• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
  • Strona 7 z 71
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 71

#698087  autor: ja.michal
 14 lut 2014, 01:53
Halset pisze: Tak tutaj niektórzy piszą. Ja dokładnie nie wiem, bo nie mam Orange.
Hmm. To muszę powalczyć. Dzięki.

#698094  autor: manyaky
 14 lut 2014, 02:56
Z tego co pamiętam da się wyłączyć w każdej opcji, ale mogę się myślić. Uderz do Ekspertów. :wink:

PS To wątek o nju. :mrgreen:

#698095  autor: ja.michal
 14 lut 2014, 03:00
W Nju też jest kompresja. ;)

Już działam. Zobaczymy co z tego wyniknie. ;-)

#698173  autor: KA
 14 lut 2014, 13:18
Moja niechęć do Orange wynika zarówno z doświadczeń wcześniejszych (miałem u nich numer od początku, nadal mam "kultowe" 501), jak i obserwacji obecnych, o czym pisałem wielokrotnie i wiem, że jedni się z tym zgadzają, inni nie - to oczywiste.
Poleciłem nju z rachunkiem (buzz) trzem osobom, z którymi mam codzienny kontakt i wiem, że są zadowolone, także z kontaktów z BOK. Osoby te miały Orange wcześniej i albo wiedziały, że u nich działa dobrze, albo - jak moja żona - nie korzystają z internetu i nie zwracają uwagi na jakość połączeń (a "jakoś" rozmawiać przecież można), tylko liczy się dobra oferta no-limit. Nie odważyłbym się polecić nju osobie, która nie sprawdziła działania sieci w swoich głównych lokalizacjach (to powinno dotyczyć przechodzenia do każdej sieci, choć tu moje obawy są Z WIADOMYCH PRZYCZYN większe).
Według mnie nju buzz to zdecydowanie najlepsza obecnie oferta w PL, zepsuta niestety przez sieć Orange. Osobiście bardzo żałuję, że to akurat Orange daje mi tak dobrą ofertę, a ja nie mogę jej przyjąć. Moje obserwacje dotyczą kilku miejsc: Wa-wa Bielany - przed "modernizacją" było nieźle, zasięg dość stabilny (choć gorszy od macierzystego Play, jakość rozmów także - mówię tylko o 3G), po zmianach (ukończonych w czerwcu 2013) jest o wiele gorzej - zasięg skacze, chwilami głos zanika. Okolice Grodziska Maz pod Wa-wą - było i jest tragicznie, często rozłącza po połączeniu, zasięg w leżącym swobodnie telefonie skacze od zera do pełnego zakresu. Ludzie wychodzą na podwórko rozmawiać, jest trochę lepiej, ale w zimie mają "wesoło" (tam najlepszy jest Plus). Nad morzem: Słupsk/Ustka/Rowy oraz Władysławowo/Hel - Orange nie sprawdzałem (zrobię to za kilka dni) oraz Mazury (okolice Morąg/Kretowiny) - Play nie sprawiał kłopotów, a w najgorszym wypadku, szczególnie na Mazurach, działał bez problemu na roamingu Plusa (tu najlepszy T-m).
Mój (bardzo) prywatny ranking sieci, wszystko testowane na oryginalnych kartach (nie roaming), sieć 3G, na telefonach WaveI/Wave3/SE K850i/SE p1i:
1. T-m
2. Plus
3. Play
4. Orange.
Wiem, że w różnych miejscach jest różnie, to oczywiste.
Dlatego też - w przeciwieństwie do jednego z piszących powyżej - nie nazywam "fantastą" kogoś, kto ma inne zdanie, a swój ranking sieci nazwałem "bardzo prywatnym", aby uniknąć posądzenia o nachalne wmuszanie swojego zdania.
Nie zauważyłem również - i nie tylko ja, wystarczy poczytać forum bardziej całościowo - aby sieci T-m i Orange działały jednakowo, a wręcz przeciwnie. Pomimo, iż powinno być bardzo podobnie - są to nadal dwa bieguny, ogromnie od siebie oddalone w jakości.

