• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#320094  autor: bledos
 27 lut 2009, 17:56
Ściągneli Ci w trakcie trwania umowy?? ;) Wolę poczekać 24h w czasie trwania umowy, niż 24miesiące :) poza tym w Plusie taką operacje możesz załatwić tylko w salonie firmowym, w Play - w każdym...

#320095  autor: lakierski
 27 lut 2009, 18:03
bledos.Oczywiście,że po wygaśnięciu umowy,bo kto by chciał za to zapłacic kilkaset złotych.Trwało to 5 minut bez wcześniejszej wizyty,szybko i bez nerwów. :-D
Ostatnio zmieniony 28 lut 2009, 13:07 przez lakierski, łącznie zmieniany 1 raz.

#320097  autor: bledos
 27 lut 2009, 18:04
ja tam się nie denerwowałem... :)

na marginesie: bledos nie biedos ;p

#320106  autor: elrond
 27 lut 2009, 18:46
vinc, dzięki.

Czyli chodzi o kod bezpośredni do odblokowywania... myślałem ze oni może to robią kablem. Dobra, też sie pewnie wybiore, bo od pewnego czasu noszę się z myślą usunięcia simlocka. Będzie za free :)

#320116  autor: thonka
 27 lut 2009, 19:35
vinc pisze:thonka nie widziałeś, że news jest z 27.02.2009 r., a podobno istnieje taka możliwość od 23.02.2009 r. To jak nie po cichu?
podobno, a salony wg. moich informacji zostaly dopiero wczoraj poinformowane o takiej opcji ja nieodplatne sciaganie blokad stad moje 'nie po cichu'.
w play cos siada marketing i zagrywki staja sie coraz bardziej 'dziwne'. telefon na zyczenie, ktorego nikt nie chce dla Ciebie sprowadzac, teraz sciaganie simlockow z data wsteczna jakby im 4 dni roznice zrobily i belkot z 20 sekundami...

gadanie o 20sek oczekiwania na kod mozna miedzy bajki wsadzic, bo znajac zycie ludzie po drugiej stronie w zdecydowanej wiekszosci nie wiedza co to kopiuj-wklej (autentyk z rozmowy z BOK), a co dopiero jak beda mieli znalezc odpowiednia aplikacje do generowania kodu, akurat z tego, a nie innego modelu telefonu. tu wszystko zalezne jest od czynnika ludzkiego w centrali.
rozsadniej bylo podac, ze oczekiwanie to powiedzmy 1 dzien. jak sie komus bedzie chcialo po drugiej stronie kabla wygenerowac kod to wygeneruje i juz. ludzie by sie nie wkurzali, a gdyby dostali kod natychmiast lub powiedzmy nawet tego samego dnia nawet by sie cieszyli, ze trwa to tak krotko...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#320159  autor: senshiro
 27 lut 2009, 21:59
A czy koniecznie trzeba posiadać umowę, żeby zdjęli simlocka? Bo np. ja mam telefon kupiony w komisie, z rachunkiem z Play i oryginalną kartą gwarancyjną. Mógłbym liczyć na darmowe odblokowanie?

Obrazek

#320177  autor: yagi
 27 lut 2009, 22:47
lakierski, jak kody sa w bazie opratora to robia to na miejscu. Jak ich nie ma to albo generuja w centrali albo czekaja na kod od producenta...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#320184  autor: Antichrist
 27 lut 2009, 23:05
senshiro pisze:A czy koniecznie trzeba posiadać umowę, żeby zdjęli simlocka? Bo np. ja mam telefon kupiony w komisie, z rachunkiem z Play i oryginalną kartą gwarancyjną. Mógłbym liczyć na darmowe odblokowanie?
Najlepiej będzie, jak pójdziesz i sprawdzisz. Zawsze możesz udawać, że nie możesz znaleźć umowy. Skoro telefon był kupiony w Play, to jest w ich bazie, więc nie powinno być problemu.

']['€AM€LiT€ Proud Member
[scroll]The time has come, it's quite clear, our Antichrist is almost here ![/scroll]

#320195  autor: thonka
 27 lut 2009, 23:21
w play bardzo dobrze wiedza kto zakupil z jaka oferta dany telefon. po imei dojda czy byl to telefon kupowany na karte czy na abonament.
w tym drugim przypadku smiem twierdzic, ze bez umowy sie nie obejdzie.

jak dla mnie akcja z umowami lekko smieszna, bo przeciez uzytkownicy sami sobie simlockow play nie zalozyli wiec logiczne, ze jak aparat posiada blokade na play to z pewnoscia jest to telefon zakupiony u nich.
tu pewnie chodzi o to by masa komisow i innych zbieraczy fantow nie cwaniakowala i bez dowodu zakupu oraz ew. poswiadczenia, ze my to rzeczywiscie my poprzez umowe nie mogla zdjac blokady.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#320250  autor: tomko111
 28 lut 2009, 10:25
SimLock ściągnięty w czasie 5 minut, wszystko szybko, sprawnie i przyjemnie. :wink:

#320330  autor: senshiro
 28 lut 2009, 16:31
Antichrist pisze:Najlepiej będzie, jak pójdziesz i sprawdzisz. Zawsze możesz udawać, że nie możesz znaleźć umowy. Skoro telefon był kupiony w Play, to jest w ich bazie, więc nie powinno być problemu.
Gorzej jak mnie spytają np. o imię i nazwisko i jaki abonament u nich wziąłem, bo niestety nie mam pojęcia kto kupował ten telefon :|
No nic, przejdę się może kiedyś i zobaczę...

