• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#672785  autor: motov3
 05 lis 2013, 21:56
Rambus pisze:Niestety muszę cię zasmucić, bo promocja weekendowych doładowań zmieniła swoją formułę. Zamiast 20% więcej na główne konto (czyli można było wykorzystać na dowolne usługi) jest 30% bonusu na rozmowy, SMSy i MMSy w PLUSIE. W dodatku bonus jest ważny tylko miesiąc. Więc weekendowe doładowania uległy znacznemu pogorszeniu.
Kolego sprawdz sobie dokladnie, ze nadal masz 2 opcje bonusu zarowno 20% jak i 30% (troche wiecej pracy przy wbijaniu danych itd).

Ja korzystam tylko z bonusu 20% i jest on u mnie dostepny na co zechce. Z 30% nie korzystam - bo nie interesuje mnie wbijanie wlasnych danych osobowych na necie.
Wiec tak czy siak - Bonus jest dostepny.

Obrazek

#672793  autor: icey
 05 lis 2013, 22:33
O takie podsumowania mi chodziło tak samo jak przedstawiłem wyżej oferty za 30zł. Konkretne wykorzystanie oferty do max-a.

Jak jest z sms-ami hmm nie jestem zapaleńcem pisania pisze średnio do 100 sms-ów. Za to często dzwonie. Dlatego chce zmienić obecną ofertę z Play-a bo nie kalkuluje mi się. Internet tak jak pisałem, praktycznie włączony 24/7 bądź wifi (uczelnia/dom) i korzystam z niego np. aby zamówić taxi/sprawdzić bus czasami coś poczytać na necie, nie wykorzystuje go może sporo ale te 300mb z Play-a kończy mi się tak 1/1,5tyg przed msc

#672803  autor: buba1234
 05 lis 2013, 22:55
Do takiego korzystania z neta wystarcza sam lejek na operze mini. Nawet jakby virgin nie mial tego bonusu 100MB to i tak to najlepsza oferta dla ciebie.

Jezeli chodzi o Plusa i zabawę w bonus 20zł to PLus to jest taka firma, ze bedziesz musial caly czas trzymac ręke na pulsie, co do kodów i zmian ofert. Trochę są mniej etyczni od Virgin.

#672809  autor: icey
 05 lis 2013, 23:25
No ale czasami ten lejek mnie denerwuje strasznie działa, jak chce coś przeczytać

#672813  autor: buba1234
 05 lis 2013, 23:40
Dziwne bo ja na operze mini nie moge narzekac strony laduja sie w 5 sekund. Własciwie to laduja sie tak samo szybko na lejku jak na bonusie 100MB szybkiego neta, po prostu idzie wszystko przez serwry opery po drodze.
Masz w ogóle opere mini?

#672971  autor: motov3
 06 lis 2013, 18:32
buba1234 pisze:Jezeli chodzi o Plusa i zabawę w bonus 20zł to PLus to jest taka firma, ze bedziesz musial caly czas trzymac ręke na pulsie, co do kodów i zmian ofert. Trochę są mniej etyczni od Virgin.
Co ty kolego za glupoty wypisujesz ? :shock: Jakos dokladnie rok temu przenosilem sie do PLUS-a, zadnych kodow pamietac nie musze. Jak wprowadzaja nowa oferte - wszystko jest jasne. Jakos ten program bonusowego 20zl istnieje i funkcjonuje od roku i nie zanosi sie na to, aby ktos mial go skasowac - mimo ze swojego czasu wielu pieniaczy "piało" ze to tylko krotkotrwale. Ale jak to mowia - psy szczekaja, karawana jedzie dalej.

Poza tym jaka zabawa ? Przenosi numer, doladowuje, bonus nalicza sie samodzielnie. Wszystko w temacie. Trzeba byc naprawde uposledzonym umyslowo zeby nie rozumiec prostego przekazu tej oferty. Bez obrazy.

