• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
  • Strona 2 z 29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 29

#628463  autor: user_delete19
 22 kwie 2013, 15:49
Markadiusz pisze:Tylko w karcie to Ty decydujesz kiedy i ile wydasz, proste. Możesz 1 miesiąc mieć prawie że cichy i wydasz 5 zł, innego 50 zł.
O to to. Dla mnei to własnie przewaga karty nad abo, że od 3 miesięcy na telefon miesięcznie wydaję ca 10pln miesiecznie (jedno doładowanie starego lubię to) żeby mieć net bo właściwie nie dzwonię/smsuję... Za czasów idei z abonamentami kwotowymi i 2 miesiącami ważności środków można było abonament rozważyć... teraz zwyczajnie nie widzę w nim najmniejszego sensu.

A co do oferty - byleby te podstawowe usługi to nie było właśnie voice i sms... w sumie to nawet duży orange ma problem z 'zaawansowanymi' usługami jak konfiguracja przekazywania rozmowy i podobnych ;-)

#628464  autor: Kryniczanin
 22 kwie 2013, 15:54
DanielR, W moim odczuciu Fresh nie był rewolucją. Jeśli już był to minimalną bo ceny znacznie niższe niż w cenniku Fresh były gwarantowane cennikowo od 2007 w SPK przy wysokim doładowaniu.
Sahim pisze:Czyli obstawiam: głos i sms. Bez żadnych mms i data :smt044
Data i mms to podstawowe usługi dzisiaj.

Obstawiam że pomarańcza w dalszym ciągu nawet w tej marce będzie gardziła użytkownikami nie dając im konferencji, zawieszenia, oczekiwania, zakazów połączeń.

#628468  autor: DanielR
 22 kwie 2013, 16:03
Kryniczanin, moim zdaniem rewolucją Fresh'a było właśnie to, że dawał te same ceny od razu w cenniku po każdym doładowaniu, a nie w promocji i to jedynie przy wysokich kwotach. Nie powiedziałbym, że ceny w SPK były znacznie niższe - 25 gr (przy 150 zł doładowaniu) kontra 29 gr...

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)

#628470  autor: Kryniczanin
 22 kwie 2013, 16:08
DanielR pisze:Nie powiedziałbym, że ceny w SPK były znacznie niższe - 25 gr (przy 150 zł doładowaniu) kontra 29 gr...
24,5 grosza więc Fresh był droższy o 18,5 procenta.

Sms we Freshu droższe o 20% a mms grubo ponad 100%.

Cennikowa data też podobnie z znacznie gorszą taryfikację we Freshu.

Jedynie rok ważności konta ratuje Fresha co i tak jest niwelowane cennikowym ZM w SPK.

#628474  autor: lee
 22 kwie 2013, 16:18
a to ci nie spodziewajka :mrgreen:

a tak swoją drogą ciekawe kto kupi ten starter który jest z numerem 690.... na zrzutach :D

#628500  autor: Sahim
 22 kwie 2013, 16:49
Kryniczanin pisze:Data i mms to podstawowe usługi dzisiaj.
Oj nie dla wszystkich, ... nie dla wszystkich (opów) :D
lee pisze:a takswoją drogą ciekawe kto kupi ten starter który jest z numerem 690.... na zrzutach :D
zadzwoniłem na ten numer włącza się poczta głosowa :D
wojciech pisze:konfiguracja przekazywania rozmowy
U Orange ... przekazywanie rozmów ... nie znalazłem takiej usługi :smt044

#628521  autor: Atlan
 22 kwie 2013, 17:05
Na pewno będą MMS-y i Internet i to nie tylko dlatego że głupotą byłoby się pozbawiać dodatkowego dochodu, ale nawet na starterach jest napisane że kasę można na to wydawać ;) Pod pojęciem usług podstawowych to ja rozumiem bardziej że nie będzie MultiBoxa, telewizji, Dezeera itd.

Co do samego zamysłu - ja go rozumiem, dzisiaj Orange robiąc nawet dobrą ofertę nie przyciągnie klientów tak samo jak może zrobić to pod nową marką. Ja osobiście wolałbym by rozwijali stare oferty, no ale ich biznesowy punkt widzenia rozumiem. Mimo wszystko celują chyba w niszę, która jest dość mała. Liczba klientów mBankMobile czy VM jest bardzo niewielka, nie wiem więc czy jest tu sens bić się o takich klientów.

