• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
  • Strona 8 z 179
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 179
 #988264  autor: spotify
 10 kwie 2018, 21:46
zwariowany.kurczak pisze: Hmm taki "zuper" że poleciał po bandzie i dał totalnie bez limitu neta? Taki super, że wywalił kasę na spoty wizerunkowe? Tak naj naj, że non stop grzebią przy tym NW!, a idzie jak pod górkę? I taki naj iż dał jedną z najelastyczniejszych ofert pre-paid? 1zł/dziennie czy 25zł/mc? I taki super super iż na siłę nagania "skoczków" ofertami chyab 6mc za 0zł i możliwość rezygnacji i zwrotu kosztów? To chyb desperacja... i walka o tabelki. Kiedyś rozdawali startery.... :mrgreen:
Januszując, Pre-paid T kosztuje z konta 2zł/rok + 5zł doładowanie.
Czy ja wiem? Oferty na kartę są lepsze u konkurencji i nie stosuję przycinania prędkości do 15Mb/s.
Desperacja? W ten sposób Play zdobywał rynek? Rozdawanie za darmo byś tylko w tej sieci był i "testował" A rozdawanie preferowały wszystkie sieci w swojej historii.
Prawda jest taka, że dzisiaj są już stawki tak niskie, że TMobile nie zacznie wojny cenowej bo nie ma z czego. Musi inaczej zdobyć rynek. Więc próbuje. Ale o 4-5 lat moim zdaniem za późno. Teraz będzie im ciężko.
Co najwyżej po ciężkiej walce są w stanie zbliżyć się do Plusa pod względem ilości SIM. Szansa na większy udział w rynku będzie wtedy, gdy Play z Orange zapchają się na amen ;)
 #988272  autor: zwariowany.kurczak
 10 kwie 2018, 22:00
spotify pisze:zy ja wiem? Oferty na kartę są lepsze u konkurencji i nie stosuję przycinania prędkości do 15Mb/s.
Mb/s to się możemy licytować.. w światłowodzie. Na mobilnym 1-3Mb/s ujdzie jeśli ping niski. Nie rozumiem roszczeniowości co do sieci ma być 10000000GB/s kwadrat i . Od neta jest kabel i wifi w domu/szkole/pracy.
Kolejnym który może namieszać jest MOICO
http://www.telepolis.pl/wiadomosci/-akt ... 41990.html

o ile to nie wydmuszka jak Folx czyt coś takiego...
 #988281  autor: iphoneski
 10 kwie 2018, 22:30
spotify pisze:Szansa na większy udział w rynku będzie wtedy, gdy Play z Orange zapchają się na amen ;)
Ale przecież play i Orange nie bedą sobie siedzieć z piwkiem i czekać na to zapchanie, jedni i drudzy będą przecież sieć modernizować żeby do zapchania nie doszło. Już po implementacji 2600 się odetkało, u siebie mam 80 Mb/s na tym paśmie, bo ma mały zasięg i się nie zatyka. Mowa o play, zgubiłem prepaida orange i nie mogę sprawdzić jak u nich to pasmo. A teraz jak Orange będzie robić lte 2100 to odetkają inne pasma, a wojna na gb chyba już jest na wykończeniu, więcej ludzie nie przejedzą, już teraz mało kto zużywa to, co dostaje. Nawet 10 gb w smartfonie cieżko zużyć jak mało podróżujesz.
@zwariowany.kurczak próbowałem to wytłumaczyć wczoraj, wyszło średnio, aż mnie poniosło na koniec ;)
 #988283  autor: spotify
 10 kwie 2018, 22:39
zwariowany.kurczak pisze: Mb/s to się możemy licytować.. w światłowodzie. Na mobilnym 1-3Mb/s ujdzie jeśli ping niski. Nie rozumiem roszczeniowości co do sieci ma być 10000000GB/s kwadrat i . Od neta jest kabel i wifi w domu/szkole/pracy.
Nie będę się tutaj licytować bo ja z nie z tych. Mnie nie przeszkadza 15Mb/s a tylko brak WoWifi. Już wiele razy powtarzałem, że w telefonie do komfortowego użytkowanie 15Mb/s jest aż nadto.
Ale prepaid to jest głównie oferta do zamulaczy internetu i im przeszkadza, że Tmobile przycina w tej taryfie neta.

