• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#355374  autor: Gadulski
 26 sie 2009, 21:03
rogmaniek, zgadza się!!! Ja też jestem za tym, abyś dalszą dyskusję kontynuował na poziomie...!!! Tym samym o to Cię proszę :)

Jak zauważyłeś jestem użytkownikiem sieci O2 - CZ :)
Starterek kupiłem w tym roku na przełomie stycznia i lutego w czeskiej Ostravie za około 15 złotych :) Włączając Roaming (sieć udostępnia obsługę konsultantów w językach czeskim i angielskim) teraz mam dostęp do wszystkich operatorów w Polsce :) Na sam zasięg O2 - CZ w Ostravie nie narzekam :) Niestety nie sprawdzałem 3G, ale 2G dawało radę...
Oczywiście starter kupiłem po to aby obserwować Cell Info w O2, ale w tym czasie zamiast nazw miast, ulic i regionów pojawiało się Cell Info reklamowe...

Wracając do sieci - porobiłem kilka screenów, abyś mógł zobaczyć jak to wygląda na karcie SIM :)

Obrazek

Obrazek
02 Active to usługa podobna do "Samoobsługi" np. w PLAY *111# "zadzwoń i co ciekawe w Czechach jest to:
Obrazek

Sprawdzanie konta krótkim kodem:
Obrazek

Mamy jeszcze inne opcje np:
Obrazek

Obrazek

Można też sprawdzić co jest w programie - jest telegazeta CT1 :)
Jednak nigdzie dalej nie mogłem się dostać, ponieważ:

Obrazek

Pozdrawiam.

Obrazek

#355381  autor: rogmaniek
 26 sie 2009, 21:27
Barciur pisze:człowieku w tej chwili zachowujesz sie jak ultra-fanboy a wymagasz od innych poziomu.. zastanów się.
fenix189 pisze:No zaczyna to coraz gorzej brzmieć to co piszesz rogmaniek. Jakieś wyzwiska, obelgi pod adresem operatorów bo kolor ci się nie podoba. Erunia ma konkurencję, którą każdy szanuje, że istnieje a należy do T-mobile więc dziwne, że tutaj nie ma wyzwisk, byłby już komplet wyzwanych przez ciebie operatorów polskich z W3. Wstrzymaj się trochę i kontynuuj dyskusję na poziomie.
A wiecie chociaż co się stało? Chyba tak, po prostu walczyłem o pozostawienie tego tematu. Założyłem ten temat o O2, bo chciałem się dowiedzieć najwięcej o tej sieci. Gdyby Kaczy, bez pytania, nie zmienił nazwy, nie było by tego zamieszania. Może też uszanujcie moje zdanie i zrozumicie o co mi chodzi. Niech sobie będą inni operatorzy, ale skoro temat miał w nazwie i miał traktować o O2, to może niech tak zostanie, co? Ok, to jest mój puknt widzenia, bo ja "awantur" pierwszy nie zaczynam.
Gadulski pisze:rogmaniek, zgadza się!!! Ja też jestem za tym, abyś dalszą dyskusję kontynuował na poziomie...!!! Tym samym o to Cię proszę
Szkoda, że Cię nie było, gdy Kaczy sobie zmieniał temat, wg widzi mi się. Ok, mam nadzieję, że teraz ten temat zostanie w takiej formie, jak pierwotne moje zamierzenie. A gdy ktoś nie rozumie, o co mi chodziło, to trudno. Każdy ma swój punkt widzenia tego samego tematu i ok.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#355384  autor: Kaczy
 26 sie 2009, 21:30
rogmaniek pisze:Szkoda, że Cię nie było, gdy Kaczy sobie zmieniał temat,
Ja na forum jestem po to, aby dbać o porządek. I nie robię tego dla siebie, ale dla wszystkich. Mam prawo zmieniać nazwy tematów i z tego skorzystałem, bo posty odbiegły od ogólnego tematu.
Tyle z mojej strony. Dalsza dyskusja w tym temacie niewskazana. Jak coś zapraszam na PW.

...::: Made for loneliness :::...

