• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#403898  autor: Slawskip
 10 maja 2010, 16:09
ale zawsze możesz ściągnąć z marketu operę mini i wtedy jest już lepiej jeżeli chodzi o oszczędność pakietów internetowych.

#403899  autor: rcicho
 10 maja 2010, 16:15
Tak dokładnie Opera Mini znakomicie uzupełnia Chroma.

#403906  autor: baksior
 10 maja 2010, 16:38
Ściągniecię tej opery ini z marketu coś kosztuje? Wystarczy ściągnąć i automatycznie jest ona domyślną przeglądarką czy jak? Czy ogranicza ona jakieś strony internetowe?

#403910  autor: rcicho
 10 maja 2010, 16:45
Opere Mini sciagasz z Marketu za darmo. Otwiera strony 3-4 razy szybciej niz inne przegladarki. Nie ma obslugi flash wiec z jej poziomu nie wejdziesz na swoje konto bankowe (wyjatkiem jast mbank) czy nie ogladniesz filmikow na youtube.

#403914  autor: cesarz
 10 maja 2010, 16:59
Opera mini jest odpowiednia do telefonu w komórce. Przecież możesz wypróbować pakiety , wielkości jakie Tobie będą potrzebne .

CNN

#403937  autor: kwistas
 10 maja 2010, 18:10
Maniiiek pisze:@kwistas Oczywiście tych filmów nie oglądasz przez opere co? :P
No to chyba jasne :lol: Wchodzę owszem przez Operę na YT, ale później telefon musi połączyć się bezpośrednio z linkiem przez standardową przeglądarkę, by otworzyć plik strumieniowy.

#403942  autor: Slawskip
 10 maja 2010, 18:25
rcicho pisze:nie ogladniesz filmikow na youtube.

W motoroli jest specjalna aplikacja do oglądania filmików na Youtube i sprawdza się naprawdę nieźle.

#403954  autor: rcicho
 10 maja 2010, 18:56
Chyba w kazdym telefonie z Androidem jest specjalna aplikacja do youtube. Tylko, ze obsluguje ona tylko youtube a z poziomu Chroma przed chwila ogladalem filmik video.interia.pl

#403973  autor: baksior
 10 maja 2010, 19:50
Czyli szeregując: gdy ściągnę operę mini, zostanie ona AUTOMATYCZNIE(czy tak?) domyślną przeglądarką w telefonie i ta Chrome nie bedzie działać wtedy i pożerać dużo mb tak? Ale gdy w telefonie kliknę ikonkę youtube, Chrome samo się uruchomi i będzie działać tak? Lecz gdy wyjdę z youtube i wejdę np. w google zpowrotem bedzie działać TYLKO Opera mini, czy tak jest? Jeszcze jedno pytanie... obejżenie załóżmy 5 minutowego filmiku na youtube ile mi pożre mb w tej motoroli? (około).

#403978  autor: osachorzow
 10 maja 2010, 20:00
rcicho pisze:Nie ma obslugi flash wiec z jej poziomu nie wejdziesz na swoje konto bankowe (wyjatkiem jast mbank)
testowałem na pewno z Aliorem i o ile dobrze pamiętam z BZ WBK działało wyśmienicie ;)

#403980  autor: rcicho
 10 maja 2010, 20:10
Musisz sciagnac z Marketu aplikacje (nie pamietam teraz nazwy ale znajdziesz ja pod hasłem OPERA). Za jej pomoca ustawic mozna Opere Mini. jako domyslną przegladarke. Jak klikniesz aplikacje Youtube to ona bedzie zawsze bedzie odtwarzala filmiki. Jak za pomoca Chroma wejdziesz na strone www.youtube.com to gdy bedziesz chcial otworzyc pierwszy film to powinno zapytac jaki program ma to uruchomic.

#403985  autor: baksior
 10 maja 2010, 20:16
Czyli oprócz opery mini musze kupic rowniez jakąś aplikację pod hasłem opera, która mi ustawi operę mini jako domyślną przeglądarkę tak?

#403986  autor: rcicho
 10 maja 2010, 20:18
Aha, co wazne. Chrom moze odtwarzac filmiki tylko wtedy gdy ma obsługe flasha i jak na razie chyba tylko w telefonach HTC z nakładka Sense Ul jest obsługa mini flash. Adobe pracuje nad pełnym flashem dla Androida i obiecuje ze w ty roku jeszcze go wypuszczą.

[ Dodano: 2010-05-10, 20:21 ]
Ta aplikacja jest za darmo jak wszystko w "polskim" Markecie.

[ Dodano: 2010-05-10, 20:28 ]
To sa nastepujace aplikacje: OperaBridge lub Make it Default Browser

#403990  autor: @lfon$o
 10 maja 2010, 20:38
Flash dla Androida ma się pojawić podobno wraz z wypuszczeniem 2.2.

#404001  autor: baksior
 10 maja 2010, 21:14
To oznacza, że kkupując motorole milestone nie będę mógł obejżeć filmików na youtube???

#404002  autor: rcicho
 10 maja 2010, 21:19
Bedziesz mogl ale tylko z poziomu aplikacji Youtube a nie z Chroma.

#404006  autor: baksior
 10 maja 2010, 21:29
Sorry, ale dalej nei wiem mino obszernego tłumaczenia mi, czy jak wejdę z tej aplikacji youtube to będzie działać opera mini czy Chrom? Czy będzie dużo mb pobierać czy mało?

#404026  autor: rcicho
 10 maja 2010, 22:38
Jak będziesz chciał ogladać youtube to tylko na aplikacji Youtube którą znajdziesz w menu. Ona nie przerzuci do Chroma czy Opery tylko sama odtworzy. No chyba że Motorola dokoptowała do oprogramowania jakąs własną wtyczkę flash i wówczas filmiki mogłyby pójsc z Chroma. Wątpię jednak choć nie mam Milestone tylko HTC Magic. To nie jest jednak żaden problem bo i tak te filmiki zobaczysz. Srednio jeden waży 10-20mb (w przybliżeniu) więc albo będziesz przeglądał je łączac telefon przez wi-fi albo uzbroisz się w stosownie duży pakiet internetowy.

#404029  autor: user_delete19
 10 maja 2010, 22:53
rcicho pisze:ie ma obslugi flash wiec z jej poziomu nie wejdziesz na swoje konto bankowe (wyjatkiem jast mbank)
Ale co ma obsluga flash do kont bankowych. Przytlaczajaca wiekszosc bankow (pokusze sie nawet o stwierdzenie, ze wszystkie) nie uzywaja flasha do logowania. Jakis czas temu zdazala sie java, ale tez chyba juz wszedzie wyelimionowali.

Inna sprawa to wchodzenie opera mini na strone banku - gorąco odradzam takie działanie jako, że wszystkie dane wędrują przez serwery opery!

#404032  autor: rcicho
 10 maja 2010, 23:10
Z tym niebezpieczeństwem wchodzenia na konta bankowe (np. mbank) z poziomu Opery Mini to racja. Nie nalezy tego robić. Ja tam trzymam "drobne" na transakcje z Allegro czy inne zakupy w sieci. Lepiej jednak wchodzić z normalnej przegladarki i lepiej nie korzystać w takich sytuacjach z obcych i otwartych sieci wi-fi.