@iphoneski
Ręcę opadają. Orange i Play się szybciej zapchają bo technicznie i zasobami są słabsze. Plus I TM raczej na razie to nie grozi. Więc jeśli ludzie odczują spadki prędkości w P4 lub w O bo pasma nie są z gumy to wtedy jest szansa dla TM. Plusowi z zasobami w piwnicy na pewno to nie grozi.
 #988284  autor: iphoneski
 10 kwie 2018, 22:59
Dobra mniej zasobów ale możesz przecież rozbudowywać stacje dodając sektory, stawiać nowe bts itp. Poza tym t-m nie ma aż tak strasznie więcej tych pasm, to nie są jakieś kosmiczne różnice żeby to miało mieć wielkie znaczenie.
 #988286  autor: iphoneski
 10 kwie 2018, 23:09
iphoneski pisze:Dobra mniej zasobów ale możesz przecież rozbudowywać stacje dodając sektory, stawiać nowe bts itp. Poza tym t-m nie ma aż tak strasznie więcej tych pasm, to nie są jakieś kosmiczne różnice żeby to miało mieć wielkie znaczenie.
Dużo zależy od konfiguracji. Jak dobrze wykorzystasz to co posiadasz to do zapchania wcale nie musi dojść.
 #988287  autor: spotify
 10 kwie 2018, 23:36
iphoneski pisze:Dobra mniej zasobów ale możesz przecież rozbudowywać stacje dodając sektory, stawiać nowe bts itp. Poza tym t-m nie ma aż tak strasznie więcej tych pasm, to nie są jakieś kosmiczne różnice żeby to miało mieć wielkie znaczenie.
Sam wiesz jak trudno postawić BTS'a. Play się każdego sposobu chwyta, nawet akcje do Kowalskiego aby sam się zgłosił z działką. A miliarda anten też nie da się na jednym BTSie powiesić.
TM o wiele więcej zasobów nie ma ale ich więcej mimo wszystko a także o wiele mniej użytkowników w sieci oraz bardziej konserwatywne podejście do rozdawania GB na lewo i prawo.
 #988289  autor: marcin19883
 10 kwie 2018, 23:43
Orange i Play napewno się nie zapchają. Orange inwestuje w światłowody gdzie się da a Play ma szybkie radiolinie. Jak długo korzystam z Play, to nie widziałem, żeby na swoim macierzystym zasięgu chodził wolniej niż konkurencja.
 #988290  autor: spotify
 10 kwie 2018, 23:53
Kolejny, który żyje marzeniami i trzyma głowę w chmurach. :roll:
Powtarzam, że pasma nie są z gumy
Co mają światłowody i radiolinie do anten, pasm i częstotliwości? To ważna ale inna para kaloszy
I jeszcze mało widziałeś, skoro twierdzisz, że Play już nie klęka. Klęka już dawno w wielu miejscach i już przerzucał i przerzuca nadal obciążenie na roaming. Orange ma większą siatkę nadajników ale również łapie zadyszki. Teraz z P4 na plecach tym bardziej. Sam będąc w Orange to odczuwam, zwłaszcza na tzw "zadupiach". Ale z kim tu prowadzić rozmowę, jak ktoś twierdzi, że 1Mb/s wystarczy do komfortowego użytkowania internetu mobilnego....
Każdy Zyd chwali swoje, zwłaszcza jak ma w tym przypadku wiele GB za niewielkie koszty lub też jest uwiązany umową terminową.
 #988292  autor: MobileMaster
 11 kwie 2018, 00:08
Czy rzeczywiście T-mobile ma aż tak dużo więcej zasobów od Play?
LTE1800 T-mobile - obecnie współdzieli 15 MHZ z Orange czyli 7,5 MHz po rozwodzie 10 MHz vs Play 10 MHz ( w planach 15 MHz?)
LTE800 T-mobile 10 MHz vs 5 MHz Play
LTE2600 T-mobile 15 MHz vs 20 MHz Play.
LTE2100 - T-mobile najprawdopodobniej będzie 10 MHz (ale jeszcze nie odpalił na duża skale tak jak Play vs Play 10 MHz (w niektórych miejscach jeszcze 5 MHz).

