Fakt hiperłącza mi się pomieszały... =)
Wszystko mi się już miesza. Piszę reklamację i zanoszę ją jutro do Ery.
[ Dodano: 2007-06-22, 20:12 ]
Proszę, powiedzcie mi, jak mam zaadresować reklamację?
Polska Telefonia Cyfrowa Sp. z o.o.
[ Dodano: 2007-06-22, 20:30 ]
Co z tego wynika?
Odpowiedź z Ery.
Witam,
uprzejmie informuję, że na podstawie poniższego zgłoszenia, mając na uwadze Pani zadowolenie ze współpracy z Operatorem sieci Era, podjęłam decyzję o przywróceniu poprzedniego zestawu Ofert na koncie. W związku z tym aktywowałam bezpłatnie Ofertę blueconnect w telefonie i wyłączyłam Ofertę weekendową. Ponadto przywróciłam promocyjny upust, dzięki czemu opłata abonamentowa będzie naliczana w wysokości 35 zł brutto miesięcznie.
Tym samym obecnie są aktywne na Pani koncie Oferty, które znajdowały się w promocyjnym zestawie: Oferta uniwersalna i Oferta blueconnect w telefonie.
Jednocześnie nadmieniam, że w związku z modyfikacją Ofert w trakcie cyklu rozliczeniowego na fakturze z dnia 17.07.2007 zostanie wykazane wyrównanie opłat abonamentowych.
Ponadto uprzejmie wyjaśniam, że obecnie nie ma możliwości rozwiązania umowy bez obowiązku zapłaty przez Panią na rzecz Operatora kary umownej (900 zł). Podkreślam, że zgodnie z "Regulaminem Sklepu Internetowego Era" (§ 10), prawo do odstąpienia od umowy przysługiwało Pani w terminie do 10 dni od odebrania przesyłki z umową i telefonem. Ponieważ ww. termin został przekroczony, Pani prośba bądź reklamacja nie będzie mogła zostać rozpatrzona pozytywnie.
Wyjaśniam również, że informacje podane przez konsultantkę Biura Obsługi Abonenta w rozmowie telefonicznej były prawidłowe, gdyż zgodnie z regulaminem promocji "Internet w telefonie na odległość" (pkt. 3c), jest Pani zobowiązana do utrzymania minimalnej liczby 2 Ofert zadeklarowanych w momencie podpisywania umowy przez 24 pełne cykle rozliczeniowe.
Tym samym nie jest możliwe zmniejszenie przez Panią liczby Ofert (np. aby korzystać tylko z 1 Oferty uniwersalnej) w celu obniżenia opłaty abonamentowej.
Ponadto regulamin ww. promocji zawiera zastrzeżenie (zgodnie z pkt. 3d), że w przypadku zmiany Oferty z promocyjnego zestawu, Abonent traci bezpowrotnie upust promocyjny na Ofertę, z której zrezygnował. Szczegółowe informacje o Ofertach, m.in. o opłacie abonamentowej w wysokości 30 zł brutto za 1 Ofertę, zawarte są w "Załączniku cenowym do oferty taryf Era Nowy Komfort i Era Nowy Komfort VIP" (zgodnie z pkt. 3e).
Tym samym nie ma Pani obowiązku wybrania dodatkowej Oferty do promocyjnego zestawu, natomiast w przypadku rezygnacji z jednej z Ofert, która wchodziła w skład zestawu, zobowiązana jest Pani zastąpić ją inną w celu zachowania minimalnej liczby 2 Ofert.
Na Oferty wchodzące w skład promocyjnego zestawu (zarówno Ofertę uniwersalną, jak i Ofertę blueconnect w telefonie) przyznany jest upust na abonament, dzięki czemu opłata abonamentowa za te 2 Oferty wynosi 35 zł brutto miesięcznie. Natomiast standardowa opłata cennikowa za każdą Ofertę wynosi 30 zł brutto. Jeśli zdecyduje się Pani pozostać przy Ofertach z zestawu promocyjnego, to będzie Pani ponosiła opłatę za abonament w wysokości określonej w regulaminie promocji (35 zł brutto), natomiast jeśli znowu Pani dokona modyfikacji Ofert, to utraci Pani upust i każda nowo aktywowana Oferta będzie podlegać opłacie abonamentowej w wysokości 30 zł brutto miesięcznie.
Wyjaśniam także, że w serwisie I-BOA wyszczególnione opłaty abonamentowe nie zawierają przysługujących upustów - powyższa informacja zamieszczona jest w I-BOA z symbolem gwiazdki ("*"). Przypuszczam, że pisząc w swojej korespondencji o kwocie abonamentu 60 zł brutto za 2 Oferty opierała się Pani na wysokości abonamentu z I-BOA, która nie uwzględnia wspomnianego upustu.
Informuję ponadto, że abonament na fakturze nr 524805230607 z dnia 17.06.2007 został naliczony w wyższej wysokości, gdyż obejmuje dwa cykle rozliczeniowe:
* niepełny cykl, w którym nastąpiła aktywacja karty SIM (23.05-16.06.2007)
* oraz następny pełny cykl rozliczeniowy (17.06-16.07.2007).
Chciałabym w tym miejscu przypomnieć, że zgodnie z "Regulaminem Świadczenia Usług telekomunikacyjnych" (§ 11), opłaty abonamentowe są naliczane proporcjonalnie do czasu korzystania i płatne z góry za każdy cykl rozliczeniowy, z wyjątkiem pierwszego cyklu. Opłata abonamentowa za pierwszy cykl rozliczeniowy jest naliczana proporcjonalnie do czasu korzystania z usług w tym cyklu, tzn. od dnia rozpoczęcia świadczenia usług do ostatniego dnia okresu tego cyklu rozliczeniowego.
Mam nadzieję, że powyższe wyjaśnienia okażą się pomocne.
Z pozdrowieniami
Ewa **********
starszy konsultant ds. korespondencji
Internetowe Biuro Obsługi Abonenta sieci Era
[email protected]
http://www.era.pl