• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
  • Strona 16 z 16
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
 #1171568  autor: Remington
 18 maja 2024, 13:42
W innym wątku wspomniałem nieistniejący już portal telefon.pl. Pisywał na nim aktywny też w usenecie Waldek Godel. Z ciekawości wpisałem jego imię i nazwisko do Google i okazuje się, że obecnie niczym Don Kichot walczy on ze spamem - co prawda mailowym, ale mechanizmy tego o czym tu piszemy są podobne, opisywałem je już w tym wątku. Zainteresowanym polecam wyszukanie jego nazwiska w internecie.
 #1176476  autor: Remington
 06 sie 2024, 14:13
Istotna zmiana: Ustawa z dnia 12 lipca 2024 r. Przepisy wprowadzające ustawę – Prawo komunikacji elektronicznej w art. 26 znosi art. 10 i 24 Ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2020 r. poz. 344).

Odtąd zatem tylko RODO i PKE będą regulować kwestie spamu i dozwolonych działań marketingowych.
 #1182188  autor: Anonim17PL
 02 lis 2024, 22:18
Remington pisze:
14 maja 2024, 11:54
tymczasem nasi znajomi jednym kliknięciem bezmyślnie oddają nasze numery spamerom i jeszcze się przy tym cieszą.
Zazwyczaj, kiedy czytam artykuły o "natrętnych telemarketerach" to zawsze zastanawiam się, dlaczego ja nie mam takich problemów.

Ale po chwili mi się przypomina, że nie wyrażałem nigdzie żadnych zgód marketingowych, w umowie z OP, w umowie z bankiem, podczas rejestracji na różnych stronach, podczas zamówień :lol:
Zawsze tego pilnowałem, co by czegoś za dużo nie zaznaczyć. Przycisku do zaznaczania wszystkiego nie potrafiłem używać. :mrgreen:

Trzeba pamiętać, że numery do spamerów mogą też trafiać z wycieków baz danych.
Na szczęście mamy dyrektywę, która obliguje do informowania poszkodowanych i wiemy z skąd wyciekło nam, ale i tak wyciekniętego numeru nie da się "odcieknąć" :wink:

Ja tylko mam poradę, chodzi o zakupy nieinternetowe. Lepszy sklep/usługa z formularzem z informacjami o zgodach, niż jakiś lokalny piździec co sprzedaje numery.
Przykład: realizowałem receptę na okulary w małym miejskim salonie. (mała miejscowa firma) Po kilku dniach miałem kilka numerów spamu, na dość świeżym numerze. Numer podawałem tylko do kontaktu, i tylko na dokumencie sprzedaży.
Jeżeli ktoś ma pytania to szkła wyszły dość dobrze, ale oprawki 400zł i zardzewiały po pół roku. :lol:

Inny salon, jedna z znanych firm krajowych. Realizowałem kolejną receptę, dostałem druk z wyceną usługi, wypełnionymi danymi, oraz zaznaczonymi zgodami.
Widząc zaznaczone zgody marketingowe, dokumentu nie podpisałem. Ładnie poinformowałem z uśmiechem kobietę - sprzedawcę o nie wyrażeniu zgody, grzecznie wydrukowali mi to co prosiłem :D

Tak, czy siak. Po uwzględnieniu takich wpadek dostaję spam o częstości 1 (słownie: jeden) numer na ok. 3 miesiące (a czasami pół roku musze czekać na kolejny).
Zazwyczaj nie zdążę odebrać, bo dzwonią w najmniej wolnym czasie. :mrgreen:
 #1187410  autor: baton
 07 lut 2025, 08:24
Czy istnieje sposób aby wycyckać
żerowanie na naszej naiwności
i sprzedawaniu naszych danych?

W Nju na kartę otrzymujemy setki
Gigabajty co miesiąc za zgodą marketing.
Czy można ją włączyć a potem wyłączyć?

Na czym polega handel naszym nr tel.?
Dzwoni potem Fotowoltaika? Garnki?
Czy da się otrzymać te Gigabajty oraz
potem cofnąć zgody jakąś metodą?

Ustawa chroni nasz PESEL i można go
zastrzec. Numeru tel. nie da się zastrzec
a jego wyciek naraża nas na przykrości.
Czy warto sprzedać się za zgody mark.?
 #1187412  autor: koszalineo941268
 07 lut 2025, 09:00
Zgody można włączyć a potem wyłączyć. Bonus zostaje.

Handel danymi polega na odpłatnym udostępnieniu innemu podmiotowi określonego zestawu danych w celach marketingowych. Oczywiście inwestycja musi się zwrócić: daje pozyskują firmy sprzedażowe, windykacyjne, telekomunikacyjne czy np. badawcze. Tworzą z nich raporty, wykresy w excelu, modelują typy klientów, tworzą kampanie - zależy od zakresu danych. Sam nr tel. mało mówi, się już nr tel w powiązaniu z imieniem, nazwiskiem, płcią, wiekiem, miejsce zamieszkania itp. to już bardzo cenne dane.

Nr tel też podlegają handlowi, jak kupisz w kiosku kartę SIM, to duża szansa, że na już przebieg i wyrażone liczbę zgody marketingowe, przez które to ty będziesz "cierpieć" i ciężko będzie wszystkie po kolei odwołać.

Dlatego warto mieć kilka kart SIM - główną, tylko dla banku, urzędów i znajomych, do tego żadnych zgód. I karta SIM śmieciowa dla innych np. Ogłoszeń na olx
 #1187417  autor: Remington
 07 lut 2025, 10:23
baton pisze:
07 lut 2025, 08:24
Na czym polega handel naszym nr tel.?
Dzwoni potem Fotowoltaika? Garnki?
Czy da się otrzymać te Gigabajty oraz
potem cofnąć zgody jakąś metodą

Dostałeś odpowiedź, na czym polega handel danymi. Ale pierw czytaj treść zgody jakiej udzielasz - jeżeli nie obejmuje ona przekazywania danych dalej, to bez obaw nie będzie handlu, a jej wycofanie zakończy otrzymanie reklam.

Ale jest też handel nielegalny. Nie ma co szerzyć teorii spiskowych, że korporacje odsprzedają nielegalnie nasze numery, ale… ich podwykonawców trudno być pewnym.

Zajrzyj do RODO oraz do PKE - one chronią nas przed spamem.

Ta dyskusja zostanie przeniesiona do wątku viewtopic.php?f=3&t=89068 - tam znajdziesz dużo więcej na ten temat.
 #1187420  autor: baton
 07 lut 2025, 10:54
Kod: Zaznacz cały
"Zgody można włączyć a potem wyłączyć. Bonus zostaje."
Czy to oznacza, że w NJU na kartę aby otrzymać Gigabajty trzeba co miesiąc włączać i wyłączać zgody, czy raz zgodzić sie a następnie wyłączyć i gigabajty będą dostarczane przez rok co miesiąc?
  • Strona 16 z 16
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15