Tak na marginesie - strasznie mityczne te 19gr się robi... Szczerze mówiąc to ze świecą dziś szukać kogoś, kto zsumuje koszty i dzieląc je przez liczbę minut będzie miał więcej niż 20gr/min. I mówię to z pełną świadomością, chociażby dlatego że tanie numery czy rozmowy w sieci skutecznie obniżają finalną cenę.

Zagadki logiczne

#628548  autor: andrzejgolota
 22 kwie 2013, 17:42
To, że internet będzie to jest pewne tylko pytanie czy na 100% w postaci pakietów/bonusów czy tylko rozliczany cennikowo. Na zdrowy rozsądek pakiety/ bonusy powinny być więc pewnie chodzi raczej o usługi wymienione przez Atlana.
Mimo wszystko celują chyba w niszę, która jest dość mała. Liczba klientów mBankMobile czy VM jest bardzo niewielka, nie wiem więc czy jest tu sens bić się o takich klientów.
Szkopuł w tym, że nie chodzi tylko o pre-paid ale także o post-paid i tutaj mnie bardzo ciekawi jakie rozwiązanie zaproponują w abo only sim. Gdyby wprowadzili np umowy na czas nieokreślony + atrakcyjne pakiety minut/sms/data mogliby trochę zamieszać i wyciąć dla siebie większy kawałek tortu.

Wprowadzenie nowej marki jest o tyle jeszcze korzystne, że można jej użyć jako takiego partyzanta. Zrobić trochę zamieszania na rynku, pokrzyżować szyki konkurencji a jak nie wyjdzie to wizerunkowo główna marka nie ucierpi za bardzo.

#628553  autor: solidburn
 22 kwie 2013, 17:49
Abo możne być i 12 miesiecy byle było kompleksowe net podstawa sms, mms minuty do tego free połączenia wewnątrz sieci i do całego Orange itd itd

Żeby to nie był kolejny kastrat ze będzie brakowało 1 aczkolwiek ważnej i kosztownej usługi
bo na rynku już chyba jest dość małych graczy ukierunkowanych w dana usługę

#628556  autor: Atlan
 22 kwie 2013, 18:02
Podejrzewam że oferta onlySIM i prepaid to będzie to samo, ten sam cennik, te same zasady. Raczej nie stworzą dwóch ofert równorzędnie działających, zwłaszcza że te oferty bez telefonu mają być bez cyrografu, więc niewiele to się będzie różniło od karty ;) Choć możliwe że w onlySIM dadzą jakiś bonus, typu darmowe gadanie w NJU.

Generalnie nie chcę za bardzo teraz wymyślać teorii na temat co to może być, bo już w czwartek będzie wszystko jak na tacy, a znając Witka to i wcześniej, no chyba że wygra w Lotka i nas zostawi ;) Sens w tym NJU moim zdaniem jest, tylko nie wiem czy rynek tego potrzebuje, bo życie pokazuje że raczej takie nowości ostatnio sukcesu nie odnoszą (mBank czy VM) i są ewidentnie wygaszane, tak jak 36i6, SamiSwoi, czy nawet Heyah - która nie jest już tak agresywna jak kiedyś. Ale... czasem warto pójść pod prąd i kto wie czy te ryzyko im się nie opłaci ;)

Zagadki logiczne

#628559  autor: andrzejgolota
 22 kwie 2013, 18:11
Cyrograf na pewno będzie w przypadku post-paid. Zresztą trudno o post paid bez cyrografu. Różnica w porównaniu do pre-paid będzie pewnie w realnym koszcie minuty.

Ich abo w domyśle ma być pewnie atakiem na niższe abo only sim w Playu i zobaczymy jak to się będzie przedstawiało.

Trzeba im przyznać, że dobrze to rozegrali. Puścili brzydkiego bąka w postaci smarta by ukryć głównego bohatera. Pytanie tylko co się z tych oparów wyłoni...

#628570  autor: Atlan
 22 kwie 2013, 18:50
Będzie umowa, ale cyrografu nie będzie, bo według tego co napisał rzecznik ma być "bez zobowiązań, umów lojalnościowych" - czyli umowa na czas nieokreślony.

