• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#17333  autor: WitekT
 14 wrz 2005, 22:36
Napis Idea jest zakodowany w telefonie, w jego oprogramowaniu. Po prostu jest tam taka tablica z listą sieci. W "powietrzu", z nadajników, idzie tylko wyznacznik sieci (w tym wypadku 260-03), a tenefon sam dopasowuje nazwę do tego wyznacznika.

#17334  autor: zgreev
 14 wrz 2005, 22:38
kiri, przeczytales caly watek czy tak poprostu piszesz... bo to co napisales juz zostalo wytlumaczone :)

sciagnac sobie logo orange na phona i z glowy :) :)

zamocni.pl - coming really soooooooooooon...

#17335  autor: Kiri
 14 wrz 2005, 22:40
Sam nie wiem co o tym myśleć...ale nadal będe się upierać przy swoim...za dużo osób ma jeszcze stare telefony , dlatego to nie może być zależne od tego..za dużo kombinacji...hmm nie może być tak że część użytkowników będzie miala w telefonikach napis Idea a część Orange...To musi być sterowane zdalnie poprzez nadajniki..i tyle :)

==KiRi==

#17336  autor: zgreev
 14 wrz 2005, 22:50
to nie zalezy od modelu telefonu tylko od karty sim... przynajmniej ja tak to rozumiem, nowsze obsluguja jakies polecenia, czy tez moga byc upadetowane zdalnie a starsze nie... tak ja to rozumiem, co wcale nie znaczy ze tak jest:)

zamocni.pl - coming really soooooooooooon...

#17337  autor: WitekT
 14 wrz 2005, 22:51
Dobrze kombinujesz. ;)
Sam telefon też musi to wspierać. :)

#17339  autor: Michu
 14 wrz 2005, 22:52
Mi powiedzieli w BOK'u ze wszystko zalezy od kart SIM INTELIGENT jak jest to nawet w starym telefonie bedzie orange... ja nie wiem czy to prawda, bo sie nie znam.

Moje pytanie jest inne. Czy jest szamsa zeby zobaczyc lub uslyszec konferencje naa zywo? W celu unikniecia odpowiedzi typu - weź pomarańcze i do namiotu jutro... dodam ze mieszkam w Szczecinie i mam staly dostep do sieci:) :D

#17343  autor: WitekT
 14 wrz 2005, 23:11
No my nie mamy możliwości transmisji - nie zapowiada się też, żeby to robił Centek... :)

#17344  autor: Michu
 14 wrz 2005, 23:14
to ja poprosze o relacje smsowe, albo emailowe. Moze to glupie, ale od 5 lat interesuje sie dosc ostro telefonia komorkowa i w momencie kiedy nastepuje zmiana marki i calkowicie nowa oferta to dla mnie to jest raj :) Nowosci to moj żywiol. Czy telepolis bedzie na bierzaco jutro?? bo ja juz od 6 bede siedzial na kompie :) i poprosze o wiecej fotek namiotu :)

#17345  autor: Wojt2004
 14 wrz 2005, 23:15
tak troche od tematu odchodzac tzn. od nazwy Idea a czepiajac sie samego "milego dnia" to chyba jest mozliwosc zmiany tego, pamietam jak na samym poczatku gdy idea dzialala to w nowy rok pisalo bodajze "Do siego roku", wiec moze teraz bedzie ORANGE WITAMY

#17346  autor: D@rio
 14 wrz 2005, 23:16
WitekT pisze:Napis Idea jest zakodowany w telefonie, w jego oprogramowaniu. Po prostu jest tam taka tablica z listą sieci. W "powietrzu", z nadajników, idzie tylko wyznacznik sieci (w tym wypadku 260-03), a tenefon sam dopasowuje nazwę do tego wyznacznika.
Nio ;) czy tak jak ja twierdzilem :) ...nie bedzie tak ze nagle znikad pojawi sie Orange na telefonach gdzie dotychczas widnieje napis IDEA - MILEGO DNIA...

#17347  autor: D@rio
 14 wrz 2005, 23:19
Wojt2004 pisze:tak troche od tematu odchodzac tzn. od nazwy Idea a czepiajac sie samego "milego dnia" to chyba jest mozliwosc zmiany tego, pamietam jak na samym poczatku gdy idea dzialala to w nowy rok pisalo bodajze "Do siego roku", wiec moze teraz bedzie ORANGE WITAMY
Nie wiem skad moglobyc dosiego roku :) ...chyba ze zrobili update karty sim zdalnie i w jakis cudowny sposob zmienili te nazwy. Ale pierdolnik "MILEGO DNIA" jest wgrywany na SIMa i nie jest bezposrednio sterowany przez siec GSM. Nawet jak sobie pojedziesz za granice i bedziesz korzystac z zagranicznego operatora w ramach umowy roamingowej to tez bedziesz widzial np. EUROTEL CZ - MILEGO DNIA :-)

#17348  autor: Wojt2004
 14 wrz 2005, 23:21
D@rio pisze:
Wojt2004 pisze:tak troche od tematu odchodzac tzn. od nazwy Idea a czepiajac sie samego "milego dnia" to chyba jest mozliwosc zmiany tego, pamietam jak na samym poczatku gdy idea dzialala to w nowy rok pisalo bodajze "Do siego roku", wiec moze teraz bedzie ORANGE WITAMY
Nie wiem skad moglobyc dosiego roku :) ...chyba ze zrobili update karty sim zdalnie i w jakis cudowny sposob zmienili te nazwy. Ale pierdolnik "MILEGO DNIA" jest wgrywany na SIMa i nie jest bezposrednio sterowany przez siec GSM. Nawet jak sobie pojedziesz za granice i bedziesz korzystac z zagranicznego operatora w ramach umowy roamingowej to tez bedziesz widzial np. EUROTEL CZ - MILEGO DNIA :-)
Hmm no wlasnie to mnie zastanawia, a na 100% tak bylo, oj cuda sie dzieja :D

#17349  autor: D@rio
 14 wrz 2005, 23:23
Michu pisze:Mi powiedzieli w BOK'u ze wszystko zalezy od kart SIM INTELIGENT jak jest to nawet w starym telefonie bedzie orange... ja nie wiem czy to prawda, bo sie nie znam.