#698264  autor: Halset
 14 lut 2014, 16:57
albo - jak moja żona - nie korzystają z internetu i nie zwracają uwagi na jakość połączeń (a "jakoś" rozmawiać przecież można), tylko liczy się dobra oferta no-limit.
Internet zdecydowanie lepiej obecnie chodzi w Orange niż w Play. N! obecnie net na 3G lepiej chodzi niż w Plusie (omijam LTE).
Co do jakości połączeń - głownie ta jakoś to jest właśnie w Play. Ale dzięki, że moje hasła zaczynasz powtarzać.
Według mnie nju buzz to zdecydowanie najlepsza obecnie oferta w PL, zepsuta niestety przez sieć Orange.
Ok, wg Ciebie to może być jakaś awersja do Orange. Ale nie musisz pisać o tym wszystkim, że ta sieć jest koszmarna albo, że nju jest zepsuty przez Orange. Niektórzy właśnie wolą Orange niż Play.
Mój kuzyn np kiedyś się mocno zraził do Plusa i do dzisiaj ich nie cierpi. Miał w Plusie nr na siebie na dziadka. Jego siostra nr w Idei też na dziadka. Kiedyś na starszą osobę były rabaty. Niestety, dziadek dostał wylew i zmarł. Kuzynka poszła do Idei, pokazała akt zgonu. Po dwóch tygodniach dostała kondolencje i informację, że umowa się zakończyła i nie musi nic płacić. A Kuzyn? Kuzyn zrobił to samo w Plusie. I skończyło się w sądzie. Nawet kondolencji nie dostał z centrali i musiał wszystkie rachunki zapłacić. W sądzie wygrał ale ile nerwów....
Ale nie wchodzi na fora nie płacze i nie gada nigdzie, że Plus to masakra.
Okolice Grodziska Maz pod Wa-wą - było i jest tragicznie, często rozłącza po połączeniu, zasięg w leżącym swobodnie telefonie skacze od zera do pełnego zakresu.
Tam nigdy żadna sieć dobrze nie chodziła. Jak w szachach. W jednym kwadracie świetnie chodził TM a w innych - nie szło gadać. Podobnie z Plusem. Ponadto zauważ też jedną rzecz. Gdy W3 budowało swoje nadajniki to było dawno temu. Inaczej miasta wyglądały. Play zamiast budować swoje, to tylko potrzebne dobudował a resztę dokleił do nadajników W3 i to jeszcze z poparciem UKE aby szybko powstały. Kiedyś pracowałem w firmie, która budowała nadajnik dla opów przed P4 na Warmińsko Mazurskim. Wiesz ile czasu trwała budowa niektórych nadajników, zanim sie dostało zgodę? Ok 1 roku, czasami nawet dwa lata. A Play stawiał szybkością kosmosu.
Mój (bardzo) prywatny ranking sieci, wszystko testowane na oryginalnych kartach (nie roaming), sieć 3G, na telefonach WaveI/Wave3/SE K850i/SE p1i
Same antyki. Dobre telefony ale antyki. Kolega miał właśnie K800i i on wszystkich dobrze słyszał a z nim nie szło gadać (na Play). Pożyczyłem mu swój - SE W995 i to samo. W końcu kupił sobie smartfona i eureka - dobrze go słyszymy.
Zauważ również jedną rzecz. Np jak wrzucę SIM do mojego W995 albo do starej poczciwej Nokii C2 - dobrze słyszę i nie narzekam. Narzekają Ci co ze mną rozmawiają. Dzisiejsze telefony mają lepszą jakość rozmów i przede wszystkim lepsze słuchawki.

