• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#623915  autor: SACZI
 31 mar 2013, 18:03
Ramirez pisze:Duzo zalezy tez od telefonu. Niektóre modele maja problemy z przełaczaniem sie zasiegu playa na orange czy plusa. Pomimo zasięgu czasami długo trzeba czekać az zaskoczy w roamingu plusa/orange...
A od czego to jest uzależnione?
Aurat będę wymieniał telefon pod kartę Playa i nie chciałbym kupić modelu "wadliwego".

#623919  autor: pakierhakierxd
 31 mar 2013, 18:23
Ja na Lg L9 jestem bardzo zadowolony z przełączania,jak tylko zniknie zasięg Play wchodzi od razu Plus,Orange :),poprzednio miałem Ace 2 i czasem było tak że było trzeba czekać 30 sekund na zasięg :P,dało się przeżyć bo dużo takich miejsc nie było ale i tak podoba mi się że teraz tak mam i chyba kolejny fon też będzie Lg :-) .

Pozdrawiam :)

#623937  autor: SACZI
 31 mar 2013, 19:27
Dobra, chce kupić Sony Tipo, czyli zabaweczkę.

#623944  autor: jaymzwlkp
 31 mar 2013, 19:58
To mnie koledzy bardzo pozytywnie zaskoczyliście odzewem na moje pytanie.
Kilku rzeczy nie wiedziałem i proszę jeszcze o jaśniejsze wyjaśnienie:

1.
kwistas pisze:Zmieniłem wszystkie karty Playa na one sim

co to jest za karta? nie słyszałem o takim czymś.

2.
Markadiusz pisze:Akurat w przypadku firmy potrzebna autorowi jest raczej pełna dostępność.

Oczywiście pełna na ile na to sieć pozwala- wiadomo każda sieć ma jakieś dziury w zasięgu. Ogólnie chodzi mi czy w trasie na ustawionym "automacie" są przerwy(podczas rozmowy) podczas przełączenia na inną sieć? Czy muszę ustawić na ręczny jednak? Rozumiem, że telefon ustawiony na 2G/3G ( 3g powoduje lepszą jakość rozmów/lepszy zasięg?) Kilka lat temu pamiętam jak uruchamiało się jedynie 2G aby bateria lepiej trzymała....

3.
Ramirez pisze:Duzo zalezy tez od telefonu. Niektóre modele maja problemy z przełaczaniem sie zasiegu playa na orange czy plusa

Tego nie wiedziałem- dzięki za info. Tzn. wybierać telefony co mają 900/2100? czy jak? ofertę mam na xperie P/S, Iphony5,oraz Samsungi Ace II i Solid C5XXX jakoś tak.

4.
Quetzal pisze:najlepiej kup kartę Playa za 5 złoty i zabierz ją za sobą na kilka przejazdów po kraju - wtedy będziesz wiedział jak z zasiegiem.

Akurat mam znajomego w Poznaniu, i w środę ma trasę Poznań- Gdańsk - ma mi dać znać. Jednak mam tez od niego info, że jak wybiera na ręczny w mieście to po kilku minutach wyświetla mu się komunikat " wybrać sieć?" ale nie wiem czy to jest kwestia 2G czy 2G/3G ( nie wiedział jak miał ustawione). Macie coś takiego?

5. Pomimo, że mam ofertę, to jakoś nie zarejestrowałem/nie powiedziano mi(znajomy mi powiedział) o jakiś cenach aktywacji ok 50zł/ SIM? opłata za MicroSIM? jeszcze jakieś inne ukryte koszty?

6. Ktoś ma doświadczenie z roamingiem?

Sorry za pytania- na co dzień "nie siedzę" w telefonii a tematem zajmuję się od kilku dni.... Z góry dzięki !

