• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
  • Strona 10 z 11
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 #352894  autor: papys
 16 sie 2009, 18:23
fenix189 pisze:Panie papys, zamiast używać tego czegoś co nazywa się Play zmień operatora, bo po prostu szkoda nerwów, czasu i wszystkiego co poświęcasz na korespondencję z Play i załatwianie spraw z takimi idiotami, chyba, że lubisz się męczyć na siłę bo Play cię nie wiem czym zaczarował. Z taką firmą nie chciałbym mieć do czynienia nawet jakby za darmo mi udzielali wszystkich swoich usług.
No mi tylko jak na razie przeszkadza jakość rozmów na szczęście nie zawsze się zdarza. Jakby nie było PLAY najtaniej mi wychodzi. ja nie przebieram jak do kogoś dzwonie czy to play czy polsat czy inna sieć. Teraz tyle tego się namnożyło, że jak dzwoni się to nie wiadomo do jakiej sieci. Poza tym nie wiem jak ale np play online mi nie przerywa w porównaniu do iplusa czy blueconnecta całe szczęście, że można było zrezygnować z iplusa, bo teoretycznie szybciej śmiga, ale na wioska się zawiesza, przytyka przy technologi EDGE. Play ma mniejszy zasięg i jest wolniejszy ale 1mega w zupełności wystarcza nawet do ściągania filmów. Może i by warto było przejść do plusa ale cena i przede wszystkim ;(
Plus strasznie miesza w cennikach nie upraszcza tylko komplikuje a jak się liczy wychodzi drożej mam już kilka osób w sieci i kilka co tylko czekają na przejście z plusa, bo narzekają na ceny.

Nie chce nikogo obrażać ale jesli sobie przypomnicie historie jak sieci łapały klientów to zauważycie, że każda jest kierowana do odpowiednich ludzi.

era gsm - łapała każdego bo była pierwsza nie miała obranej strategii

plus gsm - wielka promocja dla rolników, dla osób co mają ziemie, ich najwięcej nałapali i dlatego najlepszy i zasięg był na wsiach, kijowy zasięg jakościowo o czym świadczy EDGE.
dalej ta strategia samo swoi dalej kierują oferte do rolników, może i dlatego kolor ich flagowy zielony jak pastwiska ;)
http://gsmonline.pl/portal/news/news.jsp?s0n_id=4880

Orange- nowa sieć swego czasu nałapała rencistów osoby z pierwsza grupą staruszków dała im największe zniżki
http://felektr.katalogi.pl/Przed%C5%82u ... t8465.html

PLAY nowa sięc skierowana do młodych i zamożnych

http://pcfoster.pl/aktualnosci/telefoni ... wypal.html

L.T

#352905  autor: Barciur
 16 sie 2009, 19:09
papys pisze: PLAY nowa sięc skierowana do młodych i zamożnych
najtansza siec na rynku skierowana do zamoznych? :|

#352907  autor: kwistas
 16 sie 2009, 19:10
fenix189 pisze:Panie papys, zamiast używać tego czegoś co nazywa się Play zmień operatora, bo po prostu szkoda nerwów, czasu i wszystkiego co poświęcasz na korespondencję z Play i załatwianie spraw z takimi idiotami, chyba, że lubisz się męczyć na siłę bo Play cię nie wiem czym zaczarował. Z taką firmą nie chciałbym mieć do czynienia nawet jakby za darmo mi udzielali wszystkich swoich usług.
Bez urazy, ale coś tu jest nie tak, wytłumacz mi jedno, dlaczego sieć taka jak Play może dać lepsze warunki na sieci Plusa, a Plus na własnej infrastrukturze gorsze?

Polityka firmy?
Na to wygląda, podejście Plusa do klienta się już dawno pogorszyło. Najlepsze jest to, że jeśli coś się dzieje nie tak, przeskakuje na zasięg Plusa i po problemie, a płacę o wiele taniej od abonentów Plusa, czyż to nie parodia?

#352911  autor: Łukasz_W
 16 sie 2009, 19:17
kwistas pisze: Bez urazy, ale coś tu jest nie tak, wytłumacz mi jedno, dlaczego sieć taka jak Play może dać lepsze warunki na sieci Plusa, a Plus na własnej infrastrukturze gorsze?

Polityka firmy?
Na to wygląda, podejście Plusa do klienta się już dawno pogorszyło. Najlepsze jest to, że jeśli coś się dzieje nie tak, przeskakuje na zasięg Plusa i po problemie, a płacę o wiele taniej od abonentów Plusa, czyż to nie parodia?
Ale co ma piernik do wiatraka? Temat dotyczy jakości rozmów w sieci P4, a nie polityki Polkomtela czy jakichś parodii...

