Użytkownik
Ranga
Zapalony dyskutant
Ale ja będę drążył temat, ponieważ uważam, że jako klient powinienem wiedzieć dlaczego usługi nie są dobrze realizowane. Tym bardziej, że mam dokładnie ten sam problem. Dlaczego w takim razie inni abonenci mogą dostać konkretną i prawdziwą odpowiedź a ja nie? Niejednokrotnie składałem reklamację w tej sprawie i dostaję w odpowiedzi kłamstwa - czyli "telefon był chwilowo poza zasięgiem". Chwilowo? Przez pół dnia to jest chwilowo?! I Play twierdzi, że mam obowiązek restartowania telefon kilka razy dziennie jeżeli chcę być w zasięgu sieci. Kpina!!! Oprogramowanie nie jest dla mnie czarną skrzynką i zrzucanie winy na nie, "siły wyższe" i "bo tak" to nie jest udzielenie odpowiedzi na pytanie.play4you2 pisze:Wybacz, ale nie mogę wypowiadac się na temat zgłoaszeń innych Abonentów i ich reklamacji. To co powiedziałem, jest wszystkim, co mogę zamieścic. Niemniej jednak nie było to związane z siecią radiową P4. Proszę, nie pytaj mnie więcej o te powody, gdyż nie udzielę Ci na to odpowiedzi.pawelpp pisze:Jakie to były przyczyny?
Miałem identyczny problem, pod *111# pokazywało że nowy pakiet minut jest włączony, a minut mi nie przyznano. Po telefonie pod *500 byłem dość zdenerwowany, bo musiałem tłumaczyć konsultantowi, że tych minut rzeczywiście nie ma i nie da się ich stanu nigdzie sprawdzić, chociaż *111# twierdzi, że pakiet jest aktywny. Konsultant w końcu dał się przekonać, żeby zrobić zgłoszenie techniczne i następnego dnia przyznano mi te minuty.Sławek pisze:Doszedl kolejny problem, identyczny jak ten z poczatku marca. Aktywowalem nowy pakiet minut do wszystkich. Pakiet widnieje jako wlaczony ,a minut brak, oplate oczywiscie nalicza.
Ależ absolutnieSławek pisze:Dales sie sprowokowac
Nie wiem ile masz zapytan problemowych, tak czy owak zdradziles sie, ze troszke sobie nie radzicie we dwoch. Zreszta nawet gdybym mial racje, to i tak nie przyznalbys tego, bo to by bylo podcinanie galezi na ktorej siedzisz i rozumiem to
Ok, ja to rozumiem. Jednak, z pozoru czasem proste sprawy przybierają dość skomplikowany obraz. Nie mówie tu o jakiejś celowości czy złośliwości. Sprawdza się "coś" związanego z danym tematem i odkrywa inne utrudnienia, które mogą na to wpływać. Klient otrzymuje odpowiedź kompletną (zazwyczaj, że wszystko jest już ok) i nie przedstawiamy szczegółów technicznych rozwiązania sprawy (chyba że, jest takie życzenie Klienta i nie ku temu przeciwskazań). W takich przypadkach powstaje swego rodzaju opinia, że "błacha" sprawa jest rozwiązywana bardzo długo. Nie chcę tu usprawiedliwiać działań poszczególnych konsultantów. Mówię tylko o sprawach, które się trafiają i maja taki wydźwięk.Sławek pisze:Uwierz mi, ze najchetniej w ogole nie udzielalbym sie w tym temacie. Czasem mnie nosi, kiedy czekam w nieskonczonosc na zalatwienie prostego z mojego punktu widzenia problemu. I to nie jest uwaga do Ciebie, tylko do calego Play.