#623947  autor: pakierhakierxd
 31 mar 2013, 20:08
Ad.1
Karta którą można wykorzystać do iphona jak i również telefonu z normalnym slotem sim.
Ad.2
Najlepiej 2g/3g -umts 900/2100,w Play na 3g jest przeznaczone więcej pasma i jest 900 i 2100 a nie tylko gsm 900 ale niedługo też będzie gsm 1800+umts 1800(lte).
Lepsza jakość rozmów wg mnie też jest,najbardziej widać przy rozmowach Play-Play kiedy osoby mają zgodne telefony z hd voice.
Ad.3
Tak wybierać z umts 900/2100.
Ad.4
Miał pewnie ustawiony na ręczny wybór sieci i komunikat bo pewnie stracił zasięg czy coś.
Ja mam na auto i jest mi ok:),czasami tam gdzie 1 op miał tylko dobry zasięg a wbijało do Play który miał słaby to zmieniałem na Orange,Play ale rzadko,zazwyczaj na auto samo zmienia.
Ad.5
49zł-koszt aktywacji,po prostu taka opłata za aktywację,kartę masz za darmo typu one sim.
Ad.6
Korzystam kiedy straci zasięg Play i jest ok,ja nie mam problemów :D
Net,smsy,mmsy,rozmowy -wszystko działa.
Myślę że choć trochę pomogę ;-) .
W Play jestem od prawie 3 lat w abo jak coś :D .

#623961  autor: rogmaniek
 31 mar 2013, 21:03
jaymzwlkp pisze:Solid C5XXX jakoś tak.
Pewnie Masz na myśli ostatni Solid Samsung GT-C3350. Nie polecam, bo obsługuje tylko 2G. Dziwne, że w wcześniejszym modelu, na szczęście, potrafili dać 3G, czyli UMTS (i to w dwóch pasmach, które obsługuje P4, czyli 900 i 2100 MHz). Ten telefon sam mam i sobie chwalę, mimo wad oprogramowania, czyli mam na myśli Solid B 2710. Zresztą wspomniał o nim też:
Ramirez pisze:Np. z takich tanszych modeli ładnie chodził mi samsung b2710 ( by pasował bo ma umts 900/2100)
Ode mnie dodam, że korzystam i będę korzystać z Play tylko z telefonem 3G i to obsługującym w. w. częstotliwości.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#623965  autor: kocim
 31 mar 2013, 21:21
jaymzwlkp pisze: 5. Pomimo, że mam ofertę, to jakoś nie zarejestrowałem/nie powiedziano mi(znajomy mi powiedział) o jakiś cenach aktywacji ok 50zł/ SIM? opłata za MicroSIM? jeszcze jakieś inne ukryte koszty?
Ja bym jeszcze o to zapytał się w Play ile wynosiłaby taka opłata aktywacyjna. Teraz to raczej wszystkie sieci takie coś stosują dla nowych klientów. Tylko kwestia ile. Więcej niż te 49 zł (z VAT) to raczej nie, ale może jeszcze mniej być.

#623968  autor: kowcio
 31 mar 2013, 21:23
SACZI pisze:kowcio, problemy z Plusem to nie jest kwestia przebudowy nadajników, czy ich konfiguracji.
Dziwne jest to, że sygnał Plusa mam od zawsze max i to zarówno w 2G i w 3G, ajednak podczas rozmowy są zakłócenia w postaci szmerów, oscylacji głośności itp.
Napiszesz w jakim regionie jesteś, albo w jakiej miejscowości, jeśli to "spore" miasto? Lub jego okolice? Wszystko może to być prawdą - bo Plus ma różny sprzęt w Polsce i ja też się spotkałem z dyskomfortem podczas rozmowy przez zasięg Plusa. I to nie tylko o roaming mi chodzi, bo kiedyś przecież miałem komórkę w Plusie.
Andrzej24 pisze:Z mojej obserwacji wynika tak:
1. Dużo kupuję i korzystam z kurierów różnych firm i widzę, że coraz więcej kurierów ma numery przeniesione do Play więc chyba nie jest tak źle jeśli oni decydują się na Play.
2. Jeśli masz telefon TYLKO na GSM to w mieście może być problem dlatego telefon w Play to tylko z UMTS-sem 900/2100 MHz. Play w miastach ma bardzo dobry zasięg UMTS i działa naprawdę dobrze a poza miastem na UMTS 900