Co do jakości np Plusa. W teorii telefon podaje przeważnie wszędzie Full Kreski a po rozpoczęciu rozmowy spada zasięg do jednej lub dwóch kresek. Straszna dziwna sytuacja. Rozmawiałem tu z kilkoma osobami na PW - i też się nad tym zastanawiali. Oczywiście nie w każdy miejscu i nie przy każdej rozmowie jest taka sytuacja w Plusie ale jest.
Do tego w Plusie na 2G - ucina sylaby jak się dobrze wsłuchasz.
I jeszcze jedno - przeważnie ale nie zawsze - w Plusie na zasięgu 2 lub jednej kreski, przy rozpoczęciu rozmowy masz jak w banku zerwanie rozmowy. W innych sieciach takiego czegoś nie ma.
Więc samo patrzenie na telefon w Plusie ile to on ma kresek - można o kant D rozbić.
Nie zauważyłem również - i nie tylko ja, wystarczy poczytać forum bardziej całościowo - aby sieci T-m i Orange działały jednakowo, a wręcz przeciwnie. Pomimo, iż powinno być bardzo podobnie - są to nadal dwa bieguny, ogromnie od siebie oddalone w jakości.
Czytałem cały wątek o N! i rozmawiałem z ludźmi na PW. Potwierdzają również co piszę. Jest różnica ale dla użytkownika niezauważalna. Kierujesz się teraz całkowicie subiektywizmem. Na pewno nie ma takiej różnicy jak piszesz i przyrównujesz do biegunów. Już pisałem i powtórzę. po raz enty i ostatni.
Nie ma różnicy w N!. Sieci mają podobny zasięg. Są miejsca, gdzie 3G,2G czy szybkość neta chodzi lepiej w TM a w Orange zdecydowanie słabiej ale są miejsca, gdzie jest wręćz odwrotnie. Przykłady?
Lublin Hotel - w pokoju w którym spałem - Orange 3G dwie kreski, po dłuższej rozmowie zrzuca na 2G. TM, 3G full zasięg i trzyma 3G. Ten sam budynek i restauracja na dolnym piętrze. W Orange dwie'/trzy kreski na 2G, TM jedna albo wcale na 2G - tylko się napis Tmobile świeci na telefonie.
Kostrzyn nad Odrą. Jechałem z koleżanką z pracy. Rozmawiałem na słuchawce na służbowym w TM. Trzy razy zrywało mi połączenie. Na tym samym odcinku, Ona mając prywatny w Orange rozmawiała z córką i ani razu nie musiała krzyczeć ani ponawiać połączenia.
Słupsk. Orange - jedna kreska ledwo ledwo, Tm stabilne 3. W Orange trzeba głośniej mówić aby się dogadać.
Ale np w 3mieście - nie ma różnicy. Wszędzie jest z zasięgiem w O i TM tak samo. Są tylko miejsca, gdzie coś im nie wyszło z optymalizacją i w jednych zrywa Orange podczas gadania a w innych miejscach TM.
U mnie np w domu, gdzie do nadajnika mam rzut beretem - nadajnik N!, należący do TM, gdzie wiszą wszyscy operatorzy na wszystkich technologiach, łącznie z LTE Play i Plusa - Orange ma zawsze 3G. Mogę nawet gadać godzinę i zaczynam, jak i kończę rozmowę na 3G poruszając się w domu i przechodząc z pomieszczenia do pomieszczenia. Na TM służbowym - nawet siedząc na tyłku czyli np na fotelu przed TV zrzuca mnie na 2G. A Plus - co druga, 3 rozmowa zerwana.
Wszystkie opy - zasięg full o jakości -63dBm do -83dBm w zależności od pory dnia i aury na dworzu. (choć Plus ma z nich wszystkich najsilniejszy i rzadko przekracza -72dBm)
Suma sumarum. Te sieci wchodzące w skład N!, jakby podliczyć miejsca w Polsce to wychodzi na to samo. Jedno co zauważyłem - gdzie leży Orange i jest "brak zasięgu sieci" leży również TM i masz napis "brak zasięgu sieci"
Z tymi uwagami się dzieliłem na PW i z tym się zgadzają. Od kuchni są różnice, bo przede wszystkim Orange i TM stosują odmienne core.
W Okolicach Ostródy całe N! potrafi w aucie zerwać połączenie.