Jak wyżej, wszystko zależy od zgłaszanej sprawy. Nie zawsze kozna cos rozwiązać w ciągu kilku minut.pawelpp pisze:1) na odpowiedź nie trzeba by było czekać co najmniej (!) kilka dni
Na ten temat juz się wypowiadałem i nie bedę szczegółowo omawiał tych spraw. Formularze póki co są i nie bedą wprowadzane zmiany. Wszystko jest realizowane zgodnie z prawem.pawelpp pisze:2) OK postępowałby zgodnie z prawem (choćby nawet kwestia wypełniania formularzy)
Ależ to istnieje. Wszystko zależy od tego, co zgłaszamy i na jakiej podstawie ma być wystawiona korekta. Każda sprawa jest indywidualna, więc nie bedę omawiał szczegółowo kwestii związanych z wystawianiem korekt.pawelpp pisze:3) istniałoby coś takiego jak korekcja faktury lub przelew na konto (zgodnie z prawem)
Jak wspomniałem, wszystko zależy od zgłaszanej sprawy. Większość prostych spraw jest rozwiązywana podczas jednego kontaktu. Wszystko to, co zgłaszacie choćby informacyjnie na tym forum z całą pewnością nie da się "zamknąć" podczas kontaktu telefonicznego.pawelpp pisze:4) wystarczyłby jeden kontakt z OK w celu załatwienia sprawy
Kontaktujemy się z Klientami, jeżeli poznamy rozwiązanie, jednak czasami nie ma mozliwości nawiązania połączenia (Klient nie odbiera itp.). W takich sytuacjach rozwiązanie przesyłamy albo na Play 24 albo wysyłamy stosownego SMS-a z informacją (zakładając, że to było zgłoszenie telefoniczne). W przypadku reklamacji, kontakt zwrotny jest ZAWSZE w postaci korespondencyjnej.pawelpp pisze:5) OK kontaktowałby się z klientem w celu udzielenia odpowiedzi w formie innej niż nie działający (prawidłowo) Play24
Nie podważam tych słów, ale mogły być one uzyte przez konsultanta w konkretnej sytuacji i raczej nie dotyczyły usługi jako całej, tylko były częścią całej wypowiedzi. Niemniej jednak, jeżeli to była całościowa wypowiedź, rzeczywiście nie powinna ona mieć miejsca.pawelpp pisze:6) nie usłyszałbym od operatora odpowiedzi "to nie jest możliwe" albo "to jest zbyt kosztowne". Tak - dla Play prawidłowe realizowanie połączeń we własnej sieci jest zbyt kosztowne.
Jak napisałem, każda sprawa jest indywidualna. Twoja również i dlatego otrzymujesz takie informacje zwrotne, jakie mają zastosowanie w chwili obecnej. Różni Abonenci mają różne zgłoszenia, więc nie mogę generalizować, że przyczyną np. braku zasięgu jest to, czy tamto. Wybacz, ale ode mnie nie uzyskasz informacji dotyczących zgłoszeń innych Abonentów i tych przyczyn. Z mojej strony temat uważam za zamknięty. Mam nadzieję, że mnie rozumiesz i nie odbierzesz tej informacji personalnie. Jak doskonale Wiesz, zawsze Możesz liczyć na moją wypowiedź w danym temacie, jeżeli nie jest ona związana z ogólnie pojętą Tajemnicą Telekomunikacyjną i w ramach obowiązującego prawa. Jeżeli zgłaszasz cos do nas (Play) indywidualnie, wówczas też odpowiedź masz indywidualnie. Zarówno tutaj, na forum ogólnym jak i nawet indywidualnie nie mogę poruszać tematów związanych ze zgłoszeniami innych osób.pawelpp pisze:Ale ja będę drążył temat, ponieważ uważam, że jako klient powinienem wiedzieć dlaczego usługi nie są dobrze realizowane.
Tak się zdarza, jezeli Pakiet uruchamiamy danego dnia. Wówczas pod kodem *111# system przesyła informacje, że dyspozycja aktywacji Pakietu jest złozona, ale widoczne to jest jako aktywacja. Rzeczywiście będzie on aktywny dopiero nastepnego (zazwyczaj) dnia. Jak prześledzimy regulaminy tych Pakietów, jest to zgodne z danym Regulaminem. Jest punkt, który informuje precyzyjnie, kiedy taka aktywacja ma być ostatecznie dokonana.invadersmustdie pisze:*111# twierdzi, że pakiet jest aktywny. Konsultant w końcu dał się przekonać, żeby zrobić zgłoszenie techniczne i następnego dnia przyznano mi te minuty.
Mój problem jest banalnie prosty - da się go opisać za pomocą jednego zdania "Brak zasięgu do czasu ręcznego zalogowania się do sieci/restartu telefonu w przypadku kiedy telefon jest ustawiony na automatyczny wybór operatora". Piszę o tym na forum, bo od Play nie uzyskałem pomocy. Z reszta pisałem już o tym i przykro mi, ale widzę, że ty także nie wyjaśnisz mi tego. W takim razie mam tylko potwierdzenie, że problem istnieje i nie mozna go łatwo rozwiązać.Różni Abonenci mają różne zgłoszenia, więc nie mogę generalizować, że przyczyną np. braku zasięgu jest to, czy tamto.
