• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#648929  autor: mn9
 21 lip 2013, 19:03
Krzych pisze:Jeszcze zostaje opcja żeby iść na CDMA
A w Polsce jest jeszcze wolne pasmo na CDMA ?

http://www.speedtest.net/android/2021729455.png

#648935  autor: Krzych
 21 lip 2013, 19:41
Wolne chyba nie, ale kiedyś słyszałem że Plus migruje swoich abonentów z CDMA420 na GSM/UMTS więc może się zwolni trochę zasobów.

Swoją drogą ciekawe jak by się zachowywała taka sieć w mieście w porównaniu z GSM?

#649141  autor: manyaky
 22 lip 2013, 17:29
To oferta przeznaczona dla firm z oddziałami za granicą lub których pracownicy często podróżują.
Play i podróże. Świetnego partnera wybrali. :-D

#649200  autor: Krzych
 22 lip 2013, 21:25
Z tego co słyszałem Play ma słabe umowy roamingowe i też podobno niskie priorytety, więc czasem nie można się dodzwonić.

Ja sam osobiście nie doświadczyłem problemów i telefon w Play sprawował się tak samo jak w Orange.

#649235  autor: manyaky
 22 lip 2013, 23:07
divhashmorex, dlaczego tylko zagranicznego? Nie wiem na jakiej zasadzie to wywnioskowałeś i jak miałoby to działać - czy byłaby to jedna 'ogólnoświatowa' marka z umowami w poszczególnych krajach czy tylko Polska. W obu przypadkach jest źle.

Zarówno abonenci krajowi, jak i zagraniczni przebywając w Polsce (i nie mów, że osoba biorąca Polską ofertę tutaj nie przebywa) będą mieli duże problemy z Playem, jako jedynym operatorem. Co do roamingu zagranicznego, to porównaj sobie ilość dostępnych krajów i umów roamingowych, to Ci się rozwieją wątpliwości apropo mojego postu.

#650361  autor: artrek22
 27 lip 2013, 00:16
W Polsce 4 sieci to juz jest tłok. 5 sieć jest na chwile obecną nie realna.

#650378  autor: Kryniczanin
 27 lip 2013, 07:07
Ceny są tak niskie że 5 sieć nie miała by z czego schodzić. No chyba że MTR i 80gr do niej...

#650601  autor: ciekawy
 27 lip 2013, 22:26
Krzych pisze:Teraz już nawet nie ma na czym budować sieci. Wszystkie częstotliwości rozdane. Zostaje tylko pasmo pod LTE 800 i 2600.
chyba, że ktoś jest multimilionerem i jeśli da troche kasy na taki NetWorks żeby w to wejść i zaproponuje połączenie wszystkich nadajników w Polsce w jedno i gdyby ta sieć miała 800 i 2600 z przetargu to inne sieci zdobyły bez przerargu tylko na współpracy, wszystko jest możliwe, przed wejściem Play wydawało się, że już nie ma miejsca na nową sieć komórkową, a jednak miejsce się znalazło, przed wejściem Orange kiedy w Polsce były tylko Plus i Era też sę wydawało, że Telekomunikacja Polska stacjonarne i dwie sieci komórkowe wystarczą i, że Idea, która weszła dwa lata później że nie ma miejsca na rynku na trzecią sieć, a jednak okazało się,że jest, więc ja bym dziś nie przekreślał nowej sieci choć już ceny są dziś niższe niż kiedyś to jeszcze mogą być niższe np w roamingu międzynarodowym i to chyba ma być główny atut tej sieci

[ Dodano: 2013-07-27, 22:30 ]
Krzych pisze:Z tego co słyszałem Play ma słabe umowy roamingowe i też podobno niskie priorytety, więc czasem nie można się dodzwonić.

Ja sam osobiście nie doświadczyłem problemów i telefon w Play sprawował się tak samo jak w Orange.
ciekawy jestem jakie priorytety mają Plus, T-Mobile, Orange w roamingu zagranicznym, jak coś o tym wiesz to napisz.

#651456  autor: Sharly
 31 lip 2013, 19:49
#up
Polski Orange na zagraniczny orange
Plus na vodafone

Bez odrobiny hipokryzji - swiat nie potrafilby istniec

#651520  autor: ciekawy
 31 lip 2013, 23:00
ale czy to znaczy, że przez te sieci zagraniczne lepiej słychać rozmowę w roamingu ?

