• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#408477  autor: TrustNoOne
 03 cze 2010, 20:08
Witam.
Przepraszam, że wprowadziłem w błąd. W Podwójnych Korzyściach dodatkowy pakiet wędruje do minut do wszystkich, więc kolejność jest taka, że pakiety do wszystkich schodzą po tych do Play i na stacjonarne (jeśli dzwoni sie do obcych sieci).
Dziś sprawdzone.
PS. *600 jest dla taryf co mają w nazwie oferty zwrot Play dla Firm, Firmowa, Nowy Play dla Firm, Biznes.
Pozdrawiam.

#408487  autor: cycek12
 03 cze 2010, 20:59
Trustnoone mozesz mi odpowiedziec na te pytanie bo kompletnie nie rozumiem o czym piszesz byc moze ze nigdy nie mialem doczynienia z ta firma i nigdy nie zagladalem tak gleboko w regulamin promocjii
Wiec zadam proste pytanie prosze o prosta odpowiedz
w pierwszym dniu nowego okresu rozliczeniowego mam 760 min ( firmowa 100 )
wykonalem rozmowy do play i na stacjonarne w ilosci 20 min
po tych rozmowach ile mi zostalo minut do wykorzystania do konca miesiaca ( mowimy o pakiecie podwojny pakiet minut ) ??????

#408493  autor: Ruben
 03 cze 2010, 21:11
cycek12, jeżeli potwierdzona jest wersja TrustNoOne, to w opisanym przez Ciebie przypadku będziesz miał nadal 760min.

#408507  autor: TrustNoOne
 03 cze 2010, 21:59
@ cycek12 - Przepraszam, że piszę skrótami ale jestem w trasie więc działam z telefonu.
Miałem na myśli to, że mając te 760 minut do wszystkich a zadzwonisz np na stacjonarny nr to pobierze z tych minut do Play i stacjonarnych.
Przynajmniej działa to tak na numerze, który ma tę promocję.

Pozdrawiam.

Quot capita, tot sententiae...

#408511  autor: bleckwarrior
 03 cze 2010, 22:40
Ruben pisze:cycek12, jeżeli potwierdzona jest wersja TrustNoOne, to w opisanym przez Ciebie przypadku będziesz miał nadal 760min.
ale jak wam mówiłem, to stwierdziliście,że nie mam racji..:P

#408540  autor: pawelf
 04 cze 2010, 00:26
TrustNoOne pisze:@ cycek12 - Przepraszam, że piszę skrótami ale jestem w trasie więc działam z telefonu.
Miałem na myśli to, że mając te 760 minut do wszystkich a zadzwonisz np na stacjonarny nr to pobierze z tych minut do Play i stacjonarnych.
Przynajmniej działa to tak na numerze, który ma tę promocję.
zostanie ci 740 minut....czy to tak trudno pojąć....??????
dodatkowy pakiet jest do wszystkich włącznie z Play i stacjonarnych mimo iz masz nieograniczone rozmowy z Play...ludzie zakumajcie wkońcu o co chodzi w tej promocji...ten drugi promocyjny pakiet schodzi jako pierwszy....czy to jest tak trudno pojąć????

[ Dodano: 2010-06-04, 00:30 ]
Ruben pisze:Pijo, cycek12, poczekajmy na odpowiedź P4Y2. Niestety jak widać opinie są dwie i to osób związanych bezpośrednio z Play tj. bleckwarrior i pawelf. :)
Ja teraz kolejny raz czytając regulamin nie znajduje wyraźnego potwierdzenia dla żadnej wersji. To też świadczy źle, bo regulamin powinien stanowić jednoznacznie i zawierać kolejność schodzenia minut i nie powinien stwarzać możliwości dowolnej interpretacji.
Jeżeli my tutaj i pracownicy Play mamy wątpliwości, to co dopiero klient?
kolego...regulamin czego?promocji?//....inaczej mówiąc...regulamin promocji jest bo są różne promocje ale tez jest cennik i regulamin usług Play i tam juz wszystko pisze.
Ps...przy tak prostej promocji jest tyle niejasności ,więc się nie dziwie że tutaj tyle osób narzeka na Play- a zasada jest prosta,należy czytać i rozumieć co się czyta.

Z system się nie walczy,system trzeba omijać.

Ale z czasem ręce opadają......

#408543  autor: Pijo
 04 cze 2010, 00:36
pawelf pisze:zostanie ci 740 minut....czy to tak trudno pojąć....??????
Ty jedyny nie kumasz czaczy przy tej promocji.

