• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

Czy doświadczyłeś/aś problemów z jakością rozmowy po przeniesieniu do P4?

Nie, jakość jest porównywalna z jakością poł. w W3.
26
53%
Tak, problemy z jakością rozmów występują nieco częściej.
11
22%
Tak, jakość rozmów jest zdecydowanie gorsza, niż miałem/am w Plusie/Erze/Orange.
12
24%

#422087  autor: htrz
 10 sie 2010, 00:13
mariusz9a pisze:Jeśli brać pod uwagę teoretyczne aspekty techniczne, to w każdej sieci jakość rozmów jest taka sama - każda siec używa tych samych kodeków mowy.
Tak, ale w Plusie te kodeki mowy sprawdzały mi się w każdym przypadku. W PLAYu pojawiły się problemy i w związku z tym, że chciałbym się tam przenieść, chcę sprawdzić, czy innym przytrafia się to samo.

Telefon komórkowy jest przenośny i raczej mało kto korzysta z niego stale w jednym miejscu. Chcę sprawdzić, czy nie brnę w sieć, która tu działa dobrze, tam kiepsko, a jeszcze gdzie indziej tylko od czasu do czasu.

Dyskusję nt. zasadności ankiety uważam za dziwną. Czyżby niektórzy z góry obawiali się, że wynik będzie niekorzystny dla P4??!

Obrazek

#422088  autor: mariusz9a
 10 sie 2010, 00:18
htrz pisze:Telefon komórkowy jest przenośny i raczej mało kto korzysta z niego stale w jednym miejscu. Chcę sprawdzić, czy nie brnę w sieć, która tu działa dobrze, tam kiepsko, a jeszcze gdzie indziej tylko od czasu do czasu.
No ale tak w zasadzie można powiedzieć o każdej sieci.

#422091  autor: htrz
 10 sie 2010, 00:29
Więc jeśli PLAY ma jakość porównywalną do starszej konkurencji, wyniki ankiety wykażą małą ilość osób, która spadek jakości zauważyła ;). Nie widzę problemu.

Obrazek

#422097  autor: Ruben
 10 sie 2010, 07:30
Pytania w ankiecie są niestety nieco tendencyjne i trudno jednoznacznie na nie odpowiedzieć. Przede wszystkim nie wiadomo czy uwzględniać roaming krajowy, bo w tym ja żadnego pogorszenia nie dostrzegłem ale już w sieci macierzystej i wyłącznie na EGSM zdecydowanie tak. No i jak powinienem zagłosować?
Korzystam/łem z usług wszystkich operatorów i np. porównując jakość Orange w mojej lokalizacji, to Play ma porównywalną ale jeśli porównać z 2G Ery czy Plusa to Play odstaje zdecydowanie. Co prawda nie w każdej lokalizacji ale odstaje.
Oddałem głos na "nieco częściej" ale tak jak pisałem wyżej...

#422103  autor: rogmaniek
 10 sie 2010, 08:43
htrz pisze:Bo tak nie jest . Jakość dźwięku podczas połączeń w sieciach W3 jest obecnie niemal w 100% przypadków idealna.
Z całym szacunkiem, ale pozwolę się z Tobą nie zgodzić. Jaki sens ma taka ankieta, skoro z góry zakładasz/wiesz lepiej?! Ty może uważasz, że jakość rozmowy nie jest porównywalna do W3, ale ja twierdzę inaczej. Jeśli chodzi o 3G, to w Poznaniu nie słyszę różnicy, jeśli chodzi o jakość połączeń, między P4, Polkomtelem czy PTC.

Tej ankiety nie wypełnię, skoro w ten sposób próbujesz chcąc czy nie chcąc mieć jakiś wpływ na jej wynik... :shock:

[ Dodano: 2010-08-10, 08:47 ]
htrz pisze:Dlatego, że PLAY ma tu niemalże sektę wyznawców i jeśli wynik byłby dla sieci niekorzystny, z pewnością staraliby się bardziej, by to zmienić .
I tu "z góry" zakłaszasz, co będą sądzić inni... Mam Fresh'a, ale jeśli jakość rozmowy drastycznie się pogorszy, zwłaszcza na 3G (bo 2G wiadomo, może być zapchanie, itp. skoro mają tylko 25 kanałów, co nie znaczy, że tak być powinno :P ), to o tym napiszę, a nawet będę próbować zgłaszać taką kwestię dalej.

[ Dodano: 2010-08-10, 08:49 ]
Widzę, że nie tylko ja mam takie zdanie odnośnie Twoich "zabobonów".

[ Dodano: 2010-08-10, 08:55 ]
muchakk pisze:Wszystko jest niby ok z połączeniami do PLUS-a, ale swojego rozmówcę słyszę ... hmm jak to opisać... no nie wiem jest przytłumiony dźwięk ... może jest to celowe działanie, ale mi to nie odpowiada
Tak, też to "zauważyłem" w Poznaniu, zwłaszcza na 2G. Niestety wczoraj rozmawiałem z matką, która ma tel 2G i też ledwo, co ją rozumiałem. Nie pomógł fakt, że miałem zaisęg 3G. Było to przed godz. 22, także pewnie rozmowa w 2G "szła" na pół kanałe. Pewnie wystarczyło, że jedna strona ma słuchawkę 2G i już nie miałem wpływu na polepszenie jakości rozmowy, mając tel w 3G. Oczywiście piszę o Polkomtelu.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#422107  autor: uzer
 10 sie 2010, 09:51
htrz pisze:Osoby, którym rozmawia się jakościowo lepiej w PLAY niech zaznaczą opcję pierwszą :roll: . Nie będę zmieniać już rozpoczętej ankiety, bo to byłaby manipulacja.
Tak zaznaczyłem. Oprócz robienia ankiety można sprawdzić raporty UKE, uzupełniane mapkami z realnych testów, badania sieci polskich operatorów komórkowych, ostatni został opublikowany w maju 2010.