Odnies prosze oferte z Virgin do oferty z Plusa - tej ktora podalem, i wykaz ze ta z Virgin jest bardziej oplacalna dla usera, a nie stosuj jakiejs malo wyszukanej demagogii. Na liczbach przedstaw ze nie mam racji i tyle w temacie.

Po prostu wg mojej obecnej wiedzy przy tym poziomie doladowania miesiecznego 30zl, nie ma obecnie bardziej pojemnej oferty dla uzytkownika.

Obrazek

#672987  autor: buba1234
 06 lis 2013, 19:48
Napisze bez zbędnych wyzwisk, to co juz było opisane w wyliczeniach:

Rambus pisze:Może chodzi o to, że w Plusie dane pobierane i wysyłane rozliczane są osobno :?:

Tzn. że za samo nawiązanie połączenia z netem zjada 200kB (100 za odebrane + 100 za wysłane). Pakiety internetowe w tej nowej taryfie T-Mobile też tak mają chyba.

W dodatku mam wrażenie, że Plus nieprawidłowo rozlicza długie połączenia z netem podczas których transmituje się znikomą ilość danych. Przykładowo połączenie trwające wg. telefonu 2-3 godziny z transferem 40kB up i 120kB down potrafi "zjeść" z pakietu 1000-1200kB zamiast 300... Napisałem reklamację to mnie olali....

Virgin
Chcąc wysłać 100 SMS w Virgin masz za 30zł:
:arrow: 100SMS +
:arrow: 205 minut +
:arrow: 300MB [z lejkiem rozliczane co 5kB - dopisek]

Autor pytania chce 100 smsow nie 1000.
205 minut jest wieksze od twoich 168 minut, do tego nie są w pakiecie, więc jak nie wykorzysta to mu zostaną.
300MB jest wieksze od 200MB bez leja [do tego lepiej rozliczane, bo co 5kB a nie co 100kB+100kB]

motov3 pisze: No to liczymy.

30+20 = 50zl
Odejmujemy 1zl za pakiet Net. Zostaje 49 zl na polaczenia.
Po obecnej stawce to jest 49/0,29 = 168 minut. Czyli niewiele mniej niz 3h !

DOLADOWANIE 30 zl
1000 SMS do wszystkich sieci
200 MB Pakiet Internet
168 minut na polaczenia do wszystkich sieci

Ktos daje wiecej ? To prosze na liczbach konkretnie przy tej kwocie doladowania. A nie dzielicie tu pakiet taki, tam siaki. Konkretnie.

#672995  autor: KA
 06 lis 2013, 20:20
@motov3: czy możesz nam zdradzić, jakim cudem nadal korzystasz z promo 20% na wszystko, skoro ze strony Plusa ta promocja zniknęła, a w jej miejsce jest to dziadowskie 30% w środy tylko do Plusa? 20% jest tylko po doładowaniu z tel abo. Chyba, że nadal działa coś, co jest ukryte na stronie?
Tak czy siak, do końca roku i tak Virgin rules (see up).

#673035  autor: motov3
 06 lis 2013, 22:33
buba1234 pisze: Virgin
Chcąc wysłać 100 SMS w Virgin masz za 30zł:
:arrow: 100SMS +
:arrow: 205 minut +
:arrow: 300MB [z lejkiem rozliczane co 5kB - dopisek]
No moment moment. Z tego co widze, to obecnie stawki w Virgin to
0,19 zl za min polaczenia
0,06 zl za sms

Internet 100MB za kazde doladowanie 10zl. OK.

Ale mozesz mi wyjasnic jak wyliczyles powyzsze skoro:
30 zl to 157 minut rozmow do wszystkich sieci lub 500 sms-ow do wszystkich sieci.

Zwazywsze ze auto chce wysylac powiedzmy te 100sms-ow miesiecznie a reszte przeznaczyc na rozmowy, wyglada to nastepujaco.