Ale te wszystkie uwagi są tak małe w porównaniu do Play, że nie ma o czym nawet gadać.
Np mój sąsiad mocno chwalił Play bo miał tanio. Odszedł od Plusa. A teraz ostatnio, gdy porównał oferty i zobaczył jaką mam jakość na N! czy Plusie - czeka z niecierpliwością na koniec umowy u fioletowych. Play cytuje "Drogi, jakość beznadziejna itd" A 3-4 miesiące temu mówił całkiem odwrotnie. I chyba przejdzie do TM, bo jego żona jest od lat w TM i nie dała się nabrać na marketing Play.
Mój brat pracuje w firmie logistycznej i jeździ po Polsce, głownie północ zachód i południe - bez wschodu. Miał telefon w Play. Jak tylko się kończyła umowa, to szukał coś innego niż Play. Obecnie ma w Orange a służbowy nadal w Plusie. Ostatnia z nim rozmowa, jak działa Orange otrzymałem odpowiedź "Nie ma porównania. Play przy tym to syrenka. Nawet O lepiej jak Plus chodzi"

Nie twierdzę, że Play to masakra. Play jest tylko najgorszy jakościowo ze wszystkich sieci. Plus był wzorcem. Ale obecnie również widać u niego coś co było kiedyś w Orange - przeciążenie bo traci na jakości.

#698274  autor: KarolNowi
 14 lut 2014, 17:45
Ja jestem użytkownikiem nju od kilku tygodni, jestem zadowolony z ich usług. Rozsądne stawki za rozmowy, sms. Z zasięgiem nie odnotowałem żadnego problemu. Nie ma do czego się przyczepić. Polecam.

#698363  autor: ja.michal
 15 lut 2014, 01:25
KA pisze:Same antyki. Dobre telefony ale antyki. Kolega miał właśnie K800i i on wszystkich dobrze słyszał a z nim nie szło gadać (na Play). Pożyczyłem mu swój - SE W995 i to samo. W końcu kupił sobie smartfona i eureka - dobrze go słyszymy.
Zauważ również jedną rzecz. Np jak wrzucę SIM do mojego W995 albo do starej poczciwej Nokii C2 - dobrze słyszę i nie narzekam. Narzekają Ci co ze mną rozmawiają. Dzisiejsze telefony mają lepszą jakość rozmów i przede wszystkim lepsze słuchawki.
Również zauważyłem, że urządzenie ma znaczenie w przypadku Orange. Nowsze urządzenia lepiej sobie radzą.
KA pisze:Co do jakości np Plusa. W teorii telefon podaje przeważnie wszędzie Full Kreski a po rozpoczęciu rozmowy spada zasięg do jednej lub dwóch kresek. Straszna dziwna sytuacja. Rozmawiałem tu z kilkoma osobami na PW - i też się nad tym zastanawiali. Oczywiście nie w każdy miejscu i nie przy każdej rozmowie jest taka sytuacja w Plusie ale jest.
Do tego w Plusie na 2G - ucina sylaby jak się dobrze wsłuchasz.
Wszystko wskazuje, że chodzi o Aero2 i przedstawianie się jako Plus. Zasięg trzyma na U900, a w momencie rozmowy stacja zrzuca do U2100 jeśli zasięg pozwala. Tutaj upatrywałbym tych zmian zasięgu.
KA pisze:I jeszcze jedno - przeważnie ale nie zawsze - w Plusie na zasięgu 2 lub jednej kreski, przy rozpoczęciu rozmowy masz jak w banku zerwanie rozmowy. W innych sieciach takiego czegoś nie ma.
Więc samo patrzenie na telefon w Plusie ile to on ma kresek - można o kant D rozbić.
Miałem takie sytuacje w Playu na roamingu Plusa i Orange - przy jednej kresce, przy próbie połączenia wyrzucało z sieci. O dziwno w tej samej lokalizacji na karcie Orange można było gadać.
Halset pisze:Wszędzie jest z zasięgiem w O i TM tak samo. Są tylko miejsca, gdzie coś im nie wyszło z optymalizacją i w jednych zrywa Orange podczas gadania a w innych miejscach TM.
Jest różne obciążenie sieci. W końcu częstotliwości, poza U900, każdy ma swoje. Były rejony, przed modernizacją, gdzie był genialny Orange, a marny T-Mobile i odwrotnie. Siłą rzeczy, po modernizacji, kawałek tortu należący np. do Orange będzie bardziej obciążony, a część T-Mobile prawie pusta czyli automatycznie więcej zasobów.