#352920  autor: rogmaniek
 16 sie 2009, 19:46
opti,

Jak zobaczyłem te zdjęcia, to normalnie tragedia!!!! Nigdy takiej kaszanki nie widziałem, aby się radiolinie nakładały na anteny sektorowe :shock: Z tą drabinką, to też śmieszne! Co pracownicy tej firmy/podwykonawcy wyczyniają?! Na szczęście w Wielkopolsce takiej kaszany raczej nie odstawiają, przynajmniej nie widziałem. Ale znów, o czym już nie raz pisałem, szczędzą na porządnych, własnych konstrukcjach i ogrodzeniach dobytku ;-) Ale zdarzają się konstrukcje, które wzorem W3 ogradzają :P Chociaż, to że wykorzystują stare kominy, to może znów chodzi o czas, który ma być możliwie najkrótszy, na budowę stacji. A wiadomo, jak to jest w naszym kraju z tymi pozwoleniami, ech :roll:

[ Dodano: 2009-08-16, 20:13 ]
kwistas pisze:dla tej strony nadaj istnieje IDEA GSM, to tłumaczy wszystko.
Ciekawe... Może oni także, jak ja, chcieli by, aby nadal istniała marka Idea :shock: :P Żartuję rzecz jasna, ale moje zdanie o rebranding'u, czyli "niszczeniu" cennych i raczej polskich marek, pewnie już znacie :lol: Pozdro!

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#352926  autor: user_delete10
 16 sie 2009, 20:31
Cena nie jest najważniejsza Kwistas, wolę dać więcej ale żeby nie było cyrku, w W3 mogę być raczej pewny, że skorzystam z podstawowych usług. Skoro tak jest dobrze w Play, to skąd forum jest zasypane problemami tych, którzy wybrali 4 opa? Lepiej niż w Plusie jest w Play?To czemu Plus jest liderem a Play nie dogania W3? Gdyby byli tacy super na prawdę to by Play miał już 10 mln klinetów, jakoś nikt się nie kwapi do przenoszenia nr. ani do zawierania nowych umów/kupowania starterów tak, żeby było ogólnopolskie poruszenie. Chyba cały czas Play nie będzie żebrał od Plusa zasięgu? Bo swojego nie potrafią zrobić...

#352935  autor: muchakk
 16 sie 2009, 21:29
w W3 mogę być raczej pewny, że skorzystam z podstawowych usług.

Niestety ja już tego taki pewny nie jestem ;-) Od około 2 miesiecy Orange zaczęło świrować, prędzej też były problemy, ale nie aż takie (zasięg znika co chwilke- jakby ktoś odcinał prąd BTSom ;-) ). Jako, że mnóstwo rozmawiam, postanowiłem kupić 2 telefon i karte Play. Jakość rozmów jest IDEALNA. Na dodatek wszędzie gdzie jestem mam ich zasięg (3G) czego nie mogę powiedzieć o wielkiej trójcy ....

Jak dla mnie (bynajmniej w mojej miejscowości) Play wygrywa jakością...

:D :mrgreen:

#352936  autor: Barciur
 16 sie 2009, 21:31
fenix189 pisze:Chyba cały czas Play nie będzie żebrał od Plusa zasięgu? Bo swojego nie potrafią zrobić...
Co to znaczy żebrał? Play słono za to płaci.

#352937  autor: kwistas
 16 sie 2009, 21:42
fenix189, Plus istnieje chyba już ze 14 lat, Play niedługo będzie miał 3 lata, budowa infrastruktury idzie im bardzo dobrze w porównaniu do Plusa 14 lat temu, żebranie to całkowicie niepoprawne słowo, Play musi korzystać z roamingu krajowego by zapewnić konkurencyjność na rynku, ja bym to nazwał pożyczaniem infrastruktury za sporą sumkę. :wink:

W mojej okolicy Orange ma najgorszą jakość połączeń, ale za to zasięg mają najlepszy.
Plus, ma w miarę dobrą jakość połączeń, zasięg nie powala na kolana zasięg po za miastem zanika cały czas.
Era najlepsza jakość połączeń, zasięg lepszy od Plusa, niestety, szkoda że Play nie wybrał roamingu krajowego Ery. :-)
Play ostatnio dobra jakość połączeń porównywalna z Erą, zasięg ograniczony, ale w końcu to młoda sieć.
Oczywiście Play nie jest święty, zdarzają się problemy, ale jakoś nie są to straszne problemy.

