• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#381605  autor: kwistas
 19 sty 2010, 19:47
mBank chodzi na zasięgu Plusa. Pakiety 5zł 100MB są, ale tylko w taryfie za 27gr/min za 19gr/min tej opcji nie ma.

#381669  autor: Simplusowiec
 19 sty 2010, 22:40
Marens pisze:
Simplusowiec pisze:Przy nim taryfikacja jest co 10kB a przy punkcie dostępowym INTERNET jest co 100kB
Tylko 1MB @ WAP_GPRS = 10MB @ INTERNET_GPRS więc wychodzi na jedno.
Nie masz racji!!! Trzeba zmienić w ustawieniach mini opery protokół z SOCKET na HTTP i łączyć się na APN WAP i wcale 10* więcej nie schodzi z pakietu internetowego. Przykładowo download 52kB, upload 15kB. Przy połączeniu z APN WAP : 60+20kB=80kB, przy połączeniu z APN INTERNET: 100+100kB=200kB z pakietu schodzi. Różnica widoczna:) Testuje to od maja ub.roku na wielu aplikacjach i APN WAP da się używać:)

#381671  autor: thonka
 19 sty 2010, 22:53
nie zmienia to faktu, ze oficjalnie APN wap zuzywa 10mb danych, podczas gdy pobrane bylo tylko 1mb...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#381675  autor: Simplusowiec
 19 sty 2010, 23:02
thonka pisze:nie zmienia to faktu, ze oficjalnie APN wap zuzywa 10mb danych, podczas gdy pobrane bylo tylko 1mb...
Nieprawda, kto rozumie regulamin temu konia z rzędem! Sam BOK Plusa mi potwierdził fakt taryfikacji której przykład pokazałem powyżej. Co 10 znaczy co 10 a nie co 100!!! Sprawdzałem setki razy o ile nie tysiące łącząc się na mini-operze , M!Weather czy GoogleMaps.

#381681  autor: thonka
 19 sty 2010, 23:17
ja tam sie klocic nie zamierzam, ale jak dla mnie to jest jednoznaczne
15.Limit danych dostępny w ramach aktywowanego pakietu obejmuje łącznie zarówno dane odbierane, jak i wysyłane przez Użytkownika. Transmisja danych w ramach pakietu rozliczana jest w czasie rzeczywistym, rozdzielnie dla danych wysyłanych i odbieranych z dokładnością do 100 kB; w przypadku połączeń z APN: www.plusgsm.pl, Internet oraz <nazwa>.pl oraz do 10 kB w przypadku połączeń z APN: wap.

17. Pakiety dotyczą połączeń z APN: www.plusgsm.pl, Internet oraz <nazwa>.pl i naliczane są za każde rozpoczęte 100kB. Pakiety mogą zostać wykorzystane również na połączenia z APN: wap, przy czym 1 MB połączeń z APN: wap pomniejsza wielkość pakietu o 10 MB na połączenia z APN:www.plusgsm.pl, Internet oraz <nazwa>.pl.
wap jest rozliczany co 10kb, ale kazdy przetransferowany w ten sposob 1mb powinien uszczuplic pakiet o 10mb.

http://www.simplus.pl/images/regulamin_ ... profil.pdf

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#381682  autor: Simplusowiec
 19 sty 2010, 23:34
thonka pisze:ja tam sie klocic nie zamierzam, ale jak dla mnie to jest jednoznaczne
15.Limit danych dostępny w ramach aktywowanego pakietu obejmuje łącznie zarówno dane odbierane, jak i wysyłane przez Użytkownika. Transmisja danych w ramach pakietu rozliczana jest w czasie rzeczywistym, rozdzielnie dla danych wysyłanych i odbieranych z dokładnością do 100 kB; w przypadku połączeń z APN: www.plusgsm.pl, Internet oraz <nazwa>.pl oraz do 10 kB w przypadku połączeń z APN: wap.