Ja tutaj nie widzę żadnej znaczącej przewagi w szerokości pasma, ale wiadomo w tej chwili porównać tych operatorów jest trudno bo jest zbyt duża różnica w liczbie BTS'ów, ale za 2 lata może być różnie, szczególnie ze już teraz Play ma zdecydowanie więcej odpaleń LTE2600 niż N!.
spotify pisze:Sam wiesz jak trudno postawić BTS'a. Play się każdego sposobu chwyta, nawet akcje do Kowalskiego aby sam się zgłosił z działką. A miliarda anten też nie da się na jednym BTSie powiesić.
Patrząc na dane w BIP to zgodę dostają zgodę na 95% (jak nie więcej) lokalizacji.
 #988297  autor: spotify
 11 kwie 2018, 01:13
MobileMaster pisze: Ja tutaj nie widzę żadnej znaczącej przewagi w szerokości pasma, ale wiadomo w tej chwili porównać tych operatorów jest trudno bo jest zbyt duża różnica w liczbie BTS'ów, ale za 2 lata może być różnie, szczególnie ze już teraz Play ma zdecydowanie więcej odpaleń LTE2600 niż N!.
TMobile obecnie ma 19,8Mhz na 1800, więcej w 800Mhz, więcej w 900Mhz. Sam sobie sprawdzisz gdzie i jak.
Powtarzam jak mantrę, o 50% mniej ludzi (15mln Play vs 10mln Tmobile). Ponadto ilość przepchniętych przez sieć danych. Wg raportów Play ma zużycie większe niż bodajże Orange z T-Mobile razem wzięte lub też prawie takie (nie pamiętam już teraz dokładnie ale ogromne tak czy siak)
I właśnie sam napisałeś - więcej odpaleń 2600 bo to pojemnościówka i nawet z tym odpalaniem jest mocno dociążony. T-Mobile jako N! ma prawie 10,5 BTS'ów a Play niecałe 6tys (docelowo zapowiadali na poziomie Plusa do 2020 włącznie czyli 7tys z kawałkiem) . T-Mobile ma jeszcze wielki zapas odpaleń w stosunku do Play (Orange również), bo jeszcze nie szaleje z odpaleniem 2600 gdzie popadnie. Nie stawiają choinek anten full wypas dookoła BTSu jak Play, bo jeszcze nie muszą. To dotyczy również Orange. Ponadto w wątku na forum o N! chłopaki zapowiadali wiele odpaleń nowych BTSów sieci T-Mobile, więc ich ilość jeszcze wzrośnie. W takim tempie, gdy Play osiągnie ok 7 tys stacji docelowo, N! się zbliży do ok 11tys.
Niemcy też mogą wyłączyć DCS jak Play i przeznaczyć 15Mhz na L1800 przy współdzieleniu kolejnych 5Mhz L1800 dla Orange (wg umowy, która trwa tam do 2027 bodajże).
Zauważ, że Play już w wielu miejscach musiał się posiłkować L2100, najpierw 5Mhz a później 10Mhz. N! dopiero zaczyna.

Nie brońcie aż tak tego Playa. Sam mam Orange i widzę co się dzieje. Jestem bo mają ofertę która mi odpowiada ale nie znaczy, że nie jestem świadom tego, że te dwie sieci się najszybciej i najmocniej zapychają. Przecież widzę, jak systematycznie spada mi prędkość internetu ale oczywiście nie drastycznie a na "wiochach" już w ogóle, gdzie co drugi na sztywno lata z RPlay(Orange LTE). Podobnie jest z Playem. Nie mam klapek na oczach. Same raporty speedtest o tym świadczą, że wszyscy operatorzy nadal inwestują, dokładają anteny a średnie prędkości i tak spadają.
P4 i O mają największą ilość kart SIM, rozdają dane na lewo i prawo. Orange ze względu na liczną siatkę BTSów wolniej się zapcha od Play ale mając ich na swoich barkach - może również w tym samym czasie. Umowa między O a P4 trwa do 2021 włącznie jeśli mnie pamięć nie myli. Oczywiście mają jeszcze LTE Plusa ale gdy tylko się w Plusie odczują na własnej skórze tzw "pijawki" z P4 (nie oszukujmy się, szkielet zielonych nie jest tak pojemny i nowoczesny jak N!) to Solorz ich pogoni na kopach. Roaming w Play to nie tylko dla tej sieci wzrost zasięgu ale również przerzut obciążenia, jeśli własna sieć macierzysta w danym miejscu nie wyrabia. Lepsze 3Mb/s w roamingu niż 3kb/s na macierzystej ;) Play ma to dobrze przemyślane, jak również to, że stawiał stacje tam gdzie konkurencji się nie opłacało. W ten sposób zyskiwał klientów a gdzie własnego zasięgu nie miał, to zasięg przejmowali operatorzy roamingowi. I tak też jest do dzisiaj.
