Użytkownik
Ranga
Stary wyjadacz
Internet zdecydowanie lepiej obecnie chodzi w Orange niż w Play. N! obecnie net na 3G lepiej chodzi niż w Plusie (omijam LTE).albo - jak moja żona - nie korzystają z internetu i nie zwracają uwagi na jakość połączeń (a "jakoś" rozmawiać przecież można), tylko liczy się dobra oferta no-limit.
Ok, wg Ciebie to może być jakaś awersja do Orange. Ale nie musisz pisać o tym wszystkim, że ta sieć jest koszmarna albo, że nju jest zepsuty przez Orange. Niektórzy właśnie wolą Orange niż Play.Według mnie nju buzz to zdecydowanie najlepsza obecnie oferta w PL, zepsuta niestety przez sieć Orange.
Tam nigdy żadna sieć dobrze nie chodziła. Jak w szachach. W jednym kwadracie świetnie chodził TM a w innych - nie szło gadać. Podobnie z Plusem. Ponadto zauważ też jedną rzecz. Gdy W3 budowało swoje nadajniki to było dawno temu. Inaczej miasta wyglądały. Play zamiast budować swoje, to tylko potrzebne dobudował a resztę dokleił do nadajników W3 i to jeszcze z poparciem UKE aby szybko powstały. Kiedyś pracowałem w firmie, która budowała nadajnik dla opów przed P4 na Warmińsko Mazurskim. Wiesz ile czasu trwała budowa niektórych nadajników, zanim sie dostało zgodę? Ok 1 roku, czasami nawet dwa lata. A Play stawiał szybkością kosmosu.Okolice Grodziska Maz pod Wa-wą - było i jest tragicznie, często rozłącza po połączeniu, zasięg w leżącym swobodnie telefonie skacze od zera do pełnego zakresu.
Same antyki. Dobre telefony ale antyki. Kolega miał właśnie K800i i on wszystkich dobrze słyszał a z nim nie szło gadać (na Play). Pożyczyłem mu swój - SE W995 i to samo. W końcu kupił sobie smartfona i eureka - dobrze go słyszymy.Mój (bardzo) prywatny ranking sieci, wszystko testowane na oryginalnych kartach (nie roaming), sieć 3G, na telefonach WaveI/Wave3/SE K850i/SE p1i
Czytałem cały wątek o N! i rozmawiałem z ludźmi na PW. Potwierdzają również co piszę. Jest różnica ale dla użytkownika niezauważalna. Kierujesz się teraz całkowicie subiektywizmem. Na pewno nie ma takiej różnicy jak piszesz i przyrównujesz do biegunów. Już pisałem i powtórzę. po raz enty i ostatni.Nie zauważyłem również - i nie tylko ja, wystarczy poczytać forum bardziej całościowo - aby sieci T-m i Orange działały jednakowo, a wręcz przeciwnie. Pomimo, iż powinno być bardzo podobnie - są to nadal dwa bieguny, ogromnie od siebie oddalone w jakości.
Również zauważyłem, że urządzenie ma znaczenie w przypadku Orange. Nowsze urządzenia lepiej sobie radzą.KA pisze:Same antyki. Dobre telefony ale antyki. Kolega miał właśnie K800i i on wszystkich dobrze słyszał a z nim nie szło gadać (na Play). Pożyczyłem mu swój - SE W995 i to samo. W końcu kupił sobie smartfona i eureka - dobrze go słyszymy.
Zauważ również jedną rzecz. Np jak wrzucę SIM do mojego W995 albo do starej poczciwej Nokii C2 - dobrze słyszę i nie narzekam. Narzekają Ci co ze mną rozmawiają. Dzisiejsze telefony mają lepszą jakość rozmów i przede wszystkim lepsze słuchawki.
Wszystko wskazuje, że chodzi o Aero2 i przedstawianie się jako Plus. Zasięg trzyma na U900, a w momencie rozmowy stacja zrzuca do U2100 jeśli zasięg pozwala. Tutaj upatrywałbym tych zmian zasięgu.KA pisze:Co do jakości np Plusa. W teorii telefon podaje przeważnie wszędzie Full Kreski a po rozpoczęciu rozmowy spada zasięg do jednej lub dwóch kresek. Straszna dziwna sytuacja. Rozmawiałem tu z kilkoma osobami na PW - i też się nad tym zastanawiali. Oczywiście nie w każdy miejscu i nie przy każdej rozmowie jest taka sytuacja w Plusie ale jest.
