• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
  • Strona 197 z 244
  • 1
  • 195
  • 196
  • 197
  • 198
  • 199
  • 244

#471633  autor: oem82
 19 kwie 2011, 23:38
qper pisze:Witam,

Play4you szepnij komuś, kto zajmuje się tworzeniem nowych usług w sieci, że brakuje czegoś na podobieństwo Era-y Tandem.

więcej na
http://www.era.pl/pl/indywidualni/stali ... nia/tandem

w skrócie 2 karty sim z tym samym numerem działają zamiennie w telefonach
np. jedziemy w góry, iphone pozostawiamy w aucie wyłaczonego, a bierzemy sobie solida. Nie musimy bawić się w przekładanie kart sim itp.
jestem za :) cena w Erze trochę kosmiczna ale 2 karty sim jak najbardziej przydatne w niektórych sytuacjach życiowych.

#471634  autor: qper
 19 kwie 2011, 23:44
oem82 pisze:
qper pisze:Witam,

Play4you szepnij komuś, kto zajmuje się tworzeniem nowych usług w sieci, że brakuje czegoś na podobieństwo Era-y Tandem.

więcej na
http://www.era.pl/pl/indywidualni/stali ... nia/tandem

w skrócie 2 karty sim z tym samym numerem działają zamiennie w telefonach
np. jedziemy w góry, iphone pozostawiamy w aucie wyłaczonego, a bierzemy sobie solida. Nie musimy bawić się w przekładanie kart sim itp.
jestem za :) cena w Erze trochę kosmiczna ale 2 karty sim jak najbardziej przydatne w niektórych sytuacjach życiowych.
Dużo osób korzysta z tego rozwiązania w pracy. Dobry telefon leży bezpiecznie w szafce, a używa się starego, na którym nam nie zależy. Po pracy stary zostawiamy w szafce a włączamy sobie np. iPhone. Rozwiązanie fajne, cena w erze trochę przesadzona ale warto o tym pomyśleć.

Play lubi innowacyjne usługi to może nad tym też pomyśli.

#471654  autor: pakierhakierxd
 20 kwie 2011, 08:58
Fajna usługa:)

#471657  autor: potargany
 20 kwie 2011, 09:49
Czy wam też zrywa połączenie co 56000kb - przy wysyłaniu na serwer ?
4X z rzędu zerwało właśnie przy tej " ilości "

Pieniądze to nie wszystko ...

#471662  autor: fubb4
 20 kwie 2011, 10:56
Nie sprawdzałem czy następują "zerwania" podczas przesyłania danych, ale od mniej więcej półtora miesiąca nastąpiło znaczące pogorszenie jakości usług głosowych. Na samym początku objawiało się to znacznie częstszym zrywaniem połączeń (w szczytowym momencie nawet raz na 5 minut rozmowy), a miesiąc temu doszły do tego uniemożliwiające rozmowę zniekształcenia głosu. Zniekształcenia są słyszalne już podczas inicjującego połączenie przerywanego sygnału "linia wolna". Gdy osoba do której dzwonimy odbierze połączenie, to słychać ją z dużymi zniekształceniami (opisanej już na Forum charczenie) uniemożliwiającymi rozmowę. Trzeba wtedy się rozłączyć i ponownie wybrać numer rozmówcy. Ostatnimi czasy dzieje się tak bardzo często i nie zależy to od lokalizacji, bo zjawisko przytrafia mi się zarówno w Warszawie, jak i w Lublinie.
Telefon mam na stałe ustawiony na infrastrukturę Plusa, jeszcze nie sprawdzałem jak jest na BTSach EGSM Playa.
Z przykrością muszę stwierdzić, że sieć, której kibicuję od samego początku jej powstania i której abonentem jestem od prawie 2 lat świadczy usługi na coraz gorszym poziomie. Wiem, że każdemu może przytrafić się awaria, ale powinna być ona szybko wychwycona. W Playu nieprawidłowe funkcjonowanie sieci może trwać tygodniami (miesiącami?) i nikt z techników tego nie zauważy. Gdyby nie niskie ceny i fakt, że używam Playa jedynie do rozmów prywatnych (nie biznesowych), to dawno bym się rozstał z tą siecią. Nie wyobrażam sobie rozmów np. z kontrahentami w sieci o tak niskiej jakości.

Post równie dobrze nadaje się do publikacji w temacie dotyczącym niskiej jakości rozmów w sieci Play, jednak stanowi prośbę o tytułową pomoc wyrażoną zapewne przez wielu abonentów. Opisane zjawiska występują w przynajmniej dwóch odległych lokalizacjach i są doświadczane na dwóch odmiennych technologicznie telefonach (3310, C5-00). Dodam jeszcze, że posiadam umowę abonamentową, więc teoria z niższej jakości połączeniami dla prepaidów odpada.