Tu nie ma zadnego drugiego pakietu do wszytskich. Promocja polega na powiększeniu podstawowego pakietu minut do wszytkich z abonamentu o 100 %.

#408544  autor: pawelf
 04 cze 2010, 00:42
Pijo pisze:
pawelf pisze:zostanie ci 740 minut....czy to tak trudno pojąć....??????
Ty jedyny nie kumasz czaczy przy tej promocji.

Tu nie ma zadnego drugiego pakietu do wszytskich. Promocja polega na poszerzeniu podstawowego pakietu minut do wszytkich z abonamentu o 100 %.
[moderacja] zobacz zasady schodzenia minut

ps...nie dziwię się że tyle tutaj jest tyle problemów... po prostu czytać ze zrozumieniem nie umie 60 % polaków
rano podeslę te zasady schodzenia pakietów bo nie wszyscy kumają włącznie z Pijo o co chodzi ale w zaparte idą.
Ostatnio zmieniony 04 cze 2010, 01:06 przez pawelf, łącznie zmieniany 1 raz.

#408549  autor: thonka
 04 cze 2010, 01:05
pawelf, kolego:
1) waz slowa
2) wg. regulaminu, ktory mam przed oczami jest tam zapis, ze dodatkowy pakiet minut w promocji "podwojne korzysci""powiększa Pakiet Minut przyznawany w ramach Abonamentu." jak dla mnie to on powieksza pakiet ten ktory dostajemy standardowo. dodatkowo dostaje sie jeszcze usluge "nieograniczone minuty".
z regulaminu uslugi "nieograniczone minuty" wynika, ze jest ona rozliczana jednoczesnie ze standardowymi minutami, ale nie ma tam ani slowa o tym, ktore minuty schodza pierwsze, a samo okreslenie "rozliczane jednoczesnie" jest malo precyzyjne jak dla mnie... jednak dopisek, iz w "ofercie biznes" "nieograniczone minuty" schodza przed pakietem zlotowek kaze sie domyslac, ze jednak "nieograniczone" minuty sa wykorzystywane PO minutach dostepnych w ramach taryfy "oferta firmowa", ale tego nikt nie ma zamiaru w play tlumaczyc, bo i po co... wazne jest, ze polaczenia sa niby darmowe.

a co do czytania regulaminow - sorry ale jezeli operator w jednym regulaminie promocji odsyla mnie do cennika ogolnego (co jest zrozumiale), a potem do jednej, drugiej, a czasem trzeciej uslugi, ktora jest w promocji, a ktora dostajemy w "prezencie" to nie dziw sie, ze ludzie maja problem z polapaniem sie co idzie do czego tym bardziej, ze sam zapis "rozliczanie rownolegle" nie sugeruje zupelnie niczego. dla mnie rozliczanie rownolegle byloby wtedy kiedy gdy koncza mi sie minuty do play to korzystam z drugego pakietu, ale reklama mowi, ze polaczenia do play sa darmowe i nielimitowane co jest prawda, szkoda tylko nie nic nie mowi o tym, ze dziala to po wykorzystaniu minut z pakietu abonamentowego.
Ostatnio zmieniony 04 cze 2010, 01:11 przez thonka, łącznie zmieniany 1 raz.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#408550  autor: pawelf
 04 cze 2010, 01:10
thonka pisze:pawelf, kolego:
1) waz slowa
2) wg. regulaminu, ktory mam przed oczami jest tam zapis, ze dodatkowy pakiet minut w promocji "podwojne korzysci""powiększa Pakiet Minut przyznawany w ramach Abonamentu." jak dla mnie to on powieksza pakiet ten ktory dostajemy standardowo. dodatkowo dostaje sie jeszcze usluge "nieograniczone minuty".
z regulaminu uslugi "nieograniczone minuty" wynika, ze jest ona rozliczana jednoczesnie ze standardowymi minutami, ale nie ma tam ani slowa o tym, ktore minuty schodza pierwsze, a samo okreslenie "rozliczane jednoczesnie" jest malo precyzyjne jak dla mnie... jednak dopisek, iz w "ofercie biznes" "nieograniczone minuty" schodza przed pakietem zlotowek kaze sie domyslac, ze jednak "nieograniczone" minuty sa wykorzystywane PO minutach dostepnych w ramach taryfy "oferta firmowa", ale tego nikt nie ma zamiaru w play tlumaczyc, bo i po co... wazne jest, ze polaczenia sa niby darmowe.
????
nie no....porazka...
Posłuchaj kolego...regulamin promocji jest ...ale regulamin usług Play tez jest .W regulaminie promocji nie ma nic na temat zasad rozliczania poszczególnych pakietów bo taki zapis w tej promocji odwołuje do regulaminu swiadczenia usłu Play.Nie masz racji ale jak widze nie pierwszy raz jesteś znawca tematu więc proponuje
poczytać i mieć 100% pewności zanim zaczniesz wygłaszać swoje opinie.

I ...po cześci przyznaje Ci\ racje...od godziny szukam regulaminu świadczenia usług ale nie ma go nidzie...więc to juz jest wina Play...rano podeślę do Ciebie na priv..tam jest to wyjaśnione jak schodzą pakiety..niestety ale z braku dostepności takie różne opinie bedą.
Ostatnio zmieniony 04 cze 2010, 01:18 przez pawelf, łącznie zmieniany 1 raz.

#408551  autor: thonka
 04 cze 2010, 01:17
pawelf, to moze zamiast sie chwalic jakiej wiedzy nie masz pochwalisz sie stosownym regulaminem, ktory nas wszystkich wyprowadzi z bledu, bo poki co biorac regulamin promocji "podwojne korzysci" ktory w sprawie "nielimitowanych polaczen" odsyla mnie do tegoz regulaminu sugeruje, iz minuty z "nielimitowanego pakietu" schodza rownoczesnie do tych przyznanych w ramach "podwojnych korzysci" (a te sa wliczane jako podstawowy pakiet, nie ma pakietu "glownego" i "promocyjnego" tylko jest jeden glowny, podwojony), ale stwierdzenie, ze schodzi on rownoczesnie nie mowi zupelnie niczego, bo jak dla mnie schodzenie rownoczesne jest takie, ze jak skoncza mi sie "nielimitowane minuty" (co jest niemozliwe) to siec pobiera je z pakietu ogolnego, a tymczasem jest na odwort...

w RSUT Play, o ktorym piszesz nie znalazlem ani linijki tekstu o kolejnosci schodzenia minut. jest jakis inny RSUT niz ten dostepny tu http://dlafirm.playmobile.pl/pl/pomoc/d ... nia-uslug/?

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#408553  autor: pawelf
 04 cze 2010, 01:22
thonka pisze:pawelf, to moze zamiast sie chwalic jakiej wiedzy nie masz pochwalisz sie stosownym regulaminem, ktory nas wszystkich wyprowadzi z bledu, bo poki co biorac regulamin promocji "podwojne korzysci" ktory w sprawie "nielimitowanych polaczen" odsyla mnie do tegoz regulaminu sugeruje, iz minuty z "nielimitowanego pakietu" schodza rownoczesnie do tych przyznanych w ramach "podwojnych korzysci" (a te sa wliczane jako podstawowy pakiet, nie ma pakietu "glownego" i "promocyjnego" tylko jest jeden glowny, podwojony), ale stwierdzenie, ze schodzi on rownoczesnie nie mowi zupelnie niczego, bo jak dla mnie schodzenie rownoczesne jest takie, ze jak skoncza mi sie "nielimitowane minuty" (co jest niemozliwe) to siec pobiera je z pakietu ogolnego, a tymczasem jest na odwort...
i jak pisałem wcześniej opierając się na regulaminie promocji masz 100% racji ale jednak jest inaczej .Podeśle do Ciebie rano zasady schodzenia pakietów.Błedem jest to iz Play nie zaznacza w tym regulaminie szczegółów tej promocji,ale to tak juz jest w kazdej sieci

i proponuje zajrzec do cennika usług a tam juz wszytsko pisze..
http://dlafirm.playmobile.pl/resources/ ... 1_2009.pdf

Tabela nr [4]: Kolejność wykorzystania jednostek rozliczeniowych w Ofercie Firmowa
Kolejność Jednostki rozliczeniowe
1.
Minuty, wiadomości SMS, MMS, pakiety na przesyłanie danych przyznane w wyniku uczestnictwa w
Ofertach Promocyjnych
2. Minuty przyznane w ramach Pakietu Minut Play
3. Minuty przyznane w ramach Pakietu Minut
4. Jednostki Rozliczeniowe poza Abonamentem, zgodnie z cenami określonymi w niniejszym Cenniku
Tu jest wszystko...szkoda że tak to trzeba szukać a nie pisze o tym czarno na biały