100 sms = 6zl. Pozostaje 24zl na polaczenia po 0,19, czyli 126 minut

Czyli za 30 zl ma:
100 SMS
126 Minut
300 MB Internet

Tak wygladaja stawki podstawowe. Oczywiscie - mozna odebrac z tego co widze do 50% wiecej pod WARUNKIEM rejestracji w klubie Virgin. No ale przeciez sam juz wspomniales kilka postow wyzej, ze w przypadku Plus-a juz samo naliczanie bonusu - to sa jakies tam "zabawy" to jak inaczej to nazwac ? :-)

Ps. Co do pytan o Bonus 20%. Doladowuje telefon direct z rachunku bankowego, nie przez te ich stronki. Ostatnie doladowanie mialo miejsce 5 dni temu. Odebralem bonus 20% doliczony do salda. W momencie jak pisalem posta - bylem na stronie Plus-a, i byla jeszcze stara formula doladowania i bonusu 20%. Z tego co zauwazylem - obecnie jest nowa. Mniej oplacalna.

Obrazek

#673067  autor: icey
 07 lis 2013, 00:10
Obrazek

#673073  autor: KC-KARLOS
 07 lis 2013, 04:32
buba: W pakietach netowych Virgin Mobile nie ma naliczania co 5 kB tylko co 100 kB - tak samo, jak w ofertach Play na Karte / RBM.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#673190  autor: icey
 07 lis 2013, 18:51
Zamówiłem Virgin Mobile jak nie podpasuje zawsze można zmienić.

#673240  autor: buba1234
 07 lis 2013, 23:19
@motov3

Ciekawa logika porownywanie plusa z +20zł do virgin bez 50%

Jak juz akceptujesz bonus plusa, to porownuj do virgin z bonusem. Wychodzi lepiej z Virginem, głownie dlatego ze autor napisal o 100 smsach, a 1000 mu niepotrzebne. Jest cos takiego jak koszt niewykorzystanego pakietu. Virgin wiecej minut i wiecej neta z lejkiem +RWK.

Z bonusem:
Plus
30+20zł
168minut
1000 smsow [niepotrzebne tyle autorowi]
200MB bez lejka [szybko zuzywane z uwagi na nieuczciwe rozliczanie plusa]
+koniecznosc doladowywania chyba co miesiac, czy co 3 miesiace [choc mozna kodem przejsc do taryfy wiecej przez rok]

Virgin Mobile
30+15zł
205minut
100sms
300MB z lejkiem
+RWK dowolnosc doladowan [autor pytania nie potrzebuje tego, ale wiadomo, ze lepiej cos takiego miec]

Albo jak nie akceptujesz bonusu to porownujesz obie taryfy po rowno: plus bez tych +20zł z virginem bez tych 50% , proste.

Bez bonusu:
Plus
30zł
100minut
1000 smsow [niepotrzebne tyle autorowi]
200MB bez lejka [szybko zuzywane z uwagi na nieuczciwe rozliczanie plusa]
+koniecznosc doladowywania chyba co miesiac, czy co 3 miesiace [choc mozna kodem przejsc do taryfy wiecej przez rok]

Virgin Mobile
30zł
126minut
100sms
300MB z lejkiem
+RWK dowolnosc doladowan [autor pytania nie potrzebuje tego, ale wiadomo, ze lepiej cos takiego miec]

Inaczej to demagogia.

Ja głownie pisalem o kodach w plusie, np. na RWK i dzielenie klientow na swiadomych i nieswiadomych. Mamy pod tym wzgledem duzą roznicę pomiedzy plusem a virgin. Np. kto ze starszych taryf dostanie obnizke stawki do Playa? Oczywiscie UKE sie tym nie zajmie. Druga sprawa najwazniejsza to rozliczanie pakietów neta, które nikną w oczach w Plusie w porownaniu do reszty sieci. BArdzo duzo osob sie na to skarzy. To jest bardzo ważne.