Zauważyłem też inną rzecz. Zrobiłem eksperyment dzwoniąc na drugi koniec Polski, raz w relacji Play-Play po infrastrukturze Plusa, a za drugim razem w relacji Play-Sim Plus (też całość po Plusie). Jakość połączenia była wyczuwalnie wyższa gdy użytkownikiem końcowym był abonent Sim Plusa. Niby BTSy te same, ale "po drodze" sygnał idzie po innej infrastrukturze (niskiej jakości "wolne" łącze internetowe?).

Jeśli Moderator uzna, że post powinien się znaleźć w poniższym temacie, to proszę o przeniesienie:

http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 8&start=15

Edit.

Problem z "charczeniem" wygląda tak jak na opublikowanym w innym temacie filmie: http://www.youtube.com/watch?v=sKTYUffAPXc

Autor za pierwszym razem na sygnale "linia wolna" słyszy duże, uniemożliwiające rozmowę zniekształcenia, po czym wybiera numer ponownie i już wszystko jest OK.

M

#471664  autor: rogmaniek
 20 kwie 2011, 11:18
qper pisze:Dużo osób korzysta z tego rozwiązania w pracy. Dobry telefon leży bezpiecznie w szafce, a używa się starego, na którym nam nie zależy. Po pracy stary zostawiamy w szafce a włączamy sobie np. iPhone. Rozwiązanie fajne, cena w erze trochę przesadzona ale warto o tym pomyśleć.
pakierhakierxd pisze:Fajna usługa:)
Jak najbardziej się zgadzam. qper, dobra argumentacja. Pewnie byłoby trochę chętnych na usługę wzorem z PTC. I pomyśleć, że ta usługa jest już jakiś czas w Erze Mojej, która niestety będzie musiała się skończyć :x Gdyby już P4 zdecydował się na wprowadzenie usługi wzorem Era Tandem, to mogłaby być dostępna dla każdego, także Klienta pre-paid. A i koszt mógłby być niższy, niż w usłudze PTC- http://www.era.pl/pl/indywidualni/stali ... nia/tandem .

POZdrawiam.
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2011, 19:41 przez rogmaniek, łącznie zmieniany 1 raz.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#471666  autor: doktor
 20 kwie 2011, 11:36
potargany pisze:Czy wam też zrywa połączenie co 56000kb - przy wysyłaniu na serwer ?
4X z rzędu zerwało właśnie przy tej " ilości "
u mnie się takie coś dwa razy przytrafiło, ale łącznie po 56000kb nastąpiło zerwanie połączenia. wysyłałem na FTPa jakiś plik.

#471670  autor: potargany
 20 kwie 2011, 11:54
no tak wysyłam plik 120 mb / a zawsze zrywa przy 56 mb
1wsze zgłoszenie do PLAY - wina telefonu bla bla bla - bo się łącze z HOT SPOTEM , a chodzi o to że ja go daje jako ROUTER i wysyłam ( upload 1mb/s )

zobaczymy co teraz odpowiedzą ;)

Pieniądze to nie wszystko ...

#471672  autor: doktor
 20 kwie 2011, 11:57
pobawię się dziś, zobaczymy czy tez będzie zrywać.

https://www.speedtest.net/result/a/10352767239
LTE2600+LTE2100+LTE1800+LTE800+5G 3600

https://www.speedtest.net/result/15854998413.png
GPON w domu

#471721  autor: play4you2
 20 kwie 2011, 16:32
Tcharec pisze:Chodzi o zgłoszenie nr 28013105.
Z tego co widzę, w najbliższym czsie powinieneś otrzymać informację zwrotną w tym temacie.
qper pisze:Play4you szepnij komuś, kto zajmuje się tworzeniem nowych usług w sieci, że brakuje czegoś na podobieństwo Era-y Tandem.
Przekazano :-)
fubb4 pisze:Nie sprawdzałem czy następują "zerwania" podczas przesyłania danych, ale od mniej więcej półtora miesiąca nastąpiło znaczące pogorszenie jakości usług głosowych.
A mógłbyś podać lokalizację, w której najczęściej to występuje? Chodzi mi konkretnie o miejsce, gdzie prawie za każdym razem się tak dzieje, jak opisujesz.

Forum "Telepolis" nie jest oficjalnym kanałem zgłoszeniowym firmy P4 Sp. z o.o., tym samym sieć Play nie bierze odpowiedzialności za ewentualne wykorzystanie przez osoby postronne wszelakich danych, znajdujących się w przesłanej wiadomości.
 #471729  autor: piotros.org
 20 kwie 2011, 18:39
No to i ja dorzucę swoje 3 grosze do tematu "charczenia" rozmów...
Ostatnio zdarzyło mi się to 3 krotnie, raz będąc w podróży, a ostatnio w poniedziałek i dzisiaj w Warszawie...
W każdym przypadku byłem na zasięgu Plus'a z maksymalną ilością kresek... Najciekawsze jest to, że w lokalizacji warszawskiej tego problemu nie ma na karcie Plus'a, z której korzystam od 8 lat... a w Play po 5 miesiącach wyniknął 2 razy problem na zasięgu Plus'a...