17. Pakiety dotyczą połączeń z APN: www.plusgsm.pl, Internet oraz <nazwa>.pl i naliczane są za każde rozpoczęte 100kB. Pakiety mogą zostać wykorzystane również na połączenia z APN: wap, przy czym 1 MB połączeń z APN: wap pomniejsza wielkość pakietu o 10 MB na połączenia z APN:www.plusgsm.pl, Internet oraz <nazwa>.pl.
wap jest rozliczany co 10kb, ale kazdy przetransferowany w ten sposob 1mb powinien uszczuplic pakiet o 10mb.

http://www.simplus.pl/images/regulamin_ ... profil.pdf
Punkt 17.regulaminu jest do korekty. BOK mi potwierdził iż 10kB przy APN WAP spowoduje zmniejszenie pakietu o 10kB a nie o 100kB:) Ma Plus ukryte fajne rzeczy, tak jak nr BOKu w ramach pakietu minut do Plusa a nie za 1,95zł/min czy 2gr/sms do całego Plusa i Orange np. w pakiecie...internetowym heheh

#381683  autor: thonka
 19 sty 2010, 23:40
Simplusowiec pisze:Punkt 17.regulaminu jest do usunięcia.
bo co? bo pani z BOKu Ci tak powiedziala?
to ze licza inaczej, nie znaczy, ze np. jutro nie beda liczyc tak jak powinno byc to raz.
OFICJALNIE jest tak jak zostalo napisane w regulaminie.
Simplusowiec pisze:czy 2gr/sms do całego Plusa i Orange np. w pakiecie... internetowym heheh
taaa... przez bramke internetowa - wygoda jak cholera...

#381704  autor: Simplusowiec
 20 sty 2010, 10:36
thonka pisze:
Simplusowiec pisze:Punkt 17.regulaminu jest do usunięcia.
bo co? bo pani z BOKu Ci tak powiedziala?
to ze licza inaczej, nie znaczy, ze np. jutro nie beda liczyc tak jak powinno byc to raz.
OFICJALNIE jest tak jak zostalo napisane w regulaminie.
Simplusowiec pisze:czy 2gr/sms do całego Plusa i Orange np. w pakiecie... internetowym heheh
taaa... przez bramke internetowa - wygoda jak cholera...
Na ale 2gr/sms do całego Plusa i Orange to nie 18gr. BOK mi potwierdził mailem już w maju 2009, 3 dni po wprowadzeniu dużych pakietów internetowych, iż taryfikacja na APN WAP jest co 10kB i przy sesji 52kB download , 12 upload z pakietu zejdzie 60+20kB=80kB przy połączeniu z APN WAP, a 100+100kB=200kB przy połączeniu z APN INTERNET. Kto lubi prestiż lub nie zna kruczków ten łączy się z APN INTERNET, kto mądry i cwany, łączy się przez APN WAP:)

#383118  autor: slawekandrzej
 26 sty 2010, 10:43
na razie ma ma sieć play 5Gb za jedyne 45zł dla przedłużających umowę 10Gb za 45zł

Andrzejewski Sławomir

#383600  autor: katiomf
 28 sty 2010, 10:12
tak mBank Mobile (mMobile) ma ciekawą ofertę 5zł za 100Mb + 20Mb co miesiac za free, proponuje jeszcze zwrocic uwage na GaduAir (tez MVNO Plusa) wiec zasieg 3G taki jak w Plusie, za 10zł otrzymujesz 300Mb i tam chyba jeszcze za doladowania jakies mb, no i dostep do GG za free (placisz tylko koszty przesylania danych czyli leci z pakietu jak go masz) - jednak jak nie bedziesz duzo z internetu w komorce duzo korzystac zastanow sie nad tym mMobile 100Mb+20Mb jest wg mnie wystraczajace na neta w komorce, przeciez masz w komputerze to znowu nie bedziesz na nim siedziec dzień i noc

#384445  autor: Alek06
 01 lut 2010, 09:19
katiomf pisze:tak mBank Mobile (mMobile) ma ciekawą ofertę 5zł za 100Mb + 20Mb co miesiac za free, proponuje jeszcze zwrocic uwage na GaduAir (tez MVNO Plusa) wiec zasieg 3G taki jak w Plusie, za 10zł otrzymujesz 300Mb i tam chyba jeszcze za doladowania jakies mb, no i dostep do GG za free (placisz tylko koszty przesylania danych czyli leci z pakietu jak go masz) - jednak jak nie bedziesz duzo z internetu w komorce duzo korzystac zastanow sie nad tym mMobile 100Mb+20Mb jest wg mnie wystraczajace na neta w komorce, przeciez masz w komputerze to znowu nie bedziesz na nim siedziec dzień i noc

A jak tak szczerze jest z szybkoscia ????
Bo w sumie cała oferta brzmi obiecujaco

#384451  autor: kerim36
 01 lut 2010, 09:33
Alek06 pisze:

A jak tak szczerze jest z szybkoscia ????
Bo w sumie cała oferta brzmi obiecujaco

jak zwykle wszystko zalezy od lokalizacji, nie mniej z plusem raczej nie ma problemow: 3g z regoly smiga, a edge i gprs to wiadomo, ze jest dla ludzi cierpliwych

#384536  autor: absolon
 01 lut 2010, 13:59
Może komuś się przyda.
http://tinyurl.com/oferta2010

Zrobiłem na własne potrzeby. Też szukam oferty na kartę z pakietem internetowym rzędu 300MB + trochę rozmów.