Polecam samemu przetestować bo dużo zależy od telefonu
Ja mam identyczne spostrzeżenia, bo też przyznam się, że nieraz sprawdzałem numer do jakiej sieci należy, bo na bilingu widziałem jako darmowe połączenie, więc nawet nie wierzyłem że tak poprzenosili numery zaczynające się na 51/50 i 6xx.
kamil4862 pisze:Jeśli chodzi o Orange jakość rozmów z tą siecią jest zła... I zauważyli to również moi znajomi dzwoniąc nie tylko Play -> Orange, ale także T-Mobile -> Orange.
To też zależy od regionu. I zapewne to mówią osoby ze ściany wschodniej, że tak się wyrażę na ogół oraz z południa kraju. To wszystko wina konfiguracji i sprzętu.

jaymzwlkp, co do roamingu, to u mnie ci w rodzinie, którzy mają telefony 2G, mają ręcznie wybranego Plusa i raczej nie notują problemów, bo gdyby coś było nie tak, to pewnie oberwałoby mi się ;-)
Ja mam jeden telefon z 2G w Play, sieć mam na automacie. W większości przypadków jakośc jest wystarczająca, aby rozmawiać. Czasami jednak zdarza się, że wyrywa słowo lub dwa na początku połączenia.

#623970  autor: pakierhakierxd
 31 mar 2013, 21:24
49zł tak pisze w regulaminach.

#623999  autor: SACZI
 31 mar 2013, 22:33
kowcio pisze:...
Napiszesz w jakim regionie jesteś, albo w jakiej miejscowości, jeśli to "spore" miasto? Lub jego okolice? ...
Ogólnie okolice Krosna, czyli Jedlicze, Iwonicz Zdrój, Rymanów, Korczyna.
Wszędzie bdb sygnał, często podczas rozmowy jakość dość drastycznie spada.

kowcio pisze:...
To też zależy od regionu. I zapewne to mówią osoby ze ściany wschodniej, że tak się wyrażę na ogół oraz z południa kraju. To wszystko wina konfiguracji i sprzętu.
....
Jak Orange nie lubię, to muszę ich bronić - jakość połączeń poprawna.
Gdy ja dzwonię do znajomych w Orange nie zauważam problemów. W drugą stronę również bezproblemowo.
Druga sprawa, to karta Play'a znacznie lepiej pracuje na Orange niż na Plus.
Tylko na Orange mam w Playu 3G. Zasięg Playa szczątkowy.
Dotyczy Iwonicza Zdroju.

#624021  autor: patak
 01 kwie 2013, 01:29
A propos roamingu zagranicznego:
Nieraz zdarzyło się, że będąc za granicą 3 telefony abonamentowe z Playa nie logowały się do żadnej sieci. Komunikaty typu "brak dostępu do sieci", "nie można się zalogować", itd.. Bywało tak, że jeden się odblokował po dniu, a czasami 7 dni żaden nie ruszył. Po powrocie zawsze reklamowałem i zawsze byłem zbywany. Play w odpowiedziach kazał zgłaszać reklamacje w momencie gdy problem występuje (jak skoro właśnie telefon mi nie działa!?) albo że nie mają wglądu w logi zagranicznych operatorów. Po dość długiej przygodzie podziękowałem za ich usługi i osobom podróżującym odradzam.
Z tego co się orientuję problem dalej występuje. Znajomy miesiąc temu nie miał zasięgu w Niemczech przez 4 dni.