Play4You, jakby co to zgłosiłem moje 3 przypadki do BOK'u (29741806,29973774,30072326)... nie oczekuję spektakularnych odpowiedzi ani przyspieszania rozwiązania problemu, ale może warto byłoby to zgłosić komu trzeba, bo jak widać coraz więcej osób uskarża się na "charczenie" rozmów na zasięgu Plus'a...
Jakość dźwięku obrazuje to, co udało się nagrać Qper'owi

piotros

#471731  autor: play4you2
 20 kwie 2011, 18:42
piotros.org pisze:No to i ja dorzucę swoje 3 grosze do tematu "charczenia" rozmów...
Wasze opinie przekazałem do odpowiednich osób.

Forum "Telepolis" nie jest oficjalnym kanałem zgłoszeniowym firmy P4 Sp. z o.o., tym samym sieć Play nie bierze odpowiedzialności za ewentualne wykorzystanie przez osoby postronne wszelakich danych, znajdujących się w przesłanej wiadomości.

#471741  autor: sql
 20 kwie 2011, 19:54
Na stronie: http://www.playmobile.pl/pl/oferta/play ... index.html do poprawy:
Cena telefonu Huawei wynosi "-" - na samym dole; brak cennika lub regulaminu promocji po kliknięciu "Dokumenty"
W OK po zgłoszeniu otrzymałem odpowiedź że jest awaria w centralnej Polsce w roamingu Plusa więc stąd to haraczecie.

#471747  autor: ppp1ppp
 20 kwie 2011, 20:24
Karlos20 pisze:Pakiet Play Online w telefonie 100 MB dla oferty LongPlay aktywuje się kodem *111*89*1#
Opłata za pakiet jest proporcjonalna od momentu jego aktywowania w danym czasie okresu rozliczeniowego. Kosztuje 5 zł za cały okres rozliczeniowy. Deaktywacja pakietu: *111*89*2#
Chyba nie doczytałeś mojego pytania, zamiast kodów wolę play24
piotros.org pisze:No to i ja dorzucę swoje 3 grosze do tematu "charczenia" rozmów...
problem występował na górnym śląsku, ale został rozwiązany

#471762  autor: fubb4
 20 kwie 2011, 20:56
play4you2 pisze:A mógłbyś podać lokalizację, w której najczęściej to występuje? Chodzi mi konkretnie o miejsce, gdzie prawie za każdym razem się tak dzieje, jak opisujesz.
Jak zdążyłem się przekonać "charczenie" nie jest zależne od przebywania w zasięgu konkretnego BTSa czy nawet konkretnego MSC. Tego typu "źle zestawione" rozmowy przytrafiły mi się w kilku odległych miejscach Warszawy (najczęściej na Bemowie, bo tam mieszkam i tam zazwyczaj używam telefonu), jak i w Lublinie (okolice dworca PKP). To jest anomalia ponadregionalna, a jej przyczyn upatrywałbym na styku Play-Plus (jak już pisałem jestem zalogowany zawsze do sieci Plusa i nie sprawdzałem jak jest na infrastrukturze Playa, jednak wiele osób twierdzi, że usterka występuje jedynie przy połączeniach roamingu wewnętrznego).

M

#471768  autor: DanielR
 20 kwie 2011, 21:36
A tu tak przy okazji kwestii jakości połączeń w Play "starter zasięgowy". :wink:

#471769  autor: qper
 20 kwie 2011, 21:40
play4you2 pisze:
Wasze opinie przekazałem do odpowiednich osób.
u mnie w Dąbrowie Górniczej woj. Ślaskie Plus 2g ponownie nawala z jakością połączeń.
Znowu charczenie ale nieco inne niż poprzednio.

Jak sytuacja bedzie nagminna to wrzuce filmik

#471770  autor: politykier
 20 kwie 2011, 21:41
witam p4u,

w zgłoszeniu nr 30089206 szczegółowo opisałem miejsca i sytuacje w centrum wawy kiedy zrywa połączenia, najprawdopodobniej przez źle skonfigurowany handover. serdeczna prośba o przekazanie tego zgłoszenia do techników, warto żeby się tym zajęli:)

pozdrawiam

#471803  autor: Pajuch
 21 kwie 2011, 00:14
Skasowałem, bo mi szkoda słów na dziadostwo w PLAY...

#471816  autor: sa
 21 kwie 2011, 02:37
Mam chyba jakiś super telefon,lub mega szczęście ,albo to dla tego że korzystam z zasięgu macierzystego playa bo charczenia w trakcie rozmowy nie słychać choć dzisiaj akurat rozmawiałam będąc w zasięgu plusa i dźwięk był jakiś dziwny(mniej naturalny),ale charczenia żadnego nie było i słyszalność bardzo dobra.
  • Strona 197 z 244
  • 1
  • 195
  • 196
  • 197
  • 198
  • 199
  • 244
  • 1
  • 195
  • 196
  • 197