#355387  autor: rogmaniek
 26 sie 2009, 21:33
Gadulski pisze:Wracając do sieci - porobiłem kilka screenów, abyś mógł zobaczyć jak to wygląda na karcie SIM
Dzięki za te screen'y. Też sobie zamówiełem starter O2 i może, jak kiedyś będę w Czechach, popatrzę sobie na CI O2 :-D

[ Dodano: 2009-08-26, 21:36 ]
Kaczy pisze:Ja na forum jestem po to, aby dbać o porządek. I nie robię tego dla siebie, ale dla wszystkich. Mam prawo zmieniać nazwy tematów i z tego skorzystałem, bo posty odbiegły od ogólnego tematu.
Tyle z mojej strony. Dalsza dyskusja w tym temacie niewskazana. Jak coś zapraszam na PW.
Już o tym pisałem wyżej. Cóż, a wystarczyłoby się zapytać na PW czy nie mam nic przeciwko zmianie tematu, bo prosiłem o konretne info o marce O2. Cóż, może teraz już się taka historia nie powtórzy, bo nikt nikogo nie wyzywał i wystarczyło zostawić temat w "spokoju" lub założyć inny z postami nie na "temat". Ok, szkoda, że tak wyszło.

[ Dodano: 2009-08-27, 14:28 ]
I dziś otrzymałem pierwszy starter O2, bo zamówiłem sobie jeszcze drugi, od innego sprzedającego :P Jak dobrze kumam, to angielski pre-paid O2 nazywa się: Pay&Go?! Nazwa może być, ważne, że to O2 :-D Barwy starterka świet(l)ne ;-)

Ta duża, plastikowa karta, w której jest SIM'ka wydaje się być solidna, ale to szczegół :wink:

Co ciekawe, w starterze mam także, jakąś inną kartę, o nazwie Top-up. To chyba jakaś karta bonusowa/rabatowa? Cóż, będę musiał, z moim słabym angielskim, trochę się pomęczyć, aby sobie przetłumaczyć, to co piszą w przewodniku, po "krainie" O2 :mrgreen:

Nio to zaczynam przygodę z O2. Jak będę miał jakieś dodatkowe spostrzeżenia, to oczywiście napiszę. Pewnie kartę przełożę do mojej starej, ale jarej Nokii 3510i i ręcznie wybiorę zasięg Eruni, a dlaczego? Dla Cell Info PTC oczywiście :P :-D

[ Dodano: 2009-08-27, 14:32 ]
Gadulski pisze:02 Active to usługa podobna do "Samoobsługi" np. w PLAY *111# "zadzwoń i co ciekawe w Czechach jest to:
Odnośnie O2 Active, to fajny zbieg okoliczności z takim samym kodem Samoobsługi/Zarządzania Kontem w Play :-D Cóż, pewnie to i tak nie będzie "wróżyć" przyszłości P4 i Telefonica'i w Polsce :lol: Chociaż, kto wie, jak się będzie zmieniać sytuacja, odnośnie udziałowców u naszych "polskich" operatorów :roll: Pozdro!

[ Dodano: 2009-08-28, 13:02 ]
Od wczoraj sobie "testuję" O2. Domyślnie karta loguje się do sieci PTC, operatora Eruni, rzecz jasna :-D Pomimo, że przy ręcznym wyborze sieci, Nokia 3510i "widzi" czterech operatorów, to jednak można się jeszcze zalogować do sieci Centertela, operatora poręczy, rzecz jasna :P Wychodzi na to, że bynajmniej brytyjskie O2 ma stosowne umowy podpisane, w naszym kraju, z "tylko" dwoma operatorami :roll: Ciekawe czy podobnie jest z niemieckim czy czeskim O2. Może ktoś wie?

Jeszcze muszę się pobawić krótkimi kodami, bo nie wiedziałem, jaki jest kod na sprawdzenie stanu konta?! Ale już wiem, dzięki Gadulski, przydały się te screen'y :-D Wybierając kod Samoobsługi, czyli *111*#, co ciekawe dla mnie, system oddzwania. Chyba będę miał dodatkowy powód, aby sobie poćwiczyć angielski ;-)

[ Dodano: 2009-08-28, 13:12 ]
Niestety, kod na sprawdzanie stanu konta, czyli: *104*#, nie działa. Pojawia się komunikat: "odpowiedź sieci nie rozpoznana" lub rzadziej: "niekompletne zapytanie". Kartę mam w Nokii 3510i. Może O2 UK ma inne kody/kombinacje cyfr na zarządzanie swoim komórkowym kontem :roll:

[ Dodano: 2009-08-29, 16:08 ]
rogmaniek pisze:Niestety, kod na sprawdzanie stanu konta, czyli: *104*#, nie działa.
Cóż dopiero dziś sobie pomyślałem, że taki kod będzie w kontaktach/książce telefonicznej na SIM'ce :P Także w O2 UK, kod na sprawdzenie stanu konta, to: *#10#. Nigdy bym nie wpadł na taką kombinację znaków ;-)

O2 - Together is better!