@Karlos
w ich faq na stronie jest napisane ze co 5kB

#673268  autor: marcin1980
 08 lis 2013, 08:07
@buba1234 Zapomniałeś napisać ze w VirginMobile promocja trwa do końca roku +50% do każdego doładowania, potem nie wiadomo co będzie i ta promocja to tylko dla zarejestrowanych w klubie VM

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty

#673309  autor: motov3
 08 lis 2013, 12:47
OK Buba - odniosłeś się fajnie i merytorycznie do w/w warunków. Pozwól, że uzupełnię - w większości masz rację, ale pominąłęś kilka ważnych aspektów.

1. Usługi obniżające koszty
W PLUS-ie masz ich sporo.
- Wybrany nr w dowolnej sieci polaczenia za 10gr/min (koszt 3zl)
- Wybrany nr w Plusie, rozmawiasz za darmo z 5 numerami (koszt 10zl)
- Dodatkowy pakiet internetowy 300MB (koszt 7 zl) lub 1GB (koszt 13zł)

W Virgin ich niestety nie uświadczysz, bo oni mają trochę inna strategię.

2. Kompleksowość oferty
W PLUS-ie masz bardzo dobrą ofertę Roamingu.
- Wszędzie w UE 14 dni (koszt 9zł) - wtedy minuta polaczenia lub sms wynosi 0,39zł.

Miałem okazję przetestować tą usługe w trakcie tych wakacji i działała wyśmienicie.

Porównaj sobie koszt Roamingu z Virgin. Mało kto na to zwraca uwagę, przypominamy sobie jedynie, jak wyjazd (wakacje) się zbliżają.

Reasume
Buba ja wcale nie twierdzę, że oferta Virgin jest ofertą złą. Nie. Jest ofertą dobrą, jednak niekompletną. Wartość ogólna pakietu bonusowego w PLUS-ie, ma wyższa wartość pieniężną niż pakietu w Virgin (mimo że autor nie wykorzysta np pakietu Sms - to jednak jest ktoś kto wykorzysta a porównujemy oferty). Natomiast globalne zastosowanie - przynajmniej dla mnie oferty PLUS-a jest znacznie korzystniejsze, niźli miałbym przenosić się do Virgin. :-)
Dodatkowo jak kolega wyżej wspomniał - oferta klubu Virgin obowiązuje tylko do końca roku, podczas gdy oferta PLUS-a jest bez limitu czasowego (możesz sprawdzić w regulaminie).

PS. Oczywiście PLUS też ma swoje bolączki - bo aktualnie mnie się ten pakiet 20zł bonusu skończył, tak długo jestem już w Plusie :P A latać i sie przenosić - też tak średnio mnie bawi, jednak chyba nie będę miał wyboru :-)

PS.2. Coraz częściej natomiast zaczynam się zastanawiać nad ofertą No-Limit, ponieważ jej koszty zaczynają być mocno zbliżone do zarówno oferty PLUS-a jak i VIRGIN, a mimo to znacznie bardziej atrakcyjne (no może poza pakietem NET).

pozdrawiam i liczę na więcej merytorycznych debat w przyszłości :smt006

Obrazek

#673347  autor: DanielR
 08 lis 2013, 16:48
motov3 pisze:Porównaj sobie koszt Roamingu z Virgin. Mało kto na to zwraca uwagę, przypominamy sobie jedynie, jak wyjazd (wakacje) się zbliżają.
Pozwól, że się wtrącę. Przy założeniu odbierania połączeń i doładowaniu konta za minimum 50 zł, minuta w VM (wraz z bonusem), to "jedynie" 24 gr (25 gr + koszt nowego startera), przy w pełni sekundowym naliczaniu, bez dodatkowych kosztów aktywacji. A więc nie jest aż tak źle.