#624117  autor: Quetzal
 01 kwie 2013, 16:56
Z roamingiem zagranicznym Playa mam złe doświadczenia, jakkolwiek nie wiem czy to wina Playa, czy lokalnego operatora.
Wyglądało to tak - trzy karty Playa (i prepaidy i abonamenty) w trzech różnych telefonach (od "cegły" po nowiuśkiego smartfona). Zaraz po wysiadce z samolotu i wyłączeniu trybu samolotowego telefony zalogowały się natychmiast do sieci. Niestety problemy się dopiero zaczęły. Smsy można było wysyłać i odbierać bez żadnych problemów natomiast z połączeniami głosowymi była masakra - połączenia były zestawiane za 2, 3, 4 a nawet 5 próbą.
Kiedy połączenie sie nie zestawiało, albo w słuchawce było głucho, albo był komunikat sieć niedostępna.

Natomiast wiem, zę inna osoba była zagranicą (ale w innym państwie) i nie miała żadnych problemów z roamingiem. Dlatego właśnie nie chce pisać, ze to wina Playa bo mam zbyt mało danych, aby ocenić. Niestety nie miałem też kart innego polskiego operatora, aby sprawdzić czy działby sie podobne cyrki.

Pytałeś w miedyz czasie o 2g/3g.
na 3g masz lepszą jakość połączeń, smsy dochodzą kilkukrotnie szybciej no i masz szybki internet, ale ustawienie na sztywno "Tylko 3g" w Polsce, a już zwłaszcza w trasie na prowincji może skutkować tym, że będziesz poza zasięgiem. 3g w Polsce to niestety luksus. Dlatego najbezpieczniej mieć zasięg "Automatyczny", a na ile płynnie będziesz się przełączał między 2g a 3g to zależy od modelu telefonu i oprogramowania.

#624231  autor: SACZI
 02 kwie 2013, 08:58
Quetzal pisze:Z roamingiem zagranicznym Playa mam złe doświadczenia,...
A ja nie mam złych doświadczeń.
Z Playem byłem na Słowacji, Węgrzech, Austrii i Włoszech.
Działał normalnie i tak jak trzeba. Powiedziałbym, że lepiej niż w Polsce.

#624273  autor: forum_tg
 02 kwie 2013, 11:49
Nigdy do tej pory nie spotkałem się z problemem roamingu poza granicami RP. Niezależnie czy to były kraje Europy, Azji, czy Afryki.
Także te mniej uprzemysłowione kraje,gdzie sieć telefonii komórkowej jest gorzej rozwinięta. Jeśli działały (był zasięg) telefony w ogóle, to mój w roamingu też działał.

#624346  autor: Quetzal
 02 kwie 2013, 17:20
SACZI pisze:
Quetzal pisze:Z roamingiem zagranicznym Playa mam złe doświadczenia,...
A ja nie mam złych doświadczeń.
Z Playem byłem na Słowacji, Węgrzech, Austrii i Włoszech.
Działał normalnie i tak jak trzeba. Powiedziałbym, że lepiej niż w Polsce.
Tak jak napisałem nie jestem w stanie zweryfikować czy problem leżał po stronie Play, czy po stronie przeciążonych sieci lokalnego operatora czy jeszcze gdzie indziej. Z Playem byłem tylko raz za granicą i tylko z Playem więc mam zbyt mało danych porównawczych, żeby wyprowadzić jakieś wnioski.
Wiem tylko tyle, ze trzy bardzo różne telefony z kartami Playa w samym centrum Rzymu miały b. poważne i takie same problemy z zestawianiem połączeń głosowych, wiec problem dotyczył niewątpliwie sieci.

Ps. dodam tylko, że poprzedni zagraniczny wyjazd odbyłem jeszcze naówczas z Erą i wtedy wszystko działo idealnie, stąd właśnie moje niesmiałe podejrzenia co Playa.