A zapchanie mam na myśli, że różnica w działaniu internetu między P4 z Orange vs Plus i T-Mobile będzie widoczna gołym okiem i odczuwalna bez robienia speedtestów. Coś na zasadzie lejek 1Mb/s (Play Orange) vs pełna prędkość przed wykorzystaniem pakietu, oczywiście zdławiona też obciążeniem np ok 10Mb/s (Plus T-Mobile) Oczywiście to jest tylko przykład do wyobrażenia co mam na myśli.
Więc wracając do mojego wątku, T-Mobile musi dużo włożyć energii aby udział w rynku był na poziomie co najmniej Plusa. I ewentualny większy udział od Plusa zyska tylko dzięki temu, że ludziom nie będzie odpowiadać zamulenie sieci ze strony pomarańczowych i fioletowych, ponieważ stawki są już tak niskie, że na wojnę cenową nie ma co liczyć. Chyba, że Solorz sypnie groszem i wyjmie z sejfu swoje zasoby oraz unowocześni swój szkielet. Wtedy będzie mocniejszy od niemieckiej sieci.
 #988300  autor: marcin19883
 11 kwie 2018, 03:42
Oj Spotify jak niby Orange może klękać od 3Mbps dla Playa? To nieprawda. U mnie Orange poległ po kilku tygodniach świeżego uruchomienia lte800 w zeszłym roku latem. I to w kilku miejscach. Przed daniem Playowi lte. Za to Play swoje lte ma na tym samym poziomie od 1.5 roku, czyli postawienia masztu. A tam gdzie już ma od długich lat to samo.
 #988312  autor: piotrzet
 11 kwie 2018, 08:38
Normalnie. Nie byłoby problemu gdyby do nadajnika podłączyła się 1-2 osoby z play ale gdy podłączy się z 20 to nawet to że ma ograniczenie 3 Mb/s to i tak nadajnik obciąży

https://www.speedtest.net/result/a/6235774785.png
 #988326  autor: iphoneski
 11 kwie 2018, 11:18
spotify pisze:Ale z kim tu prowadzić rozmowę, jak ktoś twierdzi, że 1Mb/s wystarczy do komfortowego użytkowania internetu mobilnego....
To już chyba moderator wyjaśnił wystarczająco, skoro ty się lepiej od moderatorów znasz to może trzeba z administracją pogadać jeśli się nie znają na telekomunikacji?
 #988352  autor: marcin19883
 11 kwie 2018, 13:28
piotrzet pisze:Normalnie. Nie byłoby problemu gdyby do nadajnika podłączyła się 1-2 osoby z play ale gdy podłączy się z 20 to nawet to że ma ograniczenie 3 Mb/s to i tak nadajnik obciąży
U mnie na wsi dosyć sporo osób ma Playa wśród znajomych. I do tego skanuje wifi a tam same routery od Playa i neostrady hahahaha
 #988357  autor: spotify
 11 kwie 2018, 13:46
iphoneski pisze: To już chyba moderator wyjaśnił wystarczająco, skoro ty się lepiej od moderatorów znasz to może trzeba z administracją pogadać jeśli się nie znają na telekomunikacji?
Jeżeli dla Ciebie 1Mb/s jest komfortowym użytkowaniem, to się nie dziwię, że nie ma dla Ciebie różnicy czy sieć jest zapchana czy nie. Ważne że masz Play, dodatkowe usługi, którymi się możesz pochwalić i dużo GB w pakiecie.
128kb/s to będzie dla Ciebie też wystarczająca prędkość, bo po 5 minutach strona www się otworzy i tak czy siak idzie korzystać z internetu :)
Dla takich użytkowników nigdy Play nie jest i nie będzie zapchany (w sumie każdego operatora to tyczy), bo działa. Słabo ale działa. :roll: :roll: :roll:
 #988411  autor: Morvius
 11 kwie 2018, 21:14
Ale bardzo proszę o spokój. Bo zaraz znów jakieś kłótnie tu wyjdą. O gustach i komforcie się nie dyskutuje, każdy ma swoją strefę komfortu. :roll:

Klasyczny obserwator wątku.
  • Strona 8 z 179
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 179
  • 1
  • 6
  • 7