#384553  autor: katiomf
 01 lut 2010, 14:53
absolon, no do Twoich wymagań obecnie pasuje tylko GaduAir, no ewentualnie Play Fresh no ale wiesz, tam nie wszedzie jest mozliwosc korzystania z pakietow internetowych tzn mimo ze masz wykupiony, a znajdziesz sie poza zasiegiem Play i przechodzisz na romaing w Plusie to za transmisje danych pobiera z konta - z reszta sam wiesz o co chodzi
Alek06, co do szybkości w mbank mobile będę testować dopiero bo obecnie nie mam telefonu 3G ale stane sie jego posiadaczem w najbliższym czasie, mimo to wydaje mi sie ze tak jak w Plusie, moj kolega ma Plus i dosc czesto korzysta z internetu w komorce i nie narzeka (korzysta z EDGE bo jego telefon nie obsluguje 3G) jak przetestuje napisze
Ostatnio zmieniony 01 lut 2010, 19:19 przez katiomf, łącznie zmieniany 1 raz.

#384560  autor: thonka
 01 lut 2010, 15:32
absolon, po co podajesz jako takt cene internetu po za pakietami?
nalezaloby dac takt samej paczki internetowej a tu mbank i gaduair maja po 1kb, a play po 100kb - ma o tyle znaczenie, ze przy czestych i krotkich polaczeniach z internetem 300mb miesiecznie w mbanku i gadu air potrafi starczyc na dluzej niz 500mb w play...

po za tym masa w tej tabeli bledow:
:arrow: infrastruktura play to siec wlasna, na sieci plusa z paczki internetowej nie skorzystasz (a chyba to mialo byc priorytetem)
:arrow: darmowy numer w play nie jest od pierwszego kazdego miesiaca przez 30 dni tylko do konca miesiaca w ktorym sie doladowalo (doladujesz 27 lutego to sie nacieszysz darmowym numerem przez 2 dni)
:arrow: te gratisowe 30 minut w mbanku jest tylko, gdy wydaje sie 1500zl miesiecznie ich kartami KREDYTOWYMI (pow. 500zl 10 minut, pow. 1500zl 20 minut, pow. 3000zl 30 minut) oraz ma sie przynajmniej 1 kredyt gotowkowy/samochodowy (kazdy kredyt to 10 minut, po 3 na kazdy typ kredytu, a wiec lacznie 60 minut)
:arrow: przy wyliczeniu ceny mbanku niewiadomo skad wzielo sie tam 12zl (nieuwzglednione w sumie koncowej)
:arrow: w gadu air doladowanie 10zl daje tylko 20mb, doladowanie za 20zl daje dopiero 100mb.

#384565  autor: absolon
 01 lut 2010, 15:49
thonka pisze:absolon, po co podajesz jako takt cene internetu po za pakietami?
nalezaloby dac takt samej paczki internetowej a tu mbank i gaduair maja po 1kb, a play po 100kb - ma o tyle znaczenie, ze przy czestych i krotkich polaczeniach z internetem 300mb miesiecznie w mbanku i gadu air potrafi starczyc na dluzej niz 500mb w play...
Dzięki za zwrócenie uwagi. Faktycznie takt w obrębie pakietów jest tutaj istotniejszy i jak widać różnica między ofertami może być naprawdę duża (1Kb vs 100Kb)
thonka pisze:po za tym masa w tej tabeli bledow
Aaa tam od razu błędów :) Raczej nieścisłości. Pisałem to dla siebie i faktycznie pewne rzeczy nie zostały dokładnie sprecyzowane. Dziękuje.

#385882  autor: Barmar
 06 lut 2010, 21:48
Ja też się zastanawiam nad internetem w Play Fresh- pakietem 500mb i w związku z tym mam pytanie. Jak to jest z tym zasięgiem, czy aby korzystać z tego taniego internetu to wystarczy, że jestem w zasięgu Play, czy to musi być zasięg Play Online?

#385885  autor: osachorzow
 06 lut 2010, 21:52
Barmar, pakiety we freshu działają też po 2G więc wystarczy zasięg Play ;)