#356308  autor: Marens
 30 sie 2009, 09:55
Tak o2 reklamuje swój internet, coś w stylu "Jesteś w zasięgu iPlus 3G"

Obrazek

#356418  autor: rogmaniek
 30 sie 2009, 17:30
Marens pisze:Tak o2 reklamuje swój internet, coś w stylu "Jesteś w zasięgu iPlus 3G"
O to nawet fajnie. Jak mają zasięg 3G, to niech informują o tym Klientów :-D Zastanawia mnie, na jakim telefonie robiłeś ten screen? Bo masz nazwę Eurotel, a nie O2 :roll: Pytam, bo tylko moja stara Nokia 3510i, nadal np. pokazuje napis Idea (przy wyszukiwaniu, jak i napis na telefonie, gdy ręcznie wybiorę sieć Idea, na karcie O2), a Play nie "zna", a więc po wyszukaniu sieci wyświetla: PL 06. Co ciekawe, gdy już przełożę kartę Play do tego tela, jest już napis Play- pewnie karta "wymusza" :lol: Pozdro!

Jeszcze jedno: O2 CZ ma wspomniane ciekawe, podobne do Eruni, CI. Tylko pytanie: czy tylko na 2G? Pewnie tak, chociaż chciałbym się mylić ;-)

O2 - Together is better!

#364486  autor: Gadulski
 12 paź 2009, 21:19
W ostatnich dniach Cell Info w sieci O2 - CZ to:

Obrazek

Jak widać cena internetu w O2 spada!!! :)

Obrazek

#364498  autor: Patryk_
 12 paź 2009, 22:00
To już lepsze plusowskie "Zasięg iPlus 3G" :P
A O2 miało dość ciekawe CI...

#364507  autor: Marens
 12 paź 2009, 22:44
Byłem w PT w Czechach, widziałem to cell-info ale nie zwróciłem uwagi na obniżkę 100KC

#369966  autor: Gadulski
 15 lis 2009, 12:45
A w Cell Info O2 - CZ ostatnio miałem:

ObrazekObrazek

Obrazek

#399928  autor: rogmaniek
 20 kwie 2010, 14:13
Trochę odświeżę temat, nawiązując po części do P4 :-D

Jak zauważyłem, jeśli chodzi o O2 UK czy O2 Germany, to w Polsce karta loguje się domyślnie do sieci Era lub można też ręcznie zalogować się do Orange (a na mojej 3510i nawet po wybraniu tej sieci, na wyświetlaczu telefonu mam napis Idea :-D ).

Co ciekawe od ostatnich kilku miesięcy zalogowanie się do sieci "Idea", jest znacznie utrudnione. To znaczy, dopiero za piątym czy szóstym razem mogę się zalogować. Kiedyś bez problemiku mogłem ręcznie wybrać Orange za pierwszym razem. Co ciekawe również, te "niedogodności" zbiegły się w czasie, gdy P4 zaczął "utrudniać" logowanie się do sieci Polkomtela :lol: Pewnie Telefonica O2 ma korzystniejszą umowę z PTC, niż z Centkiem. Może "zauważyli", że za często zmieniałem sieci: między Erunią, a Orange 8) Ale myślę, że każdemu użytkownikowi O2 UK czy Germany, będącemu w PL, "odpowiednio" przekonfigurowali co nie co, a może tylko mi :wink:

Jeszcze jedną ciekawostkę zauważyłem. Gdy telefon jest zalogowany do naszej sieci Orange, to komunikaty sieciowe, np. stan konta czy nawet zmiana CI jest szybsza, niż gdy mam telefon zalogowany do Eruni. Szybkość 3G wykluczamy, bo to w końcu telefon pracujący tylko w 2G. Np. wysyłając SMS o treści BALANCE na numer: 20202 po chwili pojawia się informacja o stanie konta głównego, a później przychodzi o SMS o aktywnych (bądź nie) promocjach dodatkowych, jak np. nielimitowane rozmowy z numerami O2. I tutaj taki SMS, w przypadku, gdy telefon jest zalogowany do Orange, przychodzi momentalnie, w przypadku Eruni, dopiero po chwili. Ciekawe czy to kwestia konfiguracji sieci PTC?! Odnośnie CI, to może być jeszcze wytłumaczenie nie tylko w konfiguracji sieci, ale także fakt, że stacja PTC zazwyczaj emituje nazwy naprzemiennie i pewnie stąd telefon dłużej czeka na odpowiedni komunikat ;-)

To może, na tę chwilę, na tyle spostrzeżeń odnośnie O2- can do! :wink:

O2 - Together is better!

