kwistas pisze:Barciur, jakoś użytkownik jest informowany o tym że przebywa w roamingu krajowym i może tylko 50% minut wykorzystać?
W T-Mobile tak, w ATT... jest różnie.
W T-Mobile po prostu zmienia się normalnie nazwa operatora na sieć roamingową, czyli jak w roamingu międzynarodowym.. W ATT natomiast standardowo nic sie nie zmienia.. więc trzeba wiedzieć ze tu jest roaming albo poprosić o włączenie usługi która zmieni nazwę ATT na "Off-network" informująca o roamingu... nazwę zmienią sami jeśli zbliżasz się do niebezpiecznej granicy.
elrond pisze:Żartujesz?! Rozumie, że zarobki mają inne, ale u nas to byłoby okrzyknięte mianem rozboju w biały dzień... Symbianów też sie to tyczy?
Wg. ATT smartfon = telefon z klawiaturą QWERTY. T-mobile jest podobne ale na 100% nie wiem. Więc taka Nokia E51 z S60 ale bez QWERTY juz nie jest smartfonem
hettman pisze:-to juz rozumiem czemu nokia nie odniosla w USA sukcesu

Powiem szczerze ze nie, bo ATT ustanowil precedends z iPhonem.. wczesniej tego nie bylo... i dopiero od paru miesiecy tak jest wiec moim zdaniem to nie jest to..
elrond pisze:Kiedyś słyszałem takie stwierdzenie (nie wiem czy prawdziwe) że w usa pre-paid jest kojarzony albo z nielegalnymi imigrantami albo przestępcami

Porządny amerykanin ma płacić abonament

kiedys tak bylo ale teraz coraz wiecej osob zauwaza ze prepaid jest lepszy dla niektorych wiec przerzucaja sie na prepaid.
hettman pisze:-takie dodatkowe pytanie,ile ma kasierka/wykladacz czy cotam w wal-marcie na tydzien
Minimalna płaca na tydzień (zakładając że pracujesz 40 godzin tygodniowo - standard) to $290. Najczęściej oczywiscie standardowa kasjerka w walmarcie bedzie zarabiala 10 albo troche wiecej.. zalezy pewnie od stazu wiec bedzie to jednak wiecej niz 300 na tydzien.
szyman12 pisze:Bo z tego co rozumiem to odpowiednikiem TP pod wzg. internetu jest AT&T.
To nie jest do końca prawda.. zależnie od regionu, jest to inny operator, w niektorych miejscach jest to Verizon, w innych ATT w jeszcze innych inni lokalni dostawcy. U mnie jest to np. Frontier Communications i nie mam innego wyboru niestety... ale mieszkam na wsi wiec to wyglada inaczej. U mnie jest słabo, 1,5 mbps.. w innych miejscach moze byc nawet 30 mbps... ogromny kraj wiec naprawde zalezy od lokalizacji.
Rodzaj tez oczywiscie jest bardzo zroznicowany - w niektorych miejscach ludzie są zdani na satelitę albo dial-up.. dial-up jest wciaz reklamowany... mozna kupic ryczalt 10 dolartow na miesiac nielimitowany dial-up

bardzo popularne są ADSL i światłowody. WiMAX jest ograniczony wiec jeszcze nie jest tak popularny ale pewnie w przyszlosci bedzie.
Od siebie dodam jeszcze ciekawostkę - ATT nie obsluguje raportów dostarczenia SMS

ale obsluguje te raporty przy MMS....
Jeszcze dlaczego jestem z T-Mobile - w zwiazku z tym ze mieszkam w miejscu bez zasiegu, mniej uzywam telefonu wiec nie uzywam tylu minut a prepaid T-Mobile jest swietny do tego. Poza tym najtansze SMS-y - wysylam SMS-y do Polski za 10 centow tak jak do USA. ATT rowniez ma tą samą stawke za krajowe i międzynarodowe SMS-y ale jest to juz 20 centow. Jak dlugo T-mobile to utrzyma? Nie wiadomo, ale poki jest to się ciesze