#698391  autor: BUCKS
 15 lut 2014, 11:53
Eryk42 pisze:Mam pytanie do osób, które zmieniały okres rozliczeniowy w nju. Zastanawia mnie jak to policzą gdy mój okres rozliczeniowy rozpoczyna się w środku miesiąca a chciałbym zmienić by rozpoczynał się od 1. Wtedy tą różnice dni doliczą mi do ostatniego rachunku, wystawią osobną fakturę na tą polowe miesiąca czy jakoś inaczej to będzie?
Jeśli Twój okres jest np. 14-13 dnia miesiąca i dzisiaj 15 lutego zlecisz zmianę okresu na 1 do ostatniego dnia to Twoim obecnym okresem będzie 14-28 lutego, opłata minimalna 9zł zostanie przeliczona proporcjonalnie (tak było u mnie w praktyce, bo BOK twierdził, że nie przeliczają) ale reszta będzie bez zmian, czyli jeśli nabijesz sobie próg np. 19zł na GSM to zapłacisz te 19zł, choć korzystałeś z niego tylko 2 tygodnie i od 1 marca będziesz miał nowy okres i od nowa będziesz nabijał sobie progi no-limit.

Do czasu wejścia w życie nowego okresu to w panelu www będziesz widział stare dane, czyli rzekomo, że masz okres od 14 lutego do 13 marca. Dopiero w marcu po zalogowaniu zobaczysz, że Twój okres będzie od 1 do 31 marca.

#698413  autor: Halset
 15 lut 2014, 13:21
Również zauważyłem, że urządzenie ma znaczenie w przypadku Orange. Nowsze urządzenia lepiej sobie radzą.
A w Play nie? :shock:
To właśnie u fioletowych masz bardzo duże znaczenia aparat telefoniczny. Wystarczy poczytać Forum Play czy tutaj komentarze ludzi.
W Orange to tak samo jak w inny sieciach. Ostatnio odkopałem stare nokie - 6310i oraz C2. Przez te telefony nie idzie gadac w Plusie.....

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"

#698414  autor: Eryk42
 15 lut 2014, 13:25
Dzięki za info. A to nie kombinuje z tymi okresami. Niech zostanie jak jest.

#698433  autor: BUCKS
 15 lut 2014, 14:36
Eryk
trochę mi ręce opadły, bo tu nie ma żadnej kombinacji.
Tylko ten aktualny, jeden okres rozliczeniowy, będzie tym krótszym o ok. 2 tygodnie okresem przejściowym, a od 1 marca znowu będziesz miał pełne, miesięczne okresy.

Skoro o to pytałeś, bo np. wolisz mieć rozliczenia zgodne z miesiącami kalendarzowymi to rób to do końca, a nie teraz się dziwnie wycofujesz.

P.S. Aż dziw bierze, że w ogóle dałeś się namówić na Nju z rachunkiem, skoro teraz tak się "boisz" zmian. Ale to już nie mój problem, więc dla mnie EOT.

#698456  autor: Eryk42
 15 lut 2014, 15:26
Nie chodzi mi o kombinacje lecz, że jest to dla mnie nieopłacalne bo myślałem, że to inaczej będzie przeprowadzone.
Skoro o to pytałeś, bo np. wolisz mieć rozliczenia zgodne z miesiącami kalendarzowymi to rób to do końca, a nie teraz się dziwnie wycofujesz.
Więc jeżeli spytałem to z twojej wypowiedzi wynika, że jest to w jakiś sposób dla mnie zobowiązujące.
P.S. Aż dziw bierze, że w ogóle dałeś się namówić na Nju z rachunkiem, skoro teraz tak się "boisz" zmian. Ale to już nie mój problem, więc dla mnie EOT.
No poparz jaki ja odważny. 8)

BUCKS tak na przyszłość to radzę trochę wyluzować. Nie chcę Cię w żadnej sposób obrazić tym. Po prostu mnie ta wypowiedź trochę zdziwiła. Rozumiem gdybym to wałkował przez pół tematu. Ale jedynie zapytałem jak to wygląda nic więcej. Nie kontynuujmy wątku.