#400738  autor: Gadulski
 24 kwie 2010, 11:37
Oto Cell Info O2 - CZ z okolic Bohumina i Ostravy:

Obrazek Obrazek Obrazek

Więcej na stronie www.btsy.eu
Polecam!
Ostatnio zmieniony 13 lis 2010, 21:38 przez Gadulski, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

#400960  autor: rogmaniek
 25 kwie 2010, 11:49
Gadulski pisze:Oto Cell Info O2 - CZ z okolic Bohumina i Ostravy:
Dzięki za kolejną porcję CI O2-CZ. Szkoda, że nie masz w telu tapetki z O2 cząsteczkami :P Oczywiście, to tak żartem, ale byłoby bardziej blue- O2 :-D Na szczęście mam taką tapetkę na 6220 classic, gdzie mam kartę Fresh'ową :wink: Pozdro!

O2 - Together is better!

#401074  autor: Gadulski
 25 kwie 2010, 20:57
rogmaniek, taka może być? (na przykładzie Ery):

Obrazek

Obrazek

#401078  autor: szyman12
 25 kwie 2010, 21:37
Jeżeli można jeszcze wspomnieć do encyklopedii o marce O2 i jej właścicielu.

Niestety polityka właściciela marki O2 jest bardzo nieuczciwa. A oto niektóre przykłady:

- Telefonica w swoim rodzimym kraju (Hiszpania) miała nałożone 5 razy karę przez tamtejszy odpowiednik UKE za ograniczanie konkurencji na rynku ADSL
- Telefonice w Czechach została założona sprawa przez KE w związku z ograniczaniem konkurecji na rynku ADSL (w tym samym czasie co naszej Tepsi)
- Ostatnio wyszło, że Telefonica zawierała nieuczciwe umowy prawne z rządami w Ameryce Południowej, dzięki czemu jest tam monopolistą.

Jedyne co na dobre to to, że sponsoruje Formułę 1

#401157  autor: rogmaniek
 26 kwie 2010, 13:16
Gadulski pisze:rogmaniek, taka może być? (na przykładzie Ery):
Nio, teraz już znacznie fajniej :-D A to ja mam jeszcze trochę inną tapetkę, ale teraz jest naprawdę blue- O2 :P Dzięki i pozdro!
szyman12 pisze:Jeżeli można jeszcze wspomnieć do encyklopedii o marce O2 i jej właścicielu.

Niestety polityka właściciela marki O2 jest bardzo nieuczciwa. A oto niektóre przykłady:

- Telefonica w swoim rodzimym kraju (Hiszpania) miała nałożone 5 razy karę przez tamtejszy odpowiednik UKE za ograniczanie konkurencji na rynku ADSL
- Telefonice w Czechach została założona sprawa przez KE w związku z ograniczaniem konkurecji na rynku ADSL (w tym samym czasie co naszej Tepsi)
- Ostatnio wyszło, że Telefonica zawierała nieuczciwe umowy prawne z rządami w Ameryce Południowej, dzięki czemu jest tam monopolistą.

Nawet dobrze, że też o tym napisałeś. Przecież liczą się fakty :-D Pytanie jak wygląda pozycja Telefonica'i, jak ważnym jest "graczem" w Hiszpanii? Bo w Czechach wiemy, że Telefonica przejęła największego operatora i- jak już tu było pisane- najstarszego, czyli Eurotel. A wiemy, jak to bywa z takimi dużymi podmiotami gospodarczymi, a w tym przypadku może nawet monopolistą, jeśli chodzi właśnie o rynek ADSL :x
szyman12 pisze:Jedyne co na dobre to to, że sponsoruje Formułę 1
Tak, to prawda, nawet mam takie reklamy promujące Formułę 1, w swojej 6220 classic :-D Ale myślę, że znów nie tylko za to można chwalić operatora marki O2. W końcu, ktoś kiedyś napisał, że pre-paid brytyjski ma naprawdę ciekawe promocje i dużo różnych bonusów, z tego co czytam na stronce O2 UK. Inną pozytywną informacją, też z w/w kraju, jest chęć rozbudowy pojemności sieci przez O2 UK. Czyli jednak Telefonica, jako operator/właściciel tej marki/sieci nie szczędzi kasy na rozbudowę sieci. A wiemy, że brytyjskie Orange czy T-Mobile, współpracując razem, chcą zmniejszyć ilość stacji bazowych, dzieląc się, m.in. siecią :o :(

