć :?
Przez Wi-Fi się łączyłem :)

#511271  autor: lunatik
 25 paź 2011, 19:03
alkonauta pisze:To ja mam pytanie do tych ktorzy sa PRZECIW blokowaniu reklam przez T, a mianowicie: Ilu z was wlacza komputer i odpala internet zeby sobie poogladac reklamy? Sory ale reklamy sa NIECHCIANYM smieciem. Jesli szukasz jakiejs informacji produktowej uzywasz googla. Reklama to nic innego jak wciskanie, podprogowe, tresci KTORYCH SIE NIE CHCE!
Zatem jesli kogos GLOWNYM celem jest ogladanie reklam w necie to rzeczywiscie, oferta T jest nie do przyjecia.
A ja się ciebie spytam czy gdy wychodzisz z kumplami na piwko to czy głównym celem wyjścia jes wydanie tych kilkudziesięciu zł? Jak często chodzisz na zakupy tylko po to by pozbyć się nadmiaru złotówek? Sory ale płacenie za dobra/usługi to NIECHCIANA czynność.

Wybacz ale reklamy to opłata za przeglądanie serwisów. A o dziwo parę razy trafiłem na coś interesującego przez reklamę (oczywiście nie wyskakujące okienka ale takie zwykłe w bannerze na stronie)

Mylisz się, są tutaj jacyś obrońcy reklam, którzy chyba chętnie by zlinczowali użytkowników Adblocka (np. wtd).
Może nie zlinczowali, raczej wyśmiali za głupotę korzystania z kobyły jaką jest FF i brak umiejętności posługiwania się operowską funkcją "blokowanie zawartości" (która moim zdaniem jest o wiele wygodniejsza)
Adblock jest rozwiązaniem kompletnie innym niż wycinanie reklam przez operatora, używając adblocka reklamy i tak są pobierane z serwera a następnie blokowane na komputerze
Mylisz się.
Adblock i inne powodują że dany adres jest ignorowany przez przeglądarkę.
ergo, nie pobiera się.

#511275  autor: Blank
 25 paź 2011, 19:22
lunatik, preferencje dotyczące przeglądarki to indywidualna sprawa użytkowników i nawet z obrońców IE6 nie powinno śmiać.

Osobiście używam Firefoxa i Opery, ale Firefox wydaje się być wygodniejszym.

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament