Jak nie wpuszcza? O_x Fakt, że automagicznie Play logusje się do Vodafone, niemniej jak straci takowy zasięg to najczęściej przeskakuje właśnie do O2 i działa bez problemu...Gadulski pisze:Ja pisałem o czeskim O2 - nie wpuszcza Play, chociaż wydaje mi się, że wpuszczał około rok temu...
- Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
lwiczek, Tobie chodzi o kartę P4, z tego co czytam, a Gadulski,- wg mnie- miał na myśli kartę Telefónica O2 Europe, a dokładniej odziału O2 CZ, że w Polsce nie loguje się do sieci Fresh'owego operatora 

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!
O2 - Together is better!
ojeżu, to używajcie polskiej gramatyki z polskim szykiem zdaniowym :-p
Niby to było z uśmiechem, ale podkreślę, że jak najbardziej staram się pisać poprawnie i w miarę zrozumiałe. Moim zdaniem, posty, które pisze Gadulski, są bardzo zrozumiałe. Trzeba- jednak - również posiadać umiejętność czytania ze zrozumieniemlwiczek pisze:ojeżu, to używajcie polskiej gramatyki z polskim szykiem zdaniowym :-p

[ Dodano: 2011-01-16, 15:53 ]
PROŚBA:
Jak ktoś z Was ma jakieś materiały, gadżety, choćby plakaty z logo O2 (z jakiegokolwiek kraju), to bardzo proszę o skontaktowanie się ze mną. Jeśli nie są Wam potrzebne, to chętnie je przejmę, a nawet odkupię. Będę wdzięczny za kontakt ze mną w tej sprawie. Pozdro!
O2- can do!
[ Dodano: 2011-01-16, 15:58 ]
Pisałem, że karta O2 UK również nie wpuszcza w roaming'u sieci P4. Co ciekawe na karcie O2 Germany można się już zalogować do każdego z naszych czterech operatorów infrastrukturalnych, czyli mam na myśli PTC, Polkomtela, PTK Centertel i P4. Niestety nie mogę się zalogować, na żadnej z tych kart, do Pl-17, czyli Aero 2.Gadulski pisze:Ciekawostką jest też fakt, iż w Polsce sieć O2 nie wpuszcza operatora Play w Roamingu
O2 - Together is better!
O2 - Together is better!
Gadulski, Wielkie Dzięki za to pozytywne info! Za chwilę sprawdzę na e51, bo coś moja stara 3510i (w której mam kartę O2 UK) znów coraz częściej traci całkowicie zasięg. Szkoda, bo dzięki dużym literom świetnie się patrzy na CI Ery (na zawsze będzie to dla mnie Era).Gadulski pisze:rogmaniek, dzisiaj po raz pierwszy już za pierwszym razem w O2 - CZ zalogowałem się do P4
Sprawdź u siebie czy też masz taką mozliwość
Ok, to sprawdzę kartę O2 UK i później O2 Germany i dam znać czy udało się zalogować do sieci P4.
[ Dodano: 2011-03-31, 22:39 ]
I po sprawdzeniu- karta O2 UK nadal nie wpuszcza P4. Mimo kilku prób, miałem komunikat: "brak dostępu". I priorytet raczej się nie zmienił. Tzn.: w pierwszej kolejności telefon loguje się do sieci PTC, później ręcznie najszybciej uda się zalogować do Polkomtela. Najdłużej telefon próbował zalogować się do sieci Centertela, ale w końcu się udało

Jeśli chodzi o kartę O2 Germany, to nic nie sprawdziłem. Po prostu numer został już odłączony i stąd komunikat, że: "rejestracja karty SIM nieudana"

Pozdrawiam.
O2 - Together is better!
O2 - Together is better!
Rogmanku, Rogmanku... nawet jak rozem bedzie? O, przepraszam margenta?rogmaniek pisze:na zawsze będzie to dla mnie Era

Tak- będę sobie wmawiać, że to dalej jest Era Moja, mimo, że już nie wrócę do PTC. Oby moja "stara" Nokia 3510i dała się naprawić, to z kartą O2 UK dalej będę miał napis Era czy Idea. Dobrze, że karta O2 nie wymusza w roaming'u "nowej" nazwy sieci- tu znacznie gorszejplayonline pisze:rogmaniek napisał/a:
na zawsze będzie to dla mnie Era
Rogmanku, Rogmanku... nawet jak rozem bedzie? O, przepraszam margenta?

O2 - Together is better!
O2 - Together is better!
Trochę mnie to zastanawia, że ten sam właściciel marki O2, czyli Telefónica O2 Europe, a jednak karty z innych odziałów, mają różne- chyba- umowy. Może w przypadku odziału O2 UK, to są stare umowy z W3 i jakoś nikt nie pomyślał, żeby także swoim angielskim Klientom umożliwić "szerszy" roaming w Polsce, czyli logowanie do sieci PlayGutEQ pisze:rogmaniek napisał/a:
na karcie O2 UK nie da się zalogować do sieci P4.
A karta O2 SK bezproblemowo loguje się do P4 (jak i do wszystkich innych polskich operatorów).

O2 - Together is better!
O2 - Together is better!
No pewnie, bo w większości przypadków O2 kupowało istniejących operatorów a nie tworzyło nowych. Słowacja jest tu chyba jednym wyjątkiem gdzie stworzono opa od zera.rogmaniek pisze:Trochę mnie to zastanawia, że ten sam właściciel marki O2, czyli Telefónica O2 Europe, a jednak karty z innych odziałów, mają różne- chyba- umowy.
W związku z tym wszędzie O2 kupując operatorów nabywało ich "z dobrodziejstwem inwentarza" - w tym z już funkcjonującymi umowami roamingowymi.
Przede wszystkim ten "ktoś" w O2 myśli przede wszystkim o swoich przychodach w skali całej grupy - dlatego w pierwszej kolejności telefony O2 będą logować się do opa z własnej grupy kapitałowej (o ile taki istnieje w danym kraju) lub w jakiś sposób związanego z O2 (relacja typu Polkomtel do Vodafone) a w drugiej kolejności do pozostałych.rogmaniek pisze:jakoś nikt nie pomyślał, żeby także swoim angielskim Klientom umożliwić "szerszy" roaming w Polsce, czyli logowanie do sieci Play
Poza tym, moim zdaniem, do niedawna P4 nie było specjalną atrakcją dla operatorów zagranicznych - sieć własna GSM ma mocno ograniczony zasięg, a UMTS P4 w kontekście roamingu jest średnio istotny, bo zazwyczaj występuje w obszarach raczej miejskich, i tak dobrze pokrytych sieciami innych opów. Techniczna przewaga UMTSu w kontekście roamingu znika, bo i tak roamerzy korzystają głównie z usług głosowych i SMSów (ceny transmisji danych w roamingu dość skutecznie zniechęcają do korzystania z tej usługi poza siecią macierzystą).
Myślę, że dopiero "wyregulowanie" cen transmisji danych w roamingu przez KE zwiększy znaczenie sieci 3G dla roamerów i tu odpalenie U900 w P4 będzie pewnie miało spory wpływ na atrakcyjność P4 dla zagranicznych opów.
Bardzo wątpię, brand to tylko brand - nie ma wpływu na relacje prawne, nawet nazwa firmy nie musi się zmienić (opem sieci Orange PL nadal jest PTK Centertel Sp. z o.o., a np. Orange IL to nadal Partner Communication Ltd.)rogmaniek pisze:był dopiero później rebranding i może podpisywano nowe umowy roaming'owe
Tak, tylko kwestia z tym, że Telefónica O2 Europe, w Polsce nie ma swojego "odpowiednika", co też zaznaczyłeś . Dlatego się zastanawiam, że priorytet ma PTC, jeśli chodzi o logowanie w roaming'u kart O2 UK i O2 DE. Pewnie umowa została korzystnie wynegocjowana. Jak się dowiedziałem o tym w 2007r., to się śmiałem do kolegi, że pewnie marce O2, pod względem barw logo, było najbliżej do marki Era i dlatego priorytet ma sieć PTCGutEQ pisze:Przede wszystkim ten "ktoś" w O2 myśli przede wszystkim o swoich przychodach w skali całej grupy - dlatego w pierwszej kolejności telefony O2 będą logować się do opa z własnej grupy kapitałowej (o ile taki istnieje w danym kraju) lub w jakiś sposób związanego z O2 (relacja typu Polkomtel do Vodafone) a w drugiej kolejności do pozostałych.

Jesteś pewien? Szczerze pisząc myślałem, że też przejeli jakąś słowacką sieć, tak jak, chyba największą i najstraszą sieć czeską- Eurotel, jak dobrze pamiętam. A masz może źródło tej informacji? Wiem, mogę wygooglować, ale nie zaszkodzi link czy bardziej szczegółowe opisanie powstania sieci O2 na SłowacjiGutEQ pisze:Słowacja jest tu chyba jednym wyjątkiem gdzie stworzono opa od zera.

Moim zdaniem trafne spostrzeżenie. Bo jeśli to prawda, że P4 ma czy będzie mieć największą sieć 3G (już bez tej ściemy z 4-kąGutEQ pisze:tu odpalenie U900 w P4 będzie pewnie miało spory wpływ na atrakcyjność P4 dla zagranicznych opów.

Cóż, to byłem w błędzie zakładając taką możliwość.GutEQ pisze:rogmaniek napisał/a:
był dopiero później rebranding i może podpisywano nowe umowy roaming'owe
Bardzo wątpię, brand to tylko brand - nie ma wpływu na relacje prawne, nawet nazwa firmy nie musi się zmienić (opem sieci Orange PL nadal jest PTK Centertel Sp. z o.o., a np. Orange IL to nadal Partner Communication Ltd.)
Dzięki za dotychczasowe, cenne informacje. Pozdrawiam.
O2 - Together is better!
O2 - Together is better!
Tak na szybko wyguglowane dwie podstrony z Wikipedii w tym temacie:rogmaniek pisze:Jesteś pewien? Szczerze pisząc myślałem, że też przejeli jakąś słowacką sieć, tak jak, chyba największą i najstraszą sieć czeską- Eurotel, jak dobrze pamiętam. A masz może źródło tej informacji? Wiem, mogę wygooglować, ale nie zaszkodzi link czy bardziej szczegółowe opisanie powstania sieci O2 na SłowacjiGutEQ pisze:Słowacja jest tu chyba jednym wyjątkiem gdzie stworzono opa od zera.![]()
http://en.wikipedia.org/wiki/Telef%C3%B ... e#Slovakia - "In 2006, Telefónica O2 Slovakia won a tender for the 3rd mobile phone operator in Slovakia." oraz
http://en.wikipedia.org/wiki/Telef%C3%B ... 2_Slovakia - "Telefónica O2 started in Slovakia with commercial services on 2 February 2007"
Swoją drogą, odpalenie O2 Slovakia "namieszało" na tamtejszym rynku podobnie jak u nas uruchomienie Playa

Co do słowackiego Eurotela to został kupiony przez niemieckie Deutsche Telekom i przebrandowany na T-Mobile, zaś Globtela SK przejęło France Telecom i zrobiło z niego Orange SK - i tu zazdroszczę Słowakom, bo FT zrobiło sobie z naszego południowego niewielkiego sąsiada "poligon" testowy dla FTTH i teraz na Słowacji w różnych dziwnych - niekoniecznie bardzo wielkomiejskich - okolicach można dostać do domu światełko od Orange SK

Dlatego bym się nie obraził, gdyby Telefónica O2 Europe chciała kupić P4 i zrobić rebranding na O2 PL. Chociaż ubolewam, że nie chcieli poważnie walczyć o Polkomtel. A już miałem nadzieję, wzorem przejęcia czeskiego Eurotel'a, że Telefónica O2 poważnie myśli o przejęciu operatora Plusa.GutEQ pisze:Swoją drogą, odpalenie O2 Slovakia "namieszało" na tamtejszym rynku podobnie jak u nas uruchomienie Playa
A jednak można. Czasami odnoszę wrażenie, że polski rynek jest traktowany inaczej. Może zagraniczny telekomunikacyjni potentaci wiedzą, że polscy konsumenci rzadko kiedy zwracają uwagę na ceny usług. Dlatego można się byłoby skupić na "skubaniu" Klienta i nie przejmować się szybkim wdrażaniem nowych technologiiGutEQ pisze:zaś Globtela SK przejęło France Telecom i zrobiło z niego Orange SK - i tu zazdroszczę Słowakom, bo FT zrobiło sobie z naszego południowego niewielkiego sąsiada "poligon" testowy dla FTTH i teraz na Słowacji w różnych dziwnych - niekoniecznie bardzo wielkomiejskich - okolicach można dostać do domu światełko od Orange SK

Pozdrawiam.
[ Dodano: 2011-04-10, 20:31 ]
To może kilka zdjęć sklepów (store

O2 - Together is better!
O2 - Together is better!
Ooo a jednak zdjecia sa!rogmaniek pisze:To może kilka zdjęć sklepów

PS Co do Orange (pomimo, ze temat dotyczy O2) to kupilem sobie startowke Orange Free i jakosc jest fatalna a o zasiegu to szkoda gadac. Jedyny plus jest taki, ze za 20zl dostaje 1GB + 20zl na co zechce.

To ja mogę pochwalić się własnoręcznie wykonanym zdjęciem (Bottrop - Niemcy) 
http://www.garnek.pl/krajobs/9775501/niemcy-bottrop

http://www.garnek.pl/krajobs/9775501/niemcy-bottrop
O2 UK jest bardzo popularne wśród polaków na wyspach.
Może oferta na Pay as you Go nie wyróżnia się na tle konkurencji ale mają bardzo fajną usługę dodatkową (International Favourite) 3000 minut na 3 wybrane nr stacjonarne + do tego nr stacjonarny w Polsce (w wybranej strefie kierunkowej) na którego każdy może dzwonić a połączenie zostaje automatycznie przekierowane na komórkę angielską korzystając z w/w 3000 minut
Koszt usługi "jedyne" 10 funtów (co jak na angielskie warunki drogo nie jest)
Oczywiście minuty/koszt na miesiąc.
Pracowałem przez prawie dwa miesiące w salonie O2 (gdzieś jeszcze mi się walają jakieś gazetki czy cuś - po angielsku oczywiście) a obecnie przesiaduje w Vodafonie
Nie narzekam - ciekawie jest
Swego czasu (zanim założyłem stacjonarnego neta) korzystałem z Neta mobilnego od O2 - szaleństwa nie było, ale mają dobrą umowę z BT (dostawca neta stacjonarnego który ma mega ilość hotspotów w kraju) że każdy kto ma pakiet neta w telefonie czy korzysta z MBB to może sie do tego hotspota zalogować i okrzystać do woli.
Jestem również byłym użytkownikiem O2 UK i niestety w UK nie wygląda to już tak pięknie... Zasięg mają dobry, dzwonienie, pisanie sms-ów jest wporządku. Problem zaczyna się przez necie. Próby wchodzenia które są odrzucane przez hosta - nagminne. Jak mi co najmniej raz dziennie nie odrzuciło połączenia to był cud. Do tego YouTube nie streamował video po zasięgu 3G (po WiFI bez problemu), ale jak zadzwoniłem na infolinie to zrobili zgłoszenie i zaczęło działać
co było źle? nie chce wiedzieć.
Niestety odrzucanie połaczeń przez hosta dalej było więc zmieniłem opa - korzystam kilka/naście razy dziennie z przesyłu danych dlatego też odszedłem.
To wszystko co w tej chwili sobie przypominam. Jak macie jakieś pytania co do sieci w UK (tymbardziej Vodafone ale O2 też coś sobie przypomnę) walcie śmiało
Może oferta na Pay as you Go nie wyróżnia się na tle konkurencji ale mają bardzo fajną usługę dodatkową (International Favourite) 3000 minut na 3 wybrane nr stacjonarne + do tego nr stacjonarny w Polsce (w wybranej strefie kierunkowej) na którego każdy może dzwonić a połączenie zostaje automatycznie przekierowane na komórkę angielską korzystając z w/w 3000 minut

Koszt usługi "jedyne" 10 funtów (co jak na angielskie warunki drogo nie jest)
Oczywiście minuty/koszt na miesiąc.
Pracowałem przez prawie dwa miesiące w salonie O2 (gdzieś jeszcze mi się walają jakieś gazetki czy cuś - po angielsku oczywiście) a obecnie przesiaduje w Vodafonie

Nie narzekam - ciekawie jest

Swego czasu (zanim założyłem stacjonarnego neta) korzystałem z Neta mobilnego od O2 - szaleństwa nie było, ale mają dobrą umowę z BT (dostawca neta stacjonarnego który ma mega ilość hotspotów w kraju) że każdy kto ma pakiet neta w telefonie czy korzysta z MBB to może sie do tego hotspota zalogować i okrzystać do woli.
Jestem również byłym użytkownikiem O2 UK i niestety w UK nie wygląda to już tak pięknie... Zasięg mają dobry, dzwonienie, pisanie sms-ów jest wporządku. Problem zaczyna się przez necie. Próby wchodzenia które są odrzucane przez hosta - nagminne. Jak mi co najmniej raz dziennie nie odrzuciło połączenia to był cud. Do tego YouTube nie streamował video po zasięgu 3G (po WiFI bez problemu), ale jak zadzwoniłem na infolinie to zrobili zgłoszenie i zaczęło działać

Niestety odrzucanie połaczeń przez hosta dalej było więc zmieniłem opa - korzystam kilka/naście razy dziennie z przesyłu danych dlatego też odszedłem.
To wszystko co w tej chwili sobie przypominam. Jak macie jakieś pytania co do sieci w UK (tymbardziej Vodafone ale O2 też coś sobie przypomnę) walcie śmiało

Alcatel One Touch Pocket/Siemens C35i/Nokia 3510i/Siemens CX65/Siemens SL45i/Sony Ericsson W300i/Sony Ericsson W880i/Nokia N70/Sony Ericsson W910i/LG KU990 Viewty/Nokia 5800 XM/Samsung Wave/iPhone 4/Samsung Galaxy S3/iPhone 5s
Gazo, bardzo Ci dziękuję za tę cenną porcję informacji
POZdrawiam z POZnania*

Możesz napisać coś więcej o pracy dla Telefónica O2 Europe? Jaka atmosfera była w tej firmie? W UK też kładą nacisk, m.in. na zrealizowanie planów sprzedażowych, itp.?Gazo pisze:Pracowałem przez prawie dwa miesiące w salonie O2
Masz też porównanie z Vodafone- jest jakaś różnica na korzyść czy niekorzyść drugiego operatora w UK?Gazo pisze:a obecnie przesiaduje w Vodafonie
A jak z "kulturą" brytyskich Klientów? Czy spotykasz się czasami z przykładami, delikatnie pisząc, niewłaściwego i niekulturalnego zachowania Klienta? Chociaż coś czuję, że to pytanie retoryczneGazo pisze:Nie narzekam - ciekawie jest

Łał, z chęcią bym "przygarnął" wszystkie materiały o O2. Oj, chciałbym mieć jakiś choćby plakat reklamowy z Salonu O2Gazo pisze:gdzieś jeszcze mi się walają jakieś gazetki czy cuś - po angielsku oczywiście

Zdaję sobie sprawę, że nie ze wszystkim musi być pięknie u tego opertora.Gazo pisze:Problem zaczyna się przez necie.
Jak jest z zasięgiem 3G u O2, w porównaniu do konkurencji, w UK? Masz na pewno też obraz pokrycia ogólnie zasięgiem, w tym GSM brytyjskich operatorów. Czy któryś z nich, pod względem zasięgu 2G, jakoś wyróżnia się na tle konkurencji?Gazo pisze:Zasięg mają dobry,
Wg Ciebie, jakość działania BOK-u O2 (i choćby Vodafone) jest na wysokim poziomie? W takich przypadkach zależy też na jakiego Konsultanta się trafi. Ale w końcu za usuwanie jakiś niedogdoności odpowiedzialny jest inny dział. A napisałeś, że coś tam musieli poprawić, skoro zaczęło działaćGazo pisze:jak zadzwoniłem na infolinie to zrobili zgłoszenie i zaczęło działać

POZdrawiam z POZnania*

O2 - Together is better!
O2 - Together is better!
Gazo pisze:asięg mają dobry, dzwonienie, pisanie sms-ów jest wporządku. Problem zaczyna się przez necie. Próby wchodzenia które są odrzucane przez hosta - nagminne. Jak mi co najmniej raz dziennie nie odrzuciło połączenia to był cud. Do tego YouTube nie streamował video po zasięgu 3G (po WiFI bez problemu), ale jak zadzwoniłem na infolinie to zrobili zgłoszenie i zaczęło działać
Jak bym o naszej Erze czytał. Kropka w kropkę są/były identyczne problemy w PTC.
Już nie chciałem pisać, że u nas wcale nie jest lepiejPijo pisze:Gazo napisał/a:
asięg mają dobry, dzwonienie, pisanie sms-ów jest wporządku. Problem zaczyna się przez necie. Próby wchodzenia które są odrzucane przez hosta - nagminne. Jak mi co najmniej raz dziennie nie odrzuciło połączenia to był cud. Do tego YouTube nie streamował video po zasięgu 3G (po WiFI bez problemu), ale jak zadzwoniłem na infolinie to zrobili zgłoszenie i zaczęło działać
Jak bym o naszej Erze czytał. Kropka w kropkę są/były identyczne problemy w PTC.

POZdrawiam.
O2 - Together is better!
O2 - Together is better!