Cóż, po prostu nie ma idealnego operatora (tak, jak już nie ma Idei :P ). Sam wolałbym, aby to założyciel i pomysłodawca tej marki, dalej był jej właścicielem, ale widocznie musiało być inaczej. Ale, jeśli się nie mylę, dopiero po przejęciu przez hiszpańską Telefonica'ę brytyjskiego właściciela O2, zainwestowali również później w rynek niemiecki, czeski czy słowacki, także O2- can do :-D

Chwała Telefonica'e również za to, że "nie zniszczyli" tej marki, czego nie wybaczę Deutsche Telekom, gdy "pozbędą" się marki Era. Zresztą DT już od jakiegoś czasu chce przyzwyczaić Polaczków do tego paskudnego różu, przy okazji obniżając wartość marki Era Moja :x :cry: Nio, ale to w końcu temat o O2 :P

O2 - Together is better!

#440534  autor: Gadulski
 10 lis 2010, 18:42
Będąc kilka dni temu w Czechach kupiłem sobie nowy starter O2 :)
kosztował dokładnie 95 koron (około 16 złotych).
Oto kilka screenów właśnie z tej sieci:
Obrazek Obrazek

A także screen 3G z miasta Bohumin (dokładnie Stary Bohumin):
Obrazek

Ciekawostką jest też fakt, iż w Polsce sieć O2 nie wpuszcza operatora Play w Roamingu.

Pozdrawiam.

Obrazek

#440651  autor: rogmaniek
 11 lis 2010, 14:48
Gadulski pisze:Ciekawostką jest też fakt, iż w Polsce sieć O2 nie wpuszcza operatora Play w Roamingu.
Odnośnie tej kwestii: jak już kiedyś pisałem na mojej karcie O2 domyślnie telefon loguje się do- jeszcze- marki Erunia. Kiedyś, np. w wakacje 2009r. nawet za pierwszym razem można było wybrać, jako drugiego operatora, Ideę (tak moja 3510i wyświetla taką nazwę, nawet po zalogowaniu się do sieci Centka). Do sieci Polkomtela i P4 nie szło się zalogować, nawet za którąś z kolei próbą.

Ostatnio się coś zmieniło. Sieć PTC dalej ma priorytet, ale- co ciekawe- za drugą próbą można się zalogować do Plusika. A już do sieci Centka czasami za piątym razem, a chwilami trzeba jeszcze więcej prób, aby zalogować się do Idei :-D I tak, jak pisałeś, na karcie O2 UK nie da się zalogować do sieci P4.

O2 - Together is better!

#449426  autor: Gadulski
 29 gru 2010, 00:22
Karta O2 - CZ w roamingu Plusa loguje się do o2 - de :-)

Obrazek Obrazek

Niemieckie o2 niestety bez Cell Info...

Ja pisałem o czeskim O2 - nie wpuszcza Play, chociaż wydaje mi się, że wpuszczał około rok temu...

Obrazek

#450035  autor: rogmaniek
 31 gru 2010, 16:02
Gadulski pisze:Karta O2 - CZ w roamingu Plusa loguje się do o2 - de
Tak też myślałem. Chyba automatycznie jest tak ustawione, że np. karta O2 UK będzie się w Niemczech logować do O2 Germany, a choćby w Czechach do O2 CZ :-D
Gadulski pisze:Niemieckie o2 niestety bez Cell Info...
Trochę ot, ale jak byłem w Niemczech to tylko Vodafone wyświetlało jakieś cyfry, w ramach czy może zamiast CI. Ktoś kiedyś wspominał i z tego, co pamiętam chyba były to kody pocztowe?!
Gadulski pisze:Ja pisałem o czeskim O2 - nie wpuszcza Play, chociaż wydaje mi się, że wpuszczał około rok temu...
W moim O2 UK dalej nie chce się logować do sieci P4. Domyślnie w pierwszej kolejności sieć PTC, teraz zmieniło się i za drugą próbą można zalogować się również do sieci Polkomtela. Dopiero za piątą próbą czy nawet później do sieci Centka.

O2 - Together is better!