Dobra już nie będę spamował, bo wątek nie tego dotyczy, ale chciałem oświecić parę osób.

#352939  autor: tranquilizedmj
 16 sie 2009, 21:47
fenix189 pisze:Cena nie jest najważniejsza Kwistas, wolę dać więcej ale żeby nie było cyrku, w W3 mogę być raczej pewny, że skorzystam z podstawowych usług. Skoro tak jest dobrze w Play, to skąd forum jest zasypane problemami tych, którzy wybrali 4 opa? Lepiej niż w Plusie jest w Play?
Moim zdaniem cena gra bardzo ważną rolę. Wcześniej miałem telefon w Orange Firmowym przez jakieś 5 lat. Teraz od niecałego roku jestem w Play. Rozmawiam 3 razy więcej, za tą samą cenę. Dosłownie trzy razy!

Ale nie o tym miałem pisać. Forum jest zasypane problemami, bo jak nie ma problemu to nikt się nie żali, nie szuka rozwiązania. Sam mam jeszcze niestety Orange Go - do darmorozmów z rodziną (jeszcze ich nie przeniosłem) i w Łodzi w GSM Orange mam spore problemy - albo nie połączy, albo słychać metaliczny pogłos, albo najzwyczajniej w świecie zrywa połączenie. I jakoś się tym nie żalę. Pewnie i tak nikt by mi nie uwierzył, że pomarańcza wywija takie numery :)

Natomiast GSM Play'a to przy tym ideał. Zdarzają mi się kilkusekundowe przerwy w rozmowie, ale co dziwne dopiero kiedy rozmawiam powyżej 5-7 minut. Do pięciu minut dźwięk kryształ :) A jakość dużo lepsza niż w GSM Plusa. Niestety nie mam telefonu 3G, aby móc przetestować zasięg Play w 3G :(

#352940  autor: widex
 16 sie 2009, 21:51
Jeżeli porównując P4 do innych to jakość/zasięg w skali 1/6 to:
Era - 5/5
Plus - 5/4
Orange - 3/2

Play - zasięg dobry, nie zrywa połączeń. Jest kłopocik z handover 3G => 2G.

Zasięgu nie oceniam, bo Play działa tylko w moim mieście, poza lasy. Co do jakości oceniam dobrze.

Jeżeli ktoś szuka dziury w całym i psioczy na Play, to niech nie korzystam z ich oferty - jest duży wybór. Takie osoby powinny być wdzięczne za konkurencję.

#352941  autor: muchakk
 16 sie 2009, 21:52
Pewnie i tak nikt by mi nie uwierzył, że pomarańcza wywija takie numery :)

Ja wierze bo u mnie również Orange świruje. Ostatnio w ogóle cała ich siec się sypie, a na temat BOKu nie będę się wypowiadać...

#352945  autor: Orfi
 16 sie 2009, 22:04
Dziwne, bo też korzystam z kart Orange, Plusa, Ery i Play i najstabilniej, w mojej okolicy działa Era i Plus, Orange ciut słabiej, częściej się przelogowuje, chociaż jakość rozmów jest wysoka. Co do Playa, to wiosną od momentu wprowadzenia Play 2G były problemy z rozmowami i przejściem z 3G do 2G, ale teraz na mieście jest ok, trochę gorzej jest w okolicach Lublina, czasami potrafi zerwać połączenie-sporadycznie.

Orfi

#353133  autor: user_delete10
 17 sie 2009, 19:23
Na jakość rozmowy nie wpływa tylko sieć ale i to jaki tel mamy pamiętajmy. Zwróćmy uwagę na to począwszy od tego, że każdy model ma inny głośnik do tego, że od starości mogą się robić zakłócenia i od zabrudzenia. Więc jednoznacznie nie można mówić o jakości poł. tu i tam... Może gdzie indziej, gdzie jest zupełnie inne zagęszczenie miejscowości, miast i tym samym inne rozmieszczenie nadajników ale u nie w GOPie chyba jest najmniej problemowo z komórkami.

#353157  autor: muchakk
 17 sie 2009, 21:31
Zwróćmy uwagę na to począwszy od tego, że każdy model ma inny głośnik do tego, że od starości mogą się robić zakłócenia i od zabrudzenia

Orange mam w 5 miesięcznym LG KU990. Wszyscy moi znajomi maja takie same problemy w Orange jak ja....