#408556  autor: thonka
 04 cze 2010, 01:32
pawelf pisze:1.
Minuty, wiadomości SMS, MMS, pakiety na przesyłanie danych przyznane w wyniku uczestnictwa w
Ofertach Promocyjnych
wg. mnie ten punkt sie kwalifikuje jako promocja "nieograniczone minuty" a drugi punkt to minuty podwojone.
pawelf pisze:Błedem jest to iz Play nie zaznacza w tym regulaminie szczegółów tej promocji,ale to tak juz jest w kazdej sieci
jestem w erze od 3 lat i zanim jeszcze tam bylem w regulaminie kazdej promocji bylo zapisane jak schodza minuty, a jezeli jest dodatkowa promocja (tak jak siec rodzinna, chyba tylko jedyna, bo reszta pakietow jest w cenniku) to jest stosowny zapis jak schodza minuty z tej uslugi.
Ostatnio zmieniony 04 cze 2010, 01:35 przez thonka, łącznie zmieniany 1 raz.

#408557  autor: pawelf
 04 cze 2010, 01:34
thonka pisze:
pawelf pisze:Błedem jest to iz Play nie zaznacza w tym regulaminie szczegółów tej promocji,ale to tak juz jest w kazdej sieci
jestem w erze od 3 lat i zanim jeszcze tam bylem w regulaminie kazdej promocji bylo zapisane jak schodza minuty, a jezeli jest dodatkowa promocja (tak jak siec rodzinna, chyba tylko jedyna, bo reszta pakietow jest w cenniku) to jest stosowny zapis jak schodza minuty z tej uslugi.

no nic w takim razie czekamy.
doszukałem ...masz wyżej wszystko..

[ Dodano: 2010-06-04, 01:43 ]
thonka pisze:
pawelf pisze:1.
Ofertach Promocyjnych
wg. mnie ten punkt sie kwalifikuje jako promocja "nieograniczone minuty" a drugi punkt to minuty podwojone.

niestety ale nie...Podwójne minuty przyznane są w ramach punktu 1 czyli w ofercie promocyjnej....Tak jak juz pisałem nie jest to jasno napisane i niestety wielu klientów uczy sie na błedach ale nieświadomych a jeszcze jak im takie zapewnienia powie konsultant to rozumiem ich rozgoryczenie.

#408558  autor: Pijo
 04 cze 2010, 01:45
thonka, w erze jest to rozpisane wzorowo, ale przy tej promocji ją nie widzę niejasności.wystarczy otworzyć pdfy z regulaminem taryf firmowa, promocji podwójne korzyści, promcji nieograniczone minuty do play i stacjonarne.
Pawełf,wg. Twojej teorii, WSZYSTKIE minuty do wszystkich schodzą przed minutami nieograniczonymi do play i stacjo.wg. Tego co twierdzisz skoro pakiet minut głównych uległ powiększeniu- to co? Wszystkie minuty stają się pakietem promocyjnym? A może te 380 minut jest na koncie głównym , a kolejne powiększone 380 minut wędruje na konto promocyjne?
Ostatnio zmieniony 04 cze 2010, 02:22 przez Pijo, łącznie zmieniany 2 razy.

#408559  autor: thonka
 04 cze 2010, 02:03
ok. mniej wiecej wiem o co chodzi i w czym jest problem.
w play wyszli z zalozenia, ze jezeli czyta sie regulamin promocji to wszelkie dodatki do taryfy sa promocja stad inne rozumowanie.

wg. mnie jednak wszystkie 4 regulaminy odnoszace sie do tej jednej promocji sa bardzo niejasne i przydaloby sie w regulaminie tej glownej promocji napisac co jak i dlaczego tak, a nie inaczej jest rozliczane, bo tak jak juz wyzej pisalem - biorac ten regulamin do reki i czytajac go wraz z innymi po raz pierwsz ma sie takie wrazenie jak pisalem wyzej, tym bardziej ze sformulowania sa typu "Dodatkowy pakiet minut powiększa Pakiet Minut przyznawany w ramach Abonamentu." czyli nie wiadomo czy traktowac to jako promocje, czy tez po prostu jako podwojenie minut nie zwiazane z promocja (brzmi to glupio, ale ma na swoj sposob sens), bo ze "nielimitowane minuty" sa jako promocja to nikt chyba nie ma watpliwosci. niemniej jednak proste uaktualnienie zapisu promocji o to ktore minuty jak schodza i jak sa traktowane (zarowno te dodatkowe jak i nielimitowane w sieci) daloby jasny i klarowny poglad na oferte.

z mojej strony to na tyle. w bardziej wnikliwa dyskusje nie chce sie angazowac. mysle, ze to co mialem napisac w ramach moich watpliwosci napisalem.

