• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #920253  autor: PalonyLolek
 11 kwie 2017, 15:21
Witam, dawno się tutaj nie udzielałem i przyznam, że jestem od jakiegoś czasu mocno w plecy z obecnymi ofertami operatorów.

Sprawa wygląda następująco, w starym miejscu zamieszkania miałem ofertę stacjonarną Orange, gdzie połączenia na numery międzynarodowe - stacjonarne miałem bez limitu, w ramach abonamentu.

Problem pojawił się po przeprowadzce do innego miejsca, Orange stwierdziło, że w nowym miejscu zamieszkania, nie może podłączyć nam telefonu stacjonarnego, dzisiaj był technik właśnie od nich i tak przekazał domownikom.

Stąd też moje pytanie, czy mogę znaleźć ofertę, która miałaby połączenia na numery do Niemiec za darmo i bez limitu? Lub w relatywnie niskiej cenie? W grę oczywiście wchodzą wszelkie oferty na telefony komórkowe.

Co ciekawe, technik też przekazał informację, że co prawda telefonu stacjonarnego nie da się założyć, ale jest oferta abonamentowa, gdzie numer będzie zaczynał się jak numer stacjonarny i dzięki temu osoba z Niemiec, która ma promocję na połączenia do Polski, mogłaby dzwonić tak jak wcześniej na nasz stary domowy.

Co o tym myślicie, panowie i panie?
 #920264  autor: PalonyLolek
 11 kwie 2017, 16:09
sql pisze:Opcjonalnie poszukałbym jakiegoś operatora VOIP.
Też o tym myślałem, ale będzie to obsługiwać osoba starsza, więc raczej taka opcja odpada.
sql pisze:Jump Profirma L (na firmę)
Niestety nie dorobiłem się jeszcze działalności, nadal jestem korpo-szczurem.
Fajna opcja, wychodzi 12gr za minutę, kwestia tylko tego, czy osoba, która dzwoni z Niemiec, będzie nadal miała tańsze rozmowy z uwagi, że teraz byłby to telefon komórkowy. Opłaty byłyby zbliżone do tych, które płaciliśmy za stacjonarny przy wykorzystaniu 500 minut miesięcznie na połączenie wychodzące.

Może pojawi się w tym temacie ktoś z Orange, kto mógłby podrzucić informację, jak telefon komórkowy, który proponują miałby być traktowany na równi ze stacjonarnym, mieć numer jak stacjonarka?
 #920267  autor: Gregrin
 11 kwie 2017, 16:47
PalonyLolek pisze:Też o tym myślałem, ale będzie to obsługiwać osoba starsza, więc raczej taka opcja odpada.
Dlaczego ? Wystarczy zmienić jej numer żeby szedł po voipie i tyle https://www.voipmove.com/download/landline
For example you use the UK access number to call a German number:
Save the number as follows 0044123456789P0049123456789 and you never have to enter the recipients number again.
Oczywiście trzeba mieć pakiet na stacjonarne ale teraz na komórce to koszt 10zl.
Strona pokazuje ze za doładowanie 10€ (~50zl) będzie ~1200min na komórki do DE.

PS. rozumiem ze w nowym miejscu zamieszkanie nie ma netu żeby podłączyć bramkę voip ?
 #920270  autor: PalonyLolek
 11 kwie 2017, 16:56
Gregrin pisze:PS. rozumiem ze w nowym miejscu zamieszkanie nie ma netu żeby podłączyć bramkę voip ?
Dokładnie.

A co myślicie panowie o takim rozwiązaniu:
Zamawiam Nową Orangę Strefę, aktywuję osobie w nowym miejscu zamieszkania. Ustalam umowę na 12 miesięcy, 24zł abo. Osoba z Niemiec kupuje pakiet i ma nielimitowane połączenia do polski na numery stacjonarne, a ten telefon w Polsce służy tylko do odbierania?