• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #916383  autor: forum_tg
 17 mar 2017, 09:34
z przykrością stwierdzam że spodziewałem się że nie bedzie jakiś promocji z okazji 10lecia i tak się stało. Ostatnio (IMO) słabo u nich z promocjami.
 #916479  autor: ja.michal
 17 mar 2017, 20:37
Co jest najistotniejsze obecnie wymownie pokazuje nowy wpis na blogplay.pl.
 #916750  autor: mkkot
 19 mar 2017, 17:56
Play rzadko kiedy obchodził swoje urodziny, może bardziej to było widoczne na początku jego działalności.

Zacząłem korzystać z telefonii komórkowej z momentem wejścia oferty Fresh w 2008 roku, było to akurat mniej więcej rozpoczęcie moich studiów. Wcześniej uważałem, że ceny są za wysokie, jakość słaba, a ilość minut i smsów zbyt niska (najlepszą ofertą w tym czasie byłą heyah, gdzie za 120zł rocznie można było mieć jakieś mega ograniczone usługi). Korzystałem zatem z voipa i komunikatorów lub telefonu stacjonarnego (oczywiście wszystkie 3 przypadki stacjonarnie). Z momentem wejścia fresha zakupiłem jednak swój pierwszy w życiu telefon w komisie, Huaweia U121 z 3G za 80zł z brandem Playa (poczytałem sobie najpierw o technologiach, więc od samego początku chciałem mieć 3G). Właściciel komisu był zadziwiony, że nie potrafię tego telefonu nawet włączyć. No ale gdzie się tego miałem wcześniej nauczyć?

Początkowo te 29gr to i tak było drogo (voip - 5gr/min), więc założeniem przy zakupie były cele alarmowe. Chciałem tego używać w razie, gdybym miał problemy z dojazdem do domu, co zdarzało się może raz w roku - akurat tyle, ile wynosiła ważność konta. Od dłuższych pogaduch był komputer. Z czasem jednak Play wprowadzał promocje - 30zł za 10zł, 5zł za 100 minut do Play i na stacjonarne (z tego w dalszym ciągu korzystają moi rodzice zamiast stacjonarki - nadal we freshu), darmowe smsy za doładowania, 10zł za stan darmowy. Później kupiłem Nokię 3120 Classic, zainstalowałem Operę i zacząłem korzystać z Internetu - 3zł za 25MB to była całkiem akceptowalna dla studenta cena. Osoby w moim wieku i młodsze w dalszym ciągu nie rozumieją, że to może wystarczyć do czytania stron i że tego typu telefon potrafi w ogóle służyć jako przeglądarka. Wydaje im się, że do tego koniecznie niezbędny jest smartfon. Cóż, ich strata.

Ku mojemu zaskoczeniu, pierwsze tygodnie, w których telefon leżał w ogóle nieużywany i już nawet nosiłem się z zamiarem zupełnej z niego rezygnacji, przerodziły się w kolejne miesiące, gdy potrafiłem zużyć 1000 minut (stan darmowy), a później nawet 3000 (mini max). Czasy, gdy na telepolis wchodziłem raz na parę miesięcy zmieniły się w czasy, gdy wchodziłem codziennie. Jakoś tak się stało, że miałem okazję być nawet na Play Weekendzie i później praktykować w centrali na Taśmowej.

W tej chwili korzystam głównie z Internetu, a rozmowy głosowe zwykle wahają się w okolicach 100-300 minut. Dzięki temu, że jestem w Play 9 lat, otrzymałem 500zł bonusu, który mi wystarczy jeszcze na 5 miesięcy. Moje zainteresowanie telefonią komórkową coraz bardziej przesłaniają bardziej dorosłe zainteresowania, takie jak inwestycje walutowe i nauka programowania.

Wspominam ostatnie 9 lat z Playem bardzo ciepło i mam prawdziwy związek emocjonalny z tym operatorem, choćby ze względu na praktyki w Warszawie i osobiste poznanie Gruszki i ekipy. Jednak mam też parę wniosków negatywnych, podobnie jak pozostali wypowiadający się tutaj:

1. Internet LTE z Redbulla musiałem zamienić na kabel, bo LTE jest po prostu przeciążone.
2. HD voice znika w roamingu, a przemieszczanie się powoduje długotrwałe przełączanie się i przerwy w transmisji danych.
3. Ostatnie ograniczenie do 3Mb/s w roamingu, mimo że wydawałoby się mało dotkliwe, tak naprawdę jest gorsze niż się mówi -- u mnie rzadko kiedy na t-mobile osiągam te 3Mb, częściej jest to ok. ~1, co już powoduje długie czekanie na dzisiejsze przerośnięte strony.
4. Jako drugi operator w Polsce najwyższy czas, żeby Play zaczął budować stacje.

W perspektywie mam przeprowadzkę do Gdyni, gdzie Play niekoniecznie posiada własne nadajniki poza terenem miasta. Chciałbym mieszkać raczej w oddaleniu od centrum, zatem być może konieczne ze względu na komfortowe korzystanie z telefonu (hd voice i Internet) będzie zmienienie operatora. Powstrzymuje mnie jednak parę pozytywów:
1. Kopia sms na maila
2. Usługi normalnie w prepaidzie niedostępne dla W3: połączenie oczekujące, dowolne przekierowania
3. Play24
4. Pamięć o ofertach i zachowaniach W3 z przeszłości. Niestety, każdy z zasiedziałych operatorów uważa klienta za skończonego cymbała i jedynie Play można pochwalić za najmniejszą liczbę nieetycznych zagrywek. Jeśli ktoś chciałby z tym dyskutować, myślę że można zrobić obiektywny test i policzyć moralnie naganne zachowania operatorów.
 #916760  autor: Remington
 19 mar 2017, 18:41
Play wszedł z fajnym marketingiem. Pierwsze reklamy na uchwytach w autobusach z napisem "Kto ma dziś stringi na sobie, ręka do góry" ;) potem ta laska z "Ja do czech mam za darmo" no i Borewicz reklamujący Fresha. Ech, to były czasy...
 #916799  autor: JFK2016
 19 mar 2017, 21:20
mkkot pisze: 4. Jako drugi operator w Polsce najwyższy czas, żeby Play zaczął budować stacje.

W perspektywie mam przeprowadzkę do Gdyni, gdzie Play niekoniecznie posiada własne nadajniki poza terenem miasta. Chciałbym mieszkać raczej w oddaleniu od centrum, zatem być może konieczne ze względu na komfortowe korzystanie z telefonu (hd voice i Internet) będzie zmienienie operatora.
Coś tam zaczął w minionym roku-po otrzymaniu koncesji na LTE800. Przez minioną ponad połowę dekady "jechałem" P4 właśnie za to. To hejterzy Play kontrowali mnie że jest fajnie, przecież działają na W3, inni ripostowali że ok, to taki model biznesowy... Teraz obawiam się że w wielu miejscach może być już za późno (patrząc na protesty mieszkańców, nasycenie rynku, większe wymagania klientów...). To się kręci (wielu jest szczęśliwych bo jest DIL w RBM na darmowe LTE), ale jest nadpodaż usług i za chwile może się okazać że klientów zacznie szybko ubywać i trzeba będzie się sprzedać...
 #916885  autor: Chwilunia17
 20 mar 2017, 12:33
"Pierwsze reklamy na uchwytach w autobusach z napisem "Kto ma dziś stringi na sobie, ręka do góry""
to było pomysłowe i zabawne, pamiętam jak kiedyś dziadek który trzymał się uchwytu popatrzył ze zdziwieniem na napis i powiedział "no nic wydało się" :D