Generalnie ja zazwyczaj nie zaprzeczam, tylko składam pewne wyjasnienia. Jeżeli jest coś, z czym np. mogę się nie zgadzać, to o tym mówię. Sprawę związaną z zasięgiem omawiałem już wiele razy. Powiem raz jeszcze, że nie ma żadnych kłopotów z tym związanych. Jeżeli są, napiszcie prosze do naszego Rzecznika, o co on sam zresztą prosił.pawelpp pisze:Jeżeli nie możesz czegoś potwierdzić to przynajmniej nie zaprzeczaj.
Jeżeli zgłaszałeś reklamacje, to tak jak mówiłem, odpowiedź otrzymujesz pisemnie. W takich przypadkach nie wysyłamy SMs z informacją, że zgłoszenie zostało rozwiązane.pawelpp pisze:Nigdy mi sie nie zdarzyło żebym dostał informacje SMSem o tym, że zgłoszenie jest rozpatrzone.
Nigdy zgłoszenie nie zostało rozpatrzone w ciągu paru minut.
Jak juz powiedziałem, z szablonów technicznych nie zrezygnujemy. Co do samych reklamacji, Operator ma prawo do złożenia wniosku Abonentowi (lub Użytkownikowi) prosby o uzupełnienie reklamacji. W takich przypadkach złożona reklamacja uznawana jest za nierozpatrzoną. Dopiero po odesłaniu stosownych informacji, dana reklamacja jest rozpatrywana, a jej czas "leci" od momentu przesłania tych informacji, a nie od momentu złożenia pierwotnego pisma. Jest to zgodne z obowiązującym prawem.pawelpp pisze:Według mnie punkt 2) nie powinien mieć miejsca
dla tego ze sa problemy np:z GPRS-emgorliwy17 pisze: Jak ktoś ma problem z zasięgiem Play'a dlaczego nie ustawi sobie odbioru Plusa? Co tez wam zrywa?
jakos w innych sieciach potrafia to rozwiazywac szybciej...gorliwy17 pisze:sieć Play ma 3 lata... z miesiąca na miesiąc jest CORAZ więcej klientow... dajcie im troche czasu... więcej klientow= dłuższe oczekiwanie na odpowiedz...
jak ktos zglasza problem TERAZ to nie chce miec go rozwiazanego za miesiac, bo w przypadku np. blednego naliczania pakietu moze sie zdarzyc, ze komus nie zostanie nic na koncie, a sprawa dalej bedzie czekac...gorliwy17 pisze:Czy te wasze problemy naprawde musza być rozwiązane W TEJ CHWILI?
i tu sie mylisz... rotacja - to jest problem. za takie pieniadze nikt nie chce powaznie podchodzic do tak niewdziecznej pracy, a to juz sie problem play, a nie nowych osob.gorliwy17 pisze:Pozatym jak sadze do BOKU sa przyjmowane ciągle nowe osoby...
jak ktos zostal dopuszczony do rozpatrywania problemow, to przeszedl NIEZBEDNE szkolenia umozliwiajace funkcjonowanie na danym stanowisku, nikt nie rzuci laika na szeroka wode zaraz po przyjeciu do pracy.gorliwy17 pisze:dajcie im "wejsc" w struktore firmy...
taaa... ostatnio znajoma chciala sie dowiedziec czy jak doladuje podczas trwania stanu darmowego konto za 30zl, to czy automatycznie przedluzy jej sie SD. w jednym powiedzieli, ze nie wiedza, a w drugim, ze tak, wiec doladowala na miejscu, a potem sie okazuje, ze SD nie zostal przedluzony. malo tego, musi czekac do konca poprzedniego pakietu SD, zeby znow skromnie doladowac za 30zl i wlaczyc SD. Zeby wiedziala o tym wczesniej od KOMPETENTNEGO konsultanta, to by poczekala tydzien do konca poprzedniego SD z doladowaniem za 30zl i doladowala tylko za 5zl. Oczywiscie w salonie konsultantka wypierala sie jakoby ona miala cos takiego powiedziec...gorliwy17 pisze:przypominam również ze Play ma SALONY!
to ja dziekuje za taka pomoc, gdzie zgloszenia sa gubione, rozpatrywane po czasie, albo trzeba sie od nich odwolywac, bo definitywnie byl gdzies blad sieci, a mimo to nie uznano reklamacji, ze o stanie wyuczenia BOKu czy jak juz napisalem wyzej pracownikow salonow nie wspominajac.gorliwy17 pisze:kazdy z Play chce wam pomóc więc zachowujcie troszke Kultury...