#624364  autor: Vieslav
 02 kwie 2013, 18:09
Nie wychwalajcie tak roamingu krajowego pozostałych operatorów bo to jedna wielka ściema. Przez święta będąc na wsi korzystanie z Playa graniczyło z cudem. Mam wybór sieci automatyczny i jakoś nigdy mi to nie przeszkadzało. W miejscu, w którym byłem tylko Orange miał zasięg. Jak wyglądało korzystanie z telefonu w Playu? Logowanie do Orange, wysłanie/odebranie smsa, wywalanie z sieci. Czasem za pierwszym razem się nie udawało i trzeba było ręcznie kilkakrotnie wymuszać logowanie zanim smsy "spłynęły" a mnie nie wywaliło. Specjalnie ganiałem za zasięgiem Plusa i po testach stwierdziłem, że tego problemu nie było. Postawili niedaleko nadajnik U900, następnym razem sprawdzę, czy działa. Ja jeszcze patrze na tą sieć z przymrużeniem oka.
Żeby nie było, to mam także pozytywne doświadczenia. Bardzo często komunikuje się ze współpracownikiem, który główny numer ma w Playu (właściwie większość moich połączeń). Jeszcze nigdy nie miałem problemów na drodze Orange-->Play. Z tym, że on ma ustawiony ręcznie 3G Play i jak wyjedzie na weekend za miasto to nie ma z nim absolutnie żadnego kontaktu bo po prostu o tym zapomina.

#624369  autor: pakierhakierxd
 02 kwie 2013, 18:19
Ja gdy byłem w miejscu gdzie Play łapał mi z nie wiadomo skąd 3g i rwało połączenia ustawiłem Orange i tak cały dzień miałem ustawione i problemów żadnych nie miałem,byłem u kumpla w takiej jakieś wsi jak Sokoły w Podlaskim :P,tam Plus też miał problemy-tam chyba tylko Orange i T-Mobile ok działają :(.

#624416  autor: aquick
 02 kwie 2013, 23:42
Ja osobiście bałbym się polecić Play dla firmy. Karta to karta, zawsze można przenieść numer, ale smycz, zwlaszcza firmowa to co innego. Orange jako "sieć zabroniona" w nocy, gdzie karty Orange i zagraniczne "wskakują" do pomarańczy bez problemu, i o czym kowcio wcześniej wspominał, czy "wybierz operatora" przy dobrym zasięgu nie są mi obce. Nie chciałbym być później przeklinany przez kogoś, chociaż wiadomo, że nie ma sieci idealnej.

Obrazek

#624449  autor: Ruben
 03 kwie 2013, 11:16
Jak będą problemy z roamingiem to spodziewaj się takiej odpowiedzi, jaką właśnie otrzymałem:
Informuję, że operator świadczy usługi telekomunikacyjne w ramach istniejących możliwości technicznych, o jakości zgodnej z normami ETSI (European Telecommunications Standards Institute), co wynika z paragrafu 8, punkt 7 Regulaminu Świadczenia Usług Telekomunikacyjnych przez P4 Sp.z.o.o dla Abonentów. Ponadto nie odpowiada on za jakość zasięgu świadczoną przez partnerów, o czym mówi punkt 3 wspomnianego regulaminu. Warto również dodać, że usługa na numerze XXX-XXX-XXX jest usługą mobilną i ma Pan możliwość korzystania z niej w innych lokalizacjach.
Biorąc pod uwagę powyższe wyjaśnienia nie mam możliwości poprawy jakości zasięgu sieci Orange oraz Plus. Korzystanie z usługi na numerze XXX-XXX-XXX jest możliwe. Tym samym Pana reklamację uznałam za niezasadną.
Problem braku możliwości dodzwonienia się do mnie z banku, przez który to problem straciłem kwotę przewyższającą roczne zobowiązanie abonamentowe nawet nie został poruszony.
Jeżeli prowadzisz firmę i zależy Ci nie tylko na najniższej cenie, to radziłbym zastanowić się bardzo przed wyborem Play.

#624472  autor: pakierhakierxd
 03 kwie 2013, 13:48
Najlepiej samemu wziąć kartę prepaid i potestować :),ja kiedyś miałem prepaid potem przeszedłem do Orange ale z powodu lipnego zasięgu i oferty przeszedłem do Play i jestem zadowolony,do Orange nie wrócę raczej bo po networks jakość się jeszcze bardziej pogorszyła.