#353181  autor: opti
 17 sie 2009, 23:40
rogmaniek,

no tak sam widziales na fotach jak to wyglada haha.. musze przyznac ze u mnie w Debicy na szczescie bts'y playa sa postawione w pelni profesjonalnie.. a co do tematu zrywania polaczen, po ok 200min wykonanych i odebranych polaczen w zasiegu wlasnym playa musze powiedziec ze wszystko jest w jak najlepszym porzadku.. jakosc rozmowy bdb, zero przycinek, zrywan itp.. miejmy nadzieje ze operator w koncu dogra temat ustawien wlasnych bts'ow i bedzie tak w calym kraju w sieci wlasnej :-D

#353485  autor: user_delete7
 19 sie 2009, 09:15
z tego co się dowiedziałem od kolegi który budował infrastrukutre dla P4, teraz ma inny projekt chyba Era ale nie ważne. To nadajniki PLAY są nastawione na 150% nadawania a normalnie czyli Plus,Era,Orangutan są na 120% i przez to występować mogły peroblemy w rozmowach, też P4 jako jedyny OP w Polsce stawia nadajniki 2G na światłowodach które cos polepszają jakość nadawanego sygnału za razem w naprawie są taniutkie ;-) to jaż tak po za temacikiem :P

#353494  autor: tesla
 19 sie 2009, 09:39
TSB pisze:To nadajniki PLAY są nastawione na 150% nadawania
tia, a pan Gruszka jak kupuje 1kg cukru to dostaje 1,5kg :-D
TSB pisze:też P4 jako jedyny OP w Polsce stawia nadajniki 2G na światłowodach które cos polepszają jakość nadawanego sygnału za razem w naprawie są taniutkie
a świstak siedzi i zawije je w te sreberka :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
P4 opiera swoją transmisję backbone o Netię. Na Punkcie Styku Netia/P4 pojawiają się linie radiowe Stratexa i Huawei które tworzą sieć PDH między dalszymi stacjami.
Wracając do światłowodów- prawdziwe mistrzostwo jest w Oranżerii, ale to tylko dlatego że wykorzystują infrastrukturę TPSA. Niezłą sieć światłowodów ma tak Era jak i Plus.

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#353499  autor: Marens
 19 sie 2009, 09:58
P4 jako jedyny OP w Polsce stawia nadajniki 2G na światłowodach które cos polepszają jakość nadawanego sygnału za razem w naprawie są taniutkie ;-) to jaż tak po za temacikiem :P
Obrazek

Pewnie dosyłają do strategicznych miejsc a potem leci już radiem.
Na pewno nie zasilaliby samego 2G światełkiem bo mija to się z celem. Jak już to 3G tak jak to ma miejsce w Orange.

[ Dodano: 2009-08-19, 20:23 ]
Nie ma jak jakość techniczna PLAY 2G. Telefon leży sobie na biurku, dzwonie na niego a tu abonent jest chwilowo niedostępny.
 #358895  autor: papys
 10 wrz 2009, 21:35
Jak ktoś jest ciekawy mojej kolejnej korespondencji z play (prosze czytac poprzednie moje posty)

"Sprawa zgłoszona telefonicznie Status zamknięcia: 01-09-2009 Data zamknięcia: 01-09-2009

Komentarz zamknięcia: Sprawa zamknięta po nieudanym kontakcie dnia 01-09-2009. Został wysłany sms z informacją: Witamy, Twoje zgloszenie nr 11123730 zostalo rozwiazane. Aby poznac szczegoly prosimy o kontakt z PLAY pod numerem *500 lub 790 500 500. W celu rozwiązania zgłoszenia proszę o podanie przykładowej daty oraz godziny z trzech ostatnich dni kiedy wystąpiły utrudnienia ze złą jakością połączeń głosowych. Na tej podstawie będziemy mogli dokładnie przeanalizować zgłoszenie."

Dodam, że od 2007 już reklamuje złą jakość połączeń teraz ponownie zmieniłem telefon na nokie e52.
Jestem aktualnie na roamingu we Włoszech ale przed przekroczeniem granic Polski w Cieszynie w nowej noki dalej występował problem i właśnie tego dotyczyło to zgłoszenie.
Na moje szczęście lepsza jakość jest połączeń jak korzystam z roamingu ale za granicami Polski ;/

Czy sądzicie jak nie mogą tego problemu rozwiązać od kilku lat... to można to
zgłosić do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów?

L.T
  • Strona 10 z 11
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9