#408560  autor: Pijo
 04 cze 2010, 02:13
teoria , teoria a mógłby ktoś zrobić zrzut ekranu z play24 posiadający ta promocję, z pierwszej strony po zalogowaniu. Chętnie zobaczę jak rozlokowane są te minuty.

Dobra, widzę jedną niejasność. Kontrowersyjny jest jeden zapis w promocji podwójne korzyści, o tym na które konto przyznawane są podwójne minuty. I jeśli Play rozlicza w ten sposób jak pisze pawełf, no to nie zazdroszczę firmie P4 ;).jutro dokładniej napisze o mi chodzi, jak dorwe laptopa.

#408567  autor: Ruben
 04 cze 2010, 07:13
pawelf, zupełnie niepotrzebnie się zacietrzewiasz i emocjonujesz. Najpierw obrażasz, że ktoś nie potrafi czytać ze zrozumieniem, bo wszystko jest jasno napisane a później sam jednak stwierdzasz, że nie jest to precyzyjnie określone. Kiedyś zadałem identyczne pytanie pracownikowi punktu Play i otrzymałem taką odpowiedź:
Wiec tak...
Pakiety schodzą niezależnie...czyli.dzwonisz do Play i stacjonarne to są nielimitowane...dzwonisz do innej sieci schodzą z minut do wszystkich...
Czyli w chwili obecnej trzeba brać pod uwagę tylko minuty do innej sieci.
1-minuty Play +stacjonarne
2-minuty do innych sieci
czyli wg. Twojej obecnej teorii źle mnie poinformował?
Dlatego mam prawo do takiej interpretacji. Do momentu precyzyjnego wyjaśnienia np. przez P4Y2 sprawa jest dla mnie niejednoznaczna. Jak poza tym widać są abonenci, którzy to sprawdzili. Nie wiem, być może system się myli ale na pewno nie jest to precyzyjnie określone.

#408568  autor: cycek12
 04 cze 2010, 07:15
wiec czesc juz wiemy, teraz jesli majac 380 i 380 min zadzwonimy na 20 min do play i na stacjonarne to zostaje nam 380 i 360 min
nastepne rozmowy wykonujemy z era i orange na kolejne 30 min i co nam zostaje?
1 - 350 i 360 ?
2 - 380 i 330 ?
bo to zasadnicza roznica wg mnie bo jak wpierw wytracimy ten dodatkowy pakiet to predzej bedziemy mieli tak naprawde za darmo na play i stacjonarne , a jesli przy rozmowach poza play i stacjonarne beda minuty uciekaly z pakietu podtsawowego to bedziemy mieli jeszcze mniej minut do wykorzystania i moze w ten sposob dojsc do takiej sytuacji ze bedziemy mieli minuty w dodatkowym pakiecie do wykorzystania na play i stacjonarne a pakiet podstawowy juz wykorzystany

#408571  autor: TrustNoOne
 04 cze 2010, 07:40
Pijo pisze:a mógłby ktoś zrobić zrzut ekranu z play24 posiadający ta promocję
Zrzutu ekranu nie będę robić rzecz jasna (ponieważ nawet zamazanie w np Paincie można "odmazać" w specjalnych programach nawet przy jpg). Jednak napiszę, że Pakiet do wszystkich "podstawowy" i pakiet "podwojony" są w tym samym miejscu jako jeden pakiet do wszystkich. Z autopsji wiem, że jak się dzwoni np do stacjonarnych to schodzi z pakietu do Play a jak do pozostałych to z tych do Wszystkich. Kropka.

@ pawelf - jeśli jesteś konsultantem biznesowym to może jak natrafisz na klienta biznesowego z tą promocją Podwójne Korzyści to zwróć uwagę jak u niego schodzą te minuty i będziesz mieć jasność.

Pozdrawiam.

PS Ten pakiet minut z Podwójnych Korzyści na Play24 nie jest w miejscu Promocyjnych Minut gdzie wędrują minuty np z usługi Zbieraj Minuty.