motov3 pisze:Dodatkowo jak kolega wyżej wspomniał - oferta klubu Virgin obowiązuje tylko do końca roku, podczas gdy oferta PLUS-a jest bez limitu czasowego (możesz sprawdzić w regulaminie).
A co do tej kwestii. Z własnego doświadczenia wiem, a interesuje się telekomami już od kilku lat, że w praktyce na jedno wychodzi. Zarówno ofertę "do odwołania" można w każdej chwili odwołać, jaki tą z konkretną datą obowiązywania - przedłużyć. :wink:

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)

#673378  autor: motov3
 08 lis 2013, 18:32
DanielR pisze:Pozwól, że się wtrącę. Przy założeniu odbierania połączeń i doładowania konta za minimum 50 zł, minuta w VM (wraz z bonusem), to "jedynie" 24 gr (25 gr + koszt nowego startera), przy w pełni sekundowym naliczaniu, bez dodatkowych kosztów aktywacji. A więc nie jest aż tak źle.
A ile kosztuja połączenia wykonywane w Roamingu ? Bo założenie samego "odbierania" połączeń to założenie conajmniej bezsensowne - i to zwłaszcza na wakacjach. Tzn. może to założenie sprawdza się jak na wakacje rodzice dzieciaka wyślą - wtedy rachunku nie nabije i jest OK, będzie sobie dziecko odbierało. Ale prosze cie :mrgreen: To nie zdaje egzaminu w przypadku dorosłych użytkowników. Bo chyba o to chodzi w roamingu, żeby mieć tanio dzwoniąc a nie tylko odbierając.

Strefa EU (najpopularniejszy kierunek wakacyjny) - warunki VIRGIN
Minuta połączenia do PL z EU 1,22 zl / minute
Sms 0,41 zł
1MB danych 2,30zł

Nie są to konkurencyjne nijak stawki. Porównaj sobie do PLUS-owskich. (usługa Tani Roaming).
DanielR pisze: A co do tej kwestii. Z własnego doświadczenia wiem, a interesuje się telekomami już od kilku lat, że w praktyce na jedno wychodzi. Zarówno ofertę "do odwołania" można w każdej chwili odwołać, jaki tą z konkretną datą obowiązywania - przedłużyć. :wink:
Owszem, ale póki co skupiając sie na faktach, to oferta Virgin jest ograniczona do końca roku, a oferta PLUS-a jest bezterminowa (funkcjonująca już od conajmniej roku). Tak więc...... :mrgreen:

Obrazek

#673386  autor: buba1234
 08 lis 2013, 18:59
@motov3

Ty ciągle odpowiadasz jakbym ciebie zachecał do Virgin i ciagle uzywasz argumentow dla swoich potrzeb i w ogóle nie patrzysz na to, co podał autor pytania. Ja pisałem o ofercie dobrej dla jego potrzeb, akurat przy tych dwoch ofertach lepiej dla niego wypada virgin.

Plus bez bonusu 20zł jest dla niego gorszy od virgin bez bonusu 50%
i
Plus z bonusem 20zł jest gorszy od virgin z bonusem 50%

Poza wiekszą iloscia minut do wszystkich i wieksza iloscia MB decyduje tu ilosc smsow i sposob rozliczania neta oraz lejek [bezpieczny internet, który tez da sie uzywac]. Smsów ma co prawda wiecej w Plusie, ale co z tego, skoro mu niepotrzebne.

Skoro potrzebujesz 1000 smsow to dla ciebie lepsza siec to Plus,ale jak twoi znajomi wyposazą sie w smartfony to przyszłościa są smsy internetowe, które idą błyskawicznie na lejku np. przez program Viber. Masz lejek masz nolimit smsow internetowych na cała planetę, ale do tego znajomi musza miec smartfony+program viber.

