SACZI pisze:kowcio, problemy z Plusem to nie jest kwestia przebudowy nadajników, czy ich konfiguracji.
Dziwne jest to, że sygnał Plusa mam od zawsze max i to zarówno w 2G i w 3G, ajednak podczas rozmowy są zakłócenia w postaci szmerów, oscylacji głośności itp.
Napiszesz w jakim regionie jesteś, albo w jakiej miejscowości, jeśli to "spore" miasto? Lub jego okolice? Wszystko może to być prawdą - bo Plus ma różny sprzęt w Polsce i ja też się spotkałem z dyskomfortem podczas rozmowy przez zasięg Plusa. I to nie tylko o roaming mi chodzi, bo kiedyś przecież miałem komórkę w Plusie.
Andrzej24 pisze:Z mojej obserwacji wynika tak:
1. Dużo kupuję i korzystam z kurierów różnych firm i widzę, że coraz więcej kurierów ma numery przeniesione do Play więc chyba nie jest tak źle jeśli oni decydują się na Play.
2. Jeśli masz telefon TYLKO na GSM to w mieście może być problem dlatego telefon w Play to tylko z UMTS-sem 900/2100 MHz. Play w miastach ma bardzo dobry zasięg UMTS i działa naprawdę dobrze a poza miastem na UMTS 900
Polecam samemu przetestować bo dużo zależy od telefonu
Ja mam identyczne spostrzeżenia, bo też przyznam się, że nieraz sprawdzałem numer do jakiej sieci należy, bo na bilingu widziałem jako darmowe połączenie, więc nawet nie wierzyłem że tak poprzenosili numery zaczynające się na 51/50 i 6xx.
kamil4862 pisze:Jeśli chodzi o Orange jakość rozmów z tą siecią jest zła... I zauważyli to również moi znajomi dzwoniąc nie tylko Play -> Orange, ale także T-Mobile -> Orange.
To też zależy od regionu. I zapewne to mówią osoby ze ściany wschodniej, że tak się wyrażę na ogół oraz z południa kraju. To wszystko wina konfiguracji i sprzętu.
jaymzwlkp, co do roamingu, to u mnie ci w rodzinie, którzy mają telefony 2G, mają ręcznie wybranego Plusa i raczej nie notują problemów, bo gdyby coś było nie tak, to pewnie oberwałoby mi się

Ja mam jeden telefon z 2G w Play, sieć mam na automacie. W większości przypadków jakośc jest wystarczająca, aby rozmawiać. Czasami jednak zdarza się, że wyrywa słowo lub dwa na początku połączenia.