Obrazek

#320337  autor: Filip
 28 lut 2009, 17:09
A był już ktoś może z telefonem deserowym do ściągania simlocka? Czy tego też zdejmą za darmo jak mam paragon z play'a i ten formularz o wyborze telefonu na deser (dokładnie to PROTOKÓŁ POTWIERDZAJĄCY ZAKUP URZĄDZENIA)?

#320367  autor: vinc
 28 lut 2009, 19:24
senshiro pisze:Gorzej jak mnie spytają np. o imię i nazwisko i jaki abonament u nich wziąłem, bo niestety nie mam pojęcia kto kupował ten telefon
Według mnie będzie ciężko, ponieważ umowa jest wymagana do okazania. Jednak warto się przejść i zapytać czy bez tego da radę. Jak nie w pierwszym punkcie to w innym może się uda ;)

Filip do ściągnięcia blokady w takim przypadku potrzebny będzie dowód zakupu i karta gwarancyjna.

p.s. No i Tośka już bez blokady :-D

Obrazek

#320493  autor: senshiro
 01 mar 2009, 10:04
Marcin Gruszka pisze:Każdy klient, który jest abonentem pre-paid i chce ściągnąć za darmo simlocka musi posiadać dowód zakupu i kartę gwarancyjną. W przypadku post-paid - umowa o świadczenie usług telekomunikacyjnych i karta gwarancyjna.
A może uda mi się zdjąć simlocka jako abonentowi pre-paid? Bo z Play karty korzystam już od dawna, a zarówno dowód zakupu jak i kartę gwarancyjną posiadam... Jedyny problem może być, gdy porównają ceny telefonów, bo wyjdzie że kupiłem go na kartę za 49 zł :P (chociaż nie sądzę żeby chciało im się wchodzić w takie szczegóły - w końcu ogólnie spełniam wszystkie warunki :) ).

I jeszcze jedno pytanie - czy przy zdejmowaniu simlocka takim sposobem traci się jakieś dane w telefonie? Jest to traktowane jako "powrót do ustawień fabrycznych" czy bardziej jak wpisanie kodu np. do doładowujacego i tyle?

Obrazek

#320497  autor: yagi
 01 mar 2009, 10:19
senshiro pisze:bardziej jak wpisanie kodu np. do doładowujacego i tyle?
To jest najblizej prawdy. Co najwyzej telefon uruchomi sie ponownie ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#320541  autor: Publius
 01 mar 2009, 13:42
Był ktoś już może z modemem? Chętnie bym swojego E220 odblokował :P

#320568  autor: lakierski
 01 mar 2009, 15:42
Po usunięciu simlocka,wszystkie dane są na miejscu.Z modemów nie usuwają,też chciałem z mojego E160,nic z tego może kiedyś?

#320633  autor: piotros
 01 mar 2009, 20:58
Na stronie głównej Telepolis jest news...

Play zdejmuje za darmo simlocki w sprzedanych przez siebie telefonach. Wystarczy w dowolnym punkcie operatora przedstawić dowód zakupu i kartę gwarancyjną aparatu, w wypadku usług abonamentowych, dodatkowo umowę o świadczenie usług.

Zdjęcie blokady jest bezpłatne i kończy się stosownym wpisem w karcie gwarancyjnej. Simlocka z telefonu można pozbyć się za pomocą kodu, który otrzymuje się, w wielu przypadkach, na poczekaniu w punkcie sprzedaży.

I tu się nasuwa moje pytanie... Czy z telefonu LG KU990 w salonach Play ściągają simlocka od ręki kodem czy trzeba pozostawić telefon w salonie na dzień, dwa, bądź więcej?

#320636  autor: vinc
 01 mar 2009, 21:08
piotros pisze:I tu się nasuwa moje pytanie... Czy z telefonu LG KU990 w salonach Play ściągają simlocka od ręki kodem czy trzeba pozostawić telefon w salonie na dzień, dwa, bądź więcej?
Nie zostawiasz telefonu w salonie. Idziesz do salonu podajesz IMEI i wtedy jest wysyłany mail z prośbą o kod odblokowujący. Wobec tego jak zostanie natychmiast odesłany to masz zdjętego simlocka od ręki. Jak nie to wychodzisz z telefonem i konsultant zadzwoni do Ciebie byś ponownie przyszedł z telefonem i kartą gwarancyjną w celu wklepania kodu.

Obrazek