#651536  autor: Spacedust
 31 lip 2013, 23:36
T-Mobile ma Deutsche Telekom w Niemczech, a w innych krajach T-Mobile jeśli jest dostępne :)

#651556  autor: rudigdynia
 01 sie 2013, 06:27
Play w Norwegii ma z N NetCom oraz Telenor,ale tylko przy tej pierwszej sieci można wykonywać połączenia oraz używać neta.Po za tym w roamingu w Telenor nie wyświetla nazwy dzwoniącego tylko numer.To samo jest jest w Szwecji.Natomiast w Holandii na Vodafone i NLK wszystko ładnie śmiga,problem z T-Mobile NL.

#651584  autor: xkx
 01 sie 2013, 10:45
Piątym operatorem infrastrukturalnym miał być (i teoretycznie jest) CenterNet tyle że w zasadzie nie świadczy usług głosowych. W związku z tym skoro już jakiś czas temu jakiś podmiot policzył i doszedł do wniosku iż się to nie opłaca to raczej tak jest.
Gdzieś kiedyś czytałem iż teraz przychodzi era konsolidacji i zajadania słabszych przez dużych bo koszty prowadzenia tego biznesu są na tyle wysokie iż szanse na przetrwanie mają tylko gigantyczni operatorzy których stać będzie na inwestycje.
Dlatego nie liczyłbym na kolejnego operatora. Natomiast Operatorzy wirtualni w Polsce się po prostu nie liczą. W sumie razem wszyscy mają może z 1 -max 2% rynku.

#651585  autor: Spacedust
 01 sie 2013, 10:50
rudigdynia pisze:Play w Norwegii ma z N NetCom oraz Telenor,ale tylko przy tej pierwszej sieci można wykonywać połączenia oraz używać neta.Po za tym w roamingu w Telenor nie wyświetla nazwy dzwoniącego tylko numer.To samo jest jest w Szwecji.Natomiast w Holandii na Vodafone i NLK wszystko ładnie śmiga,problem z T-Mobile NL.
W Niemczech mają Vodafone.de i E-Plus.

#651735  autor: Sharly
 01 sie 2013, 17:55
góra!
poprawka,O2

Bez odrobiny hipokryzji - swiat nie potrafilby istniec

#651872  autor: Krzych
 02 sie 2013, 10:00
ciekawy, kiedyś czytałem tu na forum, że ktoś na jakiejś imprezie gdzie było wielkie zbiegowisko ludzi mając kartę Playa nie mógł złapać sieci żeby zadzwonić bo nadajniki ledwo wyrabiały się z ludźmi którzy tam byli, a chyba w Orange bez problemu działał roaming.

Drugą informację widziałem kiedyś na FB, że ktoś pisał o tym, że przebywa na targach gdzie jest mega dużo ludzi i nie może z Playa dzwonić.

#652744  autor: JaneQ_Damian65
 05 sie 2013, 22:50
Podam wam przykład z autopsji.
Kiedy byłem nad jeziorem Stubenbergsee w Austrii, z racji ponad 40sto stopniowych upałów była masa ludzi, telefon z play, jeśli w ogóle łaskawie się zalogował do sieci roamingowej to tłumaczył się przy próbie połączenia "Network is busy", albo w słuchawce "diesen anruf is nicht möglich", a telefon zarówno z plusa jak i orange nie miał żadnego problemu.

Dodam, że telefon z Playa siedział na T-Mobile A (do innych sieci nie miał dostępu). Plus wolał bratać się z Orange, ale miał dostęp do wszystkich sieci dostępnych w Austrii (T-Mobile, A1, Orange oraz THEERE AT). Orange oczywiście siedział na Orange 8)

Podczas jazdy np. telefon z Play potrafił się logować po przekroczeniu granicy dobrą godzinę, kiedy inne telefony bez problemu wskakiwały w roaming oznajmiając to smsami o kosztach :twisted:

#653351  autor: rudigdynia
 08 sie 2013, 10:29
W Belgii roaming Play z automatu loguje sie do sieci BASE,zadnych problemow z rozmowami i netem.Na Islandi logowanie do sieci SIMINI,rowniez bez problemu.Jako ciekawostke podam,ze rekord odleglosci z jakiej udalo mi sie zalogowac do norweskiego BTS-a,bedac na morzu,to 30mil,czyli ok.56km.