Badane miasta to Kielce, Kraków, Trójmiasto, Zielona Góra, Opole, Rzeszów, Białystok, Poznań, Wrocław, Lublin, Bydgoszcz, Szczecin i Jelenia Góra.
http://www.telepolis.pl/news.php?id=18236

#422135  autor: kowcio
 10 sie 2010, 11:31
Czasami jest coś nie tak, ale jest ZDECYDOWANIE lepiej niż kiedyś... Zwłaszcza po EGSM.

#422137  autor: metpablo
 10 sie 2010, 11:43
Ja bardzo narzekam na jakość połączeń na 2G Playa w Warszawie. Dlatego od jakiegoś czasu ustawiłem na sztywno korzystanie z Plusa i jest naprawdę o niebo lepiej. Nie skrzypi, nie zgrzyta, nie przerywa tak, jak na Playu. Ostatnio przełączyłem się na Playa, żeby sprawdzić, czy coś się poprawiło. I niestety, nie poprawiło się.

Nowe Włochy w Warszawie - nie pogadasz na 2G Playa.

#422150  autor: user_delete19
 10 sie 2010, 12:48
[PLAY] Czy doświadczyłeś/aś problemów z jakością rozmowy?
Nie

#422175  autor: poziom
 10 sie 2010, 14:43
Tak, tylko na 2g.
Na ustawionym na sztywno tylko umts jakość idealna. Bez strzelania, szumu, urywania słów.

#422192  autor: kwistas
 10 sie 2010, 16:32
Jakość rozmów na EGSM nie jest za dobra (czasami tragiczna zależy od lokalizacji), Plus i Era mają bardzo dobrą jakość połączeń, lecz Play ma lepszą jakość niż Orange w, którym zawsze przerywa słowa na GSM. Ogólnie jakość się poprawia stopniowo, lecz nadal są jakieś trzaski w tle, czasami przerywa słowa, zależy od pory dnia, chyba obciążenie stacji tu ma wpływ na jakość (za mała ilość kanałów).

Ostatnio lekko się poprawiło lecz nadal do jakości Ery czy Plusa jest daleko. Telefony miałem różne, od tego co teraz mam, po iPhone 3GS czy Samsunga i5700, największe problemy są na zasięgu GSM Playa, na zasięgu 3G problemu specjalnie nie ma, no chyba, że zasięg jest słaby wtedy z reguły telefon przychodzi na 3G Plusa czy GSM.

#422199  autor: krystian1022
 10 sie 2010, 16:55
Nie narzekam na jakość rozmowy w Play, powiedziałbym jest lepsza od Ery.
Ja też muszę powiedzieć, że macierzysty zasięg Play jest dużo lepszy od zasięgu Ery.
Przynajmniej u mnie.... :wink:

#422215  autor: adam45648
 10 sie 2010, 19:33
Do 3G Playa przyczepić się nie mogę ale GSM już trochę gorzej. Często sieć zajęta ale później w trakcie rozmowy nie urywa mi słów.

#422254  autor: Matyk
 11 sie 2010, 00:19
Od 3 lat kiedy jestem w play nie mam problemów z połączeniami, a nawet mogę napisać że jestem zadowolony... tak więc głos na nie i jakoś jest porównywalna :)

#422339  autor: TomekO
 11 sie 2010, 15:27
Nie mam problemów z jakością połączeń w Play gdzie jestem już od prawie 3,5 roku. Na początku roaming Plusa a później 3G Playa. Jeżeli jakość zależy od telefonu to miałem Alcatela OT320 i Samsungi Z400, i600 i obecnie i8910. Nigdy nie miałem problemów z jakością połączeń nawet na starych telefonach.

#422399  autor: Claudec
 11 sie 2010, 18:04
Z zasięgu Play jestem zadowolony, ale jeszcze nie jest idealnie.
Telefon czasami łapie zasięg z jakiegoś zadupia i wtedy przerywa lub zrywa połączenie.
Identyczne problemy mam na sieci Plusa :/
Czekam z niecierpliwością na wprowadzenie handovera pomiędzy Play a Plusem.

#422407  autor: kowcio
 11 sie 2010, 18:23
Claudec pisze:Czekam z niecierpliwością na wprowadzenie handovera pomiędzy Play a Plusem.
Ano właśnie. Ciekawi mnie jak to oni zrobią, bo jak na tę chwilę szczerze, to czarno widzę.

#422453  autor: micaxa
 11 sie 2010, 20:38
W moim przypadku po przejsciu do PLAY z ERY jakosc sie poprawiła ( a może to przez nowy telefon...) i nie pamietam zeby mi zerwało rozmowe, a wczesniej sie zdarzało...

#423368  autor: htrz
 16 sie 2010, 23:17
Hmmm 57% osób zauważyło różnicę w negatywną stronę. Cóż - zostaję w Plusie. Dziękuję za głosy.

Obrazek

#423385  autor: uzer
 17 sie 2010, 08:53
htrz pisze:Hmmm 57% osób zauważyło różnicę w negatywną stronę. Cóż - zostaję w Plusie. Dziękuję za głosy.
HTRZ@

Sprobuj potestowac Play u siebie przez np 2 tygodnie, ankieta nie zastąpi samodzielnego wyprobowania sieci i uslug w praktyce.