#698461  autor: Halset
 15 lut 2014, 15:42
Wszystko wskazuje, że chodzi o Aero2 i przedstawianie się jako Plus. Zasięg trzyma na U900, a w momencie rozmowy stacja zrzuca do U2100 jeśli zasięg pozwala. Tutaj upatrywałbym tych zmian zasięgu.
Nie do końca. Bo rozmowa kończy się na 2G. Gdyby kończyła się na 3G to byłoby jak piszesz.

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"

#698507  autor: BUCKS
 15 lut 2014, 18:35
Eryk42
mnie nie obrażasz, ani ja Ciebie nie obrażam.

Po prostu odebrałem Twoje posty jakbyś najpierw chciał zmiany, a potem po wyjaśnieniach wystraszyłeś tej zmiany i spasowałeś - wygląda, że dokonałem nadinterpretacji, za co przepraszam. Ale z pewnością nie ma tam nic z kombinowania, wystarczy tylko 1 telefon i zmiana robi się automatycznie.

Co najwyżej możemy tę zmianę określić jako nieopłacalną jeśli najzwyczajniej w świeci chodzi nam o kasę (a najczęściej o nią chodzi), bo w tym jednym okresie przejściowym możemy zapłacić np. 19zł za no-limit GSM, z którego będziemy korzystali tylko 2 tygodnie zamiast cały miesiąc ale to już inna bajka.

#698515  autor: ja.michal
 15 lut 2014, 19:05
Halset pisze: Nie do końca. Bo rozmowa kończy się na 2G. Gdyby kończyła się na 3G to byłoby jak piszesz.
To może jest zrzut z Aero2 do GSM Plusa?

#698521  autor: WujekZurek
 15 lut 2014, 19:30
Moj pierwszy miesiac z nju ;)
Okres rozliczeniowy od 1 do ostatniego, dzisiaj mamy dokladnie polowe i mam wydzwonione
5,42 na komorkowe
4,01 na stacjonarne
9 zeta na mmsy/smsy wykorzystalem cale ;)
2 X pakiet po 7 zeta (1,4 gb), zostalo jeszcze ponad 800 mega.
W rejonie mazowieckiego dziala tam gdzie sie poruszam, raz wolniej raz szybciej ale nie narzekam ;)

Tyle tego bylo ze sie nie zmiesci w podpisie :)

#698708  autor: Halset
 16 lut 2014, 13:40
ja.michal pisze:
Halset pisze: Nie do końca. Bo rozmowa kończy się na 2G. Gdyby kończyła się na 3G to byłoby jak piszesz.
To może jest zrzut z Aero2 do GSM Plusa?
Michał ja wiem, że mnie zrzuca do GSM. Nie musisz drążyć tematu bo sam go drążyłem ;) Zrzuca z UMTS900 do GSM900 Plusa z tym, że na U900 masz full zasięg a na U900 masz dwie kreski zasięgu. Ponadto poza miastami jest to samo - tam jest tylko U900. I nawet jak się rozmawia, to spada do dwóch kresek mimo, że się ma 3G na telefonie. Dla mnie to jest ciekawe zjawisko. I dlatego w kreski Plusa w ogóle nie wierzę.

#698886  autor: malinka1978
 17 lut 2014, 08:20
Ja zarejestrowalam numer w salonie orange. Zajme sie przechodzeniem do Nju:)

#699087  autor: ja.michal
 18 lut 2014, 01:37
Halset, nie drążę tylko jestem ciekawy. W Plusie numeru głosowego jeszcze nie miałem. Kiedyś internet. Podobne problemy miałem na roamingu w Play. Chyba winna jest konfiguracja sieci.

#699307  autor: BUCKS
 18 lut 2014, 19:06
malinka1978 pisze:Ja zarejestrowalam numer w salonie orange. Zajme sie przechodzeniem do Nju:)
taka mała uwaga, przechodząc z Orange do Nju to nie dostajesz nowej karty SIM, tylko po podpisaniu umowy będziesz działać nadal na "starej" karcie Orange.
  • Strona 7 z 71
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 71
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7