#673396  autor: DanielR
 08 lis 2013, 20:38
motov3 pisze:Bo założenie samego "odbierania" połączeń to założenie conajmniej bezsensowne - i to zwłaszcza na wakacjach. Tzn. może to założenie sprawdza się jak na wakacje rodzice dzieciaka wyślą - wtedy rachunku nie nabije i jest OK, będzie sobie dziecko odbierało. Ale prosze cie :mrgreen: To nie zdaje egzaminu w przypadku dorosłych użytkowników. Bo chyba o to chodzi w roamingu, żeby mieć tanio dzwoniąc a nie tylko odbierając.
Bzdura. To wszystko zależy. Jeżeli ktoś wybiera się na zagraniczne wakacje, to przeważnie by odpocząć. Kontakt z krajem jest kwestią drugorzędną. Nie widzę problemu, by ustalić między sobą konkretną godzinę, puścić strzałkę i oddzwonić. Co w tym miałoby być dziecinnego? Mowa o kontakcie z rodziną mężem, żoną, ewentualnie bliskimi znajomymi, nie obcymi osobami. Nie rozumiem w jakim celu ośmieszasz tę formę kontaktu... To świadczy raczej o mądrym gospodarowaniu złotówkami z konta, przy minimalnie większym "wysiłku". A ten kto będzie oddzwaniał, to niby zapłaci krocie? Przy obecnych ofertach z minutą nawet za 5 gr, czy no limitach do 30 zł, ewentualnie 13 gr również korzystając z VM? Przecież to połączenie jak w kraju.
motov3 pisze:Owszem, ale póki co skupiając sie na faktach
Tak więc... fakty są takie, że nic poza 31.12.2013 nie jest na pewno wiadome, także promocja w Plusie.

PS Nie napisałem poprzedniego posta, by się teraz bawić w jakieś przepychanki. Wyraziłem po prostu swoją opinię. To tyle, co miałem do napisania.

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)

#673400  autor: motov3
 08 lis 2013, 21:01
DanielR pisze:Bzdura. To wszystko zależy. Jeżeli ktoś wybiera się na zagraniczne wakacje, to przeważnie by odpocząć. Kontakt z krajem jest kwestią drugorzędną. Nie widzę problemu, by ustalić między sobą konkretną godzinę, puścić strzałkę i oddzwonić. Co w tym miałoby być dziecinnego? Mowa o kontakcie z rodziną mężem, żoną, ewentualnie bliskimi znajomymi, nie obcymi osobami. Nie rozumiem w jakim celu ośmieszasz tę formę kontaktu... To świadczy raczej o mądrym gospodarowaniu złotówkami z konta, przy minimalnie większym "wysiłku".
Kolego, to co piszesz to już kompletnie jakaś amatorka. Ile ty masz lat ? Bez obrazy ale tekst w stylu umówić sie na jakaś godzine, puscic strzalke - to jest dobre ale dla jakiegos nastolatka. To jakas kosmiczna glupota. Jestes pierwsza osoba dorosla (mam nadzieje ze jestes osoba dorosłą), ktora w ten sposob podchodzi do roamingu jaka znam.
Nie wiem ile lat masz, nie osmieszam takiej formy kontaktu za granica. Po to jest roaming aby czlowiek mogl byc w kontaktu z rodzina, znajomymi. Mogl bez wiekszych przeszkod korzystac kiedy chce z telefonu. Musze cie rozczarowac - wybralem sie na wakacje zagraniczne, a kontakt z rodzina nie byl rzecza drugorzedna. Podobnie rowniez dla calego szeregu znajomych, ktorych podczas tych wakacji poznalem. Fajnie ze ci to odpowiada, taki sposob korzystania z roamingu, ale sorry nie oczekuj ze inni beda pochwalac takie tlumaczenie okrajania kosztow roamingu, podczas gdy mozesz miec takowe polaczenia w cenie praktycznie lokalnych.
DanielR pisze:Tak więc... fakty są takie, że nic poza 31.12.2013 nie jest na pewno wiadome, także promocja w Plusie.
Na pewno jest wiadome ze promocja klubu Virgin trwa do 31.12.2013, i na pewno jest wiadome ze promocja PLUS-a jest bezterminowa na chwile obecna.

:-)

Obrazek