Do tego w Plusie na 2G - ucina sylaby jak się dobrze wsłuchasz.
Miałem takie sytuacje w Playu na roamingu Plusa i Orange - przy jednej kresce, przy próbie połączenia wyrzucało z sieci. O dziwno w tej samej lokalizacji na karcie Orange można było gadać.KA pisze:I jeszcze jedno - przeważnie ale nie zawsze - w Plusie na zasięgu 2 lub jednej kreski, przy rozpoczęciu rozmowy masz jak w banku zerwanie rozmowy. W innych sieciach takiego czegoś nie ma.
Więc samo patrzenie na telefon w Plusie ile to on ma kresek - można o kant D rozbić.
Jest różne obciążenie sieci. W końcu częstotliwości, poza U900, każdy ma swoje. Były rejony, przed modernizacją, gdzie był genialny Orange, a marny T-Mobile i odwrotnie. Siłą rzeczy, po modernizacji, kawałek tortu należący np. do Orange będzie bardziej obciążony, a część T-Mobile prawie pusta czyli automatycznie więcej zasobów.Halset pisze:Wszędzie jest z zasięgiem w O i TM tak samo. Są tylko miejsca, gdzie coś im nie wyszło z optymalizacją i w jednych zrywa Orange podczas gadania a w innych miejscach TM.
Jeśli Twój okres jest np. 14-13 dnia miesiąca i dzisiaj 15 lutego zlecisz zmianę okresu na 1 do ostatniego dnia to Twoim obecnym okresem będzie 14-28 lutego, opłata minimalna 9zł zostanie przeliczona proporcjonalnie (tak było u mnie w praktyce, bo BOK twierdził, że nie przeliczają) ale reszta będzie bez zmian, czyli jeśli nabijesz sobie próg np. 19zł na GSM to zapłacisz te 19zł, choć korzystałeś z niego tylko 2 tygodnie i od 1 marca będziesz miał nowy okres i od nowa będziesz nabijał sobie progi no-limit.Eryk42 pisze:Mam pytanie do osób, które zmieniały okres rozliczeniowy w nju. Zastanawia mnie jak to policzą gdy mój okres rozliczeniowy rozpoczyna się w środku miesiąca a chciałbym zmienić by rozpoczynał się od 1. Wtedy tą różnice dni doliczą mi do ostatniego rachunku, wystawią osobną fakturę na tą polowe miesiąca czy jakoś inaczej to będzie?
A w Play nie?Również zauważyłem, że urządzenie ma znaczenie w przypadku Orange. Nowsze urządzenia lepiej sobie radzą.
Więc jeżeli spytałem to z twojej wypowiedzi wynika, że jest to w jakiś sposób dla mnie zobowiązujące.Skoro o to pytałeś, bo np. wolisz mieć rozliczenia zgodne z miesiącami kalendarzowymi to rób to do końca, a nie teraz się dziwnie wycofujesz.
No poparz jaki ja odważny.P.S. Aż dziw bierze, że w ogóle dałeś się namówić na Nju z rachunkiem, skoro teraz tak się "boisz" zmian. Ale to już nie mój problem, więc dla mnie EOT.
Nie do końca. Bo rozmowa kończy się na 2G. Gdyby kończyła się na 3G to byłoby jak piszesz.Wszystko wskazuje, że chodzi o Aero2 i przedstawianie się jako Plus. Zasięg trzyma na U900, a w momencie rozmowy stacja zrzuca do U2100 jeśli zasięg pozwala. Tutaj upatrywałbym tych zmian zasięgu.
Michał ja wiem, że mnie zrzuca do GSM. Nie musisz drążyć tematu bo sam go drążyłemja.michal pisze:To może jest zrzut z Aero2 do GSM Plusa?Halset pisze: Nie do końca. Bo rozmowa kończy się na 2G. Gdyby kończyła się na 3G to byłoby jak piszesz.