• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #795745  autor: Kryniczanin
 12 kwie 2015, 13:36
W każdej sieci poza Play tak jest. W Plusie najmniej najwięcej w Orange a potem w T-Mobile.

Połączenie zestawiane jest na GSM 900 a potem zrzucane do GSM 1800 z pasma zasięgowego do pojemnościowego.
 #796076  autor: SACZI
 13 kwie 2015, 20:17
A ja zaobserwowałem coś zupełnie odwrotnego z tym, że na UMTS.
Generalnie obserwuję u siebie bardzo słaby sygnał UMTS2100 (około -100-105dBm).
Gdy wybrałem numer, siła sygnału wzrosła do około -90dBM, czyli zasięg się "poprawił".
Od razu uprzedzam, że telefon był wtedy ustawiony na TYLKO 3G/WCDMA, a w okolicy jest tylko UMTS2100 no i GSM.
http://zapodaj.net/b7b7c323563a8.png.html
 #796123  autor: Halset
 13 kwie 2015, 23:30
Novovo pisze:no to nie fajnie zrobili taką konfiguracje sieci w 2G, ale ja do nich do technicznego zadzwonię zobaczymy co powiedzą i wtedy dam znać.
Zrobili ją prawidłowo. P4 nie ma takiego problemu bo nie ma praktycznie 2G wcale.
Poza tym jestem z Trójmiasta i z siecią TM nigdy nie miałem problemu. Z Orange również. Plus trochę działa gorzej jak działał ale nie jest źle.
Najgorzej chodzi P4. Ciągle skacze z sieci do sieci i to w miastach. Oczywiście na ulicy jest ok ale wystarczy wejść do budynku i zaczyna się dyskoteka. U mnie np w chacie w kuchni mam Play, jak noszę telefon w kieszeni i go wyciągnę to jestem w TM, w sypialni jestem w Plusie bądź TM.
Istna makabra. Już nie wspomnę, że podczas poruszania się po chacie podczas rozmowy skacze po sieciach i co drugą rozmowę kończy się rozmowa zerwaniem. A mieszkam w centrum.
U mojego brata tak samo - mieszka na Karwinach. U kumpla we wrzeszczu to samo. Znajomi mają już przeklęte ciągłe drenowanie baterii i zrywanie rozmów 5/10. Sprawdzone na 5 telefonach, kartę SIM również zmieniałem. P4 otrzymał 3 reklamacje pisemne i on nie widzieli problemów. W końcu SIM wylądował w koszu.
Dziękuję, postoję.

Ale wracając do tematu.
Sieci dobrze maja to skonfigurowane o czym napisał @Kryczynanin.
Nie chcesz mieć problemów, przenieś numer do innej sieci z dala od P4 ;) Proste! :)

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"