Moje pytanie jest inne. Czy jest szamsa zeby zobaczyc lub uslyszec konferencje naa zywo? W celu unikniecia odpowiedzi typu - weź pomarańcze i do namiotu jutro... dodam ze mieszkam w Szczecinie i mam staly dostep do sieci:) :D
Natomiast Pani z BOKu wpuscila Cie w maliny (znowu wychodzi kompetentny BOK IDEI...). Karty SIMIntelligent to karty z technologia SAT (Sim Aplication Toolkit). Czyli tym dodatkowym menu ze skrotami do uslug w telefonie. I owszem, zawartosc tego menu mozna zdalnie aktualizowac. Natomiast identyfikator sieci a co za tym idzie nazwa wyswietlana na display'u w telefonie to zupelnie inna bajka.
Dodam ze odpowiednikiem w IDEI SimIntelligent jest PlusMega w PlusGSM czy czy SIMExtra w Erze. Bo chodzi o jedna technologie. Tyle ze idea sobie to poprostu tak "profesjonalnie" i ladnie nazwala ;)

#17351  autor: gawel2901
 14 wrz 2005, 23:27
D@rio pisze: Nie wiem skad moglobyc dosiego roku :) ...chyba ze zrobili update karty sim zdalnie i w jakis cudowny sposob zmienili te nazwy. Ale pierdolnik "MILEGO DNIA" jest wgrywany na SIMa i nie jest bezposrednio sterowany przez siec GSM. Nawet jak sobie pojedziesz za granice i bedziesz korzystac z zagranicznego operatora w ramach umowy roamingowej to tez bedziesz widzial np. EUROTEL CZ - MILEGO DNIA :-)
"DOSIEGO ROKU" było na zasadzie stanu konta w simplusie lub nazwy miasta w jakim sie znajdujemy. ;-)

#17352  autor: Michu
 14 wrz 2005, 23:28
no ok... ale jest grupa ludzi trzymajacych władze i uporczywie powtarzajacych, ze ORANGE pojawilo sie na wyswietlaczu ?? Anomalia??

#17356  autor: D@rio
 14 wrz 2005, 23:40
gawel2901 pisze:
D@rio pisze: Nie wiem skad moglobyc dosiego roku :) ...chyba ze zrobili update karty sim zdalnie i w jakis cudowny sposob zmienili te nazwy. Ale pierdolnik "MILEGO DNIA" jest wgrywany na SIMa i nie jest bezposrednio sterowany przez siec GSM. Nawet jak sobie pojedziesz za granice i bedziesz korzystac z zagranicznego operatora w ramach umowy roamingowej to tez bedziesz widzial np. EUROTEL CZ - MILEGO DNIA :-)
"DOSIEGO ROKU" było na zasadzie stanu konta w simplusie lub nazwy miasta w jakim sie znajdujemy. ;-)
Nio, teraz sie zgodze. Bo nie wierze aby cos takiego bylo w IDEI :) Obydwie rzeczy, czyli sprawdzanie stanu konta lub tzw. CELL INFO na 50tce jest zarzadzane przez siec. Co do tego ostatniego, to jest ustawione w szafach poszczegolnego BTSa co ma sie wysylac na tym kanale (na caly BTS lub na jego jeden poszczegolny sektor mozna to ustawic...) Normalnie, zasada juz jest ze wysyla sie tam teren geograficzny lub miejscowosc w ktorej stoi BTS...ale tak naprawde mozna tam rownie wpisac HAPPY NEW YEAR ;-) ....dodam, ze mozna to zdalnie update'owac z Centrum Nadzoru Sieci.

#17359  autor: Wojt2004
 14 wrz 2005, 23:44
Chyba sie z wami zgodze :wink: bylo to ladnych pare lat wiec dobrze nie pamietam :)

#17361  autor: D@rio
 14 wrz 2005, 23:49
Wojt2004 pisze:Chyba sie z wami zgodze :wink: bylo to ladnych pare lat wiec dobrze nie pamietam :)
Nio :-D nie dalismy sie jednak wpuscic w maliny :-D ;)

#17362  autor: Wojt2004
 14 wrz 2005, 23:52
D@rio pisze:
Wojt2004 pisze:Chyba sie z wami zgodze :wink: bylo to ladnych pare lat wiec dobrze nie pamietam :)
I wlasnie dzieki temu lubie te forum, zawsze profesjonalna odpowiedz

Pozdrawiam :)

#17363  autor: D@rio
 14 wrz 2005, 23:58
Wojt2004 pisze:
D@rio pisze:
I wlasnie dzieki temu lubie te forum, zawsze profesjonalna odpowiedz

Pozdrawiam :)
:-D

...bo tutaj sami profesjonalisci i pasjonaci telekomunikacji z Wielkim Wodzem Witkiem na czele :-D ;)

Pozdrawiam ;) ...i mowie dobranoc ;)