Zagadki logiczne

#628575  autor: Rezo
 22 kwie 2013, 19:37
Nie spodziewam się żadnej rewolucji. Prześwietlmy najtańszy abonament Play - 9zł. Minuta i sms kosztuje w nim 19 groszy. Wadą jest brak wliczonych minut i smsów do wszystkich sieci. Nawet po wykupieniu dodatkowego pakietu 200 minut za 10 zł, wciąż nie ma smsów do wszystkich sieci.
Myślę, że Orange prowadzi w swojej ofercie to czego nie ma Play - czyli pakiety minut oraz pakiety smsmów do wszystkich sieci wliczone w abonament. Będą to jednak pakiety niewielkie - na abonament 200 minut w cenie 19 zł myślę nie ma co liczyć. Oferta będzie się musiała bronić ceną minuty i smsów bo ceny najtańszego abonamentu Play 9 zł albo 19 zł myślę nie przebiją... Może zejdą ze ceną lekko poniżej 19 groszy za minutę i sms - szczególnie na połączenia wewnątrz sieci. W ofercie tej nie będzie jednak darmowych nielimitowanych, połączeń w sieci. Oczywiście to tylko gdybanie, ale może coś się z tego sprawdzi.

Jeśli pomogłem kliknij "pomógł" ;)
UnixStorm.org - stabilny hosting WWW

#628595  autor: tetlej
 22 kwie 2013, 21:04
Cierpliwie czekam na jakieś konkrety :D ale pewnie i tak zostanę w POP.

#628614  autor: Edmund
 22 kwie 2013, 22:23
andrzejgolota pisze:Gdyby wprowadzili np umowy na czas nieokreślony [...] mogliby trochę zamieszać i wyciąć dla siebie większy kawałek tortu.
Dokładnie - uzupełniliby te niszę po Play, bo jak wiadomo przed Formułami taryfy OnlySIM w Play były na czas nieokreślony.
andrzejgolota pisze:Wprowadzenie nowej marki jest o tyle jeszcze korzystne, że można jej użyć jako takiego partyzanta. Zrobić trochę zamieszania na rynku, pokrzyżować szyki konkurencji a jak nie wyjdzie to wizerunkowo główna marka nie ucierpi za bardzo.
Zgadzam się - pomimo tego, że Samych Swoich reklamował Wiśniewski to jednak ta marka nie zepsuła opinii Plusa.

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#628622  autor: Emsi
 22 kwie 2013, 22:35
PTC wypuściła Heyah, która była przez dłuższy czas rewelacyjną ofertą na kartę. Po kilku latach sobie odpuścili i Heyah stała się niemalże kopią beznadziejnej oferty prepaid T-mobile. Ciekaw jestem czy tak samo będzie w tym przypadku? :D

Ma być prosta oferta bez haczyków, więc spodziewam się czegoś z pogranicza Virgin i "dosłownie wirtualnego" operatora Vectone. Pewnie nie będzie możliwości bezpośredniego przeniesienia numeru z Orange, podobnie jak z T-mobile do Heyah i vice versa.

#628626  autor: Edmund
 22 kwie 2013, 22:40
Emsi pisze:Pewnie nie będzie możliwości bezpośredniego przeniesienia z oferty Orange, podobnie jak z PTC do Heyah.
Jak tylko nadejdzie czwartek będę próbował przenieść testowy numer do nich :P Jeszcze nie wiem tylko z której sieci - czy T-M, czy Orange czy Play.

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#628629  autor: Gardzij
 22 kwie 2013, 22:47
@Emsi

Tutaj zaskoczenie będzie taka możliwość. Zapewne przez Orange On-Line jak i za pomocą kodu USSD.

Wojtek Jabczyński napisał na blogu:
Jeśli ktoś jest klientem Orange, nie będzie potrzebował nowej karty SIM, aby przejść na nju. mobile. Pozdrawiam
Wiec będzie wolna i swobodna migracja.

#628630  autor: słoneczny
 22 kwie 2013, 22:47
Orange ma tą przewagę, że ma duży budżet i może medialnie zagłuszać mniejsze twory nawet przy gorszej ofercie. Obstawiam, że usługi podstawowe to wszystko bez pakietów i roamingu. Niskie stawki, czyli coś w okolicy stawek podstawowych Virgin mobile, pewnie też z jakimś skromnym bonusem przy doładowaniu. Na roczną ważność konta raczej nie pójdą przy niskich stawkach. Ogólnie wielka niewiadoma taki eksperyment.

#628632  autor: Sig
 22 kwie 2013, 23:01
słoneczny pisze:...pakietów i roamingu...
Do pakietów się zgodzę, bo to zawsze "komplikuje" ofertę, ale do roamingu nie. Dla mnei to nie jest usługa "dodana", a podstawowa. Prędzej będą nieco chore stawki tego roamingu :-). Operator nie odcinałby sobie możliwych zysków z przypadkowego, lub nieświadomego korzystania za granicą z telefonu.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.
  • Strona 2 z 29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5