• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #775054  autor: ciekawy
 03 sty 2015, 16:55
tu się nie zgodzę, zależy od lokalizacji, są miejsca gdzie Play ma najlepszych zasięg LTE, sam w to nie wierzyłem póki nie przetestowałem
 #775057  autor: PlejSrej
 03 sty 2015, 16:58
Ja mam PLAY od 2008 więc przetestowałem w całej Polsce, wcześniej byłem w Orange i tyle z moich przygód z operatorami.
Od sierpnia mam telefon gdzie indziej i jest (y).
Nigdy więcej, tym bardziej że jeszcze cała rodzina jest u nich i jest sukcesywnie przenoszona do FMGMobile - jakoś nie widze poprawy jak rozmawiam przez ich telefony. Niestety ;)

A co do LTE - na Plusie nie zdarzyło mi sie w Warszawie żeby było niższy down. niż 60 mb/s ;)
tel: iPhone 6 i L930
 #775064  autor: ciekawy
 03 sty 2015, 17:08
tylko, że Play odkąd ma pasmo 1800 poprawił zasięg czyli tak jakoś między początkiem i końcem 2014 roku, może warto przetestować jaki teraz Play ma zasięg ofertą na kartę
 #775067  autor: PlejSrej
 03 sty 2015, 17:11
Mam w domu jeszcze 4 telefony na PLAY na firmę rodzinną więc wiem jak to działa ;)

Wiesz, to zależy od miejsca i ile użytkowników obecnie na danym rejonie korzysta, w PLAY widać różnice pomiędzy prędkością, o 3 w nocy jest szybki bardzo, o 20 nie działa wgl

Jabłonna k. Warszawy << tutaj

Plus mi działa sztywno, nie zauważyłem jeszcze tych zmian.

Zresztą to tylko telefon - liczy się jakość rozmów bardziej a nie tam internet gdzie jest go 2 gb czyli nic, bardziej chciałbym się dowiedzieć o innej sieci, napisałem wątek dot. LTE Orange więc zapraszam do zapoznania się ;)
 #775115  autor: data17
 03 sty 2015, 18:55
a moglbys napisac o jakie miejscowosci chodzi :D fajnie by bylo jakby u mnie sie polepszyl zasieg :D
 #775123  autor: Emsi
 03 sty 2015, 19:45
darek638, dzięki! Oczywiście skorzystam, choć i tak postanowiłem nie reagować i nie odpisywać, ale teraz jak nie będę go musiał czytać, to już w ogóle bajecznie. :D
 #775125  autor: PlejSrej
 03 sty 2015, 19:47
Tam gdzie mam ziemie?
Wilkołaz Pierwszy postawiona, druga przy 333 km drogi nr 19 Lublin - Kraśnik
Ogólnie staram się dowiedzieć o adresy do nich gdyż w pow. Kraśnickim mam sporo działek.
Jeżeli chodzi o polepszenie to słabo, postawili nadajnik - każdy sie cieszył jak głupi przeszedł do Srej - "jest taki tani i wgl ohoho" a teraz jest nadajnik przeciążony, telefony trzymają się sztywno macierzystego zasięgu zamiast do Plusa sie logować i jest do kitu. Taki to fioletowy operator jest spoko. ;)
Tak więc sądze że przyda im sie druga :) sądze że tez uda mi się z nimi dogadać ;)
 #775136  autor: kwistas
 03 sty 2015, 20:23
Play dobrze wie, że nadajnik nie wyrabia, ale mają zasięg T-mobile i na niego zrzucają. Stacje się nie stawia na przysłowiową pałę to musi być dokładna lokalizacja.
Jeśli będą chcieli tutaj postawić stację to się sami zgłoszą.

Owszem ta okolica nie ma innego zasięgu Play lub ma resztki zasięgu z Kraśnika, ale to teoretycznie powinno wystarczyć na zapewnienie zasięgu na zewnątrz, wewnątrz budynków sprawę ma przejąć roaming T-Mobile, taka strategia Play na wioskach.
 #775172  autor: PlejSrej
 03 sty 2015, 21:55
Sądze że nie, ponieważ T-Mobile nie ma tutaj zasięgu kolego. Nic, zero, null - biała plama. I od 10 lat jakoś nikt sie nie odzywa.

A PLAY szczerze? w dup*e ma zasięg - woli wydać kase na p. Basie i p. Wojewódzkiego. Taka prawda.

Obecnie w Jabłonnej gdzie jest 2 maszty mam gorszy zasięg niż Plus a ściągam do z centrum Legionowa. Ma najgorsze nadajniki - jest to chyba jakaś para-sieć. Nie znam sie na tym ale jak Plus z sąsiadującego miasta łapie a 2 nadajniki w miejscowości nie to coś jest tu nie halo.

Poza tym na btsearch.pl zobaczcie sobie numer "Wilkołaz pierwszy 92". T-Mobile i Orange - bez zasięgu, PLAY który ma najbliżej stacje bazową co chwile ścina rozmowy, a oddalony o wiele kilometrów Plus bez problemu. Więc sie nie oszkujcie że PLAY takie dobre jest ;)

Wysłałem mail'a - powiedzieli że są zainteresowani - więc sam widzisz.
Poza tym jak od kilkunastu lat urząd gminy nie pozwalał, to skąd mają wiedzieć że sie zmieniło.? :)

Napisałem maila - powiedzieli że są zainteresowani i zajmą się formalnościami.
Więc szukam teraz kontaktu do innych, coś jak "[email protected]" tylko do innych operatorów ;)
 #776640  autor: mkkot
 09 sty 2015, 13:46
Dużo zależy od tego jak nadajniki są ustawione i nie chodzi zawsze o fizyczne ustawienie. Czasem prawnie jest uwarunkowane, że w jakieś miejsca nie mogą promieniować (bo to teren dostępny dla ludzi, albo już są anteny innych operatorów i wszystkie razem przekroczą maksymalną określoną prawem moc). Jeden nadajnik w Jabłonnej jest na billboardzie, więc pewnie też ma niewielki zasięg. Play raczej buduje niewielkie nadajniki z niewielką mocą na małe obszary, ale za to stawia je gęsto, przynajmniej w miastach tak jest. I faktycznie często stoją one w dziwnych miejscach, masztów budują mniej.