bo, zaden operator nie ma takiej dezinformacji na kazdym szczeblu obslugi klienta jak play o czym z reszta swiadczy ta i poprzednia czesc tego tematu... juz pisalismy tu strone-dwie wczesniej jak to wyglada - w BOKach sie nie wyrabiaja lub nie potrafia pomagac (z tego co pamietam play ma na 100% callcenter w Szczecinie, Gdansku, Poznaniu i jeszcze jakis BOK w centrali w Warszawie) to jest P4Y, ktory sprzata po nieudolnych konsultantach.gorliwy17 pisze:żaden inny op kogoś podobnego do serwisów nie wprowadził a przydało by się
a czemu Ty zakladasz, ze nie mialem nic wspolnego z play? tak mialem, wiec moze najpierw poszukaj, a potem sie bulwersuj: http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?p=384433#384433gorliwy17 pisze:czemu TY sie wypowiadasz nt obsługi klienta Playa? miales z nimi cos kiedyś WSPOLNEGO??
hmmm... no to ja juz nie wiem dlaczego w tym temacie jest 13 stron postow, a w drugim, juz zamknietym bylo ich 85 stron (ile to postow to sobie policz, na kazda strone jest ich po 15)...gorliwy17 pisze:uzurpujesz sobie prawo do Krytykowania Playa na prawo i lewo...
Ty sobie chyba zartujesz... jesteś MODEM tego serwisu, jego REPREZENTANTEM wiec nie możesz powiedzieć... robie co chce mówie co chce bo to jest tylko moje zdanie... co by bylo gdyby nagle Sirmark napisal na forum ze sieć X jest *** ale spoko to jest tylko moje zdanie... ;| Swoimi wypowiedziami reprezentujesz ten serwis więc OBIEKTYWIZM jest wymagany...thonka pisze: to co pisze to moje wlasne, prywatne zdanie, ktore wyrobilem sobie przez w/w juz doswiadczenie z play. to, ze jestem moderatorem w zadnym stopniu nie zabrania mi pisania mojego subiektywnego, a jakze, zdania na temat play.
widac jak czytales moj posty z moim problemem...gorliwy17 pisze:rozumiem ze twoja karta w Play zostala kupiona tylko poto zeby sobie nazekać... konto ważne rok wiec heja
co jest nieobiektywnego w moim poscie? ze BOK w play jest fatalne? a moze to, ze jednak mialem problem z play?Ty sobie chyba zartujesz... jesteś MODEM tego serwisu, jego REPREZENTANTEM wiec nie możesz powiedzieć... robie co chce mówie co chce bo to jest tylko moje zdanie...
Może ta wypowiedź jest nie do mnie, ale ja np wolę mieć możliwie stały kontakt ze światem - np w ostatnią sobotę podczas tragedii jedynie PTC u mnie w Płocku obsługiwała bdb ruch - za każdym razem mogłem się dodzwonić - 2ga simka Play Fresh - totalna niemożność nawiązania kontaktu telefonicznego. Wolę płacić troszkę więcej (chociaż Heyah nie jest praktycznie droższa od Play Fresha) a mieć bdb jakość świadczonych mi usług.gorliwy17 pisze:3 lata to naprawde niewiele na zbudowanie sieci i wprowadzenie "wysmienitych standardów"
Dodam kwestię dotyczącą roamingu Plusa.gorliwy17 pisze:Obiektywizm wymaga podejścia do problemu z 2 stron... wypowiedzi twoje nt Play'a mozna streścić krotko" Play jest do d**y i cokolwiek nie robią( i zrobią jest zle)
na erze sie jeszcze nie zawiodlem przez 3 lata, znam dobrze ich oferte, jak jest o nich temat to pisze, bo nie mam powodu pisac o nich zle.gorliwy17 pisze:Obiektywizm wymaga podejścia do problemu z 2 stron... wypowiedzi twoje nt Play'a mozna streścić krotko" Play jest do d**y i cokolwiek nie robią( i zrobią jest zle)
Wystarczy dla kontrastu przeczytać twoje wypowiedzi nt Ery...
Tutaj połowicznie się zgodzę. 3 lata to bardzo dużo. Zauważ też, że pracownicy, także Ci zarządzający procesami nie wzięli się znikąd. Część z nich na pewno wcześniej pracowała w obecnej konkurencji. Z jakiegoś powodu stamtąd odeszli, może nie podobały im się reguły korporacyjne, może kasa, może po prostu chcieli spróbować pracy w nowej firmie.gorliwy17 pisze:... 3 lata to naprawde niewiele na zbudowanie sieci i wprowadzenie "wysmienitych standardów"