W aplikacji pojawiła się nowa opcja: "Limit i zgoda na doliczanie do rachunku". Podniosło mi to ciśnienie, bo okazało się, że ta zmiana spowodowała wyłączenie na wszystkich numerach "Blokady zakupów w sklepach zewnętrznych", którą aktywowałam trzy miesiące temu, po pamiętnej akcji gdzie skroili nas za niechciane zakupy w Google Play. Blokada zabezpiecza przed nabijaniem rachunku, wprowadzony Limit oferuje kilka progów, od 0zł do 1300zł, tymczasem odkryłam, że zarówno jedno jak i drugie jest nieaktywne (pomimo wcześniejszego włączenia Blokady). Wkurzyło mnie to na maksa, bo raz już zostałam naciągnięta na niemałą kasę.
Z tego co czytam te Limity mają związek z nowym Prawem Telekomunikacyjnym, info na stronie TM:
Co stanie się, gdy nie ustawię zgody i limitu?
Nie włączymy żadnej z usług i nie naliczymy żadnej opłaty za nie. W momencie zakupu nowej usługi otrzymasz od nas SMS z informacją o braku zgody na doliczanie do rachunku opłat za usługi naszych partnerów.
Czy mogę wybrać limit 0 zł jeśli nie chcę nic płacić?
Możesz wybrać limit 0 zł, co jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na doliczanie do rachunku, ale w praktyce oznacza, że nie będziemy mogli doliczać do Twojego rachunku żadnych opłat za usługi partnerów T-Mobile. Taka zgoda i limit będą Ci potrzebne, żeby skorzystać np.: z próbnego darmowego miesiąca.
Jeśli dobrze rozumiem, to aktualny stan (nieaktywny żaden Limit) zabezpiecza przed doliczaniem do rachunku jakichkolwiek zakupów pomimo tego, że Blokada zakupów w sklepach zewnętrznych została przez TM wyłączona? Proszę o wyjaśnienie, bo nie wiem czy mam dzwonić do TM, żeby ich ochrzanić za samowolne wyłączenie Blokady
Edit.
Kolejna sprawa to "Limit i zgoda na doliczanie do rachunku" pojawiły się zarówno na numerach abo jak również na kartę. Wcześniejsza "Blokada zakupów w sklepach zewnętrznych" była dostępna tylko na numerach abo, numery na kartę jej nie miały, bo zakupy mogły robić tylko numery abonamentowe. Czy to oznacza, że coś się zmieniło i teraz numery na kartę również mogą dokonywać zakupów płatnych z salda? No bo jeśli nadal nie mogą to wprowadzanie Limitów dla karciarzy jest cokolwiek bez sensu