BTW jak już masz jeden nadajnik na działce, to na drugi raczej nie licz. Prędzej nowy operator dogada się z drugim operatorem i dowiesi swój sprzęt. Poza tym nie wiem czy im jest na rękę stawiać jedno koło drugiego, czy to nie powoduje jakichś zakłóceń. No i protesty mieszkańców. Bo skoro już jest jeden, to po co drugi? Nagle zaczną się martwić swoim zdrowiem, a nie brakiem zasięgu.

Niestety kontaktów nie mam. Kiedyś już był taki wątek na forum, operatorzy nie udostępniają takich adresów poza Playem. Dobrze Ci ktoś doradził, żeby pisać do gościa z gsm.biz.pl, nazywa się chyba Wacław Kaczorowski i on takie adresy powinien posiadać. Albo telefon do BOK-u.
 #776744  autor: PlejSrej
 09 sty 2015, 21:37
Jeden obok drugiego - 4-5 km ;) nie tak dosłownie koło siebie.

A co do PLAY to oni budują te nadajniki na jakichś stodołach w całej polsce czy budynkach, co chwile budują obok wyższy i są problemy.. Poza tym gęsto.. Na przykładzie Warszawy Plus jest dużo gęstszy, a nie mówić już o Orange i T-Mobile ;)
 #833413  autor: iru999
 05 lis 2015, 12:34
Trochę odkopię temat, mam decyzję o budowie nadajnika na moim gruncie, umowa była podpisana w 2006 r. kwota dzierżawy 1300 zł + VAT, na tą chwilę zastanawiam się nad renegocjacją umowy (pojawiła się możliwość) , w tym momencie zrobili już przyłącze prądowe od transformatora, który stoi 10m dalej. Stacja będzie metalowa, wysokość 50.5 m, 3 anteny GSM BSA1018, 3 anteny UMTS BSA1008, 6 anten radiowych RLA. Działka jest na wsi (dość spore zagęszczenie wiosek) w woj, dolnośląskim, na terenie oddalonym od zabudowań o około 200m, najbliższe dwa nadajniki Polkomtela są w odległości 4 i 10km, i są w jednym kierunku, po drugiej stronie nadajnika który ma u mnie stanąć są wioski i najbliższy nadajnik jest oddalony o 15 km. Jak myślicie na co mógłbym liczyć w tym momencie ?
 #833458  autor: PlejSrej
 05 lis 2015, 15:36
Rozumiem że nadajnik też Polkomtela?

Sądze że na wsi, jeżeli nie ma sprzeciwu i ludzie nie płaczą że będzie nadajnik i kury nie będą jajek znosić to jak nie u Ciebie to zrobią działke dalej. 1300 zł + VAT jak na wsi to dobra, naprawde dobra cena ;) Maksymalnie jak są faktycznie białe plamy potrafią rzucić 1500 zł już z desperacji jak nie mogą nic znaleźć.

Zobacz jak inni operatorzy w okolicy sobie radzą z zasięgiem i możesz wysłac im propozycje lekko droższą jak już są pozwolenia w danej lokalizacji

Pozdro! ;)

p.s. ja się jeszcze odzewu operatorów nie doczekałem :/
 #833522  autor: iru999
 05 lis 2015, 20:47
Umowa jest już podpisana, sprawy sądowe ciągnęły się kilka lat, teraz mają zaczynać budować, także raczej nie ma możliwości że pójdą do sąsiada, tak mi się wydaje. Umowa kiedyś była podpisana na takiej zasadzie jak mówisz, dali 1300, i wzięliśmy bo by poszli do sąsiada.

Na tą chwilę jest taka sprawa że umowa się niedługo kończy i będę chciał wynegocjować nową, głupotą z mojej strony byłoby nie podnosić ceny, kiedy dodatkowo nadajnik będzie stał i wydaje się że jest to całkiem spory nadajnik, nie wiem 50m i ponad 10 anten ? to norma ?

Także bardziej chodzi mi o sytuację jak nadajnik stoi, nie wydaje mi się żeby lekką ręką podjęli decyzję, że idą do sąsiada.
 #833559  autor: PlejSrej
 06 lis 2015, 00:50
Jak nie ma tragedii z zasięgiem mogą.. tym bardziej ze teraz będą mieli więcej przywilejów, #1 zmieniają prawo budowlane po tym co grozi na #ŚDM w KRK - gdzie zgodnie z obowiązującym prawem nie rozbudują tak szybko sieci by ich obsłużyć więc zmieniają wszystko, lecz jak to prawo jest ogólnokrajowe #2 Aukcja LTE800 gdzie odbiła się rządowi szerokim echem i pewnie pozwami których rząd się nie spodziewał więc będą chcieli szybciej rozbudować infrastrukturę też jest na + operatorom

Myśle że 1500 możesz lekką ręką powiedzieć, nawet 1600 